Războiul din Ucraina, ziua 283. Oligarh rus arestat în Marea Britanie sub suspiciunea de spălare de bani/ România începe să furnizeze gaze Moldovei / Regiunea Doneţk, obiectivul Rusiei. Infrastructura energetică a suferit avarii imense. Civilii ucraineni se luptă să supravieţuiască condiţiilor aspre din anotimpul rece. Kievul primeşte întăriri

  • Ucraina a rămas în beznă şi nu are căldură, din cauza avariilor produse la reţea de bombardamentele ruseşti
  • Civilii ucraineni încearcă sa facă faţă condiţiilor grele din anotimpul rece
  • Guvernul ucrainean anunţă că a primit un sistem de apărare anti-aerian din partea Spaniei
  • România începe să furnizeze gaze Moldovei
  • Oligarhul rus Mikhail Fridman arestat în Marea Britanie sub suspiciunea de spălare de bani, eliberat pe cauţiune
7013 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 283. Oligarh rus arestat în Marea Britanie sub suspiciunea de spălare de bani/  România începe să furnizeze gaze Moldovei / Regiunea Doneţk, obiectivul Rusiei. Infrastructura energetică a suferit avarii imense. Civilii ucraineni se luptă să supravieţuiască condiţiilor aspre din anotimpul rece. Kievul primeşte întăriri

Wikipedia Commons

UPDATE 20:39 - Reuters: Macron spune că Occidentul ar trebui să ia în considerare garanţiile de securitate pentru Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că, dacă preşedintele rus Vladimir Putin este de acord cu negocierile pentru a pune capăt războiului Rusiei, Occidentul ar trebui să ia în considerare să ofere Rusiei garanţii în viitoarea arhitectură de securitate, a informat Reuters pe 3 decembrie.


UPDATE 20:31 - Oficial: Ucraina condamnă colaboratorul pro-rus la 15 ani de închisoare

Secretarul Consiliului Local Zaporizhzhia, Anatolii Kurtiev, a declarat că o instanţă ucraineană a condamnat un militant rus la 15 ani de închisoare pentru că a condus o misiune de recunoaştere pentru a organiza o ofensivă rusă asupra Zaporizhzhia. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi reţinut colaboratorul şi a dejucat misiunea.

UPDATE 19:48 - Statul Major: 270 de militari ruşi au fost răniţi în regiunea Zaporizhzhia pe 2 decembrie

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că 270 de militari ruşi au fost răniţi în acţiune la Melitopol şi Vasylivka din regiunea Zaporijia pe 2 decembrie. De asemenea, Statul Major a raportat că 14 trupe ruseşti au fost ucişi şi 30 au fost răniţi într-un atac ucrainean asupra poziţiilor ruseşti  în Starobilsk ocupat din regiunea Lugansk.

UPDATE19:17 -  Statul Major: Apărarea aeriană doboară avioane ruseşti

Apărarea aeriană a doborât avionul, al cărui model nu a fost specificat în apropierea localităţii Pidhorodne, regiunea Doneţk, a informat pe 3 decembrie Statul Major.

UPDATE 19:01 - România începe să furnizeze gaze Moldovei, contracarând dependenţa de Rusia

România îşi propune să conecteze transportul gazelor din Moldova la reţeaua europeană de conducte pentru a ajuta Republica Moldova să lupte împotriva şantajului rusesc pe gaz, a declarat compania română de gaze Transgaz. Gazul va fi livrat de-a lungul conductei Iaşi-Ungheni, finalizată în 2013, cu o conductă de prelungire către capitala Chişinău construită în 2019.

 

UPDATE 17:35 - Oligarhul rus Mikhail Fridman arestat în Marea Britanie sub suspiciunea de spălare de bani, eliberat pe cauţiune

Agenţia Naţională pentru Crimă din Marea Britanie ar fi  arestat  un „om de afaceri rus bogat” la 1 decembrie, fiind suspectat de mai multe infracţiuni, inclusiv spălare de bani, conspiraţie pentru fraudarea Ministerului de Interne al Regatului Unit şi conspiraţie pentru a comite mărturie mincinoasă.

UPDATE 17:17 - Informaţii ucrainene: Rusia foloseşte mai multe rachete nou produse, deoarece stocurile existente se epuizează

Rusia continuă să-şi consume stocul de rachete strategice şi acum trage din ce în ce mai multe rachete noi, unele produse chiar până în august, potrivit lui Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcţiei de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării. Skibitsky a spus că o astfel de evaluare sugerează că unele rachete sunt folosite „direct de pe linia de asamblare”.

UPDATE16:10 - Kremlinul îi dă semn lui Putin să viziteze Donbasul ocupat

Presa rusă a declarat pe 3 decembrie că dictatorul rus Vladimir Putin va face o vizită în Donbasul ocupat de ruşi fără a preciza când şi unde. „Putin va vizita în cele din urmă Donbasul”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 15:58 - Bloomberg: Rusia recoltează ilegal grâu ucrainean în valoare de un miliard de dolari în teritoriile ocupate

Cercetările folosind imagini din satelit din programul NASA pentru securitate alimentară şi agricultură au arătat că Rusia a colectat aproape 6 milioane de tone de grâu din teritoriile ocupate, a raportat Bloomberg.

 

UPDATE 15:44 - Autorităţile ucrainene îi îndeamnă pe locuitorii regiunii Herson de pe malul de est al râului Nipru să părăsească zona

Anticipând „posibila intensificare a ospitalităţilor” în zonele ocupate de ruşi din regiunea Herson, guvernatorul Iaroslav Ianuşevici a anunţat  că autorităţile îi vor ajuta pe rezidenţii blocaţi pe malul de est al râului Nipro, ocupat de ruşi, să evacueze zona în perioada 3-5 decembrie.

UPDATE 15:03 - Guvernatori: Rusia a atacat opt regiuni ucrainene în ultima zi

Forţele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni ucrainene din estul, sudul şi nordul ţării, folosind artilerie şi rachete pentru a lovi zonele rezidenţiale, au declarat oficialii ucraineni pe 3 decembrie. 

 

UPDATE 14:00 Rusia încearcă să captureze Doneţkul

Ministerul britanic al Apărării a publicat o actualizare privind eforturile militare ale Rusiei în Ucraina.

Forţele ruseşti continuă să investească o mare parte din puterea lor de foc într-un sector de aproximativ 15 km de linie de front în jurul oraşului Bakhmut din regiunea Doneţk, precizează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Rusia plănuieşte să încercuiască oraşul.

Rusia a prioritizat Bakhmut ca fiind principalul său efort ofensiv de la începutul lunii august 2022. Capturarea oraşului ar avea o valoare operaţională limitată, deşi ar permite Rusiei să ameninţe zonele urbane mai mari din Kramatorsk şi Sloviansk.

UPDATE 12:30 Misiunile diplomatice ucrainene, ameninţate

Într-un interviu acordat CNN, Kuleba a declarat: "A început cu o explozie la ambasada Ucrainei din Spania. Dar ceea ce a urmat după această explozie a fost mai ciudat şi aş spune chiar bolnăvicios".

O scrisoare-capcană la ambasada Ucrainei din Madrid s-a soldat miercuri cu rănirea uşoară a unui membru al personalului. Altele au fost trimise către premierul spaniol, vicepremier şi ambasada SUA.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat că ambasadele din Ungaria, Olanda, Polonia, Croaţia, Italia şi Austria se numără printre cele care primesc asemenea scrisori.

UPDATE 11:00 Herson-ul se eliberează de mine

Un total de 7.042 de obiecte explozive au fost "îndepărtate şi neutralizate" din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina.

Efortul pentru a scăpa zona de mine şi alte capcane a continuat de la retragerea Rusiei din oraş luna trecută.

Cei din serviciile de urgenţă ucrainene spun că au supravegheat aproape 700 hectare de teritoriu deschis, 60 kilometri de căi ferate şi 326 de gospodării.

UPDATE 09:00 Rusia a achiziţionat peste 100 de tancuri petroliere pentru a răspunde sancţiunilor occidentale

Brokerul Braemar estimează că Moscova, care se bazează foarte mult pe petrolierele străine pentru a-şi transporta ţiţeiul, a adăugat peste 100 de nave în acest an, prin achiziţii directe sau indirecte. Compania de consultanţă energetică Rystad spune că Rusia a adăugat 103 petroliere în 2022 prin achiziţii şi prin realocarea navelor care deservesc Iranul şi Venezuela, două ţări aflate sub embargouri petroliere occidentale

Demersul Kremlinului de a construi ceea ce industria de transport maritim petrolier numeşte "flota din umbră" a Rusiei este o încercare de a depăşi noile restricţii internaţionale asupra petrolului ţării. Printre acestea se numără o interdicţie a UE privind importurile maritime şi un plafon de 60 de dolari pe baril, pe care blocul comunitar l-a susţinut vineri şi care face parte dintr-o iniţiativă mai largă a G7, notează Financial Times.

UPDATE 07:00 Mai multe persoane au furat o pictură murală a lui Banksy în Ucraina

Un grup de persoane a încercat să fure o pictură murală realizată în Ucraina de Banksy, tăind o secţiune de perete deteriorat de război pe care a fost pictată. Grupul a reuşit să decupeze o secţiune de tencuială pe care era reprezentată imaginea unei femei cu mască de gaz şi halat de baie care ţine un extinctor, scrie The Guardian.

Însă oamenii au fost prinşi la locul faptei, în oraşul Hostomel, în apropiere de Kiev, iar porţiunea furată a fost recuperată, a declarat vineri guvernatorul Kievului, Oleksi Kuleba. Imaginea era încă intactă.

UPDATE 05:00 Casa Albă: Biden nu intenţionează să vorbească cu Putin deocamdată

Preşedintele american Joe Biden nu intenţionează să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina, deoarece Putin nu a arătat nicio înclinaţie pentru dialog, a declarat Casa Albă printr-un comunicat.

UPDATE 04:00 Canada extinde sancţiunile împotriva Iranului din cauza dronelor trimise Rusiei

Canada a introdus o nouă rundă de sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor iraniene, pentru că sprijină Rusia prin furnizarea de drone Shahed-136 în războiul său împotriva Ucrainei.

UPDATE 03:00 Zelenski aprobă propunerea de interzicere a bisericilor care susţin Moscova

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care se aprobă o propunerea Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare de a interzice grupurile religioase afiliate Rusiei şi de a impune sancţiuni unui număr de episcopi pro-Moscova.

UPDATE 02:20 Europa nu poate reuşi fără Statele Unite într-un eventual conflict militar purtat pe „Bătrânul Continent”

UPDATE 01:10 Mai multe ambasade ucrainene au primit mesaje de intimdare

UPDATE 00:00 Rusia atacă aşezările de graniţă din regiunea Sumy

Comunităţile Seredyno-Budska, Znob-Novhorodska, Krasnopilska şi Bilopilska din nord-estul regiunii Sumy, care se învecinează cu Rusia, au fost atacate şi bombardate de peste 75 de ori în decursul ultimelor 24 de ore.

Rezumatul zilei

  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov a mulţumit omologului său spaniol, Margarita Robles pentru sprijinul acordat ţării sale. Ucraina a primit din partea Spaniei un sistem anti-aerian HAWK dotat cu rachete sol-aer.
  • Peste 100.000 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului, potrivit ultimelor estimări occidentale. Oficialii ucraineni însă contrazic aceste date şi oferă drept reper un interval cuprins între 10.000 şi 13.000 de soldaţi căzuţi pe front.
  • Platforma TikTok găzduieşte zeci de videoclipuri care gloriifică violenţa grupului de mercenari  Wagner din Rusia. Clipurile au fost vizionate de peste un miliard de ori, potrivit unui nou raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici