LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 434. Prigojin, liderul mercenarilor Wagner: contraofensiva Ucrainei este deja în curs de desfăşurare/ Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin. Kievul neagă / Două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului

În aşteptarea contraofensivei, creşte vertiginos optimismul în tabăra Ucrainei, în timp ce Rusia pare că se scufundă pe zi de trece.

8697 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 434. Prigojin, liderul mercenarilor Wagner: contraofensiva Ucrainei este deja în curs de desfăşurare/ Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin. Kievul neagă / Două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 69. Prigojin, liderul mercenarilor Wagner: contraofensiva Ucrainei este deja în curs de desfăşurare/ Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin. Kievul neagă / Două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului

 

UPDATE 22:00 - Şeful Wagner, Prigojin, spune că contraofensiva Ucrainei este deja în curs de desfăşurare

 

UPDATE 21:00 -  Discuţie halucinantă la TV în Rusia: S-a propus aruncarea unei bombe nucleare în apropierea României

Discuţie halucinantă într-un platou de televiziune din Rusia. În cadrul unei emisiuni s-a propus aruncarea unei bombe nucleare în apropierea României.

 

UPDATE 20:00 -  Kievul se teme pentru securitatea lui Zelenski, e deranjat de informaţiile despre vizita în Germania

Administraţia de la Kiev este deranjată de publicarea informaţiilor privind vizita preşedintelui Volodimir Zelenski în Germania şi analizează posibilitatea anulării deplasării, pe fondul riscurilor de securitate, afirmă surse citate de presa germană.

 

 

UPDATE 18:00 - Zelensky în Finlanda: Anul acesta va fi „decisiv pentru victorie”

„Nu l-am atacat pe Putin”, a mai spus preşedintele ucrainean.

 

UPDATE 17:00 - Administraţia de la Kiev neagă orice implicare în tentativa de atac cu drone asupra Kremlinului

Administraţia de la Kiev a transmis, miercuri după-amiază, că nu este implicată în niciun fel în tentativa de atac cu drone care a vizat sediul Preşedinţiei Rusiei, incident calificat drept "act terorist" de autorităţile de la Moscova.

UPDATE 16:00 - Volodimir Zelenski ar urma să aterizeze pe 13 mai la Berlin şi să fie primit cu onoruri militare de cancelarul Scholz pe 14 mai, au afirmat oficiali germani citaţi de publicaţia Der Spiegel 

Tot pe 14 mai, Zelenski ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

De asemenea, Zelenski va fi transportat cu elicopterul în oraşul Aachen pentru a fi distins cu Premiul Carol cel Mare.

 

INSIDER - Un presupus videoclip arată momentul atacului ucrainean cu drone asupra Kremlinului

 

Rămăşiţele dronelor doborâte au căzut în interiorul Kremlinului, dar nu au rănit pe nimeni, se mai arată în comunicat.

 

Acesta a spus că operaţiunea a fost „un act terorist planificat şi un atentat la viaţa preşedintelui Federaţiei Ruse”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin lucrează miercuri la reşedinţa sa de lângă Moscova şi că va participa în continuare la o paradă programată pentru Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial, în Piaţa Roşie, săptămâna viitoare, aşa cum era planificat.

Primarul Moscovei a anunţat interzicerea zborurilor neautorizate cu drone peste capitala Rusiei.

Într-o declaraţie, primarul Serghei Sobyanin a spus că zborurile cu drone vor fi interzise dacă nu s-a obţinut un permis special de la „autorităţile guvernamentale”.

Ştirile de la Kremlin au venit în timp ce Ucraina se pregătea pentru o nouă ofensivă împotriva trupelor ruse, care a planificat luni de zile.

În posibilele semne că pregătirile sunt intensificate, oraşul Herson din sudul Ucrainei a anunţat o oprire lungă pentru locuitori, iar actele de sabotaj din spatele liniilor ruseşti s-au intensificat.

Hersonul, care a fost reluat de trupele ucrainene în noiembrie, va fi sub interdicţie de vineri seara până luni dimineaţa.

Oficialii regionali au spus că acest lucru este „pentru ca ofiţerii de aplicare a legii să-şi facă treaba”, dar în trecut au fost folosite, de asemenea, stări de acces lungi similare pentru mişcările de trupe şi arme.

„În aceste 58 de ore, este interzisă circulaţia pe străzile oraşului. Oraşul va fi, de asemenea, închis pentru intrare şi ieşire”, a declarat şeful administraţiei militare regionale a Hersonului, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

El le-a sfătuit pe locuitori să facă aprovizionare cu alimente şi medicamente şi a spus că oamenii pot merge la plimbări scurte în apropierea caselor lor sau pot vizita magazine, dar ar trebui să aibă cu ei actele de identitate în orice moment.

Anunţul privind oprirea a venit în momentul în care oficialii au declarat că trei persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite într-o grevă rusă asupra singurului hipermarket din Herson care funcţionează miercuri.

Ucraina neagă informaţiile conform cărora ar fi încercat să-l asasineze pe Putin şi spune că nu deţine informaţii despre atacul cu drone de la Kremlin

 

UPDATE 15:00 A fost confirmată starea de asediu de weekend în Herson

O stare de asediu de 48 de ore a fost anunţată în Herson pentru acest weekend din motive de "aplicare a legii".
 
Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale din Herson, a declarat pe Telegram că acesta va intra în vigoare vineri la ora 20:00 şi va dura până luni la ora 6:00 dimineaţa.

UPDATE 14:00 Cel puţin trei morţi în urma unui atac rusesc asupra unui supermarket din Kherson

Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, informează că cel puţin trei persoane au fost ucise şi cinci rănite într-un atac asupra unui supermarket din Kherson.

UPDATE 13:00 Postul german de televiziune NTV relatează că Volodymyr Zelenskiy, care se află astăzi la Helsinki, într-o călătorie rară în afara graniţelor Ucrainei, va vizita şi Berlinul săptămâna viitoare, pe 13 mai.

UPDATE 12:00 Presa finlandeză anunţă că Volodimir Zelenski a sosit la Helsinki

Se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei să susţină o conferinţă de presă comună cu preşedintele Sauli Niinistö în cursul zilei de astăzi şi, de asemenea, să aibă întâlniri cu alţi lideri din regiune.

UPDATE 11:00 Serviciile de securitate ale Rusiei susţin că au dejucat un complot de atac împotriva liderilor guvernului impus de Rusia în Crimeea, peninsula pe care Federaţia Rusă a pretins că a anexat-o în 2014.

Tass relatează că FSB l-a numit pe Roman Mashovets, adjunctul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, ca fiind unul dintre arhitecţii complotului, fără a furniza dovezi.

UPDATE 10:00 Noua Zeelandă anunţă un sprijin suplimentar pentru Ucraina

Guvernul Noii Zeelande a anunţat o creştere a sprijinului său pentru Ucraina. Noua Zeelandă nu are trupe în Ucraina, dar a oferit instruire şi fonduri umanitare de la începutul invaziei.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 191.940 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 3 mai că Rusia a pierdut 191.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut. Acest număr include 520 de pierderi suferite de forţele ruseşti chiar în ultima zi.

UPDATE 08:00 Forţele aeriene: 21 din 26 de drone Shahed de fabricaţie iraniană au fost doborâte deasupra Ucrainei

Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 21 din cele 26 de drone "kamikaze" Shahed de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în noaptea de 3 mai.

UPDATE 07:00 Armata ucraineană a doborât toate dronele trase asupra Kievului în cursul nopţii

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate dronele de fabricaţie iraniană pe care Rusia'a tras asupra capitalei în noaptea de 3 mai, a anunţat Administraţia militară a oraşului Kiev pe Telegram.

UPDATE 01:00 - Radio Polskie: Premierul polonez spune că Polonia nu va fi intimidată de ameninţările ruseşti

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că ameninţările ruseşti ar trebui luate în serios, dar nu vor intimida Polonia, a informat Polskie Radio pe 2 mai. Comentariile sale răspund la atacurile propagandistice asupra ambasadorului polonez în Rusia.

 

UPDATE 00:00 Kiev: 8 noi brigăzi de asalt pentru contraofensivă

8 noi brigăzi de şoc de soldaţi ucraineni au fost formate, pentru a lua parte la viitoarea contraofensivă, a declarat ministrul de Interne ucrainean Igor Klimenko, într-un interviu acordat pentru Interfax Ucraina. „Brigăzile sunt complet formate. Sunt 8 brigăzi. Planificăm să formăm brigăzi suplimentare, pentru că există cerere şi avem oportunităţi să facem acest lucru, a spus Klimenko. Ministerul de Interne al Ucrainei a „antrenat pe deplin” brigăzile iniţiale „de şoc”, cuprinzând până la 40.000 de militari, dar a adăugat că ar avea nevoie de pregătire suplimentară, înainte de a fi gata de luptă.

UPDATE 23:00 Prigojin: şeful forţelor teritoriale a fost ucis; Kievul neagă

Detaşamentele de artilerie Wagner au distrus un vehicul blindat lângă Bahmut la bordul căruia ar fi fost găsit Igor Tanţiura, comandantul Forţelor de Apărare Teritorială Ucrainei. Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, citat de Meduza, a spus acest lucru într-o transmisie audio pe canalul său Telegram. „În prezent, verificăm informaţiile”, a spus Prigojin, într-o captură de ecran care arată o maşină blindată distrusă. Negarea Ucrainei a sosit imediat. Denis Zelinski, purtătorul de cuvânt al Apărării Teritoriale Ucrainene, neagă că Tanţiura a fost ucis: „Negăm oficial această declaraţie. Nu comentăm nicio propagandă a inamicului. Toată lumea este în viaţă şi este bine”, a spus el, într-un interviu acordat reţelei de televiziune Suspilne. Generalul-maior Igor Tanţiura conduce Apărarea Teritorială a Ucrainei din 15 mai 2022.

UPDATE 22:00 Un tren de marfă a deraiat în regiunea Briansk din Rusia

În regiunea Bryansk, o locomotivă şi vagoanele unui tren de marfă au deraiat. Acest lucru a fost raportat de către căile ferate ruseşti citate de RIA Novosti. Potrivit rapoartelor agenţiei ruse, accidentul a fost cauzat de manipularea transportului feroviar de către persoane neautorizate. Potrivit informaţiilor preliminare, nu sunt victime, nu sunt incendii şi traficul pe traseu a fost suspendat.

UPDATE 21:40 China şi India recunosc „agresiunea rusă” la ONU

China şi India, până acum opuse condamnării Moscovei pentru invadarea Ucrainei, au votat o rezoluţie a Adunării Generale a ONU referitoare la relaţiile dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi Consiliul Europei, care se referă în mod explicit la „agresiunea Federaţiei Ruse a Ucraina'. Undă verde la textul rezoluţiei (aprobată săptămâna trecută cu 122 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 18 abţineri) reprezintă o primă schimbare diplomatică de direcţie a poziţiei Delhi şi Beijing faţă de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Un pas apreciat de Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell pe Twitter.

UPDATE 21:30 Rusia: diverse regiuni anulează paradele de Ziua Victoriei, de teamă de atacuri

Cel puţin şase regiuni ruseşti au anulat paradele planificate pentru Ziua Victoriei pe 9 mai, care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste. Ultimul a fost guvernatorul Saratovului, care a vorbit despre „motive de securitate”. Şefii regiunilor Belgorod, Kursk, Voronezh, Oryol şi Pskov făcuseră anterior acelaşi lucru. De asemenea, nu vor fi parade militare în Crimeea ocupată de ruşi. Frica este aceea de atacuri. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „serviciile speciale fac tot ce este necesar pentru a asigura securitatea. Se desfăşoară o muncă foarte grea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici