Războiul Israel-Hamas, ziua 9. Sute de mii de palestinieni au fugit în sud, în timp ce armata israeliană pregăteşte o invazie terestră în Gaza / Biden spune că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Fâşiei Gaza ar fi o "mare greşeală"

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, spune că ocuparea israeliană a Fâşiei Gaza ar fi o "mare greşeală".
  • Peste 500.000 de palestinieni au fugit în sudul Fâşiei Gaza.
  • Războiul dintre Israel şi Hamas riscă să escaladeze într-un conflict mai amplu, avertizează consilierul de securitate naţională al SUA
4543 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 9. Sute de mii de palestinieni au fugit în sud, în timp ce armata israeliană pregăteşte o invazie terestră în Gaza / Biden spune că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Fâşiei Gaza ar fi o "mare greşeală"

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 23:00 Hamas cere 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni

Israel a confirmat că până acum sunt 199 de prizonieri, cetăţeni ai Ţării Sfinte, pe teritoriul Fâşiei Gaza. Pentru a-i primi înapoi, şeful biroului Hamas din diaspora, Khaled Meshaal, vrea ca Israelul să elibereze 6.000 de palestinieni.
 
Hamas a afirmat că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofiţeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forţelor de Apărare Israeliene.

UPDATE 22:00 Turcia discută cu Hamas despre eliberarea ostaticilor civili - surse

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a avut luni o convorbire telefonică cu liderul grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe, citată de Reuters.
 
Fidan şi Haniyeh au discutat despre cele mai recente evoluţii în luptele dintre forţele israeliene şi palestiniene, precum şi despre eliberarea ostaticilor civili deţinuţi de Hamas, a precizat sursa citată.

UPDATE 21:30 Blinken şi Netanyahu s-au adăpostit într-un buncăr din Tel Aviv

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi secretarul de stat SUA Antony Blinken s-au adăpostit pentru scurt timp într-un buncăr în timp ce sirenele au avertizat un atac cu rachete în Tel Aviv.
 
Blinken şi Netanyahu s-au întâlnit cu înalţi oficiali israelieni când sirenele au pornit în apropierea biroului premierului pentru a avertiza despre un atac cu rachete.

UPDATE 21:00 UE lansează operaţiunea Humanitarian Air Bridge pentru a duce ajutoare în Gaza

Comisia Europeană a anunţat, luni, că urmează să trimită ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, destinate poporului palestinian.

UE lansează o operaţiune aeriană care constă în mai multe zboruri către Egipt pentru a duce provizii vitale organizaţiilor umanitare din Gaza.

UPDATE 20:00 Bilanţul victimelor palestiniene din Gaza creşte la peste 2.800 de morţi

Cel puţin 2.808 palestinieni au fost ucişi şi 10.850 au fost răniţi de când Israelul a lansat atacuri asupra Fâşiei Gaza, relatează Reuters, potrivit Ministerul Sănătăţii din Gaza.
 
Cel mai recent bilanţ al morţilor marchează o creştere de la 2.750 de morţi în cursul zilei de astăzi.

UPDATE 19:00 Blinken reiterează sprijinul SUA, în timp ce ministrul israelian al apărării avertizează asupra unui ”război lung”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat că ne aşteaptă "un război lung" în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american, Antony Blinken.
 
Gallant a declarat: ”Riscurile sunt ridicate, dar vom câştiga pentru Israel, pentru poporul evreu şi pentru valorile în care ambele ţări cred.”
 
În scurte remarci adresate presei, Blinken a declarat că Israelul "va avea întotdeauna sprijinul Statelor Unite". Statele Unite au un "angajament profund faţă de dreptul Israelului de a se apăra şi de a-şi apăra poporul", a adăugat Blinken.

UPDATE 18:30 Focuri de armă la graniţa Israelului cu Liban

Focuri de armă au fost trase la graniţa Israelului cu Liban, a anunţat armata israeliană, citată de Sky News.

Forţele israeliene care operează de-a lungul graniţei cu Libanul au fost atacate, au spus reprezentanţii armatei israeliene (IDF).

UPDATE 18:00 Hezbollah a declarat că a vizat cinci poziţii israeliene în nordul Israelului

Reuters relatează că Hezbollah din Liban a declarat că a vizat luni cinci poziţii israeliene în nordul Israelului.
 
Forţele de Apărare ale Israelului au declarat anterior că au ripostat cu focuri de armă deasupra liniei albastre care delimitează graniţa dintre Israel şi Liban din anul 2000.

UPDATE 17:30 Bodyguardul lui Taylor Swift şi-a părăsit jobul din SUA pentru a lupta în Israel împotriva Hamas

Unul dintre bodyguarzii cântăreţei Taylor Swift şi-a părăsit jobul din SUA pentru a lupta alături de armata din Israel împotriva Hamas, a anunţat presa israeliană preluată de Sky News

Una dintre gărzile de corp ale lui Taylor Swift pentru turneul Eras şi-a părăsit slujba din SUA pentru a merge, în Israel. Se pare că bărbatul s-a alăturat unei unităţi militare.

UPDATE 17:00 Netanyahu: Lumea trebuie să se unească pentru a învinge Hamas aşa cum a învins Isis şi naziştii

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în Knesset că naţiunea israeliană este unită în obiectivul său de a învinge, recunoscând în acelaşi timp că va exista o anchetă privind eşecurile din domeniul informaţiilor şi al securităţii care au permis Hamas să organizeze atacul devastator din 7 octombrie. El a făcut apel ca lumea să se unească şi să lupte împotriva Hamas.
 
Peste 1 300 de israelieni au fost ucişi în atacul din 7 octombrie, iar Hamas a luat cel puţin 199 de ostatici în Gaza, pe care îi reţine în continuare.

UPDATE 16:00 Israelul ordonă evacuarea a 28 de sate din nordul Israelului, în apropierea frontierei libaneze

Guvernul israelian a ordonat luni evacuarea a 28 de sate din nordul Israelului aflate la mai puţin de doi kilometri de graniţa ţării cu Libanul.
 
"Punerea în aplicare a planului a fost aprobată de ministrul Apărării, Yoav Gallant", se arată într-un comunicat al Ministerului israelian al Apărării şi al Forţelor de Apărare. "Cu puţin timp în urmă, Comandamentul de Nord i-a informat pe şefii autorităţilor locale cu privire la această decizie. Planul va fi pus în aplicare de şefii municipalităţilor locale, de Ministerul de Interne şi de Autoritatea Naţională pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (NEMA) din cadrul Ministerului Apărării."

UPDATE 15:00 Iranul spune că Hamas ar putea fi gata să elibereze ostaticii dacă Israelul opreşte atacurile aeriene

Hamas ar putea fi gata să elibereze aproape 200 de ostatici dacă Israelul îşi opreşte campania de lovituri aeriene asupra Gaza, a declarat ministrul iranian de Externe.

Cu toate acestea, gruparea militantă nu a recunoscut că a făcut o astfel de ofertă.

Iranul este principalul sponsor al Hamas în lupta sa împotriva Israelului, inamicul regional al Teheranului.

Oficialii Hamas "au declarat că sunt gata să ia măsurile necesare pentru a elibera cetăţenii şi civilii reţinuţi de grupurile de rezistenţă, dar punctul lor de vedere a fost că astfel de măsuri necesită pregătiri care sunt imposibile în condiţiile bombardamentelor zilnice ale sioniştilor împotriva diferitelor părţi din Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani.

Hamas a declarat că va schimba cei 199 de prizonieri pe care îi deţine cu mii de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

UPDATE 14:00 11 jurnalişti palestinieni ucişi

Israelul a ucis 11 jurnalişti palestinieni în atacuri aeriene în Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni.

Vestea vine după ce Ministerul de Externe al Libanului a anunţat că va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu ceea ce a numit "uciderea deliberată de către Israel" a unui jurnalist de la Reuters vineri.

UPDATE 13:15 Iran: SUA sunt "implicate militar" în conflict

SUA sunt deja puternic implicate în conflict şi "trebuie să fie trase la răspundere", a declarat un oficial iranian.

Întrebat dacă Iranul s-ar implica dacă SUA ar interveni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat: "Iranul consideră că Statele Unite sunt deja implicate militar în conflictul dintre Israel şi palestinieni".

SUA au răspuns atacurilor Hamas prin mutarea mai multor nave, inclusiv a portavionului USS Gerald R Ford, în estul Mediteranei.

UPDATE 13:00 Israelul nu a permis deschiderea punctului de trecere Rafah

Ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry a declarat că guvernul israelian nu a adoptat încă o poziţie care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt şi Gaza.

Egiptul a urmărit să menţină operaţional punctul de trecere Rafah, a declarat Shoukry, calificând drept "periculoasă" situaţia cu care se confruntă poporul palestinian din Gaza.

După ce SUA au ajuns la un acord la Cairo, punctul de trecere ar fi trebuit să se deschidă în această dimineaţă pentru a permite cetăţenilor străini să fugă prin Egipt.

Rafah este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii care nu este controlată direct de Israel.

Ea se află sub controlul Egiptului, ca parte a unui acord cu Israelul şi Uniunea Europeană.

UPDATE 12:15 Antony Blinken face o nouă vizită în Israel

Antony Blinken a făcut un turneu fulger prin şase ţări arabe, cu scopul de a preveni declanşarea unui conflict regional mai amplu.

Vizitele par să fi avut un oarecare succes. Un acord încheiat la Cairo ar putea să le permită cetăţenilor străini să iasă din Gaza prin punctul de trecere Rafah în schimbul intrării în Fâşie a ajutorului umanitar.

UPDATE 11:45 Cel puţin 199 de persoane sunt ţinute ostatice, afirmă armata israeliană

Cel puţin 199 de persoane sunt ţinute ostatice de Hamas în Gaza, a declarat armata israeliană.

Rapoartele anterioare au sugerat că între 100 şi 120 de persoane au fost capturate de gruparea teroristă.

UPDATE 11:00 ONU: combustibilul care alimentează spitalele din Gaza s-ar putea epuiza în 24 de ore

Potrivit ONU, închiderea generatoarelor va pune în pericol mii de pacienţi.

„Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune în pericol vieţile a mii de pacienţi", a anunţat biroul umanitar al ONU, citat de Sky News.

Israelul, care controlează aproape toate punctele de trecere spre Gaza, a intensificat blocadele solicitând eliberarea ostaticilor israelieni. Sute de tone de ajutoare din mai multe ţări sunt blocate de câteva zile în Peninsula Sinai din Egipt, în aşteptarea unui acord pentru livrarea lor în siguranţă în Gaza.

UPDATE 10:00 Netanyahu neagă existenţa unui acord de încetare a focului în sudul Fâşiei Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat existenţa unui acord.

"În prezent, nu există niciun armistiţiu şi niciun ajutor umanitar în Gaza în schimbul scoaterii străinilor afară", se arată într-un comunicat al biroului său.

UPDATE 09:30 Israelul ia măsuri pentru evacuarea satelor de la graniţa cu Libanul

Armata israeliană a anunţat luni că a activat un plan de evacuare a locuitorilor din 28 de sate aflate pe o rază de 2 kilometri de la graniţa cu Libanul, ca urmare a ostilităţilor cu Hezbollah, în paralel cu războiul din Gaza, care ia amploare.

Unul dintre sate, Shtula, a fost atacat duminică cu rachete de Hezbollah.

Presa israeliană a declarat că un civil a fost ucis.

UPDATE 09:00 Egipt, SUA şi Israel au convenit asupra încetării focului în sudul Fâşiei Gaza

Egiptul, Israelul şi SUA au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Fâşiei Gaza începând cu ora 09:00, care coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, au declarat luni două surse de securitate egiptene.

Salama Marouf, şeful biroului de presă al guvernului Hamas, a declarat că nu au primit nicio confirmare din partea egipteană cu privire la intenţiile de a deschide punctul de trecere.

Peste 500.000 de palestinieni au fugit în sudul Fâşiei Gaza

Aproximativ o jumătate de milion de persoane au părăsit nordul Gazei spre sud în urma anunţului de evacuare emis vineri de Israel, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului.

Estimarea reprezintă aproximativ jumătate din populaţia din nordul Gaza, unde armata israeliană se pregăteşte pentru următoarele etape ale războiului cu Hamas, care conduce teritoriul.

"Estimările, şi subliniez că acestea sunt estimări şi este dificil de urmărit, dar avem în vedere aproximativ o jumătate de milion de persoane", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus.

Avizul de evacuare a venit după ce Israelul a impus un asediu complet asupra Fâşiei Gaza. Armata israeliană a declarat sâmbătă că va permite circulaţia în siguranţă pe anumite străzi pentru ca locuitorii să se deplaseze din oraşul Beit Hanoun, în nord, până la Khan Yunis, în sud - o distanţă de aproximativ 30 de kilometri.

Israelul "nu are niciun interes să ocupe Gaza", afirmă emisarul ţării la ONU

Israelul "nu are niciun interes" să ocupe Gaza, dar va face "tot ce este necesar" pentru a elimina Hamas, a declarat duminică ambasadorul ţării la Naţiunile Unite.

Comentariile sale vin după ce preşedintele american Joe Biden a avertizat Israelul împotriva ocupării Fâşiei Gaza, în timp ce acesta semnalează că se pregăteşte pentru o invazie terestră pe fondul unei crize umanitare în creştere.

"Nu avem niciun interes să ocupăm Gaza sau să rămânem în Gaza, dar din moment ce luptăm pentru supravieţuirea noastră şi singura cale, aşa cum a definit însuşi preşedintele Biden, este să anihilăm Hamas, aşa că va trebui să facem tot ce este necesar pentru a le anihila capacităţile", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

Războiul dintre Israel şi Hamas riscă să escaladeze într-un conflict mai amplu, avertizează consilierul de securitate naţională al SUA

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat duminică asupra riscului unui conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul bombardează Gaza ca răspuns la atacurile surpriză fără precedent ale Hamas.

"Există riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînţeles, al implicării Iranului - acesta este un risc. Şi acesta este un risc de care am fost atenţi încă de la început", a declarat Sullivan duminică la emisiunea "Face the Nation" de la CBS.

"Este motivul pentru care preşedintele se mişcă atât de rapid şi decisiv pentru a trimite un portavion în estul Mediteranei, pentru a trimite avioane în Golf, pentru că vrea să trimită un mesaj foarte clar de descurajare oricărui stat sau oricărui actor care ar încerca să exploateze această situaţie."

Pentagonul a ordonat trimiterea unui al doilea portavion în estul Mării Mediterane şi trimite avioane de luptă ale Forţelor Aeriene în regiune, în timp ce Israelul se pregăteşte să îşi extindă operaţiunile din Gaza, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Navele de război americane nu au ca scop să se alăture luptelor din Gaza sau să ia parte la operaţiunile Israelului, dar prezenţa a două dintre cele mai puternice nave ale SUA este menită să trimită un mesaj de descurajare Iranului şi reprezentanţilor iranieni din regiune, precum Hezbollah din Liban.

Biden spune că ocuparea israeliană a Gaza ar fi o "mare greşeală"

Preşedintele Joe Biden a avertizat Israelul să nu ocupe Gaza, într-unul dintre cele mai notabile apeluri publice ale sale la moderaţie, în timp ce israelienii răspund la atacurile teroriste din această lună ale Hamas.

Într-un interviu pentru emisiunea "60 Minutes" a postului CBS, difuzat duminică, Biden a declarat că ar fi o "mare greşeală" ca Israelul să ocupe Gaza. Israelul a semnalat că se pregăteşte pentru o invazie terestră în Gaza, chiar şi în timp ce criza umanitară creşte. Biden a făcut apel la protejarea civililor, iar Statele Unite au depus eforturi pentru a atenua deficitul de alimente, apă şi gaz.

"Ceea ce s-a întâmplat în Gaza, din punctul meu de vedere, este că Hamas şi elementele extreme ale Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian", a declarat Biden pentru intervievatorul Scott Pelley.

Biden crede că Hamas ar trebui eliminat în totalitate, "dar trebuie să existe o Autoritate Palestiniană. Trebuie să existe o cale către un stat palestinian".

Comentariile reprezintă una dintre puţinele ocazii în care preşedintele SUA a cerut Israelului să dea dovadă de o oarecare reţinere în răspunsul la atacurile Hamas care s-au soldat cu 1.400 de morţi în Israel. Ca răspuns, Israelul a declanşat o campanie masivă de bombardamente împotriva nordului Fâşiei Gaza, de unde Hamas a lansat atacul.

Michael Herzog, ambasadorul israelian în Statele Unite, a declarat duminică pentru Jake Tapper de la CNN că Israelul nu intenţionează să ocupe Gaza după încheierea conflictului. "Nu dorim să ocupăm sau să reocupăm Gaza. Nu avem nicio dorinţă de a conduce peste vieţile a peste 2 milioane de palestinieni", a declarat Herzog.

Biden nu a spus în mod special că este timpul pentru o încetare a focului. "Uite, există o diferenţă fundamentală. Israelul se îndreaptă împotriva unui grup de oameni care s-au implicat în barbarie care are consecinţe la fel de mari ca Holocaustul", a spus el.

"Aşa că eu cred că Israelul trebuie să răspundă. Ei trebuie să se ducă după Hamas. Hamas este o adunătură de laşi. Se ascund în spatele civililor. Israelienii vor face tot ce le stă în putinţă pentru a evita uciderea civililor nevinovaţi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici