LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 402. Zelenski semnează noi sancţiuni / Steag Wagner flutură în centrul Bahmut / Ruşii sunt chemaţi la arme pentru a lupta împotriva tuturor inamicilor statului / Ia naştere o nouă grupare paramilitară, denumită de la Puşkin / Ucraina primeşte întăriri de la ţările NATO

15559 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 402. Zelenski semnează noi sancţiuni / Steag Wagner flutură în centrul Bahmut / Ruşii sunt chemaţi la arme pentru a lupta împotriva tuturor inamicilor statului / Ia naştere o nouă grupare paramilitară, denumită de la Puşkin / Ucraina primeşte întăriri de la ţările NATO

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 37. Zelenski nu este dispus să facă pace până nu va obţine integritatea teritorială a ţării sale. Ruşii sunt chemaţi la arme pentru a lupta împotriva tuturor inamicilor statului

UPDATE 22:40 Zelenski: Rusia este responsabilă pentru infracţiunea de deportare a copiilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie să poarte „responsabilitatea sistemică pentru infracţiunea de deportare forţată a copiilor ucraineni”. Liderul ucrainean a spus acest lucru în mesajul său video obişnuit de seară, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 22:20 Zelenski: Preşedinţia Moscovei la ONU este un faliment instituţional

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că preşedinţia Federaţiei Ruse la Consiliul de Securitate al ONU, care a început astăzi, demonstrează „eşecul complet al unor astfel de instituţii”, relatează UNIAN. „Astăzi, un stat terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Ieri, armata rusă a ucis un alt copil ucrainean, un bebeluş de 5 luni, în timp ce continua să bombardeze în fiecare zi cu sute de cartuşe de artilerie”, a adăugat liderul Kievulu,  în mesajul său video obişnuit de seară. Ministrul Kuleba declarase: „Preşedinţia rusă la Consiliul de Securitate al ONU este o palmă dată lumii”.

UPDATE 22:00 Două luni în arest la domiciliu pentru mitropolit

Mitropolitul Pavel din Kiev a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni de către Judecătoria Şevcenkovski din Kiev, a relatat RIA Novosti, adăugând că mitropolitului îi este interzis să comunice cu credincioşii. Potrivit serviciilor secrete ucrainene SBU, mitropolitul este suspectat de „incitarea la ură interreligioasă” şi „justificarea agresiunii Rusiei”.

UPDATE 21:00 Rusia la ONU: ar fi absurd să ne lipsim de dreptul de a prezida Consiliul de Securitate

Ambasadorul Rusiei la ONU Vassily Nebenzia, într-un interviu acordat lui Tass, a definit ideea de a priva Moscova de dreptul de a prezida Consiliul de Securitate (aşa cum a solicitat Kievul) „pur şi simplu absurdă”. Printre altele, diplomatul a subliniat că o excludere ar fi imposibilă fără modificări ale Cartei ONU.

UPDATE 20:40 Steagul Wagner flutură în centrul oraşului Bahmut

Luptătorii lui Wagner au plantat steagul grupului lor deasupra unui zgârie-nori din apropierea centrului oraşului ucrainean Bahmut. Un videoclip postat pe un canal Telegram afiliat Wagner şi geolocalizat de CNN arată un steag negru, semnul distinctiv al companiei private de mercenari, condusă de Evgheni Prigojin, zburând deasupra clădirii din oraşul înzăpezit, la vest de râul care traversează Bahmut.

UPDATE 20:30 După Wagner, o altă companie privată: Puşkinistul

După Wagner, la modă este Puşkinistul. Rusia intenţionează să creeze o altă companie militară privată, iar anunţul a venit de la Evgheni Primakov, şeful agenţiei federale pentru Comunitatea Statelor Independente, ruşii din străinătate şi cooperarea internaţională, potrivit căruia mercenarii ar servi pentru a-şi proteja filialele din ţările „ostile”.

Potrivit lui Primakov, „prezenţa unor oameni bine înarmaţi, robusti şi motivaţi” va face „mai vizibilă” munca pe care o desfăşoară agenţia la nivel umanitar şi cultural. Directorul Rossotrudnichestvo, fondat în 2008 de preşedintele de atunci Dmitri Medvedev, a menţionat apoi cele două nume luate în considerare pentru companie: Puşkinisti, care înseamnă adepţii poetului rus Aleksandr Puşkin, sau Whiskers, din nou ca referinţă la Puşkin, deoarece poetul avea perciuni.

Dacă va fi înregistrată, va fi a doua companie militară privată după grupul Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul Kremlinului” datorită apropierii lui de Putin. Mercenarii lui Prigojin activează în Ucraina şi multe ţări africane.

UPDATE 20:00 Rachete ruseşti la Avdivka: infrastructura lovită

„Inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra oraşului Avdivka”, scrie şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andri Iermak, pe Telegram, publicând imagini cu distrugerea produsă din oraşul din estul Ucrainei, unde, subliniază el, rachetele au lovit o clădire administrativă şi o infrastructură. Nu sunt raportate victime.

UPDATE 19:20 Ucraina comandă 100 de vehicule blindate noi din Polonia

Ucraina a comandat 100 de vehicule blindate KTO Rosomak noi din Polonia. Anunţul vânzării a fost făcut de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul unei vizite la uzina Siemianowice Slaskie, din sudul Poloniei. Morawiecki a spus că a primit personal ordinul de la premierul Ucrainei.

UPDATE 18:50 Sora liderului nord-coreean Kim Jong-un: Ucraina are ambiţii nucleare

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, acuză Ucraina că are ambiţii nucleare şi face acest lucru pe baza unei petiţii online lansate la Kiev, care a strâns până acum mai puţin de 1.000 de semnături. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă din Phenian KCNA, potrivit căreia Kim a susţinut că acest tip de petiţie ar putea fi un complot al biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, acuzaţie pentru care nu a oferit nicio dovadă. După anunţul lui Vladimir Putin că Moscova va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, o petiţie publică a fost depusă joi pe site-ul web al biroului prezidenţial ucrainean, cerând Ucrainei fie să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, fie să deţină arme nucleare. Până în prezent, petiţia a strâns doar 611 semnături, mult mai puţine decât cele 25.000 necesare pentru ca Zelenski să răspundă. Acuzaţiile surorii liderului nord-coreean vin pe măsură ce zvonurile despre o posibilă întărire a relaţiilor dintre Phenian şi Moscova cresc, inclusiv pentru transportul de arme către Rusia.

UPDATE 18:40 Rusia dă startul înrolărilor de primăvară

Prima fază - faza de primăvară - de recrutare a început astăzi în Rusia, care va dura până pe 15 iulie şi care vizează bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, cărora li se cere să efectueze cel puţin un an de serviciu militar. Acest lucru a fost raportat de portalul Rbk, care citează un decret al preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit lui Vladimir Ţimlianski, contraamiralul Statului Major General, aproximativ 147.000 din cei 700.000 de potenţiali recruţi au fost rechemaţi, niciunul dintre aceştia - a subliniat el - nu a fost chemat să lupte în Ucraina. Pentru prima dată, apelurile de la birourile districtuale militare vor fi acum trimise şi electronic, a spus sursă amintită.

UPDATE 18:30 Zelenski semnează noi sancţiuni

Preşedintele ucrainean a semnat astăzi un nou decret prin care îl sancţionează pe fostul preşedinte al Motor Sich, una dintre principalele companii aeronautice din Ucraina, Viacheslav Bohuslaiev, dintre cele 272 de persoane fizice şi 380 de persoane juridice afectate de prevedere.

În octombrie 2022, Bohuslaiev fusese deja arestat sub acuzaţia de trădare şi colaborare cu Rusia, precum şi Oleh Dziuba, fostul şef al activităţii economice externe al Motor Sich. Bohuslaiev a fost acuzat că a lucrat direct cu membrii Kremlinului şi cu contractorul rus de apărare Rostec, pentru a furniza pentru armata rusă piese de elicopter în timpul invaziei.

UPDATE 18:00 160 de tancuri pentru Ucraina din partea ţărilor NATO

UPDATE 16:30 - Ministrul german al Apărării: ţările NATO vor trimite un total de 160 de tancuri în Ucraina 

Ţările NATO intenţionează să trimită în Ucraina două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard-2 şi patru batalioane de tancuri Leopard-1, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pentru Die Welt.

Cele 160 de tancuri reprezintă aproximativ jumătate din cele 300 de tancuri solicitate de Ucraina pentru contraofensiva sa care va debuta în curând. 

Tancurile americane Abrams vor sosi abia pe la finalul anului 2023. 

UPDATE 14:42 - Ucraina va cumpăra 100 de vehicule blindate poloneze Rosomak

Vehicule Rosomak de fabricaţie poloneză vor fi cumpărate din fonduri americane şi europene, a scris prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter, la data de 1 aprilie. 

 

UPDATE 12:52 - Shmyhal: Bucha ar putea fi un loc de judecată pentru „criminalii de război ruşi”

Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat la 1 aprilie că suburbia Bucha din Kiev, care a suferit o ocupaţie rusă brutală de câteva săptămâni în primăvara anului trecut, ar trebui transformată într-un loc de judecată pentru „criminalii de război ruşi”.

UPDATE 12:23  - Ministrul rus al Apărării spune că „se iau măsuri” pentru a creşte stocurile de muniţie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat la 1 aprilie că „se iau măsurile necesare” pentru a mări stocurile de muniţie ale armatei ruse pentru războiul împotriva Ucrainei.

 

UPDATE 11:47   - Rusia bombardează civilii din opt regiuni ucrainene şi ucide un copil de 5 luni în Avdiivka

 

 

UPDATE 09:55 Un general american de rang înalt spune că o victorie în Ucraina este puţin probabilă anul acesta

Preşedintele şefului Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu pentru Defense One că este puţin probabil ca Ucraina să învingă toate trupele ruseşti de pe teritoriul său în acest an.

UPDATE 09:00 Continuă bombardamentele ruşilor

UPDATE 8:00 Statul Major General: Forţele ucrainene au respins 70 de atacuri ruseşti

UPDATE 04:00 Ruşii atacă din nou regiunea Sumi

Armata rusă a bombardat 4 localităţi din regiunea Sumi, rănind un civil. Ruşii au atacat localităţile Znov-Novhorodske, Bilopillia, Khotin şi Esman, potrivit raportului administraţiei militare regionale.

UPDATE 02:35 Oficial: Explozia unei grenade ucide unul şi răneşte un altul în Liov

Ihor Zinkevych, un oficial al consiliului oraşului Liov, a raportat că o grenadă a explodat într-o clădire de pe strada Zamarstynivska din nordul oraşului. Nu se cunoaşte împrejurarea cum obiectul explozibil a ajuns în clădire.

O persoană a decedat iar o alta se află în stare gravă la spital.

UPDATE 00:44 Reprezentant ONU: dimensiunea dezastrului umanitar în Ucraina este mult mai mare decât ne putem imagina

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că numărul victimelor civile depăşeşte cu mult cifrele oficiale de peste 8.400 de civili ucişi de la începutul războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici