Războiul din Ucraina, ziua 399. Atac surpriză al Ucrainei în Melitopol, oraş cheie pentru ruşi. Ar putea fi începutul marii contraofensive a Ucrainei

  • Ucraina a lovit poziţii ruseşti din oraşul Melitopol în cea ce ar putea fi începul unei contraofensive
  • Ruşii şterg de pe faţa pământului localitatea Avdiivka
  • Armata ucraineană respinge 24 de atacuri ruseşti în est
  • Portugalia livrează Ucrainei tancuri Leopard
11242 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 399.  Atac surpriză al Ucrainei în Melitopol, oraş cheie pentru ruşi. Ar putea fi începutul marii contraofensive a Ucrainei

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 34. Şeful AIEA a mers la centrala Zaporojie / Armata ucraineană a doborât un avion rusesc lânga Bahmut / Zelenski îl invită pe Xi la Kiev / Tot mai multe dovezi despre crimele comise de armata rusă ies la suprafaţă. Occidentul impune noi sancţiuni Rusiei

UPDATE 22:50 Ben Wallace: Peste 220.000 de victime în rânul ruşilor

Peste 220.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru Sky News, citând serviciile de informaţii americane.
 
„Soldaţii ruşi au câteva probleme cu adevărat semnificative şi profunde în acest moment în eforturile lor. Cele mai recente evaluări americane pe care le-am văzut acum arată că sunt peste 220.0000 de morţi sau răniţi”, a declarat Wallace, citat de Sky News.
 
Wallace a adăugat că armata rusă nu face „aproape niciun fel de progres”.

UPDATE 22:15 Reuters: Germania va acorda un ajutor militar suplimentar de 12 miliarde de euro Ucrainei

Germania a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 12 miliarde de euro,  conform Reuters.
 
Pachetul de ajutor cuprinde 3,2 miliarde de euro care vor fi distribuite în 2023, precum şi linii de credit în valoare de 8,8 miliarde de euro care vor fi alocate între 2024 şi 2032.
 

UPDATE 20:45 Guvernator ucrainean: Un bombardament rusesc a rănit trei persoane în Podoly, regiunea Harkov

Forţele ruseşti au bombardat satul Podoly din nord-estul regiunii Harkov pe 29 martie, potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Syniehubov.
 
Trei femei, în vârstă de 70, 69 şi 68 de ani, au răni provocate de schije în urma bombardamentului, a declarat guvernatorul.
 
Toate trei au fost spitalizate. Una dintre femei se află în stare critică, potrivit lui Syniehubov.
 

UPDATE 19:00 Ucraina a lovit poziţii ruseşti din oraşul Melitopol în cea ce ar putea fi începul unei contraofensive

Ucraina a lovit miercuri un depozit şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică în oraşul Melitopol, ocupat de ruşi, aflat în spatele liniei frontului, în cea ce ar putea fi începutul contraofensivei Kievul împotriva forţelor ruseşti, epuizate de o ofensivă de iarnă eşuată.
 
Melitopol, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război, este un centru logistic feroviar pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei şi face parte din podul terestru care leagă Rusia de peninsula ocupată Crimeea.

UPDATE 17:30 Spania va livra primele tancuri Leopard după Paşte 

Spania va trimite Ucrainei şase din cele zece tancuri Leopard 2A4 pe care s-a angajat să le trimită imediat după Paşte, a anunţat publicaţia spaniolă El Pais, citându-şi surse guvernamentale, miercuri.
Data exactă a livrării tancurilor nu este cunoscută. Paştele catolic va fi sărbătorit pe 9 aprilie anul acesta.
 
Primele şase tancuri de luptă principale de fabricaţie germană au fost deja reparate la o fabrică din apropierea oraşului spaniol Sevilla. În prezent, acestea efectuează exerciţii de tragere în poligonul Cerro Muriano din sudul Spaniei, anunţă sursa citată.
 
După ce vor primi certificarea de luptă, tancurile vor fi transferate pe mare în Polonia şi apoi vor fi predate autorităţilor ucrainene, mai scrie El Pais.
 
Alte patru tancuri Leopard 2A4 promise de guvernul spaniol ar urma să ajungă la uzina din Sevilla în această săptămână, au precizat sursele.
 
Cu toate acestea, starea celui de-al doilea lot este mai slabă decât cea a primelor şase tancuri, astfel că repararea lor va dura probabil mai mult şi va costa mai mult.
 
Zilele trecute, ministerul spaniol al Apărării a declarat că va transfera primele şase tancuri Leopard 2 până la sfârşitul săptămânii următoare.
 
Iniţial, Spania a promis că va preda Ucrainei şase dintre tancurile Leopard fabricate în Germania, dar apoi şi-a mărit angajamentul la zece vehicule de luptă. 
 

UPDATE 16:00 Tensiune la Kiev. Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului bisericii Ortodoxe Ucrainene

Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acordat de autorităţile din Ucraina. Clerul este acuzat că a sprijinit activităţile subversive ale Rusiei în Ucraina. Zeci de credincioşi s-au adunat în jurul mănăstirii istorice, potrivit CNN.

UPDATE 14:55 Kremlinul spune că nu depinde de Rusia o vizită a lui Xi la Kiev

Kremlinul a declarat că nu depinde de Rusia să îl sfătuiască pe preşedintele chinez Xi Jinping dacă acesta ar trebui să viziteze Ucraina.

Zelenski l-a invitat pe preşedintele chinez să viziteze Kievul în timpul unui interviu acordat miercuri agenţiei Associated Press.

"Cunoaştem poziţia echilibrată a Chinei, o apreciem foarte mult şi credem că liderul Chinei ia propriile decizii privind oportunitatea anumitor contacte. Nu avem dreptul să oferim niciun sfat aici", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Săptămâna trecută, Xi Jinping l-a vizitat pe Putin la Moscova, unde cei doi lideri au emis o declaraţie comună în care au făcut referire la o propunere de pace chineză în 12 puncte care solicită o eventuală încetare a focului în război.

UPDATE 14:25 Şeful Wagner: Armata ucraineană a fost "practic distrusă" în Bahmut

Şeful grupului de mercenari ruşi Wagner a declarat că bătălia pentru Bahmut a "distrus practic" armata ucraineană, dar şi că forţele sale au fost "grav afectate".

"Bătălia pentru Bahmut de astăzi a distrus deja practic armata ucraineană şi, din păcate, a afectat grav şi Compania militară privată Wagner", a declarat şeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio.

UPDATE 14:00 Directorul AIEA, prezent la centrala Zaporojie

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit la centrala nucleară Zaporizhzhia, în cadrul eforturilor de a controla situaţia din jurul centralei.

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat că Grossi se află "acum la centrală".

Aceasta este a doua vizită a lui Grossi la centrala nucleară de la începutul războiului.

UPDATE 13:00 Forţele ruseşti nu fac progrese în Bahmut şi Avdiivka

Forţele ruseşti încearcă să captureze oraşele Bakhmut şi Avdiivka din estul Ucrainei, dar nu fac progrese, a declarat armata ucraineană.

"Inamicul îşi continuă asaltul asupra oraşului Bakhmut. Cu toate acestea, apărătorii noştri ţin cu curaj oraşul, resping numeroasele atacuri inamice", a declarat Statul Major General.

Marţi, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele ruse au făcut doar "progrese marginale" în încercarea de a încercui Avdiivka şi au pierdut numeroase vehicule blindate şi tancuri.

Cu toate acestea, Denis Puşilin, liderul instalat de Rusia în partea regiunii Doneţk aflată sub controlul Moscovei, a declarat că majoritatea forţelor ucrainene s-au retras de la fabrica de metale Azom şi că trupele ruseşti fac progrese.

UPDATE 12:00 Un bombardier al ruşilor a fost doborât lângă Bakhmut

Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât un bombardier rusesc Su-24M în apropiere de oraşul Bakhmut, a anunţat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina.

Aeronava a fost distrusă marţi, în jurul orei locale 13:30, a precizat ministerul. Informaţia nu a putut fi verificată din surse indepedente.

UPDATE 11:00 Rusia a pierdut 172.340 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 172.340 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, din 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 610 pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.609 tancuri, 6.966 de vehicule de luptă blindate, 5.507 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.659 de sisteme de artilerie, 526 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 277 de sisteme de apărare aeriană, 306 avioane, 291 de elicoptere, 2.239 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 10:30  preşedintele Chinei a fost invitat să viziteze Ucraina

Propunerea lui Zelenski vine după ce Xi a fost la Moscova, dar nu a anunţat niciun sprijin deschis pentru războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Suntem pregătiţi să îl vedem aici. Vreau să vorbesc cu el. Am avut contact cu el înainte de război. Dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut discuţii", a declarat Zelenski, potrivit Sky News.

Preşedintele ucrainean a sugerat că decizia lui Vladimir Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus a fost o încercare de a muta atenţia de la vizita liderului chinez care nu ar fi decurs aşa cum a sperat liderul rus.

UPDATE 10:00 Zelenski explică de ce Ucraina nu poate pierde oraşul Bahmut

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat marţi că, dacă naţiunea sa nu câştigă o bătălie prelungită într-un oraş cheie din est, Rusia ar putea începe să obţină sprijin internaţional pentru un acord care ar putea cere Kievului să facă compromisuri inacceptabile.

"Dacă va simţi puţin sânge, va mirosi că suntem slabi, va împinge, va împinge, va împinge", a spus Zelenski în limba engleză, pe care a folosit-o practic pe toată durata interviului.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană a respins 57 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore

Armata rusă se concentrează pe desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă.

Bilohorivka, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi împrejurimile lor rămân epicentrul luptelor, a adăugat Statul Major General.

UPDATE 05:00 Procuratura Generală înregistrează peste 76.500 de  crime comise de ruşi în Ucraina

Procuratura Generală a Ucrainei susţine că armata rusă a comis 76.753 de crime de război în Ucraina de la începutul conflictului iniţiat de Rusia.

UPDATE 02:00 Peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportaţi în Rusia

Trupele ruse au transferat sau deportat ilegal 19.514 de copii ucraineni în Rusia, încălcând Convenţiile de la Geneva, a informat Ministerul Reintegrării.

UPDATE 00:20 Statele Unite nu au observat semnale că Rusia s-ar apropia de folosirea armelor nucleare tactice

Statele Unite nu au observat indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare tactice în războiul din Ucraina, anunţă Casa Albă, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat un plan de a transfera armament de acest tip în Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici