LIVE-TEXT   Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 15. Un tanc israelian a tras accidental spre o staţie egipteană/ Israelul a intensificat atacurile în Gaza / Israel: Hezbollah, susţinută de Iran, riscă să atragă Libanul în război

  • Israelul a bombardat sudul Gaza cu lovituri aeriene duminică dimineaţa diminiaţa şi a precizat că îşi va intensifica atacurile în nordul enclavei
  • Armata israeliană a avertizat că Hezbollah, susţinută de Iran, riscă să atragă Libanul în război, în timp ce miliţia libaneză continuă să lanseze rachete peste graniţă.
  • Statele Unite au propus în noaptea acesta un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care afirmă că Israelul are dreptul de a se apăra. De asemenea, rezoluţia cere Iranului să înceteze să mai exporte arme către "miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în întreaga regiune".
  • „Analizele efectuate în mod independent de Comandamentul de informaţii al forţelor canadiene indică cu un grad ridicat de încredere faptul că Israelul nu a lovit spitalul Al-Ahli la 17 octombrie 2023"
4679 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 15. Un tanc israelian a tras accidental spre o staţie egipteană/  Israelul a intensificat atacurile în Gaza /  Israel: Hezbollah, susţinută de Iran, riscă să atragă Libanul în război

Războiul dintre Israel şi Hamas. Israelul a intensificat atacurile în Gaza / Atac al Israelului în Siria: au fost lovite aeroporturi folosite la trasporturi de arme din Iran

UPDATE - Se răspândesc zvonuri că serviciile israeliene s-au infiltrat în camioanele cu alimente care intră în Fâşia Gaza din Egipt cu senzori speciali pentru a localiza tunelurile în care se adăpostesc teroriştii Hamas 

 

UPDATE - CNN: Primele lupte în teren, între Hamas si trupele israeliene

Luptătorii Hamas s-au ciocnit cu trupele israeliene în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat duminică Brigăzile militante ale grupării palestiniene Al-Qassam, în ceea ce pare a fi una dintre primele lupte armate  de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie.

Hamas a declarat că luptătorii săi au distrus două buldozere militare israeliene şi un tanc într-o ambuscadă, forţând trupele israeliene să se retragă în Israel fără vehiculele lor.

„Soldaţii forţei sioniste care au căzut în ambuscada lui Khan Younis şi-au părăsit vehiculele şi au fugit la est de gard pe jos”, au declarat Brigăzile Al-Qassam pe reţelele de socializare.

 

UPDATE - Armata israeliană: intrăm în Gaza doar când va decide  factorul politic

Ehud Barak, fost premier al Israelului, la CNN:  Israelul este constrans din patru motive:  

1. Ostaticii
2. Escaladarea cu Hezbollah si alţi actori prezenţi 
3. Diplomaţia / dreptul internaţional şi discuţiile cu liderii
4. Întrebarea pe mâna cui vom lăsa totul. Nu intenţionăm să rămânem în Gaza

 

UPDATE  - Un tanc israelian a tras într-o staţie egipteană 


Cu puţin timp în urmă, un tanc al forţelor armate israeliene a tras accidental şi a lovit o staţie egipteană adiacentă graniţei în zona Kerem Shalom. Incidentul este investigat şi detaliile sunt în curs de revizuire.

Armata israeliană îşi exprimă regretul cu privire la incident.

 

UPDATE - Gaza trebuie să fie condusă de palestinieni cu ajutorul internaţional, spun foşti şefi ai apărării

Un fost oficial de top al serviciilor de informaţii a pus la îndoială ce s-ar putea întâmpla cu Gaza după ce Israelul va îndepărta Hamas.
 
Israelul nu ar trebui să reocupe Fâşia Gaza şi ar trebui să se asigure că palestinienii continuă să conducă zona, au spus comandanţii pentru Securitatea Israelului (CSI) şi alţi foşti oficiali de rang înalt din apărare în recomandările sale privind modul în care Israelul ar trebui să gestioneze criza din Gaza după răsturnarea Hamas.

  

UPDATE - Jerusalem Post: Atacurile Hezbollah sunt rezultatul dorinţei Iranului de a crea un război pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu 


Hezbollah a intensificat atacurile asupra Israelului  în ultimele două săptămâni după ce Hamas a efectuat un masacru pe 7 octombrie.

Atacurile Hezbollah sunt rezultatul dorinţei Iranului de a crea un război pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Hezbollah este dispus să rişte oraşele şi satele civile din sudul Libanului, aşa cum a făcut-o în trecut, pentru a ameninţa Israelul.

UPDATE - Netanyahu: Hezbollah va tânji după al Doilea Război din Liban


„Dacă Hezbollah decide să intre în război”, a spus Netanyahu, „va tânji după cel de-al Doilea Război din Liban”.
 

Netanyahu l-a avertizat în continuare pe Hezbollah împotriva deschiderii unui al doilea front de război cu Israelul, spunând că acest lucru ar aduce contra-atacuri israeliene de o amploare „inimaginabilă”, care ar provoca „devastări” asupra Libanului.

 
UPDATE - Peste 4.741 de palestinieni au fost ucişi şi 15.898 au fost răniţi în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a anunţat duminică ministerul palestinian al Sănătăţii.

UPDATE - 17 camioane de ajutor au intrat în Fâşia Gaza prin trecerea Rafah

  

Armata israeliană anunţă că a ucis un lider Hamas şi „zeci de terorişti”

Armata israeliană susţine că l-a ucis pe şeful adjunct al forţei de rachete Hamas, precum şi „zeci de terorişti”.

Atacurile de noapte au vizat zona Gaza, potrivit Reuters.

Armata a mai spus că una dintre rachetele sale a lovit un loc din Liban din care au fost lansate rachete asupra aeronavelor israeliene.

Un român a fost răpit şi luat ostatic de Hamas în Fâşia Gaza. MAE: Este o persoană cu cetăţenie dublă, israeliană şi română

MAE anunţă că o persoană cu cetăţenie dublă, israeliană şi română, este pe lista ostaticilor din Fâşia Gaza. Află mai mult AICI

Rachetele israeliene au lovit două aeroporturi siriene

Un atac israelian cu rachete a lovit duminică dimineaţă aeroporturile internaţionale din Damasc şi Alep, în Siria.

Sursa menţionată mai susţine că în urma atacului a fost ucis un angajat. De asemenea, aeroporturile nu mai pot fi utilizate.

Zborurile spre şi dinspre aeroporturile din Damasc şi Alep au fost redirecţionate către aeroportul internaţional Latakia, a precizat Ministerul Transporturilor.

Israelul a lovit aeroporturile de mai multe ori în acest an pentru a opri transporturile din Iran către aliaţii săi din Orientul Mijlociu, inclusiv către gruparea Hezbollah.

UPDATE Israelul a intensificat atacurile în Gaza

Israelul a bombardat sudul Gaza cu lovituri aeriene duminică dimineaţa şi a precizat că îşi va intensifica atacurile în nordul enclavei, în timp ce Statele Unite s-au angajat să ofere mai mult ajutor palestinienilor care au rămas fără alimente, apă, medicamente şi combustibil, relatează Reuters.

Presa palestiniană a raportat că cel puţin 11 palestinieni au fost ucişi într-un atac israelian în oraşul Khan Younis din sudul Gaza. De asemenea, mass-media palestinienă a precizat că Israelul a lovit oraşul Rafah din sudul ţării.

Loviturile din timpul nopţii au avut loc la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunţat o intensificare a atacurilor.

"Pentru siguranţa voastră, deplasaţi-vă spre sud. Vom continua să atacăm în zona oraşului Gaza şi vom intensifica atacurile", a declarat Hagari într-un briefing susţinut sâmbătă în faţa reporterilor israelieni.

UPDATE - SUA trimite apărare antirachetă suplimentară în Orientul Mijlociu şi ordonă mai multor trupe să se pregătească 

Armata americană trimite mai multe sisteme de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu şi plasează trupe americane suplimentare la ordine de pregătire pentru dislocare, ca răspuns la escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu.

„În urma discuţiilor detaliate cu preşedintele Biden cu privire la escaladarea recentă a Iranului şi a forţelor sale din regiunea Orientului Mijlociu, astăzi am direcţionat o serie de paşi suplimentari pentru a consolida şi mai mult postura Departamentului Apărării în regiune”, a declarat Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin.

UPDATE - Cinci copii au murit în urma unui raid aerian israelian într-o tabăra de refugiaţi din Cisiordania

Potrivit ONU, un atac aerian israelian asupra taberei de refugiaţi Nur Shams din Cisiordania a ucis cel puţin 13 palestinieni, inclusiv cinci minori.

UPDATE - Israelul bombardează o moschee din Cisiordania

Israelul a efectuat un raid aerian asupra complexului alfat sub Moscheea Al Ansar, în tabăra de refugiaţi Jenin din Cisiordania.

Armata israeliană susţine că a fost folosit de militanţii Hamas pentru a organiza atacuri.

Cel puţin o persoană a fost ucisă în urma atacului.

UPDATE  - Hamas: Israelul a refuzat să primească doi ostatici pe care intenţionează să-i elibereze

Un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas a declarat sâmbătă că grupul intenţionează să elibereze încă doi ostatici din „motive umanitare”, dar că Israelul a refuzat să-i primească.

UPDATE - Jerusalem Post: S-au găsit indicii că Hamas ar produce arme chimice

Pe corpul unui terorist au fost găsite dovezi ale producţiei de arme chimice. Rămâne neclar dacă Hamas a avut intenţia de a le folosi. 

Ştirea iniţială - Biden: SUA s-au angajat să se asigure că locuitorii din Gaza au acces la apă şi alimente

Statele Unite se angajează să se asigure că civilii din Gaza vor continua să aibă acces la hrană, apă şi îngrijire medicală fără ca acestea să fie deturnate de Hamas, a declarat sâmbătă preşedintele Joe Biden.

Cu puţin timp în urmă, un tanc IDF a tras accidental şi a lovit un post egiptean adiacent graniţei în zona Kerem Shalom. Incidentul este investigat şi detaliile sunt în curs de revizuire. IDF îşi exprimă regretul cu privire la incident.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici