LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 825. Rusia doboară o dronă în apropiere de Moscova / Polonia cumpără din SUA rachete cu rază lungă de acţiune pentru avioanele F-16 / Kievul avertizează: Rusia ar putea deschide un nou front din Belarus

  • Apărarea aeriană rusă a interceptat o dronă deasupra oraşului Balashikha, în apropiere de Moscova, în seara zilei de 27 mai.
  • Polonia cumpără din SUA rachete cu rază lungă de acţiune pentru avioanele F-16, potrivit Kyiv Independent.
  • Kievul avertizează: Rusia ar putea lansa o nouă operaţiune psihologică despre o potenţială deschidere a unui alt front la frontiera de stat cu Belarus.
  • Zelenski: Absenţa lui Biden de la summitul de pace de la Elveţia ar fi ca nişte aplauze pentru Putin
Urmărește
11953 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 825. Rusia doboară o dronă în apropiere de Moscova / Polonia cumpără din SUA rachete cu rază lungă de acţiune pentru avioanele F-16 / Kievul avertizează: Rusia ar putea deschide un nou front din Belarus

Războiul din Ucraina, ziua 825. Rusia doboară o dronă în apropiere de Moscova / Polonia cumpără din SUA rachete cu rază lungă de acţiune pentru avioanele F-16

UPDATE Preşedintele Parlamentului respinge afirmaţiile lui Putin privind legitimitatea lui Zelenski

Potrivit Constituţiei Ucrainei, preşedintele îşi îndeplineşte atribuţiile până la preluarea mandatului de către un preşedinte nou ales. Prin urmare, Volodimir Zelenski rămâne şi va rămâne preşedintele Ucrainei până la sfârşitul legii marţiale", a declarat preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk.

UPDATE Instanţa a stabilit o cauţiune de aproape 250.000 de dolari pentru fostul şef adjunct al Biroului prezidenţial Smyrnov

Dincolo de cauţiune, Andrii Smyrnov nu va putea părăsi Kievul şi este obligat să raporteze periodic instanţei şi altor autorităţi relevante unde se află.

UPDATE Fostul şef al biroului de înrolare din regiunea Odesa a fost reţinut din nou după ce a plătit cauţiunea

Biroul a declarat că Evhen Borysov a fost reţinut din nou după ce a primit informaţii potrivit cărora acesta plănuia să se ascundă şi, eventual, să fugă din ţară după ce va fi eliberat.

UPDATE Ministrul Apărării: Ucraina ar putea primi primele avioane F-16 „foarte curând”, dar jumătate din ajutorul militar ajunge cu întârziere

Rusia are 500.000 de soldaţi în Ucraina şi în apropierea graniţelor sale şi se pregăteşte să implice încă 200.000-300.000, cu scopul de a „deschide un nou front în nord pentru a începe să îşi folosească toată forţa de muncă, puterea de foc”, a declarat Umerov.

UPDATE Zelenski soseşte în Portugalia şi semnează un acord bilateral de securitate

În cadrul unui acord bilateral de securitate pe 10 ani, Portugalia va aloca cel puţin 126 de milioane de euro (137 de milioane de dolari) sub formă de ajutor militar pentru Ucraina în 2024.

UPDATE Ministrul estonian al apărării spune că UE ar trebui să crească programul de pregătire a soldaţilor ucraineni la 100.000 de oameni

„Cred că este în regulă să trimitem un semnal foarte clar că vom ajunge la 100.000”, ca răspuns la creşterea presiunii ruseşti şi la reluarea ofensivei ruseşti în regiunea Harkov, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

UPDATE Putin respinge legitimitatea lui Zelenski şi susţine că autoritatea sa trebuie transferată speakerului

„Conform estimărilor preliminare, Rada Verhovna şi preşedintele acesteia rămân singurele autorităţi legitime din Ucraina”, a declarat Putin jurnaliştilor. „Dacă ar vrea să organizeze alegeri prezidenţiale, ar trebui să anuleze legea marţială şi atât. Dar ei nu au vrut să facă acest lucru din mai multe motive”.

UPDATE Rusia accelerează recrutarea de mercenari din Africa, potrivit serviciilor de informaţii militare

Noi mercenari din Rwanda, Burundi, Congo şi Uganda sunt recrutaţi ca trupe de asalt de către o unitate special creată de Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei.

UPDATE Rusia atacă un sat din regiunea Doneţk cu o bombă de 15 tone, provocând rănirea a 3 persoane

Atacul asupra satului ar fi avariat aproximativ 100 de case, dintre care trei au fost „aproape complet distruse”, potrivit lui Filashkin.

UPDATE FT: În ciuda promisiunilor, companiile occidentale continuă operaţiunile din Rusia

Un studiu realizat de Şcoala de Economie din Kiev a constatat că peste 2.000 au rămas la începutul lunii mai. Alte aproximativ 1.200 de companii şi-au restrâns doar activităţile, în timp ce doar 387 au ieşit complet.

UPDATE Cehia susţine Ucraina care loveşte teritoriul rusesc cu arme furnizate de Occident.

„În calitate de ţară atacată, Ucraina are cu siguranţă tot dreptul să folosească toate mijloacele de apărare”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

UPDATE Parlamentarii elveţieni cer măsuri mai dure împotriva spionilor înainte de summitul pentru pace

Propunerea, care a fost deja susţinută de camera inferioară a parlamentului, este văzută ca un mijloc de a reduce activităţile serviciilor de informaţii ruseşti în ţară înaintea summitului de pace pentru Ucraina din iunie.

UPDATE Premierul Shmyhal se va întâlni cu liderii UE la Praga pentru a discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina

Părţile vor discuta despre modul de îmbunătăţire a coordonării ajutorului acordat Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte furnizarea de muniţie, apărarea aeriană şi cooperarea în industria de apărare.

UPDATE Aliaţii au cerut Suediei să întrerupă planurile privind Gripens pentru Ucraina pentru a se concentra pe F-16, spune ministrul

„Am fost îndemnaţi de celelalte ţări din coaliţie să aşteptăm cu sistemul Gripen”, a declarat ministrul apărării Pal Jonson pentru TT la Bruxelles, adăugând: „Acest lucru are legătură cu faptul că acum se pune accentul pe introducerea sistemului F-16”.

UPDATE Suedia anunţă un nou pachet de ajutor energetic pentru Ucraina în valoare de 60 de milioane de dolari

Pachetul este format din două părţi: 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 45 de milioane de dolari) în cadrul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina al Comunităţii Energetice şi alte 150 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 15 milioane de dolari) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

UPDATE Putin îl atacă pe şeful NATO: îmi amintesc de Stoltenberg pe când nu avea demenţă

UPDATE UE adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE Rusia recunoaşte oficial că are probleme pe front: situaţia se înrăutăţeşte, vom lua contramăsuri

UPDATE Zelenski: Absenţa lui Biden de la summitul de pace de la Elveţia ar fi ca nişte aplauze pentru Putin

Volodimir Zelenski a declarat că Joe Biden l-ar aplauda pe Vladimir Putin dacă acesta nu va participa la un summit de pace luna viitoare, scrie The Guardian.

În cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, Zelenski a declarat că doreşte ca preşedintele american să fie "personal prezent" la summitul pentru pace din Elveţia din 15-16 iunie. ,,Acel summit pentru pace are nevoie de preşedintele Biden... Absenţa sa va fi doar aplauze pentru Putin, aplauze în picioare”, a afirmat liderul de la Kiev.

UPDATE Comentariile NATO deschid uşa pentru a permite Ucrainei să lovească Rusia cu arme occidentale

Utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de aliaţii săi occidentali pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei nu ar face ca NATO şi membrii săi să devină parte a conflictului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.

Comentariile sale vin după ce Adunarea Parlamentară a NATO a cerut statelor membre să sprijine "dreptul internaţional" al Ucrainei de a se apăra prin ridicarea "unor restricţii" privind utilizarea de către Kiev a armelor occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc.

Declaraţia adoptată a cerut, de asemenea, ca statele membre să accelereze livrările de arme critice către Ucraina.

UPDATE Ministrul polonez de Externe: Varşovia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina

UPDATE Ministrul estonian al Apărării: Ucraina are nevoie acută de muniţie

Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a descris nevoia de muniţie a Ucrainei ca fiind ,,foarte, foarte acută", în contextul în care au apărut îngrijorări că Rusia încearcă să zădărnicească acordurile de armament cu statele membre ale UE care contribuie la linia frontului, scrie The Guardian

El a declarat reporterilor că armata Rusiei a crescut de la un număr estimat de 270.000 de luptători la ,,aproape jumătate de milion", în timp ce statele membre ale UE sunt încă reticente în a-şi creşte cheltuielile pentru apărare.

UPDATE Instructorii militari francezi vor vizita în curând centrele de instruire ucrainene, spune comandantul suprem al Ucrainei

Comandantul suprem al Ucrainei spune că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene, potrivit Sky News.

,,Sunt încântat să salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a instrui militarii ucraineni", a declarat Oleksandr Sirski pe Telegram ieri, după discuţiile prin legătură video cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

,,Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în scurt timp centrele noastre de instruire şi să se familiarizeze cu infrastructura şi personalul acestora", a adăugat acesta. 

UPDATE Belgia alocă un ajutor pentru Ucraina care include 30 de avioane F-16

Volodimir Zelenski şi prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat la Bruxelles un pact de securitate, potrivit Sky News.
 
De Croo a declarat că pactul include livrarea a 30 de avioane de luptă F-16 către Kiev şi cel puţin 977 de milioane de euro în ajutor militar belgian pentru Ucraina în acest an.

UPDATE Olanda vrea să livreze un sistem Patriot suplimentar Ucrainei împreună cu partenerii săi

Olanda doreşte să livreze Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în cooperare cu alte ţări, a declarat Ministerul olandez al Apărării la 28 mai.

Ţara a identificat care sunt partenerii care ar putea contribui cu piese şi muniţie din stocurile proprii şi i-a invitat să se alăture iniţiativei, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Kievul avertizează: Rusia ar putea deschide un nou front din Belarus

Guvernul rus ar putea lansa o nouă operaţiune psihologică despre o potenţială deschidere a unui alt front la frontiera de stat cu Belarus, a raportat la 27 mai Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, notează Kyiv Independent.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov. Forţele Moscovei ar fi reuşit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare.

UPDATE Rusia a pierdut jumătate de milion de soldaţi în invazia din Ucraina

Rusia a pierdut 503.800 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 28 mai.

Acest număr include 1.460 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Polonia cumpără din SUA rachete cu rază lungă de acţiune pentru avioanele F-16

Polonia va finaliza pe 28 mai un acord pentru achiziţionarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune JASSM-ER pentru avioanele de luptă F-16, a anunţat Ministerul polonez al Apărării.

"Războiul din Ucraina a arătat cât de important este să poţi lovi ţinte situate chiar şi foarte departe de linia frontului, iar raza de acţiune a rachetelor care vor fi achiziţionate este de aproximativ 1.000 de kilometri", a declarat Ministerul Apărării la 27 mai, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina şi Belgia vor semna un acord bilateral de securitate

Preşedintele Volodimir Zelenski va vizita Belgia la 28 mai pentru a semna un acord bilateral de securitate, a anunţat premierul belgian Alexander de Croo într-o emisiune de ştiri televizată la 27 mai, scrie Kyiv Independent.

Belgia va deveni cea de-a 11-a ţară care va semna un astfel de acord cu Ucraina, după Spania, Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Italia, Canada, Olanda, Finlanda şi Letonia. Zelenski va zbura la Bruxelles direct din Spania, acolo unde a finalizat un acord de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Tratatele se bazează pe o promisiune făcută de Grupul celor şapte ţări (G7) în iulie anul trecut şi sunt concepute pentru a ajuta Kievul să respingă forţele ruseşti şi să descurajeze viitoarele agresiuni.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Apărarea aeriană rusă a interceptat o dronă deasupra oraşului Balashikha, în apropiere de Moscova, în seara zilei de 27 mai, a afirmat guvernatorul regiunii Moscova, Andrey Vorobyov, potrivit Kyiv Independent.

Drona a fost doborâtă în jurul orei locale 21.00, ora locală, a declarat Vorobyov. Resturi de la drona doborâtă au căzut peste o casă, dar locuitorii nu au fost răniţi.

Fotografii şi înregistrări video par să arate pagubele provocate de resturile dronei şi sunetul exploziilor. Locuitorii din regiunea Moscova Oblast au declarat că au putut auzi explozia dronei de la câţiva kilometri distanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici