LIVE TEXT  Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 14. Graniţa dintre Fâşia Gaza şi Egipt s-a deschis, au trecut primele camioane cu ajutoare / Condiţiile se înrăutăţesc pe măsură ce Gaza aşteaptă intrarea ajutoarelor / Armata israeliană continuă bombardamentele

  • Primele camioane cu ajutoare au fost văzute intrând în Fâşia Gaza.
  • Ajutorul umanitar pentru Gaza era blocat la graniţa cu Egiptul de mai bine de 48 de ore.
  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră eliberarea ostaticilor americani un punct de plecare în discuţiile de negociere dintre Hamas şi Israel.
4356 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 14. Graniţa dintre Fâşia Gaza şi Egipt s-a deschis, au trecut primele camioane cu ajutoare / Condiţiile se înrăutăţesc pe măsură ce Gaza aşteaptă intrarea ajutoarelor / Armata israeliană continuă bombardamentele

Mediafax Foto

UPDATE - Şeful armatei: ,,Vom intra în Gaza"

 
Şeful Forţelor de Apărare Israelului le spune comandanţilor din brigada de infanterie Golani că ar trebui să se aştepte la atacuri surpriză din partea grupurilor  teroriste atunci când armata israeliană va intra în Fâşia Gaza în viitoarea ofensivă terestră. 

„Vom intra în Fâşia Gaza. Vom începe o misiune operaţională şi profesională pentru a distruge agenţii Hamas, infrastructura Hamas şi, de asemenea, vom păstra în minte imaginile cu cei căzuţi din Shabat acum două săptămâni”, a spus şeful de stat major al IDF Halevi, referindu-se la masacrele Hamas din 7 octombrie.

 

UPDATE - Familiile palestiniene care adăpostesc teroriştii Hamas = ţinte legitime 

Un înalt oficial al Forţelor de Apărare Israelului spune că armata va încerca să nu lovească zonele din Gaza unde se distribuie ajutor umanitar.

„Este o zonă sigură.  Nu îi vom ataca”, spune el unui grup de jurnalişti străini.

El adaugă că definiţia a ceea ce constituie o „ţintă legitimă” s-a schimbat, deoarece utilizarea infrastructurii civile de către Hamas „transformă o casă privată într-o ţintă legitimă. Şi oricine sprijină acea casă este o ţintă legitimă”.

El recunoaşte că armata israeliană a atacat case locuite de civili care găzduiau terorişti.

 

UPDATE -Şeful Forţelor Aeriene spune că armata israeliană va ataca Hamas cu toată forţa

Şeful Forţelor Aeriene Israeliene spune că armata, în timpul viitoarei ofensive terestre din Fâşia Gaza, va trata gruparea teroristă Hamas ca şi cum nu ar fi fost deloc afectată de ultimele două săptămâni de atacuri aeriene grele asupra activelor sale.

„Nu aş vrea să schimb locul cu vreun inamic şi să întâlnesc o brigadă sau o divizie a Forţelor de Apărare Israelului”, spune şeful IAF, generalul-maior Tomer Bar, în timpul unei întâlniri cu comandanţii superiori.

„Cu determinarea pe care o văd, plec cu un sentiment foarte întărit şi, împreună cu Forţele [Aeriene], există aici o maşinărie care nu mă îndoiesc că va funcţiona”, spune Bar.

„Până acum am lovit Hamas cu mii de lovituri aeriene, mii de bombe care au lovit cu precizie”, spune el.

„Cu toate acestea, îl tratăm ca şi cum nu ar fi fost rănit deloc”, spune Bar. „Vom intra cu toată forţa noastră şi vom lovi [Hamas] ca şi cum s-ar lupta cu noi în prima zi”.

 

 

UPDATE Times of Israel: Baraj de rachete asupra Israelului/ Israel bombardează sudul Libanului

Forţele de Apărare Israelului publică un videoclip care arată un atac aerian împotriva unui echipaj din spatele unei rachete ghidate antitanc din sudul Libanului, care a lansat o rachetă spre Margaliot, rănind doi muncitori thailandezi.

Serviciul de ambulanţă Magen David Adom a comunicat că doi muncitori thailandezi, în vârstă de 35 de ani, sunt răniţi de schijele de pe urma unui atac cu rachete Hezbollah din Liban în zona Margaliot din nordul Israelului.

Ambii sunt transportaţi la un spital din apropiere.

Un baraj de rachete a fost tras în sudul şi centrul Israelului. Sirenele de avertizare ale rachetelor au sunat în Tel Aviv, Bat Yam, Ashdod şi Yavne.

Nu există rapoarte imediate despre lovituri directe sau victime.

 

 

 

UPDATE Elveţia investighează finanţarea mişcării Hamas

Justiţia elveţiană investighează o posibilă finanţare a mişcării Hamas din Elveţia, în ciuda faptului că ţara nu clasifică grupul drept organizaţie teroristă, a declarat procurorul său general.

Ancheta a fost deschisă „cu câteva săptămâni” înainte de atacurile din 7 octombrie ale grupării Hamas asupra Israelului, spune Stefan Blaettler, la postul public de radio elveţian SRF, fără a dezvălui alte detalii.

Procuratura Generală a declarat ulterior AFP că ancheta a fost lansată „sub suspiciunea de finanţare a mişcării Hamas din Elveţia”.

Se preconizează că ancheta va fi laborioasă, deoarece, spre deosebire de Uniunea Europeană şi Statele Unite, Elveţia nu a interzis Hamas.

UPDATE Regele Abdullah al Iordaniei denunţă "tăcerea globală" cu privire la Gaza

Liderii arabi au condamnat atacurile Israelului asupra Gazei, cerând mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord de pace.

Regele Abdullah al Iordaniei a atras atenţia asupra a ceea ce a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului asupra Gazei, îndemnând la o abordare echilibrată a conflictului.

"Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene", a spus el, adăugând că este indignat şi îndurerat de actele de violenţă comise împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania şi Israel.

"Conducerea israeliană trebuie să realizeze odată pentru totdeauna că un stat nu poate prospera niciodată dacă este construit pe o fundaţie de nedreptate... Mesajul nostru către israelieni ar trebui să fie că ne dorim un viitor de pace şi securitate pentru voi şi pentru palestinieni".

UPDATE El-Sisi afirmă că s-a ajuns la un acord cu SUA pentru operarea "continuă" a frontierei de la Rafah

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi afirmă că a convenit cu preşedintele american Joe Biden să opereze punctul de trecere de la Rafah "în mod continuu" sub supravegherea Naţiunilor Unite şi a Semilunii Roşii palestiniene.

"Egiptul nu a închis punctul de trecere Rafah în niciun moment", a declarat el-Sisi, care a găzduit o conferinţă internaţională pentru a discuta despre escaladarea războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Gaza.

El a precizat că bombardamentele repetate ale Israelului asupra părţii palestiniene au împiedicat agenţiile umanitare să ajungă în Fâşia Gaza.

UPDATE Camioanele cu ajutoare "nu vor schimba condiţiile catastrofale", afirmă Hamas

20 de camioane cu ajutoare au fost autorizate să intre în Fâşia Gaza prin Egipt.

Un oficial de frontieră palestinian a confirmat că punctul de trecere a frontierei Rafah s-a deschis în această dimineaţă, aşa cum a anunţat ambasada SUA la Ierusalim.

Dar gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că aceste camioane cu ajutoare "nu vor schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza".

UPDATE Primele camioane cu ajutor umanitar au fost văzute intrând în Gaza

Primele camioane cu ajutoare au trecut prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah la ora 10:00, intrând în sfârşit în Gaza, unde vor fi inspectate, relatează Al Jazeera.

"Convoiul care ar trebui să intre astăzi include 20 de camioane care transportă medicamente, provizii medicale şi o cantitate limitată de provizii alimentare [conserve]", a precizat biroul de presă al Hamas într-un comunicat.

UPDATE Punctul de trecere Rafah se va deschide la ora 10:00 - Ambasada SUA

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt se va deschide sâmbătă, 21 octombrie, la ora locală 10.00, potrivit Ambasadei SUA.

Măsura ar permite străinilor să părăsească Gaza.

Într-o postare pe reţelele de socializare, ambasada a declarat că a "primit informaţii" că punctul de trecere se va deschide în această dimineaţă.

"Nu ştim cât timp va rămâne deschis pentru ca cetăţenii străini să părăsească Gaza", a adăugat aceasta.

Ambasada a declarat că se aşteaptă ca "multe persoane să încerce să traverseze", iar cei care încearcă să intre în Egipt "trebuie să se aştepte la un mediu potenţial haotic şi dezordonat de ambele părţi ale punctului de trecere".

"Situaţia rămâne dinamică şi fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluaţi siguranţa şi securitatea personală înainte de a alege să vă îndreptaţi spre graniţă sau să încercaţi să treceţi", a precizat ambasada.

UPDATE Biden: atacul Hamas a avut ca scop perturbarea normalizării relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel

Atacul grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului a avut ca scop perturbarea unei potenţiale normalizări a legăturilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

"Unul dintre motivele pentru care Hamas a acţionat asupra Israelului ... au ştiut că urma să mă aşez la masă cu saudiţii", a declarat Biden. "Ghiciţi ce? Saudiţii au vrut să recunoască Israelul".

UPDATE Rudele unui fost congresman american de origine palestiniană au fost ucise în atacul israelian dat asupra unei biserici din Gaza

Fostul deputat Justin Amash, primul american de origine palestiniană care a făcut parte din Congres, a declarat că rudele sale au fost ucise într-un atac aerian israelian dat asupra unei biserici din Gaza.

"Cu mare tristeţe, am confirmat acum că mai multe dintre rudele mele au fost ucise la Biserica Ortodoxă Sfântul Porfirie din Gaza, unde se adăposteau, când o parte din complex a fost distrusă în urma unui raid aerian israelian", a postat Amash pe reţelele de socializare, împărtăşind o fotografie cu membrii familiei sale.

UPDATE Netanyahu susţine că Israelul va continua să lucreze pentru returnarea tuturor ostaticilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa va continua să lucreze pentru a returna toţi ostaticii, după eliberarea celor doi ostatici americani care erau deţinuţi de Hamas.

"Doi dintre ostaticii noştri sunt acasă. Vom încerca să-i aducem înapoi pe toţi cei răpiţi şi pe cei dispăruţi. În acelaşi timp, continuăm să luptăm până la obţinerea unei victorii", a declarat Netanyahu pe reţelele de socializare.

UPDATE SUA şi aliaţii săi cer Israelului să stabilească obiective clare pentru invazia terestră din Gaza

SUA şi aliaţii săi au îndemnat Israelul să fie clar cu privire la obiectivele sale.

Dacă va lansa o invazie terestră în Gaza, oficialii occidentali sunt împotriva unei ocupaţii prelungite. Accentul cade pe evitarea victimelor civile, susţin aceştia.

În discuţiile private cu omologii lor israelieni, oficialii occidentali din domeniul apărării nu au încercat să descurajeze Israelul să se deplaseze în Gaza cu forţe terestre, au precizat surse din cadrul CNN.

UPDATE Cadavrele din Gaza au fost îngropate în gropi comune din cauza lipsei de spaţii frigorifice, potrivit biroului ONU

Biroul ONU responsabil de coordonarea acţiunilor umanitare a raportat că palestinienii din Gaza au fost nevoiţi să recurgă la îngroparea morţilor în gropi comune din necesitate.

"Pe 15 octombrie, aproximativ 100 de cadavre neidentificate au fost îngropate într-o groapă comună din Rafah din cauza lipsei de spaţii frigorifice pentru a le depozita până la efectuarea procedurilor de recunoaştere. Această măsură a fost luată ca urmare a preocupărilor legate de mediul înconjurător şi de descompunerea cadavrelor", au declarat oficialii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici