Războiul din Ucraina, ziua 143. Rachetele ruseşti lovesc ţinte civile / Ucrainenii îşi plâng morţii / Kievul a anunţat că nu mai oferă informaţii despre pierderile suferite pe front / Războiul a luat viaţa a 353 de copii

  • Cel puţin trei persoane au fost ucise şi 15 au fost rănite în urma atacului cu rachetă a oraşului ucrainean Dnipro
  • Bombardamentele ucrainene au distrus peste 30 de centre logistice militare ruseşti în ultimele săptămâni şi au redus semnificativ potenţialul de atac al Rusiei
  • Primele lansatoare de rachete multiple M270 au sosit în Ucraina
  • Ministrul ucrainean al apărării nu a precizat ţara care le-a predat
9244 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 143. Rachetele ruseşti lovesc ţinte civile / Ucrainenii îşi plâng morţii / Kievul a anunţat că nu mai oferă informaţii despre pierderile suferite pe front / Războiul a luat viaţa a 353 de copii

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:45 Discursul lui Volodimir Zelenski din această seară

"În această zi, în urmă cu 32 de ani, a fost adoptată Declaraţia privind suveranitatea de stat a Ucrainei. Declaraţia a reînnoit tradiţia construcţiei statului ucrainean şi, mai târziu, pe baza acestei declaraţii a fost aprobat Actul de independenţă al Ucrainei. Şi astăzi, în timp ce poporul nostru luptă pentru independenţă, avem dreptate în toate sensurile cuvântului - din punct de vedere istoric, politic, cultural şi, cel mai important, juridic. Aceasta este, de asemenea, baza încrederii poporului nostru în tranziţie.

Ne vom ridica şi vom învinge. Ne vom dubla puterea şi vom duce o viaţă normală. O vom face împreună - asta e singura cale. Aceasta este datoria noastră faţă de toate generaţiile de oameni care au luptat pentru libertate şi suveranitate pentru Ucraina" a spus preşedintele Ucrainei

UPDATE 22:00 Situaţia din Viniţa

Serhiy Borzov, şeful administraţiei regionale din Vinniţa, cu privire la situaţia creată în urma atacului cu rachete: Sunt 24 de morţi de la care ne vom lua rămas bun mâine. Astăzi nu au fost găsiţi supravieţuitori. Spitalele tratează 68 de pacienţi. Dintre aceştia, 14 sunt în stare critică şi 4 în stare gravă.

UPDATE 21:00 Între 100 şi 150 de civili au fost ucişi de loviturile militare ruseşti în Ucraina în ultimele două săptămâni

n cadrul unei şedinţe de informare de vineri, un oficial militar american de rang înalt a declarat: "Şi cred că, per total, pe parcursul săptămânii... avem în vedere între 100, 150, undeva pe acolo, victime civile, civili morţi, în această săptămână în Ucraina, ca urmare a loviturilor ruseşti.

Creşterea recentă a numărului de decese civile are loc în timp ce forţele militare ruse şi ucrainene rămân într-o luptă acerbă pe linia frontului din teritoriile din estul Ucrainei.

UPDATE 20:30 Forţele ruseşti se pregătesc pentru o nouă ofensivă, relatează Kyiv Independent

Potrivit lui Vadym Skibitsky, un reprezentant al direcţiei de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, activitatea rusă semnalează că "fără îndoială, pregătirile pentru următoarea etapă a acţiunilor ofensive sunt în curs de desfăşurare".

De asemenea, el a adăugat că ameninţarea unei invazii dinspre Belarus nu mai este la fel de mare ca înainte de începerea invaziei ruseşti din februarie.

UPDATE 19:00 Ministrul britanic al Apărării: Luptele continuă în Siversk şi Bakhmut

Ministerul britanic al Apărării afirmă că luptele continuă în oraşele Siversk şi Bakhmut, în ciuda afirmaţiilor Moscovei potrivit cărora forţele sale au capturat zone din regiune.

"Rusia a făcut anterior afirmaţii premature şi false de succes. Acest lucru este probabil, cel puţin în parte, menit să demonstreze succesul în faţa publicului intern şi să întărească moralul forţelor combatante", se arată într-o informare a ministerului privind informaţiile.

UPDATE 18:00 Rebelii susţinuţi de Rusia spun că următoarea ţintă în Donbas este Siversk

Trupele susţinute de Moscova în regiunea Donbas din estul Ucrainei spun că se apropie de următoarea lor ţintă, după ce au preluat controlul oraşelor surori Lysychansk şi Severodonetsk.

"Siversk se află sub controlul nostru operaţional, ceea ce înseamnă că inamicul poate fi lovit de focul nostru ţintit în toată zona", a declarat un oficial rebel pro-Moscova, citat de agenţia de presă de stat rusă TASS.

UPDATE 17:30 Rusia afirmă că a distrus o fabrică ucraineană care producea piese pentru rachete

Forţele armate ruse au distrus o fabrică din oraşul ucrainean Dnipro care producea piese pentru rachetele balistice Tochka-U, potrivit Ministerului rus al Apărării.

De asemenea, forţele ruse au doborât trei avioane şi două elicoptere ucrainene, a precizat ministerul.

UPDATE 16:30 Războiul din Ucraina umbreşte discuţiile financiare ale G20 

O reuniune de două zile a miniştrilor de finanţe din marile economii ale Grupului celor 20 s-a încheiat în Indonezia fără un comunicat comun, după ce războiul Rusiei din Ucraina a divizat forumul mondial.

În timpul discuţiilor de pe insula Bali, şefii de finanţe au căutat soluţii pentru crizele alimentare şi energetice, acuzând în acelaşi timp tehnocraţii ruşi că au exacerbat problemele.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, trezorierul australian Jim Chalmers şi ministrul canadian de finanţe Chrystia Freeland au acuzat vineri invazia Ucrainei că a trimis o undă de şoc în economia mondială.

Kremlinul numeşte războiul o "operaţiune militară specială" şi acuză sancţiunile occidentale de represalii pentru blocarea transporturilor de alimente şi creşterea preţurilor la energie.

UPDATE 15:30 În urmă cu 32 de ani, Rada Supremă a adoptat Declaraţia de suveranitate de stat a Ucrainei

Şeful OVA din Lviv, Maxim Kozitsky, a reamintit că declaraţia prevede supremaţia, independenţa, integralitatea şi indivizibilitatea puterii în Ucraina. Independenţă şi egalitate în relaţiile externe. Independenţa economică. Independenţa în materie de ştiinţă, educaţie, dezvoltare culturală şi spirituală.

"Statul nostru are dreptul de a stabili relaţii directe cu alte state, de a încheia tratate cu acestea şi de a face schimb de misiuni diplomatice, consulare şi comerciale. Astăzi luptăm pentru aceste principii pe toate fronturile. Ne amintim istoria noastră. Ne apărăm viitorul demn şi independent. Iar statul terorist va pieri"

UPDATE 14:30 Tot mai multe victime, după atacul de la Viniţa

UPDATE 13:30 Serghei Şoigu: intensificăm operaţiunile în estul Ucrainei

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare ruse care operează în toate zonele Ucrainei să-şi intensifice operaţiunile pentru a preveni atacurile în estul Ucrainei şi în alte teritorii controlate de Rusia, a declarat ministerul, într-o declaraţie pe site-ul său. Şoigu, se spune, „a dat instrucţiunile necesare pentru a spori în continuare acţiunile grupurilor în toate zonele operaţionale pentru a exclude posibilitatea ca regimul de la Kiev să lanseze atacuri masive cu rachete şi artilerie împotriva infrastructurii civile şi a locuitorilor aşezărilor din Donbass şi alte regiuni”.

UPDATE 13:00 Moscova: Ucrainenii bombardează un sat rusesc de lângă graniţă, la Kursk

Trupele ucrainene au bombardat în această dimineaţă un sat din regiunea rusă Kursk, lângă graniţa cu Ucraina, distrugând unele clădiri, spune guvernatorul regiunii, Roman Starovoit. „Astăzi au fost înregistrate peste 20 de raiduri. Din fericire, printre locuitori nu au fost victime. Există pagube minore la mai multe case. Toată asistenţa necesară va fi oferită proprietarilor”, afirmă Starovoit pe Telegram. 

UPDATE 12:30 Kiev raportează 38.140 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 38.140 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică faptul că au fost doborâte şi 220 de avioane de luptă, 188 de elicoptere şi 687 de drone, scrie Ukrinform. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 1.677 de tancuri ruseşti, 846 de sisteme de artilerie, 3.874 de vehicule blindate de transport de trupe, 15 nave şi 162 de rachete de croazieră.

UPDATE 12:00 Kiev: 353 de copii ucişi şi 662 răniţi de la începutul războiului

353 de copii au fost ucişi în Ucraina de la invazia rusă a ţării, dintre care 662 de răniţii, a informat biroul procurorului general al Ucrainei, precizând că cel mai mare număr de victime se înregistrează în regiunile Doneţk, Harkov, Kiev şi Cernihiv.

UPDATE 11:40 China livrează în Rusia

Exporturile chineze către Rusia de microcipuri şi alte componente electronice care pot fi folosite şi în scopuri militare au crescut de când a început invazia Ucrainei, informează Wall Street Journal.

Astfel, transporturile din China către Rusia s-au dublat cu peste 50 de milioane de dolari în primele cinci luni ale anului 2022. 

UPDATE 11:30 Ruşii caută armament în Iran, duşmanul Americii

UPDATE 11:00 Zelenski: Sirene antiaeriene au răsunat în toată ţara

Sirenele antiaeriene au sunat în toată Ucraina în timpul nopţii şi au continuat în această dimineaţă, inclusiv în capitala Kiev. Preşedintele ucrainean afirmă acest lucru, spunând că „ocupanţii îşi dau seama că devenim treptat mai puternici şi scopul terorii lor este foarte simplu: să facă presiune asupra noastră, să facă presiune asupra societăţii noastre, să intimideze oamenii, să provoace pagube maxime”.

În discursul său adresat naţiunii, Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să acorde atenţie sirenelor de raid aerian şi să caute adăpost.

UPDATE 10:00 Ruşii trag de lângă centrala de la Zaporojie

UPDATE 09:00 Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în SUA pe avioane de luptă F15 şi F16

Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în Statele Unite pentru utilizarea avioanelor F-15 şi F-16. Şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a declarat săptămâna aceasta că s-a aprobat o subvenţie de 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloţii ucraineni în utilizarea aeronavelor americane, conform Legii de autorizare a apărării naţionale. Potrivit The Kiyv Independent, ar putea dura aproximativ 3 luni pentru antrenamentul de bază.

UPDATE 08:00 Misterul numărului de victime ale războiului

Anunţ important venit dinspre Ucraina. Pe 14 iulie, ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a precizat că guvernul său nu va mai furniza date despre pierderile suferite. Cel puţin până la încheierea războiului pentru a nu da avantaje adversarului. Decizia reflectă o alegere clară din partea Kievului.

Surse independente au emis ipoteza a peste 20.000 de decese. Într-unul dintre ultimele buletine, Statul Major al Rusiei şi-a precizat succesele cu anihilarea a 253 de avioane, 137 de elicoptere, 1.543 de drone, 4.060 de tancuri şi vehicule blindate, 355 de sisteme antiaeriene, 746 de lansatoare de rachete, 3.147 de tunuri şi mortiere.

Kievul, pe de altă parte, a susţinut vineri că a ucis 38.000 de ruşi şi a distrus 188 de elicoptere, 681 de drone, 1.672 de tancuri, 842 de sisteme de artilerie, 3.866 de vehicule blindate, 155 de rachete de croazieră.

UPDATE 05:00 Pentagon: HIMARS ar putea încetini înaintarea armatei ruse pe linia frontului

"Toată lumea poate vedea că ruşii şi-au încetinit mişcările şi progresul. Îmi este greu să cred că acest lucru nu poate fi legat cumva de pierderea muniţiei sau de pierderea cuiva care le-ar putea spune unde să meargă", susţn oficialii ucraineni

UPDATE 04:00 Pentagon: Până la 150 de civili au fost ucişi în raidurile ruseşti

Se estimează că între 100 şi 150 de civili au fost ucişi de armata rusă cu ajutorul rachetelor lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

UPDATE 03:00 Aviaţia ucraineană loveşte trupele ruseşti aflate în sudul ţării

Elicopterele şi avioanele ucrainene au efectuat patru raiduri asupra acumulării de trupe, arme şi echipamente ale ocupanţilor în apropiere de Pravdyne, Lozovoye şi Blagodatnoye.

UPDATE 02:00 SUA au fost de acord să vândă Estoniei lansatoare de rachete HIMARS cu rază lungă de acţiune

Pachetul va include până la şase lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, echipamente de sprijin, piese de schimb şi suport tehnic.

UPDATE 01:00 Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina oferă detalii despre atacul cu rachete ruseşti de pe Nipru

Rachetele au lovit o uzină industrială şi o stradă.

Salvatorii locali raportează trei morţi şi alţi 15 răniţi.

Două maşini au fost arse, iar aproape 10 vehicule au fost avariate. Ferestrele şi uşile clădirilor rezidenţiale din apropiere au fost aruncate în aer.

La uzină are loc un incendiu de proporţii. Patruzeci şi şase de salvatori şi nouă vehicule se luptă cu focul.

UPDATE 00:00 Bijuteriile ruseşti sunt scutite de interdicţia aurului în planurile de sancţiuni ale UE

Ultima rundă de sancţiuni UE exclude bijuteriile ruseşti. Pachetul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.

Comisia Europeană urmează să interzică importul de aur rusesc, dar pentru un moment a exclus bijuteriile din lista de sancţiuni.

Rezumatul zilei

  • Ministerul rus al apărării susţine că atacul cu rachete de croazieră a oraşului ucrainean Vinnytsia a fost îndreptată către o clădire în care oficiali de rang înalt din armata Ucrainei se întâlneau cu furnizori străini de arme. Ucraina a negat că vreo ţintă militară ar fi fost lovită. Atacul a ucis cel puţin 23 de persoane şi a lovit un centru cultural folosit de veterani pensionari.
  • Trupele ruse au înaintat încet spre vest datorită bombardamentelor.
  • Ucraina foloseşte arme cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident şi obuze „inteligente” de 155 mm pentru a lovi depozitele de muniţie şi liniile de aprovizionare ruseşti.
  • Acordurile privind exportul de cereale ucrainene nu vor duce la reluarea negocierilor Rusia-Ucraina.
  • Executivul Uniunii Europene şi Comisia Europeană a propus în mod oficial noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv o nouă interdicţie a importurilor cu aur rusesc. Guvernele UE sunt aşteptate să aprobe măsurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici