LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 289. Germania va furniza Ucrainei 18 obuziere autopropulsate RCH-155/ Lupte grele pe toată linia frontului / Eliberatea traficantului de arme Viltor Bout bagă zâzanie între americani / Minele invadatorilor terorizează Ucraina / Rusia, comparată cu ISIS

  • Procurorii olandezi nu vor cere Rusiei să extrădeze persoanele responsabile pentru doborârea avionului MH17
  • Congresul american a adoptat un buget record de 858 de miliarde de dolari pentru apărare ce va acoperi şi ajutorul acordat pentru Ucraina
4666 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 289. Germania va furniza Ucrainei 18 obuziere autopropulsate RCH-155/ Lupte grele pe toată linia frontului / Eliberatea traficantului de arme Viltor Bout bagă zâzanie între americani / Minele invadatorilor terorizează Ucraina / Rusia, comparată cu ISIS

kmweg.de

UPDATE 21:17 - Premierul britanic anunţă mai mult ajutor militar pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, într-o conversaţie cu preşedintele Volodymyr Zelensky, a declarat că ţara sa urmează să predea Ucrainei mai multe arme antiaeriene şi alte rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune în următoarele săptămâni, potrivit unei declaraţii a guvernului britanic din 9 decembrie.  


UPDATE 20:10 - Administraţia Biden aprobă un pachet de asistenţă de securitate de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina

Cel mai recent pachet include 80.000 de cartuşe de muniţie, apărare antiaeriană, aproximativ 150 de generatoare, ambulanţe pentru vehicule multifuncţionale cu roţi (HMMWV) de mare mobilitate şi echipamente medicale.

UPDATE 19:59 - Oficial: Peste 13.000 de copii ucraineni deportaţi ilegal în Rusia

Rusia a deportat deja peste 13.000 de copii ucraineni pe teritoriul său, a informat pe 9 decembrie Daria Herasymchuk, consilierul prezidenţial al Ucrainei pentru drepturile copilului şi reabilitare. 

 

 

UPDATE 17:30 - Germania va furniza Ucrainei 18 obuziere autopropulsate RCH-155, 80 de camionete, 90 de senzori şi dispozitive de bruiaj antidrone, două corturi hangar şi şapte camioane de manipulare a încărcăturii 


UPDATE 16:21 - Explozii raportate în Doneţk ocupat de ruşi

Au fost raportate explozii în centrul oraşului Doneţk, un oraş ucrainean din estul Ucrainei care a fost ocupat de forţele ruse şi de împuterniciţii acestora din 2014, pe 9 decembrie, potrivit Suspilne, un post de radio public ucrainean.

UPDATE 16:08 - Energoatom: Trupele ruse atacă personalul centralei nucleare Zaporizhzhia.

Forţele ruse „au bătut sever” doi manageri de top ai centralei şi l-au reţinut pe altul, potrivit autorităţii de reglementare nucleară de stat.

 

UPDATE 15:00 Rusul Iaşin a fost condamnat

Illya Iaşin a fost condamnat de un tribunal de la Moscova pentru denunţarea ofensivei din Ucraina. Iaşin a fost găsit vinovat de săvârşirea „crimei” de răspândire a informaţiilor false despre armata rusă, a spus preşedintele completului de judecată. Procurorul a cerut 9 ani de închisoare. Opozantul în vârstă de 39 de ani, arestat în iunie, a fost judecat pentru demascarea „omorului de civili” din oraşul ucrainean Bucea, în timpul unei intervenţii live pe YouTube.

UPDATE 14:40 Guvernatorul Doneţk-ului: Rusia bombardează întreaga linie a frontului

Rusia bombardează „întreaga linie a frontului în Doneţk”. Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko a declarat, adăugând că „ieri cinci civili au fost ucişi şi doi răniţi în regiune, unde trupele ruse încearcă să avanseze lângă Lyman”, care a fost reluată de forţele ucrainene în noiembrie.

UPDATE 14:30 Putin: Occidentul a transformat Ucraina într-o colonie

Naţiunile occidentale au transformat Ucraina într-o colonie şi îi folosesc pe ucraineni drept carne de tun şi berbec împotriva Rusiei, a declarat astăzi preşedintele rus Vladimir Putin, într-un mesaj video adresat şefilor de stat major SCO şi CSI, relatează Tass.

UPDATE 14:00 Discuţii, duminică, între Putin şi Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va purta duminică discuţii cu liderul Kremlinului, Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat chiar de Erdogan, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

UPDATE 13:00 Erdogan: Ne opunem politicii iraţionale împotriva Moscovei. Dar apărăm ferm integritatea teritorială a Ucrainei

„Deşi apărăm cu fermitate integritatea teritorială a Ucrainei, ne-am opus politicilor iraţionale faţă de Rusia, care adaugă combustibil pe foc”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după cum a relatat agenţia Anadolu.

UPDATE 12:40 Putin o ţine pe-a lui

UPDATE 12:30 Rusia distruge tot ce prinde în cale

UPDATE 12:00 Alte 800 de milioane de dolari de ajutor militar american pentru Ucraina

Camera Reprezentanţilor SUA a adoptat ieri un proiect de lege pentru apărare care ar oferi Ucrainei cel puţin 800 de milioane de dolari în asistenţă suplimentară de securitate anul viitor. Statele Unite se pregăteau, de asemenea, să trimită Ucrainei un pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari care oferea noi capabilităţi de a învinge dronele şi de a consolida apărarea antiaeriană, potrivit unui document văzut de Reuters.

UPDATE 11:50 Rusia bombardează Frontul de Est

Forţele ruse au bombardat întreaga linie a frontului în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni. Cele mai aprige lupte au avut loc în apropierea oraşelor Bahmut şi Avdiivka, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, într-un interviu televizat. Ieri, cinci civili au fost ucişi şi doi răniţi în zonele controlate de ucraineană din Doneţk. „Întreaga linie a frontului a fost bombardată”, a spus el.

UPDATE 11:40 UE vrea să confisce bunurile celor care încearcă să se sustragă sancţiunilor împotriva Rusiei

„Voi pune la dispoziţia miniştrilor informaţii cu privire la sancţiuni şi la noua evoluţie, şi anume posibilitatea de a incrimina tentativa de evitare a sancţiunilor şi de a proceda la confiscarea bunurilor de la oligarhi şi entităţi în cazul încercării de eludare a sancţiunilor”, a spus Didier Reynders, la sosirea sa la Consiliul de Justiţie din Bruxelles. „Vom căuta, de asemenea, alte căi împotriva impunităţii celor care comit crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a adăugat el.

UPDATE 11:20 Trump vs. Biden pentru schimb de ostatici. „Operaţiune neloială şi unidirecţională”

Donald Trump îl atacă pe Joe Biden pentru schimbul de prizonieri cu Rusia. „Ce afacere este să schimbi pe Brittney Griner, o jucătoare de baschet care ne urăşte deschis ţara, cu omul cunoscut sub numele de „Comerciantul morţii”, care este unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume şi responsabil pentru zeci de mii de de decese”, scrie el pe Truth - Adevărul său social. „De ce fostul marinar Paul Whelan nu a fost inclus în această tranzacţie total unilaterală?”, conchide el.
 

UPDATE 11:00 WSJ, noi sancţiuni americane împotriva Rusiei

Se aşteaptă ca Statele Unite să anunţe astăzi un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Chinei. O scrie Wall Street Journal (WSJ), precizând că sancţiunile americane care vizează Moscova ar urma să vizeze utilizarea dronelor iraniene în Ucraina de către forţele armate ruse. Washington, scrie ziarul, cu noile măsuri intenţionează să vizeze şi abuzul drepturilor omului, atât în ​​Rusia, cât şi în China. Sunt vizaţi oficiali guvernamentali, ai armatei şi de afaceri, acuzaţi de corupţie şi de încălcarea drepturilor omului.

UPDATE 10:40 Energoaton: „Rusia a instalat lansatoare de rachete la uzina Zaporojie

Forţele ruse au instalat lansatoare de rachete la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a fost anunţat de către compania nucleară ucraineană Energoatom, stârnind temeri că cea mai mare centrală nucleară din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru trageri pe teritoriul ucrainean şi ar creşte pericolul de radiaţii. Potrivit Energoatom, forţele ruse care ocupă instalaţia au poziţionat mai multe lansatoare de rachete multiple Grad în apropierea unuia dintre cele şase reactoare nucleare ale sale. Sistemele ofensive ar urma să fie amplasate în noi „structuri de protecţie” construite în secret de ruşi, „încălcând toate condiţiile de siguranţă nucleară şi radiaţională”.

UPDATE 10:30 Planul Rusiei de a „elibera” părţi ale Ucrainei anexate de Moscova continuă

Kremlinul confirmă că forţele sale sunt încă decise să cucerească părţi din estul şi sudul Ucrainei, pe care Moscova le-a revendicat ca fiind ale sale. Cu toate acestea, Moscova nu a definit pe deplin obiectivele campaniei sale militare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pare să stabilească o limită asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia a încercat să-l încorporeze drept al său.

Moscova a proclamat anexarea a patru provincii ale Ucrainei - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - după ce în septembrie a convocat aşa-zisele referendumuri care au fost respinse ca false şi ilegale de Kiev, Occident şi majoritatea ţărilor Naţiunilor Unite. Niciuna dintre provincii nu era pe deplin sub control rusesc, iar Moscova a lăsat neclar procentul cât a anexat din ele.

Întrebat joi dacă Rusia intenţionează să încorporeze alte teritorii dincolo de cele patru regiuni, Peskov a răspuns: „Nu există nicio îndoială. Cel puţin, au existat declaraţii în acest sens. Dar încă mai este mult de lucru”.

UPDATE 10:20 Bombe ruseşti în regiunea Harkov, 4 răniţi

Patru persoane au fost rănite ieri seară în urma unui atac al forţelor ruse în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei: şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, a anunţat pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Ocupanţii ruşi au lovit o casă privată din regiunea Harkov, un incendiu a izbucnit într-o casă privată. Din păcate, un bărbat este rănit", a scris Sinegubov, adăugând ulterior că alte trei persoane au fost rănite: un bărbat şi două femei.

UPDATE 10:00 SUA: Ruşii folosesc tactici asemănătoare ISIS

Departamentul de Stat al SUA a declarat că peste 160 de kilometri de teritoriu ucrainean ar trebui verificaţi pentru prezenţa minelor. Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat al SUA, responsabil cu afacerile europene, Michael Tierre, ruşii din Ucraina folosesc aceleaşi tactici ca şi teroriştii ISIS din Siria şi Irak:

„Ştim de la oficialii ucraineni care lucrează la faţa locului - a spus el în timpul briefing-ului SUA. Comisia Helsinki a Congresului - că soldaţii ruşi jefuiesc în mod intenţionat casele civililor, inclusiv jucăriile copiilor şi chiar cadavrele ucise. Folosirea îngrozitoare de către armata rusă a dispozitivelor explozive aminteşte de tacticile militanţilor împotriva ISIS în Irak şi Siria, unde teroriştii au încercat să ucidă ca cât mai mulţi civili, astfel încât oamenilor să le fie frică să se întoarcă la casele lor”.

În prezent, în Ucraina nu există suficiente echipe de deminare, aşa că Statele Unite intenţionează să sporească asistenţa pentru formarea deminatorilor şi furnizarea de echipamente suplimentare.

Departamentul de Stat al SUA a alocat 91,5 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina cu deminarea. Fondurile sunt direcţionate către instruire, furnizarea de echipamente pentru operaţiunile de deminare, precum şi asigurarea muncii echipelor de deminare, a precizat Comisia Helsinki într-un comunicat.

UPDATE 09:00 Foc la Moscova

UPDATE 08:30 Zelenski: Moscova seamănă teroare cu mine

„Teroarea minelor va fi una dintre acuzaţiile împotriva Rusiei pentru această agresiune”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele ucrainean Zelenski în mesajul său, după cum a relatat presa locală. „Sistemul de mine este chiar mai crud şi mai rău decât racheta, pentru că nu există un sistem antimine care să poată distruge cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a subliniat el. „Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale, mine îngropate, mine de sârmă, clădiri minate, maşini şi infrastructură. Este vorba despre peste 170.000 de kilometri pătraţi de teritoriu periculos”.

UPDATE 07:00 SUA: Schimb Griner-Bout, primele critici şi preocupări

Primele critici şi îngrijorări în administraţie şi la Capitol Hill faţă de Joe Biden pentru că a schimbat-o pe Brittney Griner cu celebrul traficant de arme Viltor Bout. Unii directori de top de la Pentagon, dezvăluie Politico, se tem că Bout s-ar putea întoarce la activitatea sa ilegală, alimentâ ndconflictele în lume. Senatorul Bob Menendez, influent preşedinte al comisiei de afaceri externe a Camerei superioare, a subliniat că nu există echivalenţă între cei doi prizonieri şi că schimbul ar putea încuraja arestarea cetăţenilor americani în străinătate. „Nu putem ignora că întoarcerea lui Bout în lume este o decizie profund alarmantă”, a spus el.

UPDATE 02:00 Preşedintele Zelenski a acordat postum patru ofiţeri de poliţie care au fost ucişi în timp ce deminau zonele eliberate din regiunea Herson, pe 7 decembrie

Potrivit lui Zelensky, şeful poliţiei din regiunea Cerkaşi Mikhailo Kuratchenko a primit premiul Eroul Ucrainei, în timp ce ofiţerii de poliţie Ihor Melnyk, Serhii Nenada şi Vadym Perizhok au fost distinşi cu Ordinele pentru curaj.

„Teroriştii ruşi încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale posibil”, a spus Zelensky în discursul său de seară din 8 decembrie. "Este vorba despre mai mult de 170.000 de kilometri pătraţi de teritoriu periculos”.

 

UPDATE 01:09 - Procurorii olandezi nu vor cere Rusiei să extrădeze persoanele responsabile pentru doborârea avionului MH17 

Procuratura Olandeză nu va trimite Rusiei o cerere de extrădare a împuterniciţilor ruşi condamnaţi pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 şi uciderea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia.

UPDATE 12:41 - Congresul american a adoptat un buget record de 858 de miliarde de dolari pentru apărare ce va acoperi şi ajutorul acordat pentru Ucraina 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici