Războiul Israel - Hamas. Tancuri israeliene în centrul Khan Yunis. Drumul dintre oraş şi Rafah a fost blocat / Israelul are în vedere inundarea tunelurilor Hamas / ONU vorbeşte despre o situaţie apocaliptică în Gaza / Erdogan o ţine pe-a lui / Franţa pedepseşte un conducător Hamas

  • Trupele israeliene au fost angajate marţi în lupte terestre în sudul oraşului Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Fâşia Gaza, a anunţat armata, în timp ce îşi extinde operaţiunile în războiul împotriva Hamas
  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut Israelului să "evite noi acţiuni care ar agrava situaţia umanitară deja catastrofală din Gaza".
  • Aproximativ doi civili au fost ucişi pentru fiecare luptător Hamas mort în Fâşia Gaza, au recunoscut oficiali militari israelieni de rang înalt.
4546 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Tancuri israeliene în centrul Khan Yunis. Drumul dintre oraş şi Rafah a fost blocat / Israelul are în vedere inundarea tunelurilor Hamas / ONU vorbeşte despre o situaţie apocaliptică în Gaza / Erdogan o ţine pe-a lui / Franţa pedepseşte un conducător Hamas

Trupele israeliene participă la lupte terestre "intense" în Khan Younis din Gaza

Trupele israeliene au fost angajate marţi în lupte terestre în sudul oraşului Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Fâşia Gaza, a anunţat armata, în timp ce îşi extinde operaţiunile în războiul împotriva Hamas.

"Ne aflăm în inima Jabaliei, în inima Shejaiya (în nordul Fâşiei Gaza), iar acum şi în inima oraşului Khan Younis", a declarat şeful Comandamentului de Sud, generalul-maior Yaron Finkelman, citat într-un comunicat al armatei, care a descris "cea mai intensă zi de la începutul operaţiunii terestre".

Tancuri israeliene în centrul oraşului Khan Yunis

Tancuri israeliene au fost văzute în centrul oraşului Khan Yunis, în sudul Fâşiei. Acest lucru a fost raportat de surse locale. Anterior blindatele au fost văzute în zonele agricole Karara, Khuzaa şi Abassan. Potrivit aceloraşi surse, tancurile israeliene au blocat drumul care leagă Khan Yunis de Rafah, iar purtătorul de cuvânt al armatei israeliene în arabă, Avichai Adraee, a dat instrucţiuni celor care doresc să ajungă la Rafah să folosească drumul de coastă.

Israel: a doua fază a războiului se anunţă complicată

„Israelul se aşteaptă la lupte grele în a doua fază a războiului său din Gaza”, fază care va fi „dificilă din punct de vedere militar”: asta a spus unul dintre purtătorii de cuvânt al guvernului israelian. Elon Levy, care se ocupă de relaţiile cu presa străină. El a adăugat că guvernul este deschis să accepte „critici constructive” în legătură cu daunele aduse populaţiei civile din Gaza, atâta timp cât „critica este în concordanţă cu obiectivul Israelului, de distrugere a Hamas”, consemnează agenţia Reuters.

Parisul anunţă îngheţarea activelor liderului Hamas în Gaza

Franţa a anunţat o îngheţare pentru şase luni a activelor şefului mişcării Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, considerat „creierul” atacului din 7 octombrie asupra Israelului. „Fondurile şi resursele economice – se scrie într-un decret care intră în vigoare astăzi – care aparţin, sunt deţinute sau controlate de Yahya Sinwar fac obiectul unei măsuri de îngheţare a activelor”.

Rudele ostaticilor se întâlnesc astăzi cu cei care conduc cabinetul de război israelian

Familiile ostaticilor răpiţi în Israel şi ţinuţi în Fâşia Gaza de la teribilul atac din 7 octombrie se vor întâlni astăzi cu cabinetul de război israelian, la 13.30, ora Tel Aviv. Acest lucru a fost prezentat de Haaretz, după ce SkyNews a anunţat o întâlnire faţă în faţă programată astăzi între rudele ostaticilor şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. Presiunea familiilor ostaticilor asupra guvernului israelian s-a intensificat după încheierea, vinerea trecută, a pauzei ostilităţilor dintre Israel şi Hamas şi pe fondul incertitudinii privind evoluţia negocierilor pentru eliberarea persoanelor care rămân reţinuţi în enclavă palestiniană.

IDF arestează 21 de persoane şi închid două tipografii în Cisiordania

Armata israeliană a arestat peste noapte 21 de persoane căutate în Cisiordania. IDF a anunţat acest lucru, adăugând că a închis şi două tipografii, în oraşul Dawha, care tipăreau şi pentru Hamas.

Israel: 21 de palestinieni arestaţi în Cisiordania

21 de palestinieni au fost arestaţi peste noapte în timpul mai multor operaţiuni din Cisiordania. Acest lucru a fost raportat de Forţele de Apărare Israeliene (IDF). Times of Israel relatează asta. În tabăra de refugiaţi din Jenin, IDF susţine că a măsurat, în vederea demolării viitoare, două case despre care se crede că aparţin unui palestinian implicat în uciderea unui israelian în luna mai trecută, în apropierea coloniei Hermesh. În aceleaşi raiduri, trupele israeliene au închis nişte imprimante „care tipăriau materialul” favorabil Hamas, precum şi au confiscat o puşcă de asalt în oraşul Surif, lângă Hebron, dar şi o mitralieră improvizată în Talfit, lângă Jenin.

Erdogan: Israel ar trebui judecat pentru crime de război

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut încă o dată ca administraţia israeliană să fie judecată pentru „crime de război” şi a subliniat importanţa „sprijinului internaţional în acest scop, precum şi a acţiunilor legale”. Liderul turc a vorbit în timpul unei întâlniri cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Doha, unde se află într-o vizită oficială cu o delegaţie a guvernului de la Ankara. În cadrul întâlnirii, Erdogan a declarat că Turcia „continuă să faciliteze livrarea adecvată a ajutorului umanitar către Gaza”, relatează Preşedinţia Republicii Turce.

The Guardian: harta bazei israeliene compilată de spionul Hamas a fost găsită

Printre planurile detaliate ale Hamas pentru atacul din 7 octombrie, armata a găsit o hartă a unei baze militare care a fost aproape sigur întocmită de un spion. The Guardian a raportat acest lucru, citând o sursă de informaţii israeliene. Harta bazei – a spus sursa – este mult „mai detaliată decât ar fi cerut chiar armata”. „Compilarea unei astfel de hărţi – a explicat el – ar fi putut fi făcută doar folosind „cunoştinţe interne”: aproape sigur un spion Hamas”.

ONU: situaţia din Gaza este apocaliptică

Situaţia din Fâşia Gaza, distrusă de război, este „apocaliptică”: civilii sunt nevoiţi să facă „o alegere imposibilă” pe un teritoriu în care „nicăieri nu este în siguranţă” şi „nimeni nu este în siguranţă”. Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, scrie acest lucru pe X.

IDF: 2 civili morţi pentru un miliţian ucis este foarte pozitiv

Raportul dintre doi civili palestinieni ucişi în Fâşia Gaza pentru fiecare militant Hamas ucis este „extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei urbane, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus. „Pot confirma raportul” lansat de agenţia de presă franceză AFP „şi dacă îl comparaţi cu orice alt raport despre un conflict pe teritoriul urban între o organizaţie militară şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane, veţi descoperi că acesta este o relaţie extraordinară, extraordinar de pozitivă şi poate unică în lume”.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că armata a ucis „mii de terorişti”. AFP a raportat că un oficial militar israelian, atunci când i s-a cerut să confirme informaţii conform cărora aproximativ 5.000 de militanţi Hamas au fost ucişi, acesta a răspuns: „Cifrele sunt corecte”. Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, spune că 15.899 de palestinieni au fost ucişi în urma atacurilor israeliene din 7 octombrie.

Încă 3 soldaţi israelieni ucişi în Gaza

Încă trei soldaţi israelieni ucişi în operaţiunea din Fâşia Gaza. Acest lucru a fost raportat de Forţele de Apărare Israelului (IDF), conform cărora sunt un ofiţer şi doi soldaţi din batalionul 53 al Brigăzii 188 Blindate. Acest lucru aduce la 78 numărul soldaţilor israelieni care au murit de la începutul ofensivei terestre la sfârşitul lunii octombrie.

Raiduri aeriene ale IDF asupra Jabaliya

Raiduri aeriene în Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza. Acestea au fost lansate de către IDF, Forţele de Apărare Israelului, după cum a raportat Jerusalem Post. În ultimele ore, IDF a finalizat o altă fază a manevrei la sol spre oraşul Khan Yunis, concentrându-se pe drumul principal care duce din câmpurile centrale spre centrul oraşului Khan Yunis.

WSJ: Israelul ia în considerare inundarea tunelurilor Hamas cu apă de mare

Israelul are în vedere inundarea tunelurilor subterane ale Hamas din Fâşia Gaza. Wall Street Journal o raportează. Potrivit ziarului american, Israelul a asamblat un sistem de pompe mari pe care le-ar putea folosi pentru a inunda vasta reţea de tuneluri a Hamas din Fâşia Gaza cu apă din  mare. Este o tactică care ar putea distruge tunelurile şi alunga luptătorii din adăposturile lor subterane, dar ar putea şi ameninţa aprovizionarea cu apă a Gazei, notează unii oficiali americani.

Forţele de Apărare Israeliene au terminat de asamblat pompe mari de apă de mare la aproximativ o milă (peste 1,6 km) nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati pe la jumătatea lunii, a raportat WSJ. Se raportează că fiecare dintre cel puţin cinci pompe poate extrage apă din Marea Mediterană şi poate muta mii de metri cubi de apă pe oră în tuneluri, inundându-le în câteva săptămâni.

Armata israeliană recunoaşte că au murit doi civili palestinieni pentru fiecare luptător Hamas

Aproximativ doi civili au fost ucişi pentru fiecare luptător Hamas mort în Fâşia Gaza, au recunoscut luni oficiali militari israelieni de rang înalt şi au declarat că armata a implementat un software de cartografiere de înaltă tehnologie pentru a încerca să reducă numărul morţilor necombatanţi.

Aproximativ 15.900 de persoane au fost ucise în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat luni ministerul sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas.

Întrebat în legătură cu informaţiile din presă potrivit cărora 5.000 de luptători Hamas au fost ucişi, unul dintre înalţii oficiali israelieni a declarat reporterilor în cadrul unei şedinţe de informare: "Cifrele sunt mai mult sau mai puţin corecte".

"Nu spun că nu este rău că avem un raport de doi la unu", a spus unul dintre oficiali, adăugând că utilizarea scuturilor umane face parte din "strategia de bază" a Hamas.

"Să sperăm că (raportul - n.r.) va fi mult mai mic" în următoarea fază a războiului, au adăugat aceştia, vorbind sub rezerva anonimatului.

Casa Albă: Prea mulţi civili nevinovaţi au murit în Gaza

"Prea mulţi civili nevinovaţi au murit în Gaza", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Oficialul american, care s-a adresat reporterilor, a declarat că Washingtonul a avut discuţii zilnice cu Israelul privind protejarea civililor din Gaza.

El spune că SUA se aşteaptă ca Israelul să evite să atace zonele pe care autorităţile israeliene le-au identificat ca fiind zone "fără lovituri".

Oficialul american a mai spus că un atac asupra a trei nave în Marea Roşie, în weekend, a constituit un pericol pentru pacea şi stabilitatea internaţională.

El spune că Washingtonul are "toate motivele să creadă că aceste atacuri, deşi au fost lansate de Houthi în Yemen, sunt pe deplin permise de Iran".

ONU cere Israelului să nu înrăutăţească "situaţia umanitară catastrofală" din Fâşia Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să "evite noi acţiuni care ar agrava situaţia umanitară deja catastrofală din Gaza şi să scutească civilii de mai multă suferinţă".

"Secretarul general reiterează necesitatea unui flux neîngrădit şi susţinut de ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor populaţiei din întreaga Fâşie. Pentru oamenii cărora li s-a ordonat să fie evacuaţi, nu există niciun loc sigur unde să se ducă şi foarte puţine lucruri cu care să supravieţuiască", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Cuvintele sale au fost similare cu cele ale preşedintelui Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, care a declarat: "Nivelul de suferinţă umană este intolerabil. Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur unde să meargă în Gaza".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici