Războiul din Ucraina, ziua 681. SUA: piloţii ucraineni vor fi pregătiţi pentru F-16 până la sfârşitul anului / Moscova face rost de rachete din Iran şi din Coreea de Nord / Summit NATO pe 10 ianuarie

  • Germania a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană Skynex, 10 vehicule blindate Marder, muniţie pentru tancurile Leopard şi alte ajutoare, în cadrul unui nou pachet de asistenţă militară către Ucraina, a anunţat guvernul german.
  • Autorităţile ruse din sudul Ucrainei intenţionează să forţeze toţi adolescenţii locali în vârstă de 17 ani să se înregistreze la birourile de înrolare militară controlate de Rusia începând cu luna martie a acestui an, a raportat Centrul Naţional ucrainean de Rezistenţă
18569 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 681. SUA: piloţii ucraineni vor fi pregătiţi pentru F-16 până la sfârşitul anului / Moscova face rost de rachete din Iran şi din Coreea de Nord / Summit NATO pe 10 ianuarie

Războiul din Ucraina, ziua 681. SUA: piloţii ucraineni vor fi pregătiţi pentru F-16 până la sfârşitul anului / Moscova face rost de rachete din Iran şi din Coreea de Nord / Summit NATO pe 10 ianuarie

Ursula von der Leyen vrea o soluţie rapidă privind ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina

Chestiunea pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este din nou în centrul atenţiei cu ocazia începerii preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, după ce la summitul din decembrie, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a blocat aprobarea de noi fonduri UE pentru Ucraina.

"După decizia istorică de a lansa negocierile de aderare cu Ucraina, trebuie să avansăm urgent în ceea ce priveşte stabilizarea ajutorului nostru financiar pentru această ţară", a declarat Ursula von der Leyen. Ea a criticat, de asemenea, atacurile aeriene "brutale" ale Rusiei asupra unor obiective civile din Ucraina, potrivit Politico.

Un atac cu rachete ruseşti împotriva unei întreprinderi din regiunea Herson a ucis un civil şi a rănit un altul

Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva unei întreprinderi agricole din Inhulets, regiunea Herson, vineri, ucigând un bărbat de 35 de ani, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Un rezident în vârstă de 60 de ani a fost rănit şi a primit îngrijiri medicale la spital, a adăugat guvernatorul.

Moscova confirmă: inspecţia AIEA la uzina Zaporojie a fost blocată din motive de siguranţă 

Rusia a confirmat ceea ce a raportat AIEA în urmă cu două zile, anume că a împiedicat o inspecţie de către personalul agenţiei ONU pentru energie atomică a trei reactoare de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi din martie 2022, spunând că a făcut-o din „motive de securitate”. Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, cupată de aproape doi ani, a încetat să mai furnizeze energie electrică Ucrainei din septembrie 2022 şi a fost vizată în mod repetat de atacuri cu artilerie şi cu drone.

SUA: Piloţii ucraineni vor fi pregătiţi pentru F-16 până la sfârşitul anului

Piloţii ucraineni care se antrenează în prezent pe avioanele de luptă F-16 în Statele Unite sunt aşteptaţi să-şi termine antrenamentele şi pregătirea până la sfârşitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, în cadrul unei conferinţe de presă de aseară. „Mă aştept ca până la sfârşitul anului să începem să vedem aceşti piloţi absolvind”, a spus generalul de brigadă Pat Ryder, adăugând că va dura cinci până la opt luni pentru a finaliza pregătirea, în funcţie de nivelul de calificare individuală a pilotului.

Kiev: cel puţin 10 drone ruseşti doborâte

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât cel puţin 10 drone kamikaze Shahed lansate de ruşi împotriva teritoriului său în ultimele ore, deşi unele au reuşit să treacă şi au rănit unele persoane şi au provocat pagube în sudul ţării. Despre aceasta a declarat secretarul de presă al Forţelor de Apărare de Sud, Natalia Gumeniuk, citată de RBC-Ucraina. Drone ruseşti, lansate în două valuri succesive, au fost doborâte peste regiunea Herson, 4 peste regiunea Dnipropetrovsk şi câte una peste regiunile Kirovohrad şi Mikolaiv.

Putin trage cu armele lui Kim

Dragostea învinge şi războiul

Moscova: 36 de drone doborâte în Crimeea şi 10 în Belgorod

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au interceptat şi distrus 36 de drone ale Forţelor Armate ucrainene deasupra Crimeei. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării, citat de Tass. Alte 10 drone ucrainene au fost interceptate deasupra oraşului rusesc Belgorod, lângă graniţa cu Ucraina. Potrivit autorităţilor locale, două persoane au fost rănite uşor.

Nou pachet de asistenţă militară din partea Germaniei pentru Ucraina

Germania a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană Skynex, 10 vehicule blindate Marder, muniţie pentru tancurile Leopard şi alte ajutoare, în cadrul unui nou pachet de asistenţă militară către Ucraina, a anunţat guvernul german.

Kievul a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina după ce Rusia a lansat atacuri aeriene în masă împotriva ţării în perioada sărbătorilor de iarnă, omorând şi rănind zeci de civili.

Cea mai recentă livrare a Germaniei include două radare de supraveghere aeriană TRML-4D, 30 de sisteme de detectare a dronelor, rachete pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T, 10 radare de supraveghere terestră GO12, muniţie de artilerie de 155 mm şi muniţie pentru arme de foc.

Guvernul german intenţionează să livreze Ucrainei încă patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T, un alt sistem Skynex cu muniţie, încă 20 de sisteme de detectare a dronelor, mii de mine antitanc şi alte ajutoare.

Germania a sprijinit în mod constant Ucraina cu livrări de arme şi echipamente de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Livrările provin de la armata germană şi de la contracte guvernamentale cu companii private.

Un atac ucrainean a lovit un post de comandă rusesc în Crimeea

Forţele ucrainene au lovit un post de comandă militar rusesc în apropiere de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, a anunţat Direcţia de comunicare strategică a Forţelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele luni, Crimeea a înregistrat o intensificare a atacurilor ucrainene în încercarea de a perturba logistica rusă şi de a deraia apărarea sa din sud.

Armata ucraineană nu a oferit detalii suplimentare cu privire la instalaţia vizată şi la consecinţele atacului.

Mai multe explozii au fost auzite în Sevastopol şi "una foarte puternică" în Evpatoriia, a relatat postul de ştiri Suspilne, citând locuitori din Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au doborât 10 rachete ucrainene deasupra Crimeei. Mihail Razvozhaev, şeful guvernului ilegal de ocupaţie rusă din Sevastopol, a numit atacul "cel mai mare din ultima vreme".

Autorităţile ruse din regiunile ocupate ar forţa adolescenţii ucraineni să se înregistreze în armată

Autorităţile ruse din sudul Ucrainei intenţionează să forţeze toţi adolescenţii locali în vârstă de 17 ani să se înregistreze la birourile de înrolare militară controlate de Rusia începând cu luna martie a acestui an, a raportat Centrul Naţional ucrainean de Rezistenţă.

Măsura face parte din pregătirile Rusiei pentru o campanie de mobilizare în masă în teritoriile ocupate ale Ucrainei, potrivit centrului condus de armata ucraineană. 

Rusia ar fi recrutat zeci de mii de cetăţeni ucraineni din părţile ocupate ale Ucrainei pentru a lupta împotriva propriei lor ţări de la începutul invaziei.

Se crede că mulţi dintre ei au fost ucişi în acţiune, deoarece Moscova ar fi folosit aceste persoane drept carne de tun. "Inamicul beneficiază de pe urma morţii ucrainenilor, indiferent de partea în care luptă", a scris centrul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici