Războiul Israel-Hamas. Statul Islamic revendică atacul din Iran / Continuă atacurile israeliene împotriva Hezbollah, în timp ce Libanul se teme de răspândirea conflictului

  • Liderul Hezbollah avertizează Israelul să nu pornească un război împotriva Libanului.
  • Hamas încă are forţe "semnificative" în Fâşia Gaza, afirmă Casa Albă.
  • David Cameron spune că Israelul trebuie să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza.
2441 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Statul Islamic revendică atacul din Iran / Continuă atacurile israeliene împotriva Hezbollah, în timp ce Libanul se teme de răspândirea conflictului

UPDATE Statul Islamic a revendicat atacul de miercuri din Iran

Statul Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru cele două explozii care au ucis aproape 100 de persoane şi au rănit alte zeci la o ceremonie organizată în Iran pentru comemorarea comandantului Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană în 2020.

UPDATE Doha condamnă apelurile israeliene de emigrare a locuitorilor din Gaza

Qatar a "condamnat" joi comentariile a doi miniştri israelieni care au cerut palestinienilor să emigreze din Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, a cerut luni promovarea "unei soluţii care să încurajeze emigrarea locuitorilor din Gaza" şi reînfiinţarea coloniilor israeliene în Gaza, la o zi după ce ministrul de finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a făcut comentarii similare.

Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul temporar dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas la sfârşitul lunii noiembrie, a "condamnat în termenii cei mai fermi" comentariile celor doi miniştri.

"Politica de pedeapsă colectivă şi de strămutare forţată practicată de autorităţile de ocupaţie împotriva locuitorilor din Gaza nu va schimba faptul că Gaza este pământ palestinian şi va rămâne palestinian", se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe din Qatar.

Statele Unite, Franţa, UE şi ONU au denunţat, de asemenea, comentariile miniştrilor israelieni.

UPDATE Trimis special al SUA în Israel 

Trimisul special al SUA, Amos Hochstein, vizitează astăzi Israelul pentru a se întâlni cu înalţi oficiali, în efortul de a preveni o escaladare a grupului libanez Hezbollah de-a lungul graniţei de nord a ţării. BBC transmite informaţia. Secretarul de stat Antony Blinken este aşteptat şi în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

UPDATE Israelul împotriva ONU, împotriviţi ajutorului pentru Gaza

Organismul israelian al Ministerului Apărării responsabil de afacerile civile palestiniene, Cogat, acuză încă o dată Naţiunile Unite că nu a făcut suficient pentru a aduce ajutor umanitar în Fâşia Gaza. „Nu putem continua să evităm faptele: nu există o pedeapsă colectivă”, a scris Cogat într-o postare pe reţeaua de socializare pe care nici măcar nu poţi trece prin 100”. „În ultimele 80 de zile ne-am reglementat, tot ce aţi făcut este să blocaţi”, conchide Cogat, răspunzând unei postări a lui Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni, care a afirmat: „Palestinianul oamenii sunt supuşi pedepselor colective, iar ajutorul umanitar este prea puţin”.

UPDATE Ministerul israelian al Sănătăţii a negat informaţiile potrivit cărora sinuciderile au crescut în ţară după atacul Hamas

Ministerul israelian al Sănătăţii a negat informaţiile conform cărora sinuciderile au crescut în ţară după atacul Hamas din 7 octombrie, spunând că datele arată, de fapt, contrariul. Times of Israel relatează. „Spre deosebire de zvonurile răspândite în ştiri şi pe reţelele de socializare, datele nu arată o creştere, ci de fapt arată o scădere a sinuciderilor în Israel din lunile octombrie până în decembrie, comparativ cu anii trecuţi, inclusiv perioada Covid”, se spune în comunicat.

UPDATE Semiluna Roşie: un mort într-un raid la sediul nostru din Gaza / Sediu lovit în Khan Yunis, 6 răniţi 

Forţele israeliene „au vizat cartierul general al Semilunii Roşii Palestiniene din Khan Yunis, ducând la uciderea unei persoane şi la rănirea a şase persoane”. Organizaţia scrie acest lucru pe X, explicând într-un alt mesaj că un raid a lovit etajul cinci al sediului. Organizaţia umanitară a publicat mai multe videoclipuri cu referire la atac, vorbind despre „panică şi teamă în rândul persoanelor strămutate”.

UPDATE New York Times: Khamenei vrea să evite confruntarea cu SUA şi Israelul

În ciuda acuzaţiilor la adresa „sioniştilor”, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, încearcă să împiedice situaţia în care atacul de ieri de la Kerman va duce la o escaladare militară cu Statele Unite şi Israel. The New York Times scrie acest lucru, citând două persoane „care sunt familiarizate cu discuţiile interne ale Iranului”. Potrivit ziarului american, Khamenei le-a ordonat liderilor săi militari să aibă „răbdare strategică” şi să evite orice escaladare serioasă cu Statele Unite, prin limitarea atacurilor prin proxy ale miliţiilor şiite asupra bazelor militare americane din Siria şi Irak şi prin reducerea la minimum a răspunsurilor la orice presupuse operaţiuni israeliene în Republica Islamică. NYT mai precizează că, deşi informaţiile iraniene nu indică implicarea israeliană în masacrul de ieri din apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, liderii de la Teheran au decis să tragă Israelul responsabil public pentru atac, indiferent de dovezi.

UPDATE Noua misiune a lui Blinken de a evita o escaladare a conflictului este în desfăşurare

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va începe în următoarele ore o nouă misiune în Orientul Mijlociu, în speranţa de a evita extinderea războiului din Gaza, după uciderea la Beirut a numarului doi al Hamas, Saleh al-Arouri, şi după atacurile de ieri din Iran, în timpul sărbătorilor pentru a patra aniversare de la moartea generalului Qassem Soleimani. Secretarul de stat al SUA va părăsi Washingtonul în această seară pentru a patra vizită de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, cu o oprire planificată în statul evreu. Momentan, nu se cunosc multe detalii despre misiune, în afară de faptul că Blinken este aşteptat să fie prezent sâmbătă în Turcia.

UPDATE Un oficial local Hezbollah şi alţi trei membri Hezbollah au fost ucişi într-un atac israelian în sudul Libanului

Un oficial local al Hezbollah şi alţi trei membri ai grupării aliate cu Iranul au fost ucişi miercuri seara într-un atac israelian în sudul Libanului, au declarat pentru Reuters două surse de securitate.

Lovitura a ridicat bilanţul atacurilor israeliene asupra sudului Libanului de miercuri la nouă membri Hezbollah, într-una dintre cele mai sângeroase zile pentru grupare de când a început schimbul de focuri transfrontaliere cu Israelul în octombrie.

UPDATE Hamas încă are forţe "semnificative" în Gaza, afirmă Casa Albă

Hamas are în continuare o "poziţie de forţă semnificativă" în interiorul Fâşiei Gaza după aproape trei luni de operaţiuni militare israeliene împotriva grupării palestiniene, a declarat miercuri Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că este un "obiectiv realizabil" pentru Israel să elimine ameninţarea militară reprezentată de Hamas, dar probabil că nu poate "şterge grupul din existenţă".

UPDATE David Cameron spune că Israelul trebuie să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat miercuri că a discutat cu omologul său israelian, Yisrael Katz, despre modul în care cele două ţări pot colabora pentru a face să ajungă mai mult ajutor în Gaza şi pentru a asigura o încetare a focului.

"Trebuie să se facă mai mult pentru ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza. Israelul trebuie să permită intrarea unui număr semnificativ mai mare de provizii pentru a reduce riscul de foamete şi boli", a declarat Cameron într-o postare pe platforma de socializare X.

"Marea Britanie doreşte, de asemenea, să vadă eliberarea imediată a ostaticilor şi progrese în direcţia unei încetări durabile a focului. Am vorbit cu noul ministru de externe israelian ... astăzi despre cum putem lucra împreună în aceste probleme."

Liderul Hezbollah avertizează Israelul să nu pornească un război împotriva Libanului

Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri Israelul să nu pornească un război împotriva Libanului, la o zi după ce o lovitură atribuită Israelului l-a ucis pe numărul doi al Hamas în bastionul din suburbiile sudice ale grupării din Beirut.

"Dacă inamicul se gândeşte să pornească un război împotriva Libanului, vom lupta fără reţineri, fără reguli, fără limite şi fără restricţii", a declarat Nasrallah într-un discurs televizat. "Nu ne este frică de război", a adăugat el.

În timpul celor aproape trei luni de lupte între Israel şi Hamas în Gaza, armata israeliană a efectuat, de asemenea, un schimb de focuri transfrontaliere cu gruparea Hezbollah, care este aliată cu militanţii palestinieni şi cu Iranul.

Autorităţile libaneze şi Hamas au acuzat Israelul de uciderea lui Salah al-Aruri în suburbia sudică a Beirutului, marţi, împreună cu alte şase persoane.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, nu a comentat în mod direct uciderea lui Aruri, dar a declarat că armata este "foarte pregătită pentru orice scenariu" în urma acestuia.

Atacul a stârnit temeri legate de o conflagraţie mai amplă, deoarece Aruri este cea mai importantă personalitate care a fost ucisă de la începutul luptelor din Gaza, în octombrie, iar moartea sa a survenit în prima lovitură asupra capitalei libaneze de la începutul ostilităţilor.

Nasrallah a descris atacul drept o "crimă majoră şi periculoasă" care "nu va rămâne fără răspuns şi nepedepsită" - repetând o ameninţare făcută marţi de Hezbollah.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici