Războiul din Ucraina, ziua 419. Putin, în Herson şi în Lugansk cu elicopterul şi cu maşina / Este prima ieşire în teritoriile anexate, după vizita nocturnă din Mariupol, de pe 19 martie / Kiev: bătălia continuă pentru Bahmut / Evan Gerşkovich rămâne în arest / Medvedev s-a supărat şi pe oficialii G7

Aflată în pregătirea ofensivei de primăvară, Ucraina caută să-şi menţină poziţiile deţinute pe front în faţa Rusiei.

7111 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 419. Putin, în Herson şi în Lugansk cu elicopterul şi cu maşina / Este prima ieşire în teritoriile anexate, după vizita nocturnă din Mariupol, de pe 19 martie / Kiev: bătălia continuă pentru Bahmut / Evan Gerşkovich rămâne în arest / Medvedev s-a supărat şi pe oficialii G7

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 54. Putin, în Herson şi în Lugansk cu elicopterul şi cu maşina / Prima ieşire în teritoriile anexate, după vizita nocturnă din Mariupol, de pe 19 martie / Kiev: bătălia continuă pentru Bahmut / Propaganda rusă, condusă de Sarah Bils

 

UPDATE 22:33 - Serviciul de Urgenţă: Explozia unei mine răneşte un civil în regiunea Harkov

O femeie a fost rănită într-o explozie provocată de o mină antipersonal în Balakliia din regiunea Harkiv, pe 18 aprilie, a informat departamentul regional al Serviciului de Urgenţă al Ucrainei.


UPDATE 21:45 - Germania livrează Ucrainei sistemul de apărare aeriană Patriot

Germania a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot şi rachete pentru acesta. În plus, Berlinul a predat 16 camioane Zetros şi două vehicule de protecţie a frontierei.

 
UPDATE 21:03 - Reuters: Polonia propune noi sancţiuni împotriva Rusiei

Propunerea include interzicerea importurilor de petrol rusesc în Germania prin partea de nord a conductei Druzhba, precum şi a importurilor de diamante şi gaze naturale ruseşti.

UPDATE 19:57 - Oficial: Peste 7.000 de soldaţi ucraineni consideraţi dispăruţi

Potrivit lui Oleh Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute, aproximativ 60-65% dintre persoanele dispărute se dovedesc de obicei a fi în captivitate, în timp ce restul ar putea să nu mai fie în viaţă.

 

UPDATE 18:52 - Curtea din Moscova respinge apelul jurnalistului american Gershkovich de a fi plasat în arest la domiciliu

Evan Gershkovich, arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, a făcut apel la o audiere din 18 aprilie, potrivit CNN. Gershkovich a cerut să fie plasat în arest la domiciliu, mai degrabă decât în ​​închisoare, dar Tribunalul din Moscova i-a respins apelul.
 
 


UPDATE 17:53 - O persoană ucisă şi opt răniţi în bombardamentele ruseşti asupra Sumy din regiunea Doneţk

Rusia a bombardat satul Richky din nord-estul Regiunii Sumy a Ucrainei pe 18 aprilie, ucigând o femeie în vârstă de 83 de ani, a informat Procuratura Generală. Forţele ruse au lovit şi oraşul Ukrainsk din regiunea Doneţk, rănind cel puţin opt civili, a declarat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.

 

UPDATE 16:56  - Fost luptător din grupul Wagner care a mărturisit că a ucis prizonierii de război: „Am spus doar 10% din ceea ce se putea spune”

Alexey Savichev, un fost mercenar al Grupului Wagner susţinut de statul rus, a mărturisit  despre uciderea a zeci de civili ucraineni, inclusiv copii, apoi că este „doar 10%” din ceea ce putea dezvălui, a raportat rusul Vertska pe 18 aprilie.


UPDATE 15:54- Zelensky vizitează trupele din oraşul Avdiivka

Preşedintele Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu militari ucraineni la Avdiivka, a informat Biroul Preşedintelui pe 18 aprilie. În timpul vizitei lui Zelensky în regiunea Doneţk, comandantul grupului operaţional-tactic Doneţk l-a informat despre situaţia din prima linie.

 

UPDATE 15:51 - O persoană ucisă şi alte nouă rănite în urma bombardamentelor ruseşti asupra Hersonului

 
UPDATE 15:13 - Lukaşenko se întâlneşte la Minsk cu liderul regimului rus de la Doneţk

Dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit la Minsk cu Denis Puşilin, aşa-zisul lider al Doneţkului ocupat de ruşi, potrivit unui raport din presa de stat din Belarus din 18 aprilie. 

UPDATE 15:02 - Polonia întăreşte măsurile de securitate de-a lungul graniţei cu exclava rusă Kaliningrad

Polonia a început să instaleze sisteme suplimentare de supraveghere de securitate de-a lungul graniţei sale cu provincia rusă Kaliningrad, a informat RMF 24 pe 18 aprilie.

 

 

UPDATE 15:00 Instanţa rusă respinge cererea de eliberare a reporterului american

Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gerşkovich - acuzat de spionaj - rămâne în închisoare în Rusia: cererea de eliberare, prezentată astăzi în apel de către avocaţii săi, a fost respinsă de instanţa de la Moscova în cadrul unei şedinţe publice.

UPDATE 14:30 Medvedev: miniştrii G7, ipocriţi şi mincinoşi

Occidentul cere Rusiei garanţii privind armele nucleare, dar, în realitate, sugerează un viitor conflict nuclear între Rusia şi NATO, a spus astăzi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, acuzând miniştrii de externe G7 că sunt „infinit de ipocriţi” şi de

Într-o declaraţie comună publicată mai devreme în cursul zilei, şefii diplomatici au cerut din nou Rusiei să reia discuţiile cu Statele Unite pentru a reduce riscurile nucleare. „Miniştrii de externe G7 au cerut Rusiei să reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear. Şi această creatură ciudată care este Blinken a produs o perlă: distrugerea Hiroshima şi Nagasaki este dovada unei suferinţe umane incomensurabile. În acelaşi timp, nu a menţionat ţara sa, care a comis această crimă”, a scris Medvedev pe Telegram.

„Iată creaturile mincinoase. Ei folosesc arme nucleare, dar nu se pocăiesc. Sunt la nesfârşit ipocriţi şi se mint pe ei înşişi şi pe alţii, dar susţin că ţara noastră răspândeşte „informaţii false” despre Ucraina. Ei cer ca Rusia să le dea garanţii cu privire la armele nucleare, dar în realitate fac aluzie la un viitor conflict nuclear între ţara noastră şi NATO”. Concluzie: „Şi totul se petrece în Japonia. Unde sute de mii de oameni au murit în urma bombardamentelor nucleare. Ce păcat".

UPDATE 14:20 Kiev: vom lansa contraofensiva când vom fi pregătiţi

Ucraina îşi va lansa contraofensiva împotriva trupelor ruse când va fi gata, „este doar o chestiune de timp”, iar aliaţii Kievului ajută guvernul să atingă nivelul de echipament tehnic necesar lansării atacului, furnizând vehicule blindate grele şi muniţie. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat Associated Press, la Kiev, de Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei. Danilov şi-a exprimat încrederea că Ucraina va putea prelua toate teritoriile ocupate. „Vom învinge Rusia”, a spus Danilov. „Dacă ai un spirit interior puternic, cu siguranţă vei câştiga. Şi l-am avut mereu puternic. Acesta este ceva care i-a deranjat întotdeauna pe ruşi”, a adăugat el.

UPDATE 14:00 Un civil ucis într-un bombardament pe piaţa Kherson

Un civil a fost ucis într-un bombardament rusesc pe piaţa din centrul Hersonului în această dimineaţă. Salvatorii au raportat-o ​​televiziunii publice Suspilne, confirmând că alte şase persoane au fost rănite în atac.

UPDATE 13:10 Raportul WSJ în instanţa de la Moscova

Raportul Wall Street Journal, Evan Gerşkovich, se află în faţa instanţei de judecată din Moscova, în şedinţă publică, pentru contestaţia privind arestarea preventivă a acestuia, prezentată de apărarea jurnalistului care este acuzat de spionaj. Gershkovich este primul reporter american arestat de Rusia sub acuzaţia de spionaj de la Războiul Rece şi se află în închisoare din 29 martie. Ambasadorul SUA Lynne Tracy a fost şi ea în clasă.

UPDATE 12:10 Semne de întrebare în dreptul vizitei lui Putin

UPDATE 11:40 „Bombe în piaţa Herson, după vizita lui Putin”

Armata rusă bombardează zona pieţei din centrul Hersonului, iar şase civili au fost răniţi, a declarat şeful biroului prezidenţial ucrainean Andri Iermak, citat de presa naţională. Atacul vine după ce Kremlinul a anunţat, la ora 6 în această dimineaţă, vizita preşedintelui Vladimir Putin la sediul rus al batalionului Dnepr din regiunea Herson. În ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au atacat regiunea de 57 de ori cu artilerie, drone şi aviaţie.

UPDATE 11:20 Kiev: bătălia continuă pentru Bahmut

În ciuda multiplelor atacuri, „bătălia pentru Bahmut continuă şi situaţia este sub control”, a declarat comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sirski. Presa ucraineană a relatat acest lucru. „Conducerea Bahmut – spune el – rămâne epicentrul luptei. Aici, inamicul îşi concentrează majoritatea eforturilor şi nu abandonează obiectivul de a prelua controlul oraşului cu orice preţ”. Adăugând: „În prezent, inamicul creşte activitatea artileriei grele şi numărul de lovituri aeriene, transformând oraşul în ruine. Dar soldaţii noştri provoacă pierderi semnificative inamicului şi îi încetinesc ofensiva”.

UPDATE 11:10 G7: Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei

„Orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să asigure că Rusia plăteşte pentru daunele pe care le-a provocat”, se arată în comunicatul final al reuniunii externe G7, care s-a desfăşurat în Japonia. „Ne angajăm să sprijinim Ucraina atâta timp cât este necesar şi să oferim sprijin continuu de securitate, economic şi instituţional pentru a ajuta Ucraina să se apere, să-şi asigure viitorul liber şi democratic şi să descurajeze viitoarea agresiune rusă”, spune el în text. Nota finală indică faptul că G7 rămâne hotărât să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei.

UPDATE 10:30 Moscova va folosi orice mijloace pentru a păstra teritoriile ucrainene

Liderii occidentali sunt pregătiţi ca Vladimir Putin să folosească „toate instrumentele care le-au rămas”, inclusiv ameninţările nucleare şi atacurile cibernetice, ca răspuns la o contraofensivă ucraineană planificată împotriva Rusiei, scrie The Guardian. Diplomaţii britanici de la reuniunea miniştrilor de externe G7 din Japonia au declarat că se aşteaptă la represalii din partea Rusiei şi „să fie pregătiţi” pentru tactici extreme în încercarea Federaţiei Ruse de a deţine teritoriul ucrainean.

UPDATE 09:30 Putin a donat icoane şi a ajuns cu elicopterul în Ucraina, apoi a folosit maşina

Preşedintele rus Vladimir Putin, după ce a vizitat sediul grupului de trupe „Dnepr” din regiunea Herson, a ajuns la sediul Gărzii Naţionale Vostok din autoproclamata Republică Lugansk, după cum relatează RIA Novosti, citând Kremlinul. Putin a ascultat raportul generalului Alexander Lapin şi al altor ofiţeri despre situaţia din Ucraina. În ambele locaţii, preşedintele a trimis militarilor urări de Paşte şi a donat icoane. În special, a dat o icoană la sediul grupului Nipru, ocazie cu care şeful statului a remarcat că acesta aparţine „unuia dintre cei mai de succes miniştri ai apărării ai Imperiului Rus”. Putin, relatează Ria Novosti, a ajuns cu elicopterul la sediul Niprului, după care a mers la postul de comandă cu maşina. Preşedintele s-a transferat cu elicopterul la sediul grupului Vostok.

UPDATE 09:00 Putin vizitează şi trupe la Lugansk, după Herson

După ce a vizitat sediul grupare de trupe „Dnepr” din regiunea Herson, preşedintele rus Vladimir Putin a călătorit şi în autoproclamata Republică Populară Lugansk, unde a vizitat sediul Gărzii Naţionale „Vostok”. Acest lucru a fost anunţat de serviciul de presă al Kremlinului, subliniind că ambele călătorii „nu au fost pregătite din timp”. În timpul misiunii, şeful statului a ascultat rapoartele comandanţilor militari cu privire la situaţia din regiunile Herson, Zaporojie şi Lugansk. Este prima vizită a lui Putin în regiunea Herson şi Lugansk de la începutul războiului. Pe 19 martie, preşedintele a vizitat Mariupol la Doneţk.

UPDATE 08:00 Putin, în vizită

UPDATE 07:00 Casa Albă: Lula repetă propaganda din Rusia şi din China

Casa Albă nu a apreciat criticile la adresa Statelor Unite lansate de preşedintele brazilian Lula cu privire la Ucraina. „A spune - a explicat purtătorul de cuvânt John Kirby - că Statele Unite şi Europa nu sunt interesate de pace şi că sunt responsabile de război, este, sincer, un mod care aduce cu propaganda Rusiei şi a Chinei. Vrem pace”.

UPDATE 00:30 Zelenski: ne pregătim pentru o nouă întâlnire a lui Ramstein

„Ne pregătim deja pentru o altă luptă cu Ramstein”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat-o pe Telegram, în mesajul său obişnuit de seară, precizând că a avut deja şedinţe pregătitoare. Şi ne aşteptăm la decizii solide, care să răspundă perspectivelor de pe câmpul de luptă. Perspective destul de ambiţioase, de care ne apropiem cu toată puterea. Liderul ucrainean a adăugat apoi că astăzi a început cu „o reuniune a Statului Major” şi că printre multele subiecte discutate s-a vorbit despre „linia frontului” şi „acţiunile forţelor noastre de apărare”, dar şi despre „ceea ce a fost realizat şi ceea ce trebuie să realizăm». În cele din urmă, Zelenski a reiterat necesitatea „mai multor arme şi muniţii pentru a accelera victoria noastră comună”.

UPDATE 00:20 În dosarele SUA apare Sarah Bils. Cunoscută drept „fata din Donbass”, ea gestionează propaganda pro-rusă

Un fost ofiţer de marina americană a fost identificat ca fiind cel care a jucat un rol-cheie în diseminarea documentelor extrem de secrete publicate online de „cârtiţa” Jack Teixeira. Conform a ceea ce dezvăluie Wall Street Journal, este vorba de Sarah Bils, în vârstă de 37 de ani, un fost tehnician în electronică al Forţelor Aeriene care a servit la Staţia Aeriană Navală Americană de pe insula Whidbey, în statul Washington, până la sfârşitul anului trecut. Cunoscută online sub porecla „Donbass Devushka”, adică „fata din Donbass”, ea conduce o reţea vastă de bloguri, reţele sociale, podcasturi şi propagandă pro-rusă, precum şi conturi de strângere de fonduri pro-Kremlin.

Pe 5 aprilie, patru dintre documentele presupus clasificate care au dus la arestarea lui Teixeira au fost publicate pe contul Donbass Devushka Telegram, pe 5 aprilie. Născută în New Jersey, Bils locuieşte acum în Oak Harbor, în statul Washington, iar în Wall Street Journal s-a limitat să spună că este doar un administrator al personajului lui Donbass Devushka, subliniind că în total sunt 15” în lume” persoanele implicate în managementul reţelei.

UPDATE 00:00 Brasilia critică sancţiunile împotriva Rusiei

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, la finalul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Brasilia, a reiterat criticile privind „sancţiunile unilaterale” împotriva Rusiei şi importanţa intensificării „negocierilor pentru soluţionarea conflictului” prin medierea unui grup de ţări prietene”. Sancţiunile, a spus Vieira, „pe lângă faptul că nu au aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, au un impact negativ asupra economiilor mondiale, în special a ţărilor în curs de dezvoltare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici