Războiul din Ucraina, ziua 122. Rusia a lansat un atac masiv cu rachete în vestul şi nordul Ucrainei. Continuă ofensiva în est. Forţele ucrainene se retrag din Severodoneţk. Peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului

Ucraina îşi va retrage trupele din oraşul Severodoneţk, aflat în ruină, după săptămâni de lupte de stradă şi bombardamente, a declarat guvernatorul regional, ceea ce ar reprezenta un câştig semnificativ pentru Rusia, care îşi intensifică ofensiva în est.

7757 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 122. Rusia a lansat un atac masiv cu rachete în vestul şi nordul Ucrainei. Continuă ofensiva în est. Forţele ucrainene se retrag din Severodoneţk. Peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului

Ucraina spune că a fost supusă astăzi unui "bombardament masiv" venit din Belarus. Alexander Lukaşenko se întâlneşte astăzi cu Vladimir Putin

Douăzeci de rachete au vizat satul Desna din nordul regiunii Cernigiv, a precizat comandamentul militar din nordul Ucrainei într-un comunicat, adăugând că a fost lovită infrastructura, dar că nu au fost raportate încă victime. Belarus a oferit sprijin logistic Moscovei de la invazia din 24 februarie, în special în primele săptămâni, şi, ca şi Rusia, a fost vizat de sancţiuni occidentale - dar nu este implicat oficial în conflict.

"Lovitura de astăzi este direct legată de eforturile Kremlinului de a atrage Belarusul ca şi cobeligerant în războiul din Ucraina", a declarat serviciul de informaţii ucrainean. Loviturile au avut loc înaintea unei întâlniri planificate sâmbătă, la Sankt Petersburg, între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său, Alexander Lukaşenko.

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete în vestul şi nordul Ucrainei. Zeci de rachete ruseşti au căzut în ultimele ore

Guvernatorul regiunii Lviv din vestul Ucrainei, Maxim Kozytskyi, a declarat într-o înregistrare video postată online că şase rachete au fost lansate din Marea Neagră spre baza Yavoriv, patru dintre ele lovind baza şi două fiind interceptate şi distruse înainte de a-şi atinge ţinta.

Vitaliy Bunechko, guvernatorul regiunii Jîtomîr din nordul ţării, a declarat că loviturile asupra unei ţinte militare au ucis cel puţin un soldat.

"Aproape 30 de rachete au fost lansate asupra unei facilităţi de infrastructură militară foarte aproape de oraşul Jîtomîr", a declarat Bunechko, adăugând că aproape 10 rachete au fost interceptate şi distruse.

În regiunea Cernihiv, tot în nord, guvernatorul Vyacheslav Chaus a declarat că micul oraş Desna a fost supus sâmbătă dimineaţa unor atacuri "masive" cu rachete. Chaus nu a precizat ce a fost lovit, dar a spus că au existat "pagube la nivelul infrastructurii". Nu au existat victime, a adăugat el. La Desna se află un centru de antrenament pentru forţele de infanterie ale Ucrainei.

Reuters nu a reuşit să confirme în mod independent diferitele rapoarte şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

Atacurile asupra zonelor de Vest şi Nord sunt rare în ultima perioadă. Moscova s-a concentrat asupra sudului Ucrainei şi a Donbasului, o regiune estică formată din provinciile Luhansk şi Doneţk.

UPDATE 10:00 Ucrainenii au strâns donaţii însumând 600 de milioane de grivne, echivalând cu 20 de milioane de dolari SUA, cu care vor fi achiziţionate 4 drone Bayraktar pentru forţele armate ale Ucrainei.

Iniţiativa a plecat de la Serhyi Prytula, politician şi voluntar, care a strâns banii prin intermediul Fundaţiei sale în mai puţin de trei zile.

UPDATE 09:00 „24 de rachete au fost lansate astăzi dimineaţă de către forţele ruse asupra instalaţiilor militare din regiunea Zhytomyr", a declarat Serhiy Sukhomlin.

Oraşul în sine nu a fost afectat. Potrivit primarului, rachetele au fost lansate de la aeronave de pe teritoriul Belarusului.

UPDATE 05:00 Ucraina va avea nevoie de un deceniu pentru a reconstrui infrastructura porturilor sale de la Marea Neagră

Potrivit ministrului adjunct al agriculturii din Ucraina, Ucraina ar avea nevoie de un deceniu pentru a reconstrui infrastructura porturilor sale de la Marea Neagră, a căror blocadă de către Rusia împiedică exporturile globale de cereale.

"Pentru rutele alternative, ar fi nevoie de 10 ani de investiţii pentru a încerca să construim infrastructura necesară pentru a înlocui această infrastructură portuară din Marea Neagră, pe care am petrecut aproximativ 20 de ani construind-o, începând cu anul 2000", a declarat vineri Taras Vysotskiy.

UPDATE 04:00 Primarul ucrainean din Mariupol spune că nu există apă şi sunt mii de tone de gunoi pe străzi

Vadym Boichenko, primarul exilat din Mariupol, a oferit o scurtă actualizare a situaţiei din interiorul oraşului aflat acum sub control rusesc.

Vorbind vineri, Boichenko a declarat că 120.000 de locuitori ai oraşului sunt prinşi în capcană, fără a putea scăpa. El a adăugat că situaţia sanitară din oraş devine critică.

"Gunoiul nu a mai fost scos din februarie. Mii de tone de gunoi zac pe stradă, putrezind. Canalizarea nu funcţionează. Nu există apă", a spus el.
Boichenko nu se mai află fizic în oraş, dar el oferă actualizări privind condiţiile din interiorul oraşului din sursele şi informaţiile pe care le primeşte.

Potrivit acestor surse, forţele ruseşti "s-au distanţat de localnici, deoarece se tem să nu se infecteze".

Boichenko a adăugat că nu este sigur că bolile se pot răspândi în jurul oraşului.

UPDATE 02:00 AIEA, tot mai îngrijorată pentru personalul de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică(AIEA) este „din ce în ce mai îngrijorată de condiţiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, informează CNN.

Anunţul a fost făcut de directorul general al Agenţiei, Rafael Mariano Grossi, care susţine că AIEA trebuie să se deplaseze la centrala ucraineană „cât mai curând posibil”.

„AIEA este la curent cu rapoartele recente din mass-media şi din alte surse care indică o deteriorare a situaţiei personalului ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară din ţară”, a spus Grossi.

El a adăugat că rapoartele recente sunt foarte îngrijorătoare.

UPDATE 01:00 Primarul din Nicolaev îi îndeamnă "pe toţi cei care vor să rămână în viaţă să părăsească oraşul"

Primarul oraşului Nicolaev din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece, scrie CNN.

"Le sugerez tuturor celor care vor să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de persoane au rămas în prezent în oraşul Nicolaev", a declarat primarul.

Rutele de evacuare din oraş sunt în direcţia Odesa, Kryvyi Rih şi Kiev.

El a descris situaţia ca fiind "în general foarte proastă". Oraşul este bombardat în fiecare zi.

Primarul a declarat că 111 persoane au fost ucise şi 502 persoane au fost rănite, inclusiv şase copii.

Ştirea iniţială: Trupele ruseşti au ocupat, de asemenea, un oraş situat la aproximativ 10 km mai la sud, au declarat vineri ambele părţi, în timp ce Moscova se apropia de ultimele fărâme de teritoriu deţinut de Ucraina în regiunea industrială Luhansk. Moscova a declarat că a încercuit aproximativ 2.000 de soldaţi ucraineni şi ceea ce a numit trupe străine în zonă, potrivit Reuters.

Rapoartele au fost prezentate la patru luni de când preşedintele rus Vladimir Putin a trimis zeci de mii de trupe peste graniţă, declanşând un conflict care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni şi a redus oraşe întregi la ruine.

Dacă va avea loc, retragerea din Severodoneţk ar marca cea mai mare răsturnare de situaţie pentru Ucraina de la pierderea portului Mariupol din sudul ţării, în luna mai.

Ultimele progrese ruseşti par să aducă Kremlinul mai aproape de preluarea controlului total asupra Luhanskului, unul dintre obiectivele de război declarate de Moscova, şi pregătesc terenul pentru ca oraşul geamăn al lui Sevirodoneţk, Lysychansk, să devină următorul focar principal de luptă.

Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele din Sievierodonetsk au primit deja ordinul de a se muta pe noi poziţii.

"Să rămâi pe poziţii făcute praf timp de mai multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens", a declarat Gaidai la televiziunea ucraineană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici