Războiul din Ucraina, ziua 771. Preşedintele estonian: Dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din Rusia este "pe deplin legitim" / Atac rusesc asupra oraşului Harkov / Votul SUA privind ajutorul acordat Ucrainei, ,,peste câteva săptămâni"

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 445.040 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Preşedintele estonian: Dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din Rusia este "pe deplin legitim".
  • Zelenski îl sună pe noul prim-ministru portughez pentru a discuta despre viitorul acord de securitate.
  • Austria oferă un ajutor umanitar de 2,2 milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Kuleba face apel la aliaţi să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot.
  • Forţele ruse au atacat oraşul Harkov cu drone în noaptea de joi. Cel puţin patru persoane au murit, iar alte zece au fost rănite, relatează ukrinform.net.
2200 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 771. Preşedintele estonian: Dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din Rusia este "pe deplin legitim" / Atac rusesc asupra oraşului Harkov / Votul SUA privind ajutorul acordat Ucrainei, ,,peste câteva săptămâni"

Sursa foto: Telegram

Secretarul general al NATO: Situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina este dificilă

„Situaţia de pe câmpul de luptă” din Ucraina „este dificilă”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul Ministerului de Externe. „Rusia – continuă el – împinge pe prima linie şi este gata să sacrifice bărbaţi şi materiale pentru a obţine câştiguri marginale, dar desigur este o situaţie gravă”. Cu toate acestea, „dacă oferim ceea ce ar trebui, sunt absolut încrezător că Ucraina este capabilă să facă progrese”, conchide el.

UPDATE Cehia alocă sute de milioane de coroane pentru achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina

Premierul ceh, Petr Fiala, a declarat în cadrul unui interviu pentru CNN Prima News, că Praga a alocat sute de milioane de coroane pentru achiziţionarea curentă de muniţie de artilerie pentru Ucraina, scrie Ukrinform, citând Radio Praga Internaţional.

Premierul ceh a declarat că această contribuţie este proporţională cu ceea ce ar trebui să investească o ţară de mărimea şi prosperitatea Republicii Cehe în aceste chestiuni.

UPDATE Ungaria se va opune oricărei propuneri NATO „care ar duce la escaladarea” conflictului din Ucraina

UPDATE Premierul german: Berlinul va iniţia căutări pentru mai multă apărare aeriană pentru Ucraina

Berlinul va face apel la aliaţii din întreaga lume să îşi examineze capacităţile de apărare aeriană şi "să ofere tot ceea ce putem cu toţii" Ucrainei, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, după reuniunea NATO de la Bruxelles, potrivit The Kyiv Independent.

"Vedem ce se întâmplă în Ucraina, ne dăm seama că acum aveţi nevoie de apărare aeriană, pentru că acum este momentul în care elevii trebuie să fie cu adevărat în siguranţă, că în Odesa portul trebuie să fie protejat", a declarat Baerbock, într-o întrevedere video comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

UPDATE Şase civili, ucişi în teritoriile ocupate

Şase civili au fost ucişi în atacurile ucrainene asupra părţilor ocupate de Rusia din sudul şi estul Ucrainei, au declarat oficiali din cadrul armatei ruse, scrie Sky News.

Alte două decese au fost raportate în urma unui atac în regiunea Herson în această după-amiază.

Oficialii din Doneţk au declarat, de asemenea, că două persoane au fost ucise acolo astăzi.

Alte nouă persoane ar fi fost rănite.

UPDATE 75 de ani de la înfiinţarea NATO. Războiul Rusia-Ucraina continuă

UPDATE Victorie pentru Ucraina. Aliaţii NATO au convenit să găsească sisteme de apărare antiaeriană pentru ucraineni

Într-o victorie a ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la reuniunea NATO de la Bruxelles, aliaţii au convenit să identifice şi să găsească sisteme de apărare antiaeriană în arsenalele lor pentru a le trimite Kievului, anunţă Sky News.

Kuleba făcuse presiuni pentru ca aliaţii Ucrainei să furnizeze mai multe sisteme de apărare, afirmând că aceştia au la dispoziţie aproximativ 100 de sisteme care ar putea fi furnizate.

UPDATE Germania atrage atenţia asupra ,,dublării" fondului NATO pentru Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, într-o conferinţă de presă la Berlin, că fondul în valoare de 100 de miliarde de euro, propus de Jens Stoltenberg la reuniunea de la Bruxelles, merită să fie luat în considerare, dar este important să se evite dublarea structurilor.

De asemenea, un astfel de fond ar trebui să ia în calcul contribuţiile naţionale care au fost deja efectuate de către ţările NATO, a spus Pistorius, notează Sky News.

UPDATE Votul SUA privind ajutorul acordat Ucrainei, ,,peste câteva săptămâni"

Oficiali republicani de top au spulberat speranţele că ajutorul pentru Ucraina ar putea fi adoptat în curând, declarând pentru Bloomberg că un vot este încă "la săptămâni distanţă".

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, declarase anterior că votul va avea loc "imediat după Paşte", dar acest lucru nu s-a concretizat, potrivit Sky News.

UPDATE Guvernator: 4 copii aduşi înapoi de pe teritoriul ocupat de Rusia

Printre cei patru copii întorşi se numără o fată de 14 ani cu handicap şi trei băieţi, unul de 12 ani şi doi de 15 ani.

UPDATE SBU: Operaţiunile de informare ruseşti urmăresc discreditarea înalţilor oficiali şi militari ucraineni

Serviciile de informaţii ruseşti au lansat un "număr uriaş" de operaţiuni de dezinformare şi operaţiuni psihologice împotriva oficialilor guvernamentali şi militari de top din Ucraina, a declarat şefa Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru securitate cibernetică, Illia Vitiuk, într-un interviu pentru Ukrinform publicat pe 4 aprilie.

UPDATE Energoatom: Centrala nucleară din Zaporizhzhia "pe punctul de a intra în pană de curent" după recentul atac rusesc

O linie aeriană externă care se alimentează cu energie de la reţeaua energetică ucraineană, centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, din oraşul Enerhodar, a fost deconectată pe 4 aprilie, după atacuri ruseşti, a declarat agenţia de stat pentru energie nucleară Energoatom.

UPDATE Sondaj: Mai puţin de 50% dintre ucraineni cred că războiul se va încheia odată cu restabilirea graniţelor din 1991

Cei 45% dintre respondenţi care cred că Ucraina îşi va recăpăta întregul teritoriu reprezintă o scădere faţă de un punct maxim atins în februarie 2023, în care 74% dintre respondenţi credeau că acest lucru este posibil.

UPDATE Atacuri în valuri asupra Ucrainei. Patru oameni au murit, sute de mii nu au energie electrică

UPDATE Comisia parlamentară susţine redenumirea a 7 oraşe şi a peste 40 de sate

Comisia parlamentară ucraineană pentru dezvoltare regională a susţinut redenumirea a încă şapte oraşe şi 44 de sate, ale căror nume nu corespund standardelor limbii ucrainene sau fac trimitere la nume ruseşti sau sovietice, a scris pe 4 aprilie pe X deputatul Roman Lozynskyi.

UPDATE Shmyhal soseşte în Letonia şi se întâlneşte cu premierul leton

Premierul Denys Shmyhal a sosit în Letonia şi s-a întâlnit cu omologul său leton, Evika Silina, a anunţat Shmyhal pe canalul său de Telegram pe 4 aprilie.

UPDATE Companii germane implicate în "reconstrucţia" rusă a Mariupolului ocupat

Companiile germane Knauf şi WKB Systems GmbH sunt implicate în eforturile de restaurare a Mariupolului ocupat din regiunea Doneţk, care a fost distrus de trupele ruse, potrivit unei investigaţii publicate pe 3 aprilie de jurnaliştii emisiunii Monitor a postului german de televiziune ARD.

UPDATE Statul Major General: Ucraina a doborât peste noapte 11 din 20 de drone ruseşti "kamikaze"

Aproximativ 15 dintre acestea au vizat regiunea Harkov, provocând pagube şi victime în centrul regional, Harkov, a anunţat administraţia militară regională.

UPDATE Bloomberg: Republicanii de top spun că votul privind ajutorul pentru Ucraina este la câteva săptămâni distanţă, contrazicând calendarul mai scurt al lui Johnson

Comentariile diferă de o afirmaţie a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care a declarat pe 1 aprilie că acesta va avea loc "imediat după Paşti".

UPDATE Rusia susţine că 5 drone ucrainene au fost doborâte deasupra oblasturilor Belgorod şi Tula

Ministerul rus al Apărării a afirmat pe 4 aprilie că forţele sale au doborât trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod şi alte două deasupra regiunii Tula.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 445.040 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 670 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.018 tancuri, 13.386 de vehicule de luptă blindate, 14.861 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.171 de sisteme de artilerie, 1.026 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 746 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.817 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Preşedintele estonian: Dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din Rusia este "pe deplin legitim"

În timpul unei întâlniri cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal la Tallinn, la 3 aprilie, preşedintele estonian Alar Karis şi-a reafirmat sprijinul pentru atacurile Ucrainei asupra unor obiective militare din Rusia, declarând că este "perfect legitim ca forţele ucrainene să distrugă infrastructura critică pentru armata rusă".

UPDATE Rusia atacă 4 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruseşti au atacat regiunea Sumy de 46 de ori în 11 atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy la 3 aprilie.

UPDATE Zelenski îl sună pe noul prim-ministru portughez pentru a discuta despre viitorul acord de securitate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat pe noul prim-ministru portughez Luis Montenegro pentru a discuta despre un viitor acord de securitate între Ucraina şi Portugalia.

UPDATE Austria oferă un ajutor umanitar de 2,2 milioane de dolari pentru Ucraina

Austria sprijină Ucraina cu un ajutor umanitar în valoare de 2 milioane de euro (2,2 milioane de dolari), a anunţat Ministerul de Externe al Austriei la 3 aprilie.

UPDATE Kuleba face apel la aliaţi să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a avut mai multe întâlniri pe 3 aprilie cu aliaţii Ucrainei la Bruxelles, discutând despre consolidarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene, a scris ministrul pe X.

UPDATE Încă 7 copii s-au întors acasă din teritoriile ocupate de Rusia

Încă şapte copii ucraineni, împreună cu familiile lor, au fost întorşi acasă din teritoriile ocupate de Rusia în regiunile Kherson şi Zaporizhzhia, a declarat Dmytro Lubinets la 3 aprilie, scrie The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

„Patru persoane au murit, cel puţin 10 au fost rănite. Blocurile de locuinţe şi casele dintr-o zonă privată au fost deteriorate”, a scris pe Telegram, primarul Harkov Ihor Terekhov.

El afirmă că au fost utilizate drone de fabricaţie iraniană Shahed.

Oleh Syniehubov, şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, a informat că a fost descoperit cadavrul unei femei civile.

„Cel puţin 10 persoane au fost rănite în urma atacului ocupanţilor asupra Harkivului. Un bărbat de 49 de ani este în stare gravă, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare moderată”, a scris el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici