Războiul din Ucraina, ziua 517. Copil ucis în Doneţk de bombe cu dispersie / AIEA confirmă prezenţa minelor în zona Zaporojie / Ruşii se joacă cu focul la reactorul 4 al centralei nucleare / SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Kiev / Putin a discutat două zile cu Lukaşenko

  • Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa este „pe deplin pregătită” să adere la UE.
  • Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea viza nave civile în Marea Neagră
  • SUA: Rusia a atacat depozitele cu cereale pe Dunăre, condamnăm aceste atacuri.
  • Tinerii ucraineni de 18 ani au de ales între a pleca sau a-şi apăra ţara
7033 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 517. Copil ucis în Doneţk de bombe cu dispersie / AIEA confirmă prezenţa minelor în zona Zaporojie / Ruşii se joacă cu focul la reactorul 4 al centralei nucleare / SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Kiev / Putin a discutat două zile cu Lukaşenko

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE - Norvegia trimite 24 de milioane de dolari în fondul UE pentru susţinerea Ucrainei

Norvegia a contribuit cu peste 24 de milioane de dolari la Fondul european pentru pace (EPF) pentru ajutor militar în Ucraina, a informat Consiliul Uniunii Europene.

"Ca răspuns la nevoile Ucrainei, Norvegia a dedicat suma în mod specific livrărilor de muniţie şi piese de schimb pentru tancurile Leopard 2", se arată în comunicat.

EPF este instrumentul de politică externă al UE care permite finanţarea partenerilor din afara UE în vederea consolidării păcii şi securităţii. Ucraina a primit până acum şapte pachete de sprijin prin acest fond, iar Bruxellesul a decis pe 27 iunie să aducă valoarea totală a fondului la 13 miliarde de dolari.

UPDATE - Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Administraţia Joseph Biden va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 400 de milioane de dolari, anunţă Departamentul Apărării de la Washington, potrivit agenţiei Reuters.

UPDATE - Kuleba: Avioanele F-16 vor permite Ucrainei să protejeze coridorul de cereale

Ucraina ar putea folosi avioane de luptă F-16 pentru a proteja căile de transport maritim al cerealelor în Marea Neagră, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru France 24I

"Dacă vom avea avioane F-16, nu vom depinde de şantajul rusesc în ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene pe pieţele globale", a declarat Kuleba.

"Cu cât le primim mai repede, cu atât mai repede vom putea lansa un nou coridor, protejat, eficient, care va acţiona, care va funcţiona fără piedici şi 100 de milioane de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piaţa mondială, stabilizând preţurile."

UPDATE - Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea viza nave civile în Marea Neagră

Marea Britanie a avertizat că Rusia ar putea ţinti navele civile din Marea Neagră, în urma eşecului acordului crucial privind cerealele.

Ministrul de externe James Cleverly a declarat că Moscova ar putea începe să efectueze aceste atacuri pe măsură ce îşi intensifică campania de distrugere a exporturilor de produse alimentare ale Ucrainei.

"Vom sublinia acest comportament inconştient în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Rusia ar trebui să înceteze să mai ţină ostatice livrările globale de alimente şi să revină la acord", a declarat el.

De când a ieşit săptămâna trecută din acordul privind cerealele din Marea Neagră, Rusia şi-a intensificat atacurile asupra unor oraşe portuare cheie, precum Odesa şi Reni.

UPDATE - Peskov: Putin şi Lukaşenko au discutat despre Wagner şi ameninţările externe

În discuţiile lor de două zile, care au început duminică la Sankt Petersburg, preşedinţii Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, au discutat „şi problema grupului Wagner, problema cooperării comerciale şi economice, starea Uniunii şi ameninţările externe de-a lungul perimetrului ţărilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE - Von der Leyen: condamn atacurile ruseşti, încă 1,5 miliarde la Kiev

„Condamn ferm atacurile ruseşti asupra infrastructurii de export şi depozitare a cerealelor din Ucraina. În timp ce Rusia îşi continuă războiul nemilos, noi continuăm să sprijinim Ucraina. Astăzi am plătit încă 1,5 miliarde de euro, pentru a ajuta statul să funcţioneze şi să reparăm infrastructura. Urmează mai multe”, scrie într-un tweet preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE - Moscova anunţă că a respins un atac în Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a anunţat că, în cursul nopţii, a fost respins un atac ucrainean asupra unei nave de patrulare a Flotei Mării Negre, potrivit unui comunicat citat de agenţia de presă Tass. Două ambarcaţiuni fără pilot, telecomandate, au încercat să atace nava „Serghei Kotov”, care a respins atacul şi le-a „distrus” pe ambele. Nu s-au înregistrat victime, a adăugat Ministerul Apărării, precizând că la momentul atacului, „Serghei Kotov” se afla în partea de sud-vest a Mării Negre şi efectua sarcini de control, la 370 km sud-vest de Sevastopol.

UPDATE - Kiev: înaintăm spre nord şi spre sud de Bahmut

„Forţele ucrainene au alungat trupele ruse din poziţiile lor de lângă Andriivka, în sectorul Bahmut, şi continuă să avanseze la nord şi la sud de Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate ucrainene, Andri Kovalev, după cum a anunţat postul de televiziune de stat ucrainean Suspilne.

UPDATE - Ucraina: alte 4 tancuri Leopard 2 sosesc din Spania

Un nou transport de echipament militar din Spania a pornit spre Ucraina, inclusiv 4 tancuri Leopard 2. Într-un comunicat, Ministerul spaniol al Apărării a declarat că transportul a plecat din portul Santander şi ar trebui să fie predat forţelor armate ucrainene la începutul lunii august. Transportul include: 4 tancuri Leopard 2A4, 10 transportoare blindate M-113, 10 camioane de marfă, 1 vehicul multifuncţional blindat, 5 ambulanţe, dintre care 2 blindate. Spania a trimis deja 6 tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a angajamentului de a trimite în total 10 astfel de vehicule. Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat în iulie că Madridul va furniza încă 4 tancuri Leopard 2 Kievului. Un spital de campanie portabil cu capacităţi chirurgicale a sosit in Ucraina duminică, potrivit Ministerului Apărării din Spania.

UPDATE - Kiev: vom continua să lovim podul din Crimeea, este normal să distrugem liniile logistice ale inamicului

Forţele ucrainene vor continua să lovească Crimeea ocupată şi podul Kerci care leagă Rusia continentală de peninsula anexată de Moscova, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru CNN. „Toate aceste ţinte sunt ţinte oficiale, deoarece le vor reduce capacitatea de a lupta împotriva noastră (şi) vor ajuta la salvarea vieţilor ucrainenilor”, a spus Reznikov. Răspunzând la întrebarea dacă scopul Kievului este dezactivarea definitivă a podului, Reznikov a explicat că este „o tactică normală de a distruge liniile logistice inamice pentru a bloca şansele de a obţine mai multă muniţie, mai mult combustibil, mai multă hrană etc. De aceea vom folosi aceste tactici împotriva lor”. Rusia a lovit în mod repetat oraşul-port sudic Odesa şi regiunea înconjurătoare în ultima săptămână, în timp ce Ucraina şi-a continuat atacurile în Crimeea, inclusiv podul Kerci, săptămâna trecută, lovit pentru a doua oară.

UPDATE - bombe ruseşti la Doneţk, 2 civili ucişi. Guvernatorul: „Lac de acumulare bombardat cu muniţii cu dispersie”

Două persoane au murit, inclusiv un băiat de 10 ani, iar alte 10 au fost rănite în atacurile ruseşti de ieri din regiunea Doneţk, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, pe Telegram. „Pe 24 iulie, ruşii au ucis doi locuitori ai regiunii Doneţk, în Kostiantynivka. Alte 10 persoane au fost rănite”, a scris Kirilenko, explicând că în jurul orei 19:00, armata rusă a aruncat muniţii cu dispersie asupra unui rezervor din oraş, lovind oamenii care se aflau pe malul lacului de acumulare.

UPDATE - bombe cu dispersie ruseşti asupra civililor din Doneţk: a fost ucis un copil

Armata rusă a aruncat bombe cu dispersie asupra oraşului Kostiantinivka, din regiunea Doneţk, ucigând un copil şi alţi cel puţin şase civili, inclusiv trei fete. Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, scrie pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. În jurul orei 19, ieri, ora locală, ruşii au deschis focul în direcţia unui lac lângă care stăteau mai mulţi civili, potrivit autorităţilor de la Kiev. Bombardarea a fost efectuată cu muniţii cu dispersie de la un sistem de rachete cu lansare multiplă Smerch. Procuratura din Doneţk confirmă că un băiat de 10 ani a fost omorât . Printre copiii răniţi se numără şi două surori, dintre care una este în stare gravă.

UPDATE - atacuri nocturne şi alarme antiaeriene la Kiev şi în 11 regiuni

Alarma de raid aerian a declanşat noaptea la Liev şi, de asemenea, în regiunea de nord-vest a oraşului Jytomyr, unde, potrivit presei locale, s-au auzit explozii

UPDATE - ocupanţii ruşi de la centrala nucleară Zaporojie forţează reactorul 4

Forţele ruse de la centrala nucleară Zaporojie impun ca Reactorul 4 al centralei să intre în stare de „închidere la cald”, încălcând protocoalele de siguranţă, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, prin Telegram, pe 24 iulie.

„Astfel de acţiuni reprezintă o încălcare gravă a cerinţelor licenţei de operare a acestei instalaţii nucleare”, a comunicat Energoatom. „În prezent, unitatea 4 ZNPP ar trebui să fie operată exclusiv în starea de „închidere la rece”, scrie „The Kyiv Independent”.

Forţele ruse au ocupat centrala nucleară Zaporojie din martie 2022. În iunie 2023, preşedintele Zelenski a avertizat că ruşii au plantat explozibili în centrală.

UPDATE - alte 400 de milioane în ajutor militar din SUA

Statele Unite sunt pe cale să mai trimită Ucrainei un ajutor militar de 400 de milioane de dolari, susţin surse din administraţia Biden. Pachetul include, printre altele, diverse muniţii pentru sisteme de apărare aeriană şi drone de supraveghere. Noul ajutor vine de la arsenalele Pentagonului şi va fi livrat în câteva zile.

UPDATE - AIEA: prezenţa minelor în zona Zaporojie, confirmată

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică confirmă prezenţa minelor în perimetrul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă în sudul Ucrainei. Minele au fost descoperite de experţii ONU în timpul unei inspecţii efectuate ieri ca fiind situate într-o zonă restrânsă între barierele perimetrale interioare şi exterioare ale complexului, şi nu la îndemâna personalului uzinei. „AIEA a aflat de amplasarea de mine în afara perimetrului instalaţiilor şi, de asemenea, în locuri specifice din interior. Echipa noastră a ridicat această constatare specifică cu unitatea şi a răspuns că este o decizie militară şi într-o zonă controlată de armată”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat.

UPDATE  - SUA: Rusia a atacat depozitele cu cereale de pe malul Dunării, condamnăm aceste atacuri

Departamentul de Stat al SUA condamnă atacurile Rusiei: „În weekend, am văzut imagini îngrozitoare cu biserici în incendiu şi clădiri rezidenţiale distruse. Astăzi, Rusia a atacat depozitele de cereale de pe malul Dunării. Consecinţele atacurilor Rusiei asupra Ucrainei nu au fost niciodată mai clare”, potrivit unei postări postate pe platforma X. 

UPDATE - Tinerii ucraineni care împlinesc 18 ani au de ales între a-şi apăra ţara sau să plece

Tinerii ucraineni de sex masculin, care împlinesc 18 ani anul acesta, se confruntă cu o decizie pe viaţă sau pe moarte. Să rămână în Ucraina şi să-şi rişte viaţa pentru a-şi apăra ţara de agresiunea Rusiei sau să plece şi să rişte închisoarea?

 

Ştirea iniţială The Guardian- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa este „pe deplin pregătită” să înceapă discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană 

În discursul său video de noapte, liderul ucrainean a spus că a vorbit cu conducerea militară într-o întâlnire.

Discuţia s-a concentrat pe sistemul de apărare ucrainean şi distrugerea logisticii ruseşti.

Între timp, preşedintele ucrainean scrie pe Twitter că Ucraina este pregătită pentru a adera la Uniunea Europeană. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici