LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Atac terorist grav în Israel cu maşini şi cuţite / La Raanana, mai mulţi răniţi şi o femeie moartă / Un alt videoclip Hamas cu cei trei ostatici: în seara asta le vom dezvălui soarta / Raid în Gaza cu cel puţin 33 de palestinieni ucişi / Lider Houthi: Yemen se va transforma într-un cimitir pentru forţele americane

Conflictul dintre Israel şi Hamas bifează luni a 101-a zi.

1968 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Atac terorist grav în Israel cu maşini şi cuţite / La Raanana, mai mulţi răniţi şi o femeie moartă / Un alt videoclip Hamas cu cei trei ostatici: în seara asta le vom dezvălui soarta / Raid în Gaza cu cel puţin 33 de palestinieni ucişi / Lider Houthi: Yemen se va transforma într-un cimitir pentru forţele americane

De la stânga la dreapta: Yossi Sharabi, Itai Svirski şi Noa Argamani

UPDATE Hamas: în seara asta vom dezvălui soarta celor 3 ostatici

Aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, au lansat un mesaj prin care spun că vor dezvălui soarta a trei ostatici ţinuţi în Gaza în această seară. Mesajul, publicat pe canalul Telegram al Brigăzii, este însoţit de un filmuleţ în care prizonierii vorbeau cu camera. Al Jazeera raportează.

UPDATE Mass-media: 11 răniţi în presupuse atacuri teroriste din Israel

Cel puţin 11 persoane au fost rănite într-o serie de atacuri suspectate, cu diferite modalităţi, în Raanana din centrul Israelului. Despre acest lucru a relatat mass-media, care a vorbit atât despre un atac cu cuţitul, cât şi despre ciocnirile trecătorilor care au fost izbiţi pe diferite străzi.

UPDATE Houthi: Yemen se va transforma într-un cimitir pentru forţele americane

Unul dintre liderii Houthi, Ali al-Qahoum, spune, într-un interviu acordat agenţiei iraniene Irna, raportat de Times of Israel, că Yemen se va transforma într-un „cimitir” pentru forţele americane. „Le spunem americanilor că acţiunile voastre împotriva Yemenului vor fi învinse şi că vă vom înfrunta cu toată puterea noastră. După această agresiune, Yemenul se va transforma în cimitirul americanilor şi ei vor părăsi regiunea umiliţi", spune al-Qahoum. 

UPDATE Un oficial houthi afirmă că vor continua atacurile asupra "navelor israeliene" în Marea Roşie

Negociatorul-şef al rebelilor houthi din Yemen a declarat luni că poziţia grupului nu s-a schimbat de la atacurile aeriene conduse de SUA asupra Yemenului şi a avertizat că atacurile asupra navelor care se îndreaptă spre Israel vor continua.

"Atacurile pentru a împiedica navele israeliene sau cele care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată vor continua", a declarat Mohammed Abdulsalam pentru Reuters.

El a adăugat că solicitările grupului sunt în continuare încetarea ofensivei israeliene în Gaza şi permiterea accesului ajutoarelor umanitare în nordul şi sudul Fâşiei Gaza.

UPDATE Agenţiile ONU spun Israelului că accesul la un port este esenţial pentru ajutoarele din Gaza

Trei agenţii ale Naţiunilor Unite au cerut Israelului să permită accesul în portul Ashdod, la nord de Gaza, pentru livrarea urgentă a ajutorului umanitar.

Aducerea de alimente şi provizii către populaţia asediată din Gaza, care este din ce în ce mai expusă riscului de foamete, depinde, de asemenea, de deschiderea unor noi rute de intrare în teritoriu, au declarat într-o declaraţie comună Programul Alimentar Mondial (PAM), UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Folosirea oraşului Ashdod, situat la aproximativ 40 km nord de graniţa cu Gaza, este "necesară pentru agenţiile de ajutor", au declarat acestea, făcând totodată apel la o "schimbare fundamentală în ceea ce priveşte fluxul de ajutor umanitar în Gaza".

Permiţând agenţiilor umanitare să folosească acest port "ar permite ca cantităţi semnificativ mai mari de ajutor să fie transportate şi apoi transportate direct în regiunile nordice grav afectate din Gaza, unde puţine convoaie au reuşit să ajungă", au spus agenţiile ONU.

UPDATE Marea Britanie va "aştepta şi va vedea" înainte de a lua o decizie cu privire la noi lovituri împotriva rebelilor Houthi

Marea Britanie va "aştepta şi va vedea" înainte de a decide să lanseze noi lovituri militare împotriva rebelilor Houthi din Yemen, aliaţi cu Iranul, pentru a proteja transportul maritim internaţional, a declarat secretarul apărării, Grant Shapps.

"Să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă, pentru că nu este vorba că vrem să fim implicaţi în acţiuni în Marea Roşie. Dar, în cele din urmă, libertatea de navigaţie este un drept internaţional", a declarat Shapps pentru Sky News, când a fost întrebat dacă Marea Britanie va efectua mai multe lovituri.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza afirmă că peste 60 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene

Loviturile israeliene din Gaza au ucis peste 60 de persoane în cursul nopţii, a declarat Ministerul Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

Ministerul a precizat că zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite în ceea ce biroul de presă al grupării militante a descris ca fiind lovituri israeliene "intense" şi bombardamente de artilerie în întreaga Fâşie Gaza.

Loviturile au vizat oraşele sudice Khan Yunis şi Rafah, precum şi zonele din jurul oraşului Gaza, a precizat biroul de presă, adăugând că au fost lovite două spitale, o şcoală de fete şi "zeci" de case.

Spitalele, protejate de dreptul umanitar internaţional, au fost lovite în mod repetat de lovituri israeliene în Gaza de la izbucnirea războiului. Armata israeliană acuză Hamas că a construit tuneluri sub spitale şi că le foloseşte drept centre de comandă.

UPDATE China propune organizarea unei conferinţe internaţionale pentru încetarea conflictului din Gaza

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o conferinţă de pace şi un calendar pentru implementarea unei soluţii cu două state, pe măsură ce conflictul din Gaza a escaladat şi Marea Roşie a devenit un nou punct tensionat.

La finalul întâlnirii cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, de la Cairo, Wang a spus că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să „asculte” cu atenţie preocupările legitime din Orientul Mijlociu.

UPDATE Israelul şi Palestina au fost invitate la Consiliul European din 22 ianuarie

Şefii diplomaţiei din Orientul Mijlociu, şi în special cei din Israel şi Palestina, au fost invitaţi de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la următoarea reuniune a Consiliului Miniştrilor de Externe al UE, programată pentru 22 ianuarie. Borrell a scris pe blogul său.

UPDATE Netanyahu: Conflictul va dura mai multe luni

„Trebuie să gestionăm acest război şi vor mai dura multe luni”, a spus premierul Benjamin Netanyahu în şedinţa cabinetului guvernamental pentru aprobarea bugetului de stat pentru 2024. „Din acest motiv – a explicat el – pregătim un buget de război care ne obligă la cheltuieli de apărare mult mai mari decât am anticipat”. „Facem tot ce putem pentru a aduce pe toţi acasă, aceste eforturi continuă continuu”, a conchis el.

UPDATE Israel: 9.000 de agenţi Hamas ucişi din 7 octombrie

Forţele de Apărare Israelului au lansat un set extins de date cu informaţii despre operaţiunile lor în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Liban, referitoare la numărul de terorişti ucişi, precum şi la numărul de locuri afectate, relatează Times of Israel. Potrivit datelor, peste 9.000 de agenţi Hamas şi luptători din alte grupări teroriste au fost ucişi de IDF în Fâşia Gaza de la începutul războiului pe 7 octombrie. Hamas, la rândul său, a anunţat că 23.968 de palestinieni au fost ucişi în Gaza în timpul raidurilor israeliene. Potrivit datelor IDF, armata a ucis doi comandanţi de brigadă Hamas, 19 comandanţi de batalioane şi alţi înalţi oficiali de rang echivalent. Peste 50 de comandanţi Hamas şi ofiţeri de companie de rang similar au fost, de asemenea, ucişi.

UPDATE Fostul premier Lapid: ostaticii să vină imediat acasă, îl vom ucide pe Sinwar mai târziu

„Noi, pe Yihia Sinwar îl putem ucide chiar şi în februarie. Şi îl vom ucide, mai devreme sau mai târziu. Dar trebuie să aducem ostaticii acasă imediat'', a afirmat astăzi fostul premier şi lider al opoziţiei centriste Yair Lapid, vorbind la Tel Aviv la o manifestaţie care se desfăşoară în mod continuu încă de aseară. Oamenii cer guvernului Netanyahu să garanteze întoarcerea imediată în Israel a tuturor celor 136 de prizonieri israelieni aflaţi încă în mâinile Hamas, în Gaza.

UPDATE Ynet: Val mare de lovituri aeriene israeliene asupra Hezbollah

Forţele aeriene israeliene au început „un mare val de atacuri împotriva ţintelor Hezbollah din sudul Libanului”. Ynet a raportat-o. Potrivit altor surse mass-media, raidurile au loc la nord de râul Litani din Liban. Atacurile au loc ca răspuns la uciderea a doi israelieni, mamă şi fiu, de către Hezbollah cu o rachetă antitanc. Acesta din urmă - a anunţat ulterior armata - era membru al echipei de intervenţie în situaţii de urgenţă din satul Kfar Yuval, unde el şi mama lui au fost împuşcaţi.

UPDATE Mamă şi fiu ucişi de o rachetă Hezbollah în nordul Israelului

Mama în vârstă a bărbatului ucis astăzi de o rachetă lansată de Hezbollah în nordul Israelului a murit şi ea: ziarele israeliene au relatat vestea. Atacul cu rachete antitanc venite din Liban şi care vizează oraşul Kfar Yuval a avut loc la câteva ore după ce trei oameni înarmaţi libanezi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu armata israeliană. Ei au intrat în nordul Israelului în zori, în timp ce tirurile de rachete Hezbollah şi atacurile aeriene ale Forţelor de Apărare Israeliene continuă să se intersecteze în regiunea de graniţă. Barak Ayalon, în vârstă de 45 de ani, şi mama lui Miri Ayalon, în vârstă de 76 de ani, au fost ucişi când o rachetă antitanc s-a prăbuşit în casa lor, care se află chiar în acel centru de la graniţă. Atacul a fost revendicat de Hezbollah.

Axios: Biden rămâne fără răbdare cu Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani sunt din ce în ce mai frustraţi de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi de respingerea acestuia faţă de majoritatea cererilor recente ale administraţiei Biden legate de războiul din Gaza. Aceasta este ceea ce relatează ziarul american Axios, citând patru oficiali americani. „Răbdarea preşedintelui se epuizează”, a declarat una dintre surse pentru Axios. Ziarul subliniază că, de la atacul Hamas din 7 octombrie, în urmă cu 100 de zile, Biden a sprijinit pe deplin Israelul cu un sprijin militar şi diplomatic fără precedent şi că acest sprijin a continuat în mare parte în public, dar adaugă că în culise există semne tot mai mari că Biden este pierderea răbdării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici