Războiul din Ucraina, ziua 205. Zelenski spune că ţara este plină de gropi comune / Procurorul general separatist prorus din Lugansk şi adjuncta sa, ucişi în birou / După Bucea şi Mariupol, acum Izium / ONU vrea să-şi trimită experţii pe teren / 22 de ruşi plătesc pentru furtul de cereale / Ruşii au bombardat în est, ucrainenii au replicat cu peste 330 de atacuri în sud

  • Autorităţile ucrainene au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre în oraşul Izium, din nord-estul ţării
  • Majoritatea sunt civili ucişi în timpul bombardamentelor şi raidurilor aeriene
  • Rusia neagă că i-ar fi vizat în mod deliberat pe civili şi susţine că totul este o înscenare
7325 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 205. Zelenski spune că ţara este plină de gropi comune / Procurorul general separatist prorus din Lugansk şi adjuncta sa, ucişi în birou / După Bucea şi Mariupol, acum Izium / ONU vrea să-şi trimită experţii pe teren / 22 de ruşi plătesc pentru furtul de cereale / Ruşii au bombardat în est, ucrainenii au replicat cu peste 330 de atacuri în sud

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 20:00 Un pion de-al lui Putin şi adjuncta sa au fost ucişi într-o explozie la birou. Separatiştii sunt furioşi: „este un act terorist” 

Procurorul separatist prorus din Lugansk şi adjuncta sa au murit pe loc. Separatiştii spun că un dispozitiv explozibil improvizat ar fi cauzat explozia.
 

UPDATE 19:00 Zelenski susţine că există dovezi de tortură şi crime de război în nord-estul recucerit 

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că mulţi ucraineni au fost îngropaţi în diferite locuri din nord-estul recent recucerit, inclusiv familii întregi şi persoane care au fost torturate, relatează Reuters. 
 

UPDATE 16:20 Cadavrele găsite în groapa comună de la Izium aveau frânghii în jurul gâtului şi mâinile legate 

Reporterii Reuters au văzut mai multe cadavre la groapa comună din Izium cu frânghii în jurul gâtului şi cu mâinile legate - indicii că este posibil ca oamenii să nu fi fost ucişi doar de bombardamente şi atacuri aeriene. 
 

UPDATE 15:20 Pelosi: Trebuie să câştigăm războiul

„Războiul din Ucraina trebuie câştigat, iar Rusia trebuie să fie responsabilă” şi să plătească consecinţele, a afirmat preşedintele Congresului SUA, Nancy Pelosi, la o conferinţă de presă în cadrul summitului preşedinţilor de parlament ai ţărilor G7 şi UE, care are loc la Berlin.

UPDATE 15:10 Poliţia din Kiev: 10 camere de tortură identificate la Harkov

Şeful Poliţiei Naţionale Ucrainene, Ihor Klimenko, a spus că în regiunea Harkov există 10 camere unde ruşii i-au torturat pe ucraineni. Într-un briefing la Kiev, Klimenko a spus că, săptămâna trecută, agenţiile ucrainene de aplicare a legii au deschis 204 dosare penale legate de crime de război comise de ocupanţi. „Astăzi, pot vorbi despre prezenţa a cel puţin 10 camere de tortură pe teritoriul regiunii Harkov. Două dintre ele sunt situate în Balaklia”, a specificat el.

UPDATE 15:00 Media: Procuror ucis în explozia de la Lugansk

Procurorul general al autoproclamatei Republici Populare pro-ruse Lugansk, Serghei Gorekno, a murit în explozia care a avut loc astăzi în biroul său, a relatat canalul Telegram 112, reluat de ziarul independent rus Meduza. Ştirea nu a fost confirmată oficial, dar agenţia Ria Novosti a raportat că explozia a provocat „victime”.

UPDATE 14:30 Explozie în Parchetul din Lugansk. Sunt victime

O explozie a avut loc în clădirea Parchetului General al autoproclamatei Republici Populare Lugansk din centrul capitalei, după cum relatează Ria Novosti. Poliţia a izolat zona. „Conform datelor preliminare, există victime”, a scris Andrei Marochko, reprezentant al miliţiei populare pro-ruse Luhansk, pe Telegram.

UPDATE 14:00 Scholz: Rusia lui Putin este cea mai mare ameninţare la adresa NATO

„În acest moment, cea mai mare ameninţare la adresa NATO vine din Rusia preşedintelui Vladimir Putin. Dar ne pregătim pentru asta”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru, după cum a relatat presa germană, în discursul său la Bundeswehr, armata germană.

UPDATE 13:30 ONU vrea să trimită echipe să investigheze gropile comune

ONU a anunţat că intenţionează să trimită o echipă de experţi pentru a investiga groapa comună descoperită la Izium, oraşul din regiunea ucraineană Harkov, eliberat de trupele de la Kiev şi unde au fost găsite cel puţin 450 de morminte, potrivit autorităţilor.

UPDATE 13:00 Agenţia Ria Novosti: Rachete asupra administraţiei pro-ruse din Herson

Rachete au căzut asupra sediului administraţiei pro-ruse din Herson, oraşul ucrainean ocupat. Potrivit agenţiei Ria Novosti, există cel puţin un deces, iar atacul a fost efectuat cu rachete americane Himars.

UPDATE 12:40 Pavlo Kirilenko: 5 morţi şi 6 răniţi în urma bombardamentelor de la Doneţk

5 civili ucişi şi 6 răniţi în regiunea Doneţk în ultimele 24 de ore. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, după cum a relatat Kiev Independent. „În ultima zi, trupele ruse au ucis un civil în Selidove, unul în Krasnohorivka, unul în Marinka, unul în Soledar şi unul în Bakhmut”, a spus Kirilenko, adăugând că „forţele ruse au rănit şi trei civili în Selydove, doi în Krasnohorivka şi unul în Toreţk”.

UPDATE 12:30 Kiev: 348 de copii ucişi şi 737 răniţi de ruşi de la începutul conflictului

384 de copii şi-au pierdut viaţa şi 753 au fost răniţi de forţele armate ruse în Ucraina din 24 februarie, când a început agresiunea armată ordonată de la Moscova, raportează Procuratura Generală din Kiev, explicând că cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Doneţk, unde 393 de copii au fost ucişi sau răniţi. În perioada 14-15 septembrie, în regiunea Harkov, în urma bombardamentului rusesc, trei copii au fost răniţi, a informat Procuratura Generală. Numărul copiilor ucişi şi răniţi de Rusia este de fapt de aşteptat să fie mai mare, deoarece nu include victime în zonele ocupate de ruşi şi aproape de linia frontului.

UPDATE 12:00 Andri Iermak: Rusia este o ţară criminală, sponsor al terorismului

După ce a găsit o nouă groapă comună la Izium, în nord-estul ţării, Andri Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, a declarat că „Rusia este o ţară criminală, sponsor al terorismului”. 

UPDATE 11:30 Stoltenberg: Avansul Kievului a fost eficient, dar nu suntem aproape de sfârşitul războiului

„Este cu siguranţă foarte reconfortant să vezi că forţele armate ucrainene sunt capabile să recucerească teritorii şi, de asemenea, să lovească liniile ruseşti”, a comentat Stoltenberg, vorbind despre o „contraofensivă foarte eficientă”. Dar „în acelaşi timp este necesar să înţelegem că asta nu înseamnă începutul sfârşitului războiului”, a adăugat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unui interviu acordat la Radio BBC, unde a spus că „trebuie să ne pregătim pentru un drum lung”.

UPDATE 11:00 Peste 330 de atacuri asupra ruşilor din sud, în ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au lansat nouă lovituri aeriene şi peste 330 de atacuri cu rachete şi artilerie împotriva poziţiilor ruseşti din sudul ţării în ultimele 24 de ore, a informat Comandamentul Operaţiunilor de Sud al armatei de la Kiev, potrivit Ukrinform. „Avioanele ucrainene au efectuat nouă atacuri, iar unităţile de rachete şi artilerie au efectuat peste 330 de atacuri care au vizat zonele cu cea mai mare concentraţie de oameni, arme şi echipamente inamice”, a explicat Comandamentul, precizând că au fost lovite „depozitele de muniţie în districtul Beryslav, podul Kakhovka, cinci treceri de râuri lângă Darivka, Sadove şi Nova Kakhovka”.

De asemenea, conform Comandamentului, forţele ruse au pierdut 71 de soldaţi, precum şi cinci tancuri, alte 14 vehicule blindate, un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad, un sistem de artilerie şi mortar autopropulsat Nona-S, o piesă din Gvozdika, artilerie propulsată, un sistem antiaerian Shilka şi două obuziere Msta-B.

UPDATE 10:00 Bombardamente ruseşti în timpul nopţii, în estul ţării. Raioanele Dnipropetrovsk şi Harkov, afectate

Atentate ruseşti, în noapte, produse în regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei: „Şase bombardamente nocturne în districtele Nikopol şi Kryvorizka. Ruşii au lovit patru comunităţi cu Grady şi artilerie grea. Cel mai greu a fost în Nikopol, clădirile rezidenţiale au fost avariate. Rachetele au provocat patru incendii care au fost apoi stinse. Nu există victime", a declarat şeful administraţiei militare regionale, Valentin Reznichenko. Atacurile ruseşti au venit şi în oraşul de est Harkiv. „În această seară, ocupanţii ruşi au lovit din nou Harkivul. S-au înregistrat împuşcături cu rachete după ora 3.30. Comunicaţiile au fost deteriorate, doi adulţi şi doi copii au fost răniţi de şrapnel", a raportat Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov.

UPDATE 09:10 Bild scrie, citând un înalt oficial european, că Putin ar putea fi incriminat pentru crime de război

UPDATE 08:00 Statele Unite se pregătesc să anunţe un ajutor militar suplimentar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, scrie agenţia Bloomberg citând surse

Administraţia Biden va anunţa săptămâna aceasta că va trimite un ajutor militar suplimentar de 600 de milioane de dolari Ucrainei, pentru a alimenta contraofensiva de la Kiev. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că pachetul va include aceleaşi tipuri de muniţii şi echipamente care au ajutat forţele ucrainene să respingă forţele ruse în părţi din est şi sud. Decizia de a trece rapid la un nou ajutor subliniază intenţia SUA de a se asigura că Ucraina poate duce contraatacul lansat la începutul acestei luni.

UPDATE 07:50 Ministrul de externe al Letoniei se întâlneşte cu omologul lituanian

Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, s-a întâlnit astăzi cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, cu care a vorbit, potrivit ministerului de la Riga, despre necesitatea de a garanta sprijinul Ucrainei şi necesitatea de a spori sancţiunile împotriva Rusiei. Cei doi miniştri au participat, de asemenea, la prezentarea studiului „Angajamentul strategic de alegeri pentru Letonia şi Lituania în epoca perturbării şi rivalităţii marii puteri”, care a analizat progresul relaţiilor dintre Lituania şi Letonia în ultimul deceniu şi au formulat sfaturi pentru dezvoltarea cooperării regionale în următorii ani.

UPDATE 07:20 Blinken, noi sancţiuni pentru 22 de ruşi şi pentru furtul de cereale de la Kiev

Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva a 22 de oficiali ruşi „inclusiv cinci care au supravegheat confiscarea sau furtul a sute de mii de tone de grâu ucrainean, exacerbând insecuritatea alimentară în întreaga lume”, a anunţat de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Şeful diplomaţiei americane a adăugat că alte acţiuni vor fi întreprinse „împotriva principalelor entităţi ruseşti de apărare, marilor companii de tehnologie avansată care sprijină industria de război şi infrastructura financiară rusă”. De asemenea, s-au promis acţiuni împotriva „agenţiilor de informaţii ruse şi a persoanelor implicate în încălcări ale drepturilor omului, atât în ​​războiul de la Kremlin din Ucraina, cât şi în interiorul Rusiei”.

UPDATE 07:00 Zelenski a descoperit o groapă comună în Izium

În Izium, oraş eliberat de contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov, „a fost descoperită o groapă comună”, a anunţat preşedintele ucrainean, în mesajul său video de seară, în care explică că „au început procedurile necesare” în dosar. „Mai multe informaţii, clare şi verificate, ar trebui să fie disponibile mâine”, a adăugat el. Preşedintele a spus că jurnaliştii locali şi internaţionali vor fi invitaţi astăzi la Izium: „Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi ce a provocat ocupaţia rusă”. „Bucea, Mariuopol, acum din păcate şi Izium”, a continuat Zelenski, care a adăugat: „Rusia lasă moartea peste tot şi trebuie să răspundă pentru ea”.

UPDATE 06:30 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, a declarat că Ucraina face progrese bune în direcţia aderării la UE.

UPDATE 05:00 

Preşedintele rus Putin a declarat în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, liderul Xi Jinping, că îi înţelege îngrijorările referitoare la situaţia din Ucraina. Totodată, Putin l-a lăudat pe Xi pentru poziţia echilibrată adoptată faţă de razboi.

UPDATE 02:00 Germania anunţă că va livra încă două lansatoare multiple de rachete Ucrainei

UPDATE 01:40 

Statele Unite au impus noi sancţiuni pentru a-i pedepsi pe cei care susţin invadarea Ucrainei de către Rusia. Autorităţile americane au vizat persoane şi entităţi pe care le acuză că ajută Moscova să evite sancţiunile financiare, să fure cereale ucrainene şi să încalce drepturile omului.

Rezumatul zilei

  • Trupele ucrainene au respins trei atacuri ruseşti la nord de oraşul Doneţk
  • Batalioanele ruse de artilerie au lansat mai multe  atacuri asupra aşezărilor aflate pe linia frontului din Harkov
  • Ucraina primeşte un nou pachet cu echipamente militare din partea SUA. Valoarea ajutorului se ridică la peste 600 de milioane de dolari

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici