Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană se află în inima oraşului Gaza, iar liderul Hamas este "înconjurat într-un buncăr" / Crucea Roşie afirmă că un convoi umanitar a fost atacat în oraşul Gaza

  • Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a confirmat că forţele israeliene se află în inima oraşului Gaza, înconjurându-l pe liderul Hamas.
  • Trebuie să existe restricţii privind puterile oricărui stat palestinian, afirmă un ministru israelian.
  • Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că "o evoluţie către o conducere palestiniană iubitoare de pace este cel mai dorit rezultat" al actualului conflict
7793 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană se află în inima oraşului Gaza, iar liderul Hamas este "înconjurat într-un buncăr" / Crucea Roşie afirmă că un convoi umanitar a fost atacat în oraşul Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Hamas a pierdut controlul în nordul Fâşiei Gaza

Hamas a pierdut controlul în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce mii de locuitori s-au mutat spre sud, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, într-un briefing televizat, citat de Reuters.

„Am văzut că 50.000 de locuitori din Gaza s-au mutat din nordul Fâşiei Gaza spre sud. Ei se deplasează pentru că înţeleg că Hamas a pierdut controlul în nord”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

„Hamas a pierdut controlul şi continuă să piardă controlul în nord”, mai spune el.

UPDATE Mii de civili fug din nordul Fâşiei Gaza în timpul luptelor dintre trupele israeliene şi Hamas

Mii de civili palestinieni au plecat miercuri din nordul Fâşiei Gaza, căutând să se refugieze din calea atacurilor aeriene israeliene şi a luptelor terestre violente dintre trupele israeliene şi militanţii Hamas, scrie Reuters.

UPDATE Stoltenberg: Aliaţii NATO susţin pauzele umanitare în Gaza

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că aliaţii din NATO susţin pauzele pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.

Stoltenberg a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Ungariei,Katalin Novak, la sediul NATO din Bruxelles.

UPDATE IDF a atacat mai multe locuri de lansare ale Hezbollah

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) anunţă că, miercuri, militarii israelieni au atacat mai multe locuri de lansare a rachetelor aparţinând grupului Hezbollah, potrivit Sky News.

Nu au fost numite locurile în care se aflau echipamentele militare, dar Hezbollah acţionează în special în sudul Libanului.

„Soldaţii IDF au lovit o serie de posturi de lansare de rachete antitanc aparţinând organizaţiei teroriste Hezbollah”, a anunţat IDF.

Hezbollah a răspuns lansând o rachetă în direcţia trupelor IDF din zona Dovev din nordul Israelului, au mai anunţat militarii.

„Doi soldaţi IDF au fost răniţi, unul uşor şi celălalt moderat, ambii au fost duşi la spital pentru tratament medical”, a precizat IDF.

Tot miercuri, Hezbollah a mai efectuat două lansări către Shtula şi Yiftah, în nordul Israelului, iar IDF a ripostat.

UPDATE Italia va trimite o navă spital pe coasta Fâşiei Gaza

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a anunţat că ţara va trimite o navă spital cu 170 de angajaţi pe coasta Fâşiei Gaza, potrivit Sky News.

Crosetto a spus că la bord vor fi şi 30 de persoane instruite pentru urgenţe medicale.

Nava pleacă miercuri spre zona de conflict.

De asemenea, Italia intenţionează să trimită un spital de campanie în Gaza.

Iniţiative privind organizarea unor spitale de campanie în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza au avut mai multe ţări din Asia şi din Europa.

UPDATE Israelul prelungeşte cu o oră operaţiunea "coridorului de evacuare" din Gaza

Armata israeliană a anunţat că prelungeşte astăzi orele în care va permite locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza să se evacueze spre sud.
 
Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare în limba arabă de către un purtător de cuvânt al IDF, acesta a transmis:
 
”Locuitori din Gaza, ca răspuns la reacţia voastră extraordinară de la orele dimineţii, am decis să prelungim cu încă o oră funcţionarea coridorului de siguranţă de pe drumul Salah al-Din pentru deplasarea locuitorilor către sudul Wadi Gaza! Pentru siguranţa dumneavoastră, vă alăturaţi miilor de oameni care s-au îndreptat spre sudul zonei Wadi Gaza încă de dimineaţă, aşa că profitaţi de această ocazie până la ora trei după-amiaza pentru a vă proteja pe voi şi pe membrii familiilor voastre.”
 
Coridorul urma să fie închis la ora 14.00, ora locală, dar acum va fi deschis până la ora locală 15.00.

UPDATE Bilanţul victimelor palestiniene din Gaza creşte la 10.569 de morţi, dintre care 4.324 de copii

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, a declarat că numărul persoanelor ucise în Gaza de acţiunile militare israeliene de la începutul războiului, la 7 octombrie, a crescut la 10.569.
 
Ministerul a precizat că 4.324 dintre aceştia sunt copii şi că alţi 26.457 de palestinieni au fost răniţi.
 
Jurnaliştii nu au avut posibilitatea de a verifica în mod independent cifrele privind victimele din Gaza.

UPDATE Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că "o evoluţie către o conducere palestiniană iubitoare de pace este cel mai dorit rezultat" al actualului conflict Israel-Hamas

Vorbind după reuniunea miniştrilor de externe ai G7 de la Tokyo, Reuters îl citează pe Cleverly spunând:
 
Pe termen scurt, este inevitabil ca Israelul, pentru că are trupe în Gaza, va trebui să aibă o responsabilitate în materie de securitate. Dar opinia noastră este că, cât mai curând posibil, o mişcare către o conducere palestiniană iubitoare de pace este cel mai dorit rezultat.

UPDATE Vorbind la Tokyo, secretarul de stat american Antony Blinken a respins din nou apelurile pentru încetarea focului în Gaza şi Israel

”Cu toţii dorim să punem capăt acestui conflict cât mai curând posibil. Şi, între timp, să reducem la minimum suferinţa civililor. Dar, aşa cum am discutat cu colegii mei din G7, cei care cer o încetare imediată a focului au obligaţia de a explica cum să abordeze rezultatul inacceptabil pe care probabil că l-ar aduce. Hamas a rămas pe loc, cu peste 200 de ostatici, cu capacitatea şi intenţia declarată de a repeta 7 octombrie, din nou, din nou şi din nou şi din nou”.
 
”Statele Unite consideră că printre elementele-cheie ar trebui să se numere şi faptul că palestinienii din Gaza nu ar trebui să fie strămutaţi cu forţa. Nu acum. Nici după război. Nici o utilizare a Gazei ca platformă pentru terorism sau alte atacuri violente. Nici o reocupare a Gaza după încheierea conflictului. Nicio încercare de a bloca sau asedia Gaza. Nicio reducere a teritoriului din Gaza. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nicio ameninţare teroristă nu poate emana din Cisiordania”.
 
Blinken a continuat spunând că SUA caută un viitor acord care "trebuie să includă vocile şi aspiraţiile poporului palestinian în centrul guvernării postcriză în Gaza. Acesta trebuie să includă o guvernare condusă de palestinieni şi Gaza unificată cu Cisiordania sub autoritatea Autorităţii Palestiniene şi trebuie să includă un mecanism susţinut pentru reconstrucţia în Gaza".
 
El a declarat că SUA caută "o cale pentru ca israelienii şi palestinienii să trăiască unul lângă altul în state proprii, cu măsuri egale de securitate, libertate, oportunităţi şi demnitate".

UPDATE Armata israeliană a afirmat că l-a ucis pe şeful departamentului de dezvoltare a armelor pentru Hamas în Gaza

Pe baza informaţiilor furnizate de ISA şi IDF, un avion de vânătoare al IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, şeful departamentului de arme şi industrii al Hamas în cadrul departamentului de producţie al acestuia.
 
Ca parte a rolului său, Mohsen Abu Zina a fost unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de arme ai Hamas şi era expert în dezvoltarea de arme strategice şi rachete folosite de teroriştii Hamas.
 
Actualizarea a inclus, de asemenea, afirmaţii potrivit cărora "trupele FDI au identificat, de asemenea, o celulă teroristă care plănuia să lanseze rachete antitanc asupra forţelor" şi "trupele FDI au dirijat un avion pentru o lovitură asupra unei celule teroriste responsabile de lansarea de rachete spre Israel" şi că aceste ţinte au fost distruse. Afirmaţiile nu au fost verificate în mod independent.
 
Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, susţine că peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în interiorul Fâşiei Gaza de când Israelul şi-a început operaţiunea militară după atacul Hamas din 7 octombrie în interiorul Israelului. Jurnaliştii internaţionali nu au reuşit să verifice în mod independent numărul victimelor din Gaza.

UPDATE Rămăşiţele a şapte cetăţeni thailandezi sunt aşteptate să ajungă joi la Bangkok

Rămăşiţele a şapte cetăţeni thailandezi ucişi în Israel sunt aşteptate să ajungă la Bangkok joi după-amiază, a anunţat Ministerul de Externe al Thailandei.
 
Aproximativ 30.000 de thailandezi lucrau în Israel înainte de atacurile Hamas, iar guvernul israelian a declarat că aceştia reprezintă cel mai mare grup de persoane străine ucise sau dispărute.
 
În total, 34 de thailandezi au fost ucişi în violenţe, în timp ce patru sunt trataţi în spital. Alte 24 de persoane au fost răpite.
 
Oficialii thailandezi s-au întâlnit cu Hamas, precum şi cu Qatar şi Egipt pentru a obţine eliberarea ostaticilor. Ei au primit, de asemenea, sprijin din partea statului vecin, Malaezia, un susţinător vocal al Palestinei.
 
Aproximativ 8.000 de thailandezi au fost repatriaţi până acum.

Crucea Roşie afirmă că un convoi umanitar a fost atacat în oraşul Gaza

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că un convoi umanitar a fost ţinta unor focuri de armă în oraşul Gaza, dar a reuşit să livreze provizii medicale la spitalul Al Shifa.

Două camioane au fost avariate, iar un şofer a fost rănit uşor, a precizat organizaţia.

Convoiul includea cinci camioane şi două vehicule ale organizaţiei.

Crucea Roşie, organizaţie neutră cu sediul la Geneva, a escortat pacienţi şi a transportat ostatici eliberaţi din Gaza.

Trebuie să existe restricţii privind puterile oricărui stat palestinian, afirmă un ministru israelian

Ron Dermer, ministru în cabinetul de război al Israelului, spune că ar trebui să existe restricţii privind puterile oricărui viitor stat palestinian.

Întrebat de Sophy Ridge dacă susţine o Palestină independentă, ministrul pentru afaceri strategice spune că "nu este un răspuns de tip da sau nu".

Ar trebui să existe "anumite limite ale suveranităţii care trebuie puse în aplicare" în ceea ce priveşte posibilitatea ca un stat palestinian să aibă propria armată sau să-şi controleze propriul spaţiu aerian, spune Dermer.

"Palestinienii ar trebui să aibă toate puterile pentru a se guverna singuri, dar niciuna dintre puterile care ar putea ameninţa Israelul", spune el.

Dl Dermer spune că palestinienii vor guverna Gaza în viitor, dar nu şi Hamas.

Joe Biden a cerut luna trecută să se lucreze pentru o soluţie cu două state după încheierea conflictului.

SUA nu sprijină reocuparea Fâşiei Gaza

Statele Unite nu sprijină reocuparea Fâşiei Gaza de către Israel, a declarat departamentul de stat.

Purtătorul de cuvânt Vedant Patel a mai spus că Washingtonul nu susţine nicio relocalizare forţată a palestinienilor în afara teritoriului.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă zilnice, Patel a declarat că Washingtonul nu a urmărit şi nici nu a avut în vedere acest lucru.

Acest lucru vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru postul de televiziune ABC că Israelul va avea responsabilitatea generală de securitate pentru Gaza "pentru o perioadă nedeterminată".

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat apoi în această seară că Israelul nu va conduce Gaza după război şi nici Hamas nu o va face.

Liderul Hamas, înconjurat în buncărul său, afirmă un ministru israelian

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a confirmat că forţele israeliene se află în inima oraşului Gaza.

El a adăugat că liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a fost înconjurat într-un buncăr. Însă ministrul nu a precizat unde se află acel buncăr.

Israelul nu va conduce Gaza după război şi nici Hamas, a declarat Gallant.

În această dimineaţă, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul, a declarat că Israelul va avea "responsabilitatea generală de securitate" în Gaza "pentru o perioadă nedeterminată".

Nu va exista o pauză umanitară până când ostaticii nu vor fi returnaţi, a spus Gallant.

Referindu-se la conflictul cu Hezbollah de la graniţa libaneză, el a spus că 70 dintre luptători au fost ucişi, dar că Israelul nu are "niciun interes" într-un război cu acest grup militant.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici