Războiul Israel-Hamas. Regele Abdullah al Iordaniei spune că SUA trebuie să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta încetarea focului în Gaza / Netanyahu promite să continue războiul împotriva Hamas şi avertizează că Hezbollah "niciun terorist nu este imun"

  • IDF spune că a găsit dovezi că Hamas a dezvoltat rachete de croazieră ghidate sub îndrumare iraniană.
  • Netanyahu promite să continue războiul împotriva Hamas şi avertizează că Hezbollah "niciun terorist nu este imun".
  • Regele Abdullah al Iordaniei spune că SUA trebuie să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta încetarea focului în Gaza.
  • Victima împuşcată în timpul atacului terorist din Cisiordania este un cetăţean israelian din Ierusalimul de Est.
  • SUA se tem că Netanyahu va lansa un război în Liban pentru a-şi salva cariera politică.
  • IDF loveşte forţele Hamas Nukhba, găseşte arme şi tuneluri în Gaza şi distruge lansatoare de rachete.
  • Forţele israeliene lansează o vânătoare de oameni pentru presupuşi terorişti.
  • Patru ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră au fost răniţi, dintre care doi grav, în cursul unei operaţiuni antiteroriste desfăşurate peste noapte în Jenin.
  • Lovitură aeriană israeliană a ucis 6 palestinieni în Jenin, anunţă Ministerul Sănătăţii al AP.
  • Premierul Qatarului le spune familiilor ostaticilor că discuţiile cu Hamas sunt mai dificile după ce şeful a fost ucis în Beirut.
268 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Regele Abdullah al Iordaniei spune că SUA trebuie să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta încetarea focului în Gaza / Netanyahu promite să continue războiul împotriva Hamas şi avertizează că Hezbollah "niciun terorist nu este imun"

Sursa foto: IDF

UPDATE IDF spune că a găsit dovezi că Hamas a dezvoltat rachete de croazieră ghidate sub îndrumare iraniană

Trupele care operează în oraşul Gaza au descoperit ceea ce armata israeliană spune că este echipament tehnologic, inclusiv componente folosite de Hamas pentru a construi rachete precise, o capacitate pe care până acum nu se credea că gruparea teroristă o deţine.

Forţele de apărare israeliene afirmă că soldaţii Brigăzii Nahal şi forţele speciale au efectuat recent un raid asupra unui sit al Hamas în zona cartierelor Daraj şi Tuffah din oraşul Gaza, descoperind un puţ de tunel care ducea la o fabrică subterană de fabricare a armelor.

Soldaţii au găsit "componente care dovedesc că teroriştii din organizaţia teroristă Hamas au învăţat sub îndrumare iraniană cum să opereze şi să construiască componente de precizie şi arme strategice", precizează FDI.

IDF împărtăşeşte imagini cu ceea ce spune că sunt motorul de rachetă şi focosul unei rachete de croazieră dezvoltate de Hamas.

Se ştie că Hamas deţine rachete ghidate antitanc şi drone explozive de mici dimensiuni - folosite pe distanţe scurte -, precum şi submarine autonome improvizate încărcate cu explozibili sau drone subacvatice, dar nu şi rachete ghidate cu rază lungă de acţiune.

De asemenea, gruparea teroristă posedă rachete antiaeriene lansate din umăr, care nu sunt eficiente împotriva avioanelor israeliene.

Nu este clar dacă Hamas şi-a desfăşurat vreodată rachetele ghidate sau dacă acestea se aflau doar în faza de dezvoltare.

UPDATE Nepotul fondatorului Hamas, Yassin, ar fi fost ucis într-un raid aerian israelian în Gaza

Surse media palestiniene anunţă moartea într-un atac aerian israelian a lui Ali Salem Abu Ajwa, nepotul şeicului Ahmed Yassin, care a fondat grupul terorist Hamas în Gaza în 1987 şi a fost liderul spiritual al acestuia până când a fost ucis de Israel în 2004.

Abu Ajwa, care ar fi murit în această dimineaţă, ar fi lucrat ca jurnalist în Gaza.

UPDATE IDF afirmă că a lovit mai multe ţinte ale Hezbollah, inclusiv depozite de arme

IDF afirmă că a efectuat astăzi mai devreme lovituri aeriene asupra mai multor ţinte Hezbollah din Liban.

Trupele au lovit o celulă Hezbollah reperată în apropierea oraşului Marwahin din sudul Libanului, iar avioanele de luptă au lovit mai multe clădiri folosite de Hezbollah în Labbouneh, Majdal Zoun şi Bint Jbeil, spune IDF.

Acesta spune că au fost observate explozii secundare în unele dintre clădirile lovite, ceea ce indică faptul că acestea erau folosite ca depozite de arme.

IDF anunţă, de asemenea, că noaptea trecută, apărarea aeriană a interceptat o "ţintă aeriană ostilă" care a intrat în spaţiul aerian israelian dinspre Liban, în apropierea comunităţii nordice de Even Menachem.

UPDATE Netanyahu promite să continue războiul împotriva Hamas şi avertizează că Hezbollah "niciun terorist nu este imun"

În deschiderea reuniunii cabinetului de la cartierul general Kirya al forţelor de apărare israeliene din Tel Aviv, premierul Binyamin Netanyahu oferă un mesaj de unitate, semnalând în acelaşi timp Casei Albe că Israelul nu are de gând să pună capăt campaniei împotriva Hamas din Gaza.

"Războiul nu trebuie oprit până când nu vom finaliza toate obiectivele sale - eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noştri şi promisiunea că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel", spune Netanyahu. "Le spun acest lucru atât duşmanilor noştri, cât şi prietenilor noştri. Aceasta este responsabilitatea noastră şi acesta este angajamentul din partea noastră, a tuturor".

Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat în Israel în această săptămână pentru a discuta despre războiul din Gaza şi despre tensiunile de la graniţa dintre Israel şi Liban.

În timp ce Netanyahu se confruntă cu noi proteste care îi cer demisia şi cu acuzaţii de politizare a discuţiilor cheie din cabinetul de război, premierul spune: "Trebuie să lăsăm deoparte orice alt considerent şi să continuăm împreună până la victoria totală. Această victorie va fi obţinută doar atunci când ne vom finaliza obiectivele şi când vom restabili securitatea locuitorilor din nord şi din sud deopotrivă".

Netanyahu lansează, de asemenea, un avertisment către gruparea teroristă libaneză Hezbollah, după o escaladare, în weekend, a conflictului care mocneşte la graniţa de nord a Israelului: "Sugerez ca Hezbollah să înveţe ceea ce Hamas a învăţat deja în ultimele luni: niciun terorist nu este imun. Suntem hotărâţi să ne protejăm cetăţenii şi să întoarcem locuitorii din nord în siguranţă la casele lor. Acesta este un obiectiv naţional pe care îl împărtăşim cu toţii şi acţionăm în mod responsabil pentru a-l atinge. Dacă putem, o vom face prin mijloace diplomatice, iar dacă nu, vom acţiona în alte moduri."

UPDATE Gantz pare să îl apere pe Netanyahu de raportul că ar putea ataca Libanul pentru câştiguri politice

În ciuda tensiunilor tot mai mari dintre ei, ministrul cabinetului de război Benny Gantz pare să-l apere pe premierul Benjamin Netanyahu după ce Washington Post a relatat că Statele Unite consideră că premierul ar putea lansa un război împotriva grupării teroriste Hezbollah din Liban pentru a-şi îmbunătăţi poziţia politică.

Într-o declaraţie publicată pe X în ebraică şi engleză, Gantz afirmă: "Singurul considerent aici este securitatea Israelului şi nimic altceva. Aceasta este datoria noastră faţă de ţara noastră şi faţă de cetăţenii noştri".

El spune că "realitatea în care cetăţenii din nordul Israelului nu se pot întoarce la casele lor - necesită o soluţie urgentă. Lumea trebuie să-şi amintească faptul că organizaţia teroristă Hezbollah a fost cea care a iniţiat escaladarea. Israelul este interesat de o soluţie diplomatică, dar dacă aceasta nu poate fi găsită - Israelul şi IDF vor elimina ameninţarea. Toţi membrii Cabinetului de Război împărtăşesc acest punct de vedere."

UPDATE Regele Abdullah al Iordaniei spune că SUA trebuie să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta încetarea focului în Gaza

Regele Abdullah al Iordaniei l-a avertizat pe secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită, cu privire la "repercusiunile catastrofale" ale continuării campaniei militare a Israelului în Gaza, se arată într-o declaraţie a palatului.

De asemenea, monarhul i-a spus lui Blinken că Washingtonul are un rol major de jucat în exercitarea de presiuni asupra Israelului pentru a accepta o încetare imediată a focului în Gaza, se arată în declaraţie.

UPDATE Victima împuşcată în timpul atacului terorist din Cisiordania este un cetăţean israelian din Ierusalimul de Est

Bărbatul din Ierusalimul de Est ucis în atacul terorist prin împuşcare din această dimineaţă din Cisiordania este numit de presa ebraică drept Ammar Mansour din cartierul Beit Hanina.

Mansour, în vârstă de 33 de ani, cetăţean israelian, a fost ucis în maşina sa pe ruta 465, IDF afirmând că motivul a fost unul legat de terorism. Presupuşii atacatori palestinieni au fugit de la locul faptei, iar forţele israeliene îi caută.

Presa ebraică afirmă că mama sa, care se afla cu el, a fost rănită în atac şi a fost transportată de un trecător palestinian la un spital din Ramallah.

UPDATE Sună sirenele în Nahal Oz şi Holit, în zona de frontieră cu Gaza

Sirenele de raid aerian sună în comunităţile israeliene evacuate din zona de frontieră cu Gaza Nahal Oz şi Holit.

Nu există niciun răspuns imediat cu privire la impact sau victime.

Se pare că este vorba de primele proiectile lansate din Gaza de ieri, din jurul orei 18.00, ceea ce înseamnă că sunt primele în 17 ore.

UPDATE IDF spune că împuşcăturile mortale din Cisiordania au fost un atac terorist

IDF afirmă că împuşcăturile mortale din Cisiordania din această dimineaţă au fost un atac terorist.

Într-o declaraţie, IDF afirmă că a lansat o vânătoare de oameni pentru a-i găsi pe teroriştii care au comis atacul de pe autostrada Route 465, în apropiere de aşezarea Ofra, şi a instalat baraje rutiere în zonă.

Un bărbat israelian, identificat de mass-media ca fiind un rezident din Ierusalimul de Est în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în atac.

UPDATE SUA se tem că Netanyahu va lansa un război în Liban pentru a-şi salva cariera politică

Oficiali din administraţia preşedintelui american Joe Biden se tem că premierul Benjamin Netanyahu ar putea lansa un război total împotriva grupării teroriste Hezbollah în Liban pentru a-şi stabiliza poziţia pe plan intern şi a-şi salva cariera politică şubredă, relatează Washington Post.

Netanyahu a scăzut în sondajele de opinie de când a început războiul, publicul atribuindu-i în mod evident o parte semnificativă din vina pentru eşecurile care au permis masacrele din 7 octombrie ale Hamas.

Mai mulţi lideri israelieni de rang înalt au declarat în repetate rânduri că Hezbollah trebuie să fie alungată de la graniţa dintre Israel şi Liban, în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU din 2006, promiţând că, dacă acest lucru nu se va realiza prin diplomaţie, va fi realizat pe cale militară.

The Post citează peste o duzină de oficiali şi diplomaţi anonimi din administraţia Biden în raportul său, care afirmă că SUA a trimis înalţi trimişi - probabil inclusiv Amos Hochstein şi secretarul de stat Antony Blinken - în Israel pentru a preveni un război în toată regula între statul evreu şi Hezbollah, susţinută de Iran.

Raportul afirmă că o parte din tensiunile dintre Ierusalim şi Washington pe această temă se datorează faptului că, din 7 octombrie, FDI ar fi lovit de cel puţin 34 de ori posturi aparţinând Forţelor Armate Libaneze susţinute de SUA.

Un oficial israelian a declarat pentru publicaţia americană că ţara nu vizează în mod deliberat poziţii ale armatei libaneze.

UPDATE IDF loveşte forţele Hamas Nukhba, găseşte arme şi tuneluri în Gaza şi distruge lansatoare de rachete

Într-o recapitulare a operaţiunilor militare desfăşurate în Fâşia Gaza în cursul nopţii şi ieri, IDF afirmă că în al-Bureij, în centrul Gaza, trupele Brigăzii Golani au reperat mai mulţi membri ai forţelor Hamas Nukhba care încărcau o maşină cu arme.

O dronă a observat celula intrând în maşină şi a efectuat o lovitură împotriva lor, afirmă IDF, ataşând imagini ale loviturii din timpul nopţii.

În aceeaşi zonă, un alt agent Hamas înarmat a fost reperat de o dronă care se apropia de forţe. IDF spune că trupele Golani au dirijat un atac aerian asupra atacatorului.

În zona adiacentă al-Maghazi, IDF spune că soldaţii Golani au găsit un puţ de tunel cu un depozit de arme ascuns înăuntru.

De asemenea, în centrul Gaza, Brigada 646 de paraşutişti de rezervă a localizat o uzină de fabricare a armelor şi, în apropiere, două puţuri de tunel. IDF spune că trupele au ucis mai mulţi agenţi Hamas în timpul luptelor din zonă.

Între timp, în nordul Gaza, IDF afirmă că trupele Brigăzii Nahal au reperat locul de unde au fost lansate rachete spre Ashkelon săptămâna trecută.

Aceasta spune că trupele au făcut ieri un raid în Beit Lahiya şi au localizat zeci de lansatoare de rachete, care au fost distruse ulterior de geniştii de luptă.

UPDATE Forţele israeliene lansează o vânătoare de oameni pentru presupuşi terorişti

Forţele israeliene îi caută pe presupuşii terorişti palestinieni care au împuşcat mortal un bărbat israelian în vârstă de 30 de ani.

Drumul 465 şi autostrada 60 din apropiere au fost închise temporar circulaţiei în ambele direcţii, în timp ce forţele de ordine încearcă să îi localizeze pe atacatori, care au fugit.

Potrivit presei evreieşti, motivul atacului este în curs de investigare şi sunt analizate mai multe posibilităţi.

UPDATE Un israelian a fost ucis într-un presupus atac terorist cu focuri de armă în Cisiordania

Un bărbat israelian a fost ucis într-un schimb de focuri pe ruta 465 din Cisiordania, între coloniile Eli şi Ofra, într-un presupus atac terorist.

Victima, în vârstă de 30 de ani, a fost declarată moartă de către medicii de la Magen David Adom la faţa locului.

Unele relatări din presa ebraică spun că este un arab israelian.

UPDATE Patru ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră au fost răniţi, dintre care doi grav, în cursul unei operaţiuni antiteroriste desfăşurate peste noapte în Jenin

Patru ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră au fost răniţi de o bombă amplasată pe marginea drumului, iar şase palestinieni au fost ucişi într-un raid aerian în timpul nopţii în tabăra de refugiaţi Jenin din Cisiordania.

Într-o declaraţie comună, IDF şi poliţia spun că forţele au intrat în Jenin pentru o operaţiune antiteroristă, când un dispozitiv exploziv plantat pe marginea unui drum a lovit un vehicul al Poliţiei de Frontieră.

Doi ofiţeri au fost grav răniţi, un altul moderat, iar al patrulea a fost rănit uşor, potrivit poliţiei.

Forţele de apărare israeliene afirmă că, în timpul extragerii ofiţerilor răniţi, un elicopter de atac a efectuat un atac aerian împotriva unui grup de palestinieni care aruncau explozibili asupra trupelor.

Ministerul Sănătăţii din cadrul Autorităţii Palestiniene afirmă că şase persoane au fost ucise în acest atac.

UPDATE O lovitură aeriană israeliană a ucis 6 palestinieni în Jenin, anunţă Ministerul Sănătăţii al AP

O lovitură aeriană israeliană a ucis şase palestinieni în oraşul Jenin din Cisiordania, a declarat duminică dimineaţa Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene.

Atacul a vizat o adunare din Jenin, a adăugat ministerul sănătăţii într-o scurtă declaraţie.

Ştirea iniţială 

Premierul Qatarului, Mohammed Al Thani, s-a întâlnit cu familiile ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas, care au călătorit vineri la Doha în încercarea de a relansa discuţiile pentru a-i întoarce pe cei dragi lor din Fâşia Gaza, potrivit unui raport Axios.

Thani le-a spus familiilor că discuţiile cu Hamas au fost mai complicate de uciderea marţi, la Beirut, a adjunctului liderului grupării teroriste Saleh al-Arouri şi a altor câtorva membri de rang înalt ai grupării care conduce Gaza, într-o lovitură care a fost atribuită pe scară largă Israelului. În urma asasinării lui Arouri, Hamas ar fi îngheţat negocierile prin intermediul Qatarului şi Egiptului, deşi premierul Benjamin Netanyahu a afirmat marţi rudelor ostaticilor că discuţiile pentru întoarcerea acestora sunt în curs de desfăşurare.

Axios relatează că premierul qatarez le-a spus familiilor aflate în vizită că "este mai dificil să vorbeşti cu Hamas după ce s-a întâmplat la Beirut", citând un oficial qatarez.

Familiile celor şase ostatici israelieni reţinuţi de Hamas s-au deplasat vineri la Doha, care găzduieşte şi lideri Hamas, pentru întâlniri cu oficiali, marcând primul caz de acest gen.

Familiile s-au întâlnit cu ministrul de stat din Qatar la Ministerul Afacerilor Externe, Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, care conduce echipa de negociere din Qatar, şi ulterior cu premierul qatarez, potrivit raportului.

Qatarul este "dureros de conştient de suferinţa ostaticilor rămaşi şi a celor dragi lor", a declarat oficialul qatarez pentru Axios.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici