Războiul din Ucraina, ziua 264. Zelenski, vizită importantă în Hersonul eliberat / Şeful CIA i-a atras atenţia omologului rus despre pericolul folosirii bombei atomice / Biden promite că nu se vor face negocieri cu Rusia peste capul Ucrainei / Adunarea ONU, rezoluţie împotriva Rusiei

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat din nou armata rusă de crime de război
  • Anchetatorii ucraineni au descoperit peste 400 de crime comise împotriva civililor din regiunea Herson
  • Oficialii ruşi neagă şi de această dată orice fel de implicare şi acuză autorităţile din Kiev de înscenare
29255 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 264. Zelenski, vizită importantă în Hersonul eliberat / Şeful CIA i-a atras atenţia omologului rus despre pericolul folosirii bombei atomice / Biden promite că nu se vor face negocieri cu Rusia peste capul Ucrainei / Adunarea ONU, rezoluţie împotriva Rusiei

Zelenski, alături de soldaţii din Kherson. FOTO Zelenski/Facebook

UPDATE 23:00 Ambasadorul Rusiei la ONU: Rezoluţie nulă din punct de vedere juridic

Rezoluţia aprobată de Adunarea Generală a ONU conform căreia Rusia este responsabilă pentru ostilităţile din Ucraina şi care prevede despăgubiri de către Moscova pentru prejudiciul cauzat este „nulă din punct de vedere juridic”, a afirmat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, citat de agenţia Tass.

UPDATE 22:50 Noi sancţiuni ale SUA împotriva armatei ruse

Administraţia Biden a impus o serie de noi sancţiuni împotriva armatei ruse şi a două reţele internaţionale care susţin doi oligarhi ruşi deja sancţionaţi. Noile sancţiuni ale Departamentului de Trezorerie şi Departamentului de Stat vizează „o reţea transnaţională care furnizează tehnologie în sprijinul complexului militar-industrial rus”. În total, sunt 14 persoane fizice, 28 de entităţi şi opt avioane.

UPDATE 22:40 Medvedev: SUA să plătească despăgubiri Irakului şi Vietnamului

Acum că Adunarea Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să plătească despăgubiri de război Ucrainei, este timpul ca Statele Unite să se angajeze să „despăgubească integral daunele aduse Coreei, Vietnamului, Irakului, Iugoslaviei şi multor alte victime ale americanilor. şi NATO”. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe Telegram. Altfel, potrivit lui Medvedev, ar fi „începutul agoniei ONU ca principală instituţie internaţională de reconciliere”.

„Sfârşitul va fi dureros pentru întreaga comunitate internaţională”, a continuat fostul preşedinte rus, care i-a acuzat şi pe „anglo-saxoni” că „încearcă să pună cap la cap o bază legală pentru furtul bunurilor ruseşti confiscate ilegal”.

UPDATE 22:30 China, de partea Rusiei

UPDATE 22:00 Zelenski se bucură de rezoluţia ONU: Agresorul va plăti

„De la victoria pentru eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York, Adunarea Generală a ONU tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de compensare pentru crimele ruse din Ucraina. Agresorul va plăti pentru ceea ce a făcut!”. Preşedintele ucrainean scrie mesajul pe Twitter.

UPDATE 21:30 Kiev: Centrala Herson, distrusă de ruşi

Ocupanţii ruşi au distrus „practic” centrala electrică, care a furnizat energie întregului mal drept al regiunii Herson şi o mare parte din regiunea Mikolaiv. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de şeful Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, citat de Ukrainska Pravda. „Centrala electrică, care a furnizat energie pe întregul mal drept al regiunii Herson şi o mare parte a regiunii Mykolaiv, a fost practic distrusă. Nu mai există”, a adăugat el.

UPDATE 21:00 Adunarea ONU aprobă rezoluţia împotriva Rusiei pentru crimele din Ucraina

Adunarea Generală a ONU a adoptat cu 94 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 73 de abţineri o rezoluţie prin care cere Rusiei să fie responsabilă pentru încălcările sale ale dreptului internaţional în Ucraina. Textul cere celor 193 de ţări membre ale Naţiunilor Unite să creeze „un registru internaţional” pentru a documenta cererile de prejudiciu, pierdere sau vătămare a ucrainenilor cauzate de Rusia.

UPDATE 20:00 Decretul lui Putin care îi agită pe ruşi

UPDATE 19:00 Borrell: Până acum, UE a oferit ajutor militar Kievului de 8 miliarde

Până acum, UE şi statele sale membre au livrat Ucrainei „echipament militar pentru aproximativ 8 miliarde de euro”. Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Bruxelles. Este vorba despre „45% din efortul depus de SUA”, nu o contribuţie „neglijabilă”, conchide el.

UPDATE 18:00 Conferinţa de presă de sfârşit de an a lui Putin ar putea fi anulată

Nu a fost stabilită o dată pentru conferinţa de presă obişnuită a preşedintelui rus Vladimir Putin. Anticipată de postul rusesc Rbc, ştirea a fost confirmată parţial de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Preşedintele - a spus Peskov, citat de Tass - nu a decis încă calendarul diferitelor evenimente. Probabil că discursul de stat al naţiunii este cel mai important. Odată stabilită data, va fi mai multă claritate pentru celelalte evenimente”. Peskov a adăugat că agenda lui Putin „este foarte dinamică, având în vedere viteza evenimentelor în desfăşurare”. Potrivit surselor Rbc, încă nu s-a decis dacă se ţine conferinţa de presă de la sfârşitul anului până în decembrie sau o amână pentru 2023. Decizia finală va depinde de situaţia războiului.

UPDATE 17:40 Rusia: bărbaţii înrolaţi continuă să se ascundă

Mulţi dintre bărbaţii care pot fi înrolaţi în Rusia continuă să se ascundă de teamă să nu fie mobilizaţi pentru războiul din Ucraina, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin şi ministrul său apărării, Serghei Şoigu, au proclamat încheierea mobilizării. Printre zecile de mii de oameni care se ascund în Rusia, pe lângă cei 300.000 care au fugit peste graniţă, se numără şi un tânăr care a lucrat în sectorul IT în sudul Rusiei, care acum locuieşte într-un cort în pădure, după cum a descoperit Washingtonul Post. „Mi-a fost frică să nu fiu recrutat, dacă mergeam la un magazin şi veneau să mă ia acasă”, a explicat într-un interviu „Adam Kalinin”, pseudonimul pe care îl foloseşte pentru canalul său de  Telegram. Alţii au închiriat case, case de ţară sau studiouri de înregistrare. Provin din medii diferite, dar împărtăşesc aceeaşi teamă: nu se simt în siguranţă când aud de maşina de război a lui Putin.

UPDATE 17:20 Biden: Nu negociem fără Ucraina

La Herson, ucrainenii au obţinut „o victorie semnificativă, nu pot decât să le aplaud curajul”. Joe Biden a răspuns astfel la o întrebare, în cadrul conferinţei de presă de la Bali avută după întâlnirea cu Xi Jinping. Biden a amintit că a fost „clar în a spune că Statele Unite îşi vor continua sprijinul militar pentru Ucraina” şi nimic nu se poate decide „despre Ucraina fără Ucraina”.

UPDATE 17:00 Ucraina: şeful CIA se întâlneşte cu colegul său rus, avertizându-l despre bomba atomică

Şeful CIA, William Burns, s-a întâlnit astăzi la Ankara cu omologul său rus pentru a avertiza Moscova împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 16:30 Ucraina: Undă verde a UE pentru o misiune de instruire pentru 15.000 de ucraineni

Consiliul Afaceri Externe al UE a aprobat misiunea de asistenţă militară a UE Eumam pentru a sprijini Ucraina în războiul de agresiune în curs din Rusia şi pentru a oferi instruire pentru până la 15.000 de personal al forţelor armate ucrainene. Acest lucru a fost anunţat de actuala preşedinţie cehă a Consiliului UE pe profilul său de Twitter.

UPDATE 16:00 Autorităţile militare ucrainene au revocat acreditarea mai multor jurnalişti occidentali

Autorităţile militare ucrainene au retras acreditarea mai multor jurnalişti occidentali, pentru că aceştia intraseră fără permisiune în Hersonul eliberat. Statul major ucrainean nu a precizat cui i-a fost revocată acreditarea, dar potrivit portalului Detectit.media, sunt cel puţin şase jurnalişti şi echipe Sky şi Cnn. Revocarea ar fi avut loc şi pentru doi jurnalişti ucraineni ai canalului de internet Hromadske.

UPDATE 15:30 Moscova: Satul Pavlovka, o locaţie strategică în Donbas, a fost cucerit

Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale au preluat controlul deplin asupra satului Pavlovka din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) din Donbas. „La 14 noiembrie, în urma unor lupte încăpăţânate ale trupelor ruse, aşezarea Pavlovka din Republica Populară Doneţk a fost complet eliberată”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit „guvernatorului” interimar al oraşului Doneţk, Denis Puşlin, succesul lui Pavlovka va permite forţelor armate ruse şi miliţiilor locale să se îndepărteze de Doneţk. Săptămâna trecută, comandantul forţelor speciale ale lui Akhmat, Apty Alaudinov, a explicat că după eliberare, Pavlovka va deveni o piatră de temelie pentru ofensiva ulterioară a trupelor moscovite în Donbas.

UPDATE 15:00 Stoltenberg, secretarul general al NATO, declaraţii despre scopul meschin al lui Putin în ceea ce priveşte Ucraina 

Ce spune oficialul NATO despre obiectivul principal al preşedintelui rus

 

UPDATE 14:30 Volodimir Zelenski, mesaj din Kherson proaspăt eliberat: Este începutul sfârşitului 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a numit luni retragerea Rusiei din Kherson ca fiind "începutul sfârşitului războiului".
 

UPDATE 14:00  Fost premier rus: Se vede „începutul sfârşitului” războiului 

„Începutul sfârşitului” războiului se vede, a spus fostul premier rus Mihail Kasyanov, după retragerea trupelor ruseşti din Harkov şi Herson. 

UPDATE 13:05 Zelenski, vizită importantă în Khersonul eliberat: „Este important să arătăm sprijinul pentru locuitori”

Zelenski a postat o serie de fotografii emoţionante din cadrul vizitei sale. 
 
 

UPDATE 12:00 Studiu: Unul din doi copii refugiaţi din Ucraina se confruntă cu anxietatea

Unul din doi copii refugiaţi â din Ucraina se confruntă cu anxietate, iar numărul creşte dramatic, până la 78%, în cazul copiilor de peste 16 ani, arată un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. 57% dintre copiii refugiaţi din Ucraina se simt nefericiţi de când şi-au părăsit ţara.
 

UPDATE 11:00 Cel mai înalt diplomat al UE Josep Borell a declarat că Ucraina va decide când va intra în discuţii cu Rusia, în contextul în care se speculează tot mai mult că Occidentul va exercita presiuni asupra Kievului pentru negocieri

Oficialul UE a declarat că retragerea Rusiei şi recucerirea oraşului Kherson de către Ucraina a fost „ o veste foarte bună” şi a arătat că strategia UE de sprijin militar a fost cea corectă.
 
Totodată, Borrell consideră că sprijinul militar al UE a fost mai mare decât au sugerat unele rapoarte, pe fondul frustrării crescânde din capitalele UE că eforturile blocului nu sunt recunoscute în comparaţie cu ajutorul oferit de către SUA. „Cred că este foarte important să punem pe masă cifrele corecte” a declarat Borrell, promiţând mai multe detalii ulterior.
 

UPDATE 8:50 Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, informează că, în cursul nopţii, în zonele din regiune controlate de Ucraina, două persoane au fost rănite şi că o casă, şapte clădiri înalte, o grădiniţă şi o clădire administrativă au fost avariate de bombardamentele forţelor pro-ruse

Doneţk este una dintre regiunile din Ucraina ocupată pe care Rusia a pretins că le-a anexat în urma unui "referendum", deşi nu controlează în totalitate teritoriul.

UPDATE 7:45 Viacheslav Chaus, guvernatorul oraşului Cernihiv transmite că în ultima săptămână eforturile de deminare din regiune au îndepărtat 377 de obiecte explozive

Regiunea Cernihiv se află la nord de Kiev şi a fost una dintre zonele pe care Rusia le-a atacat în februarie dinspre Belarus, în încercarea sa eşuată de a cuceri capitala Ucrainei.

UPDATE 05:20 Trupele ruse lansează atacuri în regiunea Sumy

Peste 264 de obuze au fost lansate către aşezările din regiunea Sumy. Ruşii au vizat mai multe localităţi: Shalyhyne, Znob-Novhorodske, Khotin, Bilopillia, Yunakivka şi Krasnopillia.

Cel puţin patru case au fost avariate din cauza atacurilor ruseşti, precum şi trei tractoare şi linii electrice. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 04:15 O maşină-capcană a explodat în Herson

Bucuria ucrainenilor că au recuperat Hersonul a fost umbrită de o capcană lăsată de ruşi. Cel puţin patru persoane au fost rănite după ce o maşină încărcată cu explozibili s-a detonat. Printre răniţi, se numără şi un copil de 11 ani.

UPDATE 03:30 Rusia loveşte violent Harkovul

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a raportat că ruşii au bombardat masiv un întreg cartier al oraşului. Potrivit informaţiilor preliminare, o instalaţie industrială a fost lovită. Nu există informaţii despre victime.

Rezumatul zilei

  • Rusia va trece la negocieri sau îşi va retrage trupele din Ucraina după eliberarea Doneţkului sau Luganskului, susţine Mykhailo Podoliak, consilier în cadrul administraţiei prezidenţiale a Ucrainei. Rusia nu este pregătită - politic şi mental - să accepte negocieri reale sau să îşi retragă trupele, însă societatea rusă dă semne că nu mai susţine acest război şi începe să ceară oprirea lui, scrie Podolyak pe Twitter.
  • Pierderile suferite de ocupanţii ruşi, în ultimele 24 de ore, includ circa 650 de militari, 12 vehicule de luptă blindate, 8 unităţi de artilerie, două tancuri şi 16 cisterne sau camioane pentru logistică.
  • Odată cu retragerea din Herson, ruşii au distrus complet infrastructura critică: reţelele de comunicaţii şi de alimentare cu apă, căldură şi energie electrică trebuie refăcute, declară preşedintele Zelenski în discursul său tradiţional de seară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici