"Războiul" numelui | Macedonia speră să rezolve disputa cu Grecia înainte de summitul NATO din iulie

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a declarat luni că speră să rezolve disputa cu Grecia, privind denumirea fostului stat iugoslav, înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

1434 afișări
Imaginea articolului "Războiul" numelui | Macedonia speră să rezolve disputa cu Grecia înainte de summitul NATO din iulie

"Războiul" numelui | Macedonia speră să rezolve disputa cu Grecia înainte de summitul NATO din iulie

Cele două state au fost de acord să intensifice negocierile anul acesta, pentru a rezolva disputa denumirii Macedoniei, pe care Grecia o consideră o ameninţare la adresa sa teritorială.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Atena a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE, organizaţii în care Grecia este membră.

Miniştrii de Externe ai celor două ţări au discutat, luna aceasta, cu mediatorul ONU Matthew Nimetz la Viena. Acesta a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv "Republika Nova Makedonija" (Republica Noua Macedonia).

"Consider că vom putea negocia cu succes până la summitul NATO din iulie", a declarat premierul Macedoniei.

Disputa a început în 1991, odată ce Macedoniaia şi-a declarat independenţa. Aceasta a devenit membră a Naţiunilor Unite în 1993 sub denumirea de "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei".

"Avem o invitaţie automată, ceea ce înseamnă că membrii NATO vor începe să ne recunoască ascensiunea imediat ce vom anunţa că problema cu Grecia a fost rezolvată", a adăugat Zoran Zaev.

Summitul se va desfăşura între 11 şi 12 iulie la Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici