Războiul Israel-Hamas. Votul Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, amânat / IDF anunţă eliminarea unui sponsor Hamas / Herzog afirmă că Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară

  • Votul Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza, amânat pentru marţi.
  • Hamas minimalizează descoperirea tunelului din Gaza de către Israel.
  • SUA "formează o coaliţie internaţională" pentru a respinge atacurile din Marea Roşie.
  • Regele Abdullah al Iordaniei spune că Washingtonul are un rol cheie pentru a pune capăt războiului.
2993 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Votul Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, amânat / IDF anunţă eliminarea unui sponsor Hamas / Herzog afirmă că Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Ţările care acţionează împotriva Yemenului vor avea navele vizate, avertizează un oficial Houthi

Orice ţară care acţionează împotriva Yemenului va avea navele sale vizate în Marea Roşie, a declarat un oficial Houthi.

Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului politic suprem yemenit, a făcut aceste comentarii la televiziunea iraniană Al-alam TV, după atacurile miliţiei în regiune.

În cursul zilei de astăzi, rebelii Houthi, aliaţi cu Iranul, au declarat că vor continua atacurile în Marea Roşie.

În ultimele zile, gruparea a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra navelor internaţionale pe care le consideră aliniate cu Israelul.

UPDATE Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară, afirmă preşedintele

Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară pentru a permite eliberarea ostaticilor, a declarat preşedintele Isaac Herzog.

Isaac Herzog le-a spus ambasadorilor reprezentând peste 80 de ţări: "Este foarte important pentru noi să reiterăm că nu ne luptăm cu locuitorii din Gaza. Ei nu sunt duşmanii noştri. Ne luptăm cu Hamas, ei sunt inamicul. Şi, în acest sens, luăm toate măsurile umanitare posibile, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional."

El a afirmat că Israelul face "eforturi enorme pentru a creşte ajutorul umanitar" în Gaza şi a atacat ONU pentru ceea ce a descris drept un "eşec".

"În ultimele două săptămâni, a existat un eşec din partea Naţiunilor Unite, în principal, şi a altor parteneri în ceea ce priveşte fluxul de camioane în Gaza - doar 125 sau 100 de camioane pe zi", a spus el.

"Se poate tripla cu uşurinţă cantitatea de camioane dacă ar exista un efort din partea Naţiunilor Unite şi a partenerilor săi. Lumea trebuie să ştie că s-ar fi putut avea zeci de mii de tone pe zi în plus care să intre în Gaza".

UPDATE Israel: Subhi Ferwana, finanţatorul Hamas, eliminat

IDF, „într-o operaţiune vizată în centrul oraşului Rafah, în sudul Gazei, l-a eliminat pe Subhi Ferwana”, unul dintre marii finanţatori, împreună cu fratele său, ai Hamas. Purtătorul de cuvânt al armatei a spus acest lucru. Conform acestuia, Ferwana „a fost implicat în ultimii ani în transferul a zeci de milioane de dolari către organizaţia teroristă Hamas şi aripa sa militară prin intermediul companiei sale de schimb valutar Hamsat””.

Wafa: Cel puţin 25 de civili palestinieni ucişi în sudul Gazei, printre care femei şi copii

Agenţia palestiniană Wafa a raportat că „în zorii zilei, bombardamentele israeliene s-au concentrat asupra lui Rafah şi Khan Yunis, în sudul Fâşiei”. Surse medicale şi locale – preluate de Wafa – au informatt că cel puţin 25 de civili palestinieni au fost ucişi. Printre aceştia - a adăugat el - s-au numărat femei şi copii, în raidul care a lovit trei case a două familii.

Houthis: Alianţa navală condusă de SUA în Marea Roşie este inutilă

Principalul negociator al grupării rebele Houthi din Yemen, aliat cu Iranul, Mohammed Abdulsalam, a spus că stabilirea unei alianţe navale multinaţionale pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie nu le va schimba poziţia faţă de conflictul din Gaza. The Guardian scrie asta, citând Reuters. Alianţa navală condusă de SUA este „în esenţă inutilă”, a spus Abdulsalam, adăugând că toate apele adiacente Yemenului sunt sigure, cu excepţia navelor israeliene sau a celor care se îndreaptă spre Israel, din cauza „războiului agresiv nedrept împotriva Palestinei”.

Hamas: nou atac asupra taberei de refugiaţi Jabalia, 10 morţi

Cel puţin 10 palestinieni au fost ucişi şi alţi patruzeci au fost răniţi într-un nou atac israelian asupra taberei de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza. Acest lucru a fost anunţat de un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Hamas care controlează regiunea, citat de The Guardian.

UPDATE Al Jazeera: Cel puţin 29 de morţi în Rafah, inclusiv un copil

Cel puţin 29 de persoane, inclusiv un copil, au murit în operaţiunile israeliene care au lovit clădiri rezidenţiale peste noapte în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, transmite televiziunea prin satelit al-Jazeera, conform căreia trei clădiri au fost distruse.

UPDATE Iran: Statele Unite sunt responsabile pentru crimele israeliene din Gaza

„Statele Unite sunt responsabile pentru crimele regimului israelian din Gaza, deoarece regimul nu a putut să comită asemenea crime sălbatice fără consimţământul, ordinea şi sprijinul politic, financiar şi militar al Washingtonului”, a spus ambasadorul iranian la Naţiunile Unite, Saeed Iravani, într-un discurs la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de luni. „Statele Unite au respins toate rezoluţiile Consiliului de Securitate care urmăreau să instituie încetarea focului în Palestina şi, prin urmare, au zădărnicit angajamentul Consiliului de a-şi îndeplini obligaţiile conform Cartei Naţiunilor Unite de a opri maşina din războiul israelian împotriva Gazei”, a adăugat Iravani, citat de IRNA.

UPDATE Doi soldaţi israelieni au murit în luptă în Gaza

Doi soldaţi israelieni au murit ieri în luptă în nordul Fâşiei Gaza. Armata israeliană a anunţat asta astăzi, ducând la 131 numărul soldaţilor ucişi de la începutul operaţiunii la sol împotriva Hamas. Alţi doi soldaţi au fost răniţi în aceleaşi confruntări, au precizat Forţele de Apărare Israelului.

UPDATE Blinken, către Arabia Saudită: Avem nevoie de un stat palestinian

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat angajamentul administraţiei Biden de a crea un stat palestinian în timpul unui apel telefonic cu omologul său saudit, prinţul Faisal bin Farhan. Washingtonul face cunoscut acest lucru. Blinken a subliniat, de asemenea, „importanţa abordării urgente a nevoilor umanitare din Gaza şi prevenirea extinderii în continuare a conflictului”. Înalt diplomat american „a condamnat apoi atacurile continue împotriva navelor comerciale care operează în apele internaţionale din sudul Mării Roşii şi a cerut cooperarea între toţi partenerii pentru a apăra securitatea maritimă”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE Deputata britanică Layla Moran este îngrijorat de rudele prinse în biserica catolică din Gaza

Deputatul liberal-democrat britanic Layla Moran a declarat aseară pentru Channel 4 News că se teme pentru vieţile rudelor ei, care se numără printre sutele de civili palestinieni prinşi în biserica parohială catolică a Sfintei Familii din Gaza. „Sunt îngrijorat că dacă gloanţele nu-i ucid, o va face lipsa apei”, a spus deputata engleză de origine palestiniană, subliniind situaţia dificilă a creştinilor locali blocaţi în interiorul bisericii înconjuraţi de forţele israeliene. Două femei au fost ucise de lunetişti israelieni în interiorul Sfintei Familii, weekend-ul trecut.

UPDATE Comedianul american Jerry Seinfeld vizitează ostaticii eliberaţi de Hamas

Comicul american Jerry Seinfeld a călătorit ieri în Israel şi s-a întâlnit cu ostaticii eliberaţi de Hamas şi cu familiile persoanelor reţinute încă de mişcarea islamistă palestiniană din Fâşia Gaza. Presa israeliană şi cea americană a relatat acest lucru. Channel 13 susţine că întâlnirea a durat cu două ore mai mult decât se aştepta şi că Seinfeld a fost „sensibil” şi „chibzuit”. Comediantul în vârstă de 69 de ani de origine evreiască intenţionează să viziteze graniţa de sud şi să se întâlnească cu soldaţi israelieni, potrivit aceluiaşi Canal 13.

UPDATE Hamas minimalizează descoperirea tunelului din Gaza de către Israel

Un oficial al Hamas a declarat luni că unul dintre tunelurile grupării, descoperit de armata israeliană în Gaza, şi-a îndeplinit "cu succes" misiunea, diminuând anunţul israelian privind descoperirea acestuia.

Armata israeliană a arătat duminică imagini cu cel mai mare tunel al Hamas descoperit până acum sub Fâşia Gaza, în apropiere de punctul de trecere Erez dintre teritoriul palestinian şi Israel.

Israelul a declarat că tunelul a costat milioane de dolari şi a necesitat ani de zile pentru a fi construit, având şine, electricitate, canalizare şi o reţea de comunicaţii.

"Publicarea imaginilor cu tunelul ... la 72 de zile după începerea agresiunii, a venit prea târziu", a declarat Osama Hamdan, un înalt oficial Hamas, într-o conferinţă de presă la Beirut.

"Datorită acestui tunel, misiunea pe care am vrut să o îndeplinim a fost îndeplinită cu succes", a spus Hamdan, fără a da mai multe detalii.

UPDATE Votul Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza, amânat pentru marţi

Negocierile prelungite au determinat Consiliul de Securitate al ONU să amâne pentru marţi votul asupra unei rezoluţii care urmăreşte o încetare a focului în Fâşia Gaza, au declarat surse diplomatice, în timp ce Washingtonul îşi manifestă din ce în ce mai mult nerăbdarea faţă de principalul aliat, Israelul.

Emiratele Arabe Unite, care au introdus ultimul text, au cerut ca votul prevăzut pentru luni la ora locală 17:00 să fie amânat pentru a permite continuarea unor negocieri complexe, iar acum se aşteaptă ca acesta să fie reprogramat pentru marţi, au declarat sursele pentru AFP.

Proiectul respectiv solicitase o "încetare urgentă şi durabilă a ostilităţilor" în Gaza pentru a permite "un acces umanitar sigur şi neîngrădit" în teritoriul palestinian asediat.

Amânarea votului sugerează că diplomaţii ONU nu au reuşit să găsească încă un teren comun.

SUA "formează o coaliţie internaţională" pentru a respinge atacurile din Marea Roşie

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat luni că Statele Unite lucrează la formarea unei coaliţii internaţionale pentru a contracara ceea ce el a numit atacuri "periculoase" ale rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor maritime din Marea Roşie.

Creşterea numărului de atacuri maritime de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, la începutul lunii octombrie, a forţat unele companii să oprească tranzitul pe această cale navigabilă vitală.

"Aceste atacuri sunt nesăbuite, periculoase şi încalcă dreptul internaţional", a declarat Austin într-o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Israel.

"Luăm măsuri pentru a construi o coaliţie internaţională pentru a aborda această ameninţare", a spus Austin.

"Aceasta nu este doar o problemă a SUA. Este o problemă internaţională şi merită un răspuns internaţional."

Austin a declarat că o întâlnire virtuală de marţi va reuni miniştrii din ţările din Orientul Mijlociu pentru a aborda această problemă.

Regele Abdullah al Iordaniei spune că Washingtonul are un rol cheie pentru a pune capăt războiului din Gaza

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat luni că Washingtonul poate juca un rol-cheie în încheierea campaniei militare israeliene din Gaza, făcând presiuni pentru o încetare imediată a focului, a relatat presa de stat.

Monarhul, un aliat ferm al SUA, a discutat despre evoluţiile regionale şi despre războiul împotriva terorismului cu cel mai important general american, generalul Charles Q. Brown, şeful Statului Major Întrunit, în timpul unei vizite în Iordania. Nu au fost oferite informaţii suplimentare.

Primele camioane comerciale intră în Gaza de la război încoace, potrivit SUA

Primele camioane comerciale au intrat în Fâşia Gaza după război, alăturându-se livrărilor conduse de ONU, a anunţat administraţia de la Washington.

Este "un pas esenţial pentru îmbunătăţirea vieţii palestinienilor din Gaza faptul că vedem nu doar ajutoare umanitare livrate, ci şi bunuri comerciale care pot fi vândute în magazine şi pieţe", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în faţa reporterilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici