LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 254. Ucraina primeşte primul lot de vehicule blindate BMP-1/ Aproape 500.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate / Ruşii s-ar putea retrage de pe malul de vest al râului Nipru în Herson/ Execuţie ca-n Evul Mediu - o ucraineancă a fost spânzurată de separatişti pro-ruşi fiindcă a strigat „Skadovsk este Ucraina!”

  • Guvernul de la Kiev şi analiştii militari occidentali au rămas precauţi în speculaţii, după apariţia unei informaţii conform căreia ruşii intenţionează să se retragă din Herson
  • Rusia neagă intenţia de a-şi retrage trupele din zonă
  • Armata ucraineană acţionează prudent pentru a nu cădea într-o eventuală capcană a ruşilor
  • Zelensky: Ucraina primeşte primul lot de vehicule blindate din Grecia
  • Primar: Aproape 500.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate
  • Pentagonul: SUA nu au nicio dovadă de delapidare a ajutorului american în Ucraina
  • Belarus Weekly: Rusia desfăşoară rachete balistice în Belarus
  • Financial Times: Invadatorii au spânzurat o ucraineancă pentru că a vorbit împotriva Rusiei
8744 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 254. Ucraina primeşte primul lot de vehicule blindate BMP-1/  Aproape 500.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate / Ruşii s-ar putea retrage de pe malul de vest al râului Nipru în Herson/ Execuţie ca-n Evul Mediu - o ucraineancă a fost spânzurată de separatişti pro-ruşi fiindcă a strigat „Skadovsk este Ucraina!”

U.S. Army - BMP-1

UPDATE 23:00 - Zelenski: Voinţa Moscovei de a negocia este falsă

„Tot ceea ce Rusia le spune unor lideri străini despre presupusa ei disponibilitate de a negocia este fals”, a denunţat preşedintele ucrainean în cel mai recent mesaj video difuzat pe Telegram. „Când cineva se gândeşte la negocieri, nu caută modalităţi de a înşela pe toţi cei din jur, trimiţând încă zeci sau sute de mii de oameni, rezervişti sau mercenari, în maşina de tocat carne”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE 21:30 - Arhiepiscopul Kiev: Au fost descoperite 868 de cadavre de oameni ucişi şi torturaţi, 24 sunt copii

„Am primit vestea că trupurile unor oameni ucişi şi torturaţi nevinovaţi au fost descoperite în regiunile Harkov, Doneţk şi Herson. Sunt 868 de cadavre. Printre ei sunt 24 de copii”, a spus arhiepiscopul major de Kiev, Şevchuk. 

UPDATE 20:30 - Kiev: rezerve suficiente de gaze pentru iarnă, în ciuda raidurilor ruseşti

Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă, ţinând cont de importurile planificate. Prim-ministrul Denis Şmihal a spus acest lucru în timp ce ţara lui se pregăteşte pentru alte atacuri ruseşti asupra sistemelor sale energetice.

Vorbind la o reuniune a cabinetului, Şmihal a spus că Ucraina are acum 14,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozitul său subteran.

UPDATE 20:20 - Cea mai recentă mişcare a lui Putin: să-i înroleze pe cei condamnaţi pentru crime grave

Au avut loc deja campanii de recrutare în coloniile penale din numeroase oraşe ruseşti, printre care Sankt Petersburg, Tver, Riazan.

UPDATE 19:20 - Putin, grijuliu cu populaţia civilă din Herson

UPDATE 19.00 - Ministerul Apărării de la Kiev glumeşte

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, glumeşte despre un posibil „nou gest de bunăvoinţă” din partea Moscovei, pentru a masca retragerea din Herson în faţa avansului Kievului. „Le ştim obiceiurile de „gesturi de bunăvoinţă”. A fost un gest de bunăvoinţă când au părăsit regiunea Kiev, apoi pentru regiunile Sumi şi Cernihiv. Apoi a fost insula Şerpilor, un alt gest de bunăvoinţă ”, a spus Reznikov. 

UPDATE 18:30 - Bahrain: Disponibil pentru a media între Moscova şi Kiev

Regele Bahreinului, Hamad bin Isa Al Khalifa, a exprimat „pregătirea regatului de a acţiona ca intermediar între Rusia şi Ucraina, pentru a opri conflictul”. Ambasada Bahrainului la Moscova a raportat acest lucru către TASS.

UPDATE 18:00 - Putin: Polonia vrea să înghită părţi din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei sărbători în Piaţa Roşie pentru Ziua Unităţii Naţionale, că duelul cu „regimul neo-nazist” de la Kiev este „inevitabil”. Şi a adăugat că Polonia nu şi-a abandonat niciodată visele de a „înghiţi părţi din Ucraina”, scrie agenţia Ria Novosti.

UPDATE 17:50 - Zece naţiuni în programul de antrenament condus de trupele britanice la Kiev

Zece naţiuni participă la programul de antrenament condus de britanici pentru a pregăti recruţii ucraineni cu puţină sau deloc experienţă militară pentru prima linie împotriva armatei ruse. Ministerul Apărării de la Londra a anunţat pe Twitter: ţările sunt, pe lângă Regatul Unit, Ţările de Jos, Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Letonia, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Anunţul a venit după apelul telefonic dintre premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki, în care a vorbit despre conflictul din Ucraina şi eforturile Londrei de a-şi consolida prezenţa militară la graniţele de est ale NATO.

Marea Britanie îşi măreşte activitatea în regiunea baltică cu Forţa expediţionară comună. Cei doi premieri au discutat şi despre situaţia din Belarus şi au convenit asupra necesităţii de a transmite în continuare un mesaj puternic Rusiei: „Intimidarea nu poate funcţiona”.

UPDATE 17:40 - Oprire a focului în Herson

În Herson, sudul Ucrainei, a fost declarată o oprire de 24 de ore a focului, a anunţat Kirill Stremousov, şef adjunct al administraţiei pro-ruse a capitalei regiunii. Stremousov a adăugat că este necesară o oprire „pentru a apăra oraşul Herson”.

UPDATE 17:20 - Putin: Confruntarea cu naziştii ucraineni a fost inevitabilă

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că confruntarea Rusiei cu „regimul neo-nazist” de la Kiev era inevitabilă.

UPDATE 16:22 - Primar: Au fost 44 de zile la Mykolaiv când Rusia nu ne-a mai bombardat

De când forţele ruse şi-au început invazia pe 24 februarie, doar 44 de zile au fost relativ calme  fără atacurile Rusiei, a spus Oleksandr Sienkevych, primarul oraşului. „De aceea oamenii nu stau aici – nu se simt în siguranţă”, a spus Sienkevych. Primarul a spus că aproximativ 230.000 de oameni trăiesc în prezent în Mykolaiv; înainte de război, populaţia oraşului era de 486.000 de oameni.

UPDATE 15:56 - Financial Times: Colaboratorii putinişti au spânzurat o femeie pentru că a vorbit împotriva Rusiei

Separatiştii pro-ruşi au spânzurat-o pe asistenta locală Tetiana Mudrenko (în vârstă de 56 de ani) într-un proces de execuţie publică pe străzile din Skadovsk ocupat din regiunea Herson, a scris Financial Times, citând-o pe sora ei şi mai mulţi martori. Mudrenko a fost executată după ce a strigat: „Skadovsk este Ucraina!”

UPDATE 14:23 - Putin: 318.000 de oameni înrolaţi în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei

Vladimir Putin a declarat pe 4 noiembrie că Rusia a înrolat 318.000 de cetăţeni, dintre care 49.000 luptă deja în Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri controlate de stat rusesc TASS. Putin a semnat, de asemenea, o lege care permite cetăţenilor condamnaţi pentru infracţiuni grave să fie chemaţi la serviciul militar, a informat TASS. Chiar înainte de această lege, Rusia înrola deţinuţi pentru a lupta împotriva Ucrainei.

UPDATE 16:00 - Patriarhul Kirill: Agresiunea spirituală şi culturală împotriva Rusiei

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a acuzat Occidentul de agresiune spirituală împotriva Rusiei şi că doreşte „ştergerea culturii ruse”, relatează agenţia de presă Ria Novosti. „Cultura rusă a trecut de mult frontierele naţionale, devenind o parte integrantă a moştenirii comune a întregii omeniri. Din păcate, astăzi asistăm la încercările distructive făcute de mai multe ţări occidentale de a interzice sau exclude cultura rusă”, a spus Kirill. „Agresiunea spirituală şi culturală împotriva ţării noastre nu este o noutate”, a adăugat Patriarhul, adresându-se credincioşilor.

UPDATE 15.20 - Atacurile de la Lugansk, ruşii îşi calcă cadavrele

„Ocupanţii ruşi încearcă să spargă apărarea ucraineană în regiunea Lugansk, atacă constant, unităţile urmează una după alta, merg pe cadavrele camarazilor lor”, a spus şeful administraţiei militare regionale în exil, Sergiy Gaidai, în timpul unui briefing despre luptele grele în direcţiile Svatove şi Kreminna.

„După bombardament, tactica rusă standard este de a trimite o unitate, un pluton, la ofensivă. Ei mor şi îl trimit imediat pe următorul, apoi un alt atac şi altul. Acolo, situaţia este de aşa natură încât nici măcar nu iau morţii. A doua sau a treia unitate care intră în ofensivă, trece peste cadavrele colegilor lor”, a spus Gaidai.

UPDATE 13:32 - Zelensky: Ucraina primeşte primul lot de vehicule blindate din Grecia

După întâlnirea lor de la Kiev din 3 noiembrie, preşedintele Volodymyr Zelensky i-a mulţumit preşedintelui grec Katerina Sakellaropoulou pentru primul lot de vehicule de luptă BMP-1 care au sosit în Ucraina din Grecia. Potrivit lui Sakellaropoulou, Grecia a fost de partea Ucrainei din prima zi. „Susţinem hotărârea dumneavoastră de a vă proteja integritatea teritorială şi vă vom sprijini atâta timp cât este necesar”, a spus ea.

UPDATE 12:59 - Primar: Aproape 500.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate

Începând de vineri dimineaţă, 4 noiembrie, 450.000 de case din capitala Ucrainei sunt tăiate de la curent, potrivit primarului oraşului, Vitali Klitschko. El a spus că autorităţile locale implementează întreruperi de curent din cauza suprasolicitării sistemului energetic al Ucrainei. Klitschko i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să reducă pe cât posibil consumul de energie electrică, deoarece „situaţia rămâne dificilă”.

UPDATE 12:36 - Pentagonul: SUA nu au nicio dovadă de delapidare a ajutorului american în Ucraina

Personalul american din Ucraina a efectuat mai multe inspecţii ale proviziilor americane de asistenţă de securitate în ultimele două luni, relatează Voice of America. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că SUA nu deţin „o dovadă a deturnării pe scară largă a asistenţei sale de securitate în Ucraina”.

UPDATE 12:25 - Belarus Weekly: Rusia desfăşoară rachete balistice în Belarus

 

UPDATE 11:44 - Ministru polonez: 650.000 de ucraineni angajaţi în Polonia

Până la 3 noiembrie, aproximativ 650.000 de cetăţeni ai Ucrainei şi-au găsit un loc de muncă prin procedura simplificată, transmite Gazeta Prawna, citând ministrul polonez al Familiei, Muncii şi Politicii Sociale, Marlena Malag, Marlena Malag. „Aceasta este o veste foarte bună”, a spus Malag, adăugând că piaţa forţei de muncă din Polonia are nevoie de forţă de muncă.

 

UPDATE 10:33 - Britanicii, despre ruşii care îşi împuşcă dezertorii 

"Tactica rusă de a împuşca dezertori arată moralul scăzut al forţelor lor. Întrucât trupele ruse sunt reticente să lupte în Ucraina, conducerea sa militară a început probabil să folosească  trupe de barieră care ameninţă să-şi împuşte propriii soldaţi în retragere pentru a forţa ofensiva", a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 4 noiembrie. Conducerea rusă vrea să păstreze până la moarte poziţiile defensive, potrivit informaţiilor preluate de The Guardian.

UPDATE 9:55 - Atacurile Rusiei au provocat opt morţi în regiunea Doneţk 

În ultimele 24 de ore, forţele ruse au ucis opt civili şi au rănit alţi 14 în regiunea Doneţk, fără a include Mariupol şi Volnovakha, declară guvernatorul oblastului, Pavlo Kyrylenko.

Update 9:22 - Statul Major: Rusia a pierdut 74.840 de militari în Ucraina de la începerea invaziei pe 24 februarie 

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 4 noiembrie că Rusia a pierdut şi 2.750 de tancuri, 5.580 de vehicule blindate de luptă, 4.174 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 1.772 de sisteme de artilerie, 391 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 201 de sisteme de apărare aeriană, 277 de avioane, 258 de elicoptere şi 16 bărci, transmite Kyiv Indepedendent.

UPDATE 7:51 - Statul Major General: Trupele ucrainene lovesc poziţiile ruseşti  

Forţele ucrainene au lansat 21 de lovituri împotriva trupelor ruse,  a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în cea mai recentă actualizare. Soldaţii ucraineni au doborât şi trei drone de luptă Shahed-136 de fabricaţie iraniană.

UPDATE 6:24 - ISW: Autorităţile ruse ar putea stabili condiţii pentru a transfera iminent uzina Zaporizhzhia la reţeaua electrică rusă 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat pe 3 noiembrie că bombardamentul rusesc a deteriorat liniile electrice externe ale centralei nucleare Zaporizhzhia, întrerupând complet distribuţia electrică.

UPDATE 05:30

Mişcări importante de trupe în Zaporojie. Mai multe drone kamikaze şi-au atins ţintele. Se duc lupte haotice.

UPDATE 02:15 Pentagon: Ucraina are capacitatea de a recupera Herson de la ruşi

UPDATE 01:45

Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat declaraţia ambasadorului britanic, care susţine că în atacul cu drone asupra flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea ar fi implicaţi agenţi britanici.

Rezumatul zilei

  • Speculaţiile unei retrageri au apărut după ce pe internet au circulat fotografii care înfăţişează principala clădire administrativă din oraşul Herson, cu steagul Rusiei care nu mai arborează deasupra ei. Oficialii ucraineni au sugerat că acele imagini ar putea fi dezinformare rusă.
  • Kievul condamnă deportarea forţată a populaţiei din regiunile ocupate de ruşi.
  • Aproximativ 4,5 milioane de ucraineni, mai mult de 10% din populaţia ţării, au rămas temporar fără curent electric din cauza avariilor produse de bombardamentele ruseşti.
  • AIEA nu a găsit nimic care să confirme versiunea Rusiei că Ucraina concepe în secret bombe nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici