Armata israeliană a propus luni un plan de "evacuare" a civililor din Fâşia Gaza

  • Armata israeliană a propus luni un plan de "evacuare" a civililor din Fâşia Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că o invazie terestră a oraşului Rafah, situat în sudul teritoriului palestinian, este necesară pentru "victoria totală".
679 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană a propus luni un plan de "evacuare" a civililor din Fâşia Gaza

Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană a propus luni un plan de "evacuare" a civililor din Fâşia Gaza

 

Guvernele străine şi organizaţiile umanitare şi-au exprimat în repetate rânduri temerile că o astfel de operaţiune va provoca pierderi masive de vieţi omeneşti în rândul civililor din Rafah, unde s-au adunat aproximativ 1,4 milioane de palestinieni - majoritatea strămutaţi din alte zone -, relatează AFP.

Acesta este, de asemenea, punctul de intrare pentru ajutorul de care au nevoie, adus prin Egiptul vecin.

Armata israeliană "a prezentat Cabinetului de Război un plan de evacuare a populaţiei din zonele de luptă din Fâşia Gaza, precum şi viitorul plan operaţional", se arată într-o declaraţie a biroului lui Netayahu, transmisă luni.

Declaraţia nu a oferit niciun detaliu despre cum sau unde vor fi mutaţi civilii.

Anunţul vine după ce "experţi" egipteni, qatarezi şi americani s-au întâlnit la Doha pentru discuţii la care au participat şi reprezentanţi israelieni şi ai Hamas, a declarat presa egipteană legată de stat, acesta fiind cel mai recent efort de a asigura un armistiţiu înainte de luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Statele Unite, aliatul Israelului, au declarat că eforturile de mediere în curs de desfăşurare au produs "o înţelegere" în vederea unei încetări a focului şi a eliberării ostaticilor, în timp ce o sursă Hamas a declarat că grupul a insistat asupra retragerii forţelor israeliene.

Dar Netanyahu a declarat că o invazie terestră la Rafah ar pune Israelul la câteva săptămâni distanţă de "victoria totală" asupra Hamas, al cărui atac din 7 octombrie a declanşat războiul.

"Dacă vom avea un acord (de armistiţiu), acesta va fi oarecum întârziat, dar se va întâmpla", a spus el despre invazia terestră într-un interviu acordat duminică postului CBS.

"Trebuie să se facă pentru că victoria totală este obiectivul nostru şi victoria totală este la îndemână - nu la câteva luni distanţă, la câteva săptămâni distanţă, odată ce vom începe operaţiunea".

Pe fondul unei crize umanitare în ascensiune, principala agenţie de ajutorare a palestinienilor din cadrul ONU a îndemnat la acţiuni politice pentru a evita foametea în Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici