Ambasadoarea SUA la Bucureşti: România devine mai stabilă, mai transparentă şi mai predictibilă pentru investitori. Aderarea la OECD va fi un mare salt înainte. Cine are viză de America să vină să şi-o reînnoiască chiar dacă este luată anul trecut.

  • Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, afirmă într-un interviu pentru Ziarul Financiar oferit împreună cu Cristian Sporiş, preşedintele AmCham România, că investitorii americani aşteaptă transparenţă, stabilitate şi predictibilitate şi că acestea au crescut în ultimii ani
  • SUA este cel mai mare partener comercial şi de investiţii din afara UE pentru România. Trendul este crescător”.
Urmărește
5302 afișări
Imaginea articolului Ambasadoarea SUA la Bucureşti: România devine mai stabilă, mai transparentă şi mai predictibilă pentru investitori. Aderarea la OECD va fi un mare salt înainte. Cine are viză de America să vină să şi-o reînnoiască chiar dacă este luată anul trecut.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: România devine mai stabilă, mai transparentă şi mai predictibilă pentru investitori. Aderarea la OECD va fi un mare salt înainte. Cine are viză de America să vină să şi-o reînnoiască chiar dacă este luată anul trecut.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, afirmă într-un interviu oferit în această săptămână Ziarului Financiar împreună cu Cristian Sporiş, preşedintele AmCham România, că relaţiile comerciale şi de investiţii sunt într-un moment crescător, că apreciază stabilitatea guvernamentală şi că urmează reuniuni de business româno-americane care vor impulsiona investiţiile şi comerţul.

Există percepţia că schimburile comerciale şi investiţiile americane în România nu se ridică la nivelul relaţiilor politice şi de securitate.

Ce se poate face pentru a ajunge şi cu businessul la nivelul politic?

Ambasadoarea spune că de fapt schimburile comerciale între Statele Unite şi România au crescut de trei ori în ultimii 15 ani.

„Ultimele statistici de la Washington ne arată că schimburile de bunuri şi servicii a crescut de la 5,4 miliarde $ în 2021 la 7,1 miliarde $ în 2023. Această creştere reflectă trendurile pe termen lung. Ca ţară non-UE, Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial şi de investiţii pe care îl are România. Trebuie să ne uităm la trenduri, la traiectorii. Există interes mare pentru companiile americane care continuă să investească şi să-şi extindă operaţiunile în România”, a spus Kavalec.

În 2023 exporturile de mărfuri ale României în Statele Unite au fost de 2,3 mld. $, iar importurile au fost de 1,5 mld. $, cu o balanţă pozitivă în favoarea României de 0,8 mld. $, conform INS. Dar chiar în creştere, exporturile României în SUA sunt departe de cele ale Ungariei în SUA de 6 mld. $, de exemplu, o ţară la jumătate ca populaţie. La 31 de­cembrie 2022, BNR arată că investiţiile americane în România erau de 7,3 mld. euro, pe locul 5 după Germania, Austria, Franţa şi Italia, dar se cunoaşte faptul că o parte din firmele americane vin prin Olanda sau alte jurisdicţii, deci este posibil ca SUA sa fie în top 3 investitori străini.                                                                                                                             

Ambasadoarea a menţionat că Ford Otosan angajează încă 1.300 de oameni la Craiova, Coca-Cola investeşte în noi tehnologii green şi îşi extinde operaţiunile. Amazon îşi extinde operaţiunile la Iaşi, unde are 2000 de oameni.

Parteneriatul strategic de securitate între România şi SUA este critic în condiţiile războiului din Ucraina. „Acest parteneriat nu a fost niciodată mai important decât acum şi suntem foarte recunoscători României pentru găzduirea trupelor americane împreună cu celelalte trupe NATO în ţară”, spune ambasadoarea.

Kathleen Kavalec afirmă că este un moment bun pentru creşterea relaţiilor de business. Urmează  o întâlnire în cadrul Select USA Summit  - un mare forum de investiţii prin care SUA atrage investitori - în Washington DC în luna iunie 2024, unde va participa o delegaţie de 15 companii româneşti. Săptămâna trecută au fost la Bucureşti reprezentanţii a 15 de companii americane în cadrul programului Trade Winds şi probabil se va auzi despre contracte semnate. Acum sunt la Istanbul.

Va fi importantă şi Black Sea Defence Summit, expoziţia de echipamente militare care va avea loc în această lună la Bucureşti, unde vor participa mai mult de 50 de companii americane, susţine Kathleen Kavalec.

De asemenea, există companii româneşti care se dezvoltă în Statele Unite, de exemplu UiPath, care şi-a majorat numărul de angajaţi în SUA, deci există creşteri în ambele direcţii.

VEZI ÎNTREGUL INTERVIU PE ZIARUL FINANCIAR

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici