Războiul din Ucraina, ziua 523. Rusia a atacat cu rachete oraşul natal al lui Zelenski: 73 de victime, dintre care 5 morţi / Moscova controlează peste 100.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean / Kievul a recuperat săptămâna trecută doar 15 kilometri pătraţi / Sub ameninţarea Wagner, Polonia a dislocat lunetişti la graniţa cu Belarus

  • Zelenski avertizează asupra unor noi atacuri ruseşti asupra reţelei electrice din Ucraina
  • Rusia lansează un atac asupra Harkovului cu rachete S-300
  • Ucraina va începe negocierile cu Statele Unite pentru garanţii de securitate
32874 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 523. Rusia a atacat cu rachete oraşul natal al lui Zelenski: 73 de victime, dintre care 5 morţi / Moscova controlează peste 100.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean / Kievul a recuperat săptămâna trecută doar 15 kilometri pătraţi / Sub ameninţarea Wagner, Polonia a dislocat lunetişti la graniţa cu Belarus

Sursa: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE - Zelenski: atacul rusesc asupra lui Krivoi Rog este terorism

Atacul Rusiei asupra oraşului ucrainean Krivoi Rog, care a dus la moartea a 6 persoane, „este un terorism pe care nimeni în lume nu-l va numi altfel”, a declarat preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski în videoclipul său de seară în care a comentat ce s-a întâmplat astăzi. Zelenski a raportat că Moscova a folosit „două rachete Iskander”, „rachete balistice împotriva unei clădiri rezidenţiale”, „tocmai împotriva civililor, oamenilor obişnuiţi, copiilor”.

UPDATE - Pe 5 august, iniţiativa de pace în Arabia Saudită cu 40 de ţări

Aproximativ 40 de ţări au fost invitate să participe la o nouă întâlnire pentru a încerca să ducă mai departe o iniţiativă de pace pentru Ucraina, întâlnire care va avea loc în Arabia Saudită pe 5 august, eveniment la care va fi reprezentată şi Uniunea Europeană. Ţările vor fi reprezentate la nivelul consilierilor de securitate naţională, într-o repetare a întâlnirii care a avut loc deja pe 24 iunie, la Copenhaga, Danemarca, după cum au confirmat surse UE. În prezent, nu există niciun indiciu că Rusia va fi printre participanţi. „Această întâlnire este o oportunitate pentru noi contacte cu partenerii noştri globali şi cu Ucraina în legătură cu formula de pace ucraineană în vederea convocării unui summit global pentru pace”, subliniază surse de la Bruxelles.

UPDATE - Lituania vrea înfrângerea Rusiei, pentru a evita viitoare tragedii

„Agresorul rus trebuie oprit şi învins în Ucraina, dacă vrem să evităm tragediile sângeroase din Lituania”, a declarat astăzi prim-ministrul lituanian Ingrida Simonite, cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la masacrul de la Medininkai, în timpul căruia, pe 31 iulie 1991, forţele de securitate sovietice au ucis şase grăniceri lituanieni. Simonite a subliniat că sprijinul pentru Ucraina este o datorie pentru toate ţările care au în suflet libertatea şi democraţia, în special cele de la graniţa de est a NATO, care au cunoscut dominaţia sovietică de peste 50 de ani.

UPDATE - Kiev: numărul răniţilor în atacul rusesc asupra Krioi Rog a crescut la 73

Numărul morţilor în urma atacului rusesc cu rachete balistice în oraşul ucrainean Krioi Rog a crescut la 73, a relatat primarul Oleksandr Vilkul, citat de UNIAN. Cinci persoane au murit în atac. „Astăzi, birourile de ajutorare vor funcţiona până noaptea târziu, iar mâine de la 8.30 dimineaţa. Operaţiunile de ajutorare sunt în derulare, continuăm să scoatem moloz”, a scris primarul.

UPDATE - Grâu: acord Ucraina-Croaţia privind exporturile

Ucraina şi Croaţia au convenit să exporte cereale ucrainene prin porturile croate de la Dunăre şi Marea Adriatică. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe ucrainean, Kuleba, în timpul vizitei ministrului croat de externe Gordan Grlic-Radman. Acest lucru a fost raportat de Kyiv Post, care a publicat şi câteva fotografii ale întâlnirii. Ucraina caută modalităţi alternative de a-şi exporta grâul, după ce Rusia a decis să nu prelungească acordul privind exporturile prin Marea Neagră.

UPDATE - Zelenski: rachete balistice pe case din Krivoi Rog: 5 morţi

Bilanţul, până acum, al atacului rusesc cu două rachete balistice asupra unui bloc de locuinţe din oraşul natal al preşedintelui ucrainean, Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, ar fi de cinci morţi şi zeci de răniţi. „Operaţiunile de salvare continuă în clădirea lovită de două rachete balistice ruseşti. Etajele patru până la al nouălea ale clădirii rezidenţiale au fost complet distruse. În acest moment se vorbeşte despre cinci morţi, inclusiv o fetiţă şi mama ei. Zeci de oameni sunt răniţi şi traumatizaţi”, a scris Zelenski pe Telegram.

UPDATĂ - Ucraina: mamă şi fiică, printre morţii raidului rusesc asupra Kryvyi Rih

O mamă în vârstă de 45 de ani şi fiica ei în vârstă de 10 ani se numără printre cei cel puţin 4 ucişi în atacul rusesc asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean. Ziarul local Svoi dezvăluie identitatea mamei şi fiicei: «Natalia şi Dasha. Mama si fiica. Rusia i-a ucis astăzi”, se arată în document. După cum a raportat UNIAN, o rudă a unuia dintre cei decedaţi a spus anterior că mama şi fiica locuiau la etajul opt al clădirii distruse.

UPDATE - Ucraina: loviturile ruseşti au distrus 180.000 de tone de cereale în nouă zile, luna aceasta

Atacurile aeriene ruseşti au distrus aproximativ 180.000 de tone de cereale în nouă zile, în această lună. Acest lucru a fost declarat de Ministerul de Externe ucrainean. Rusia a efectuat în mod repetat atacuri aeriene asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, după ce s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră, care a permis Ucrainei să exporte cereale în siguranţă.

UPDATE - Serviciile secrete ruse au arestat 3 persoane acuzate de „înaltă trădare”

Serviciile secrete ruse (FSB) au anunţat astăzi că au arestat trei locuitori ai regiunii Voronej, pe care îi acuză că au furnizat informaţii despre instalaţiile militare ruseşti grupării naţionaliste ucrainene „Pravy Sektor”. Aceştia ar fi fost inculpaţi pentru înaltă trădare, a adăugat FSB, citat de Tass. Nu este clar când a avut loc arestarea celor trei, ale căror nume sau detalii despre acuzaţiile aduse împotriva lor nu sunt cunoscute, dar Ria Novosti susţine că o instanţă din Voronej a dispus arestarea preventivă a acestora în închisoare pe 10 iulie. Potrivit Novaya Gazeta Europe, serviciile secrete ruse au distribuit un videoclip în care cei trei arestaţi susţin că au fost implicaţi în activităţi de „recrutare”. Totuşi, cei trei arestaţi din videoclip par să citească un text care a fost deja pregătit şi nu se poate exclude ca mărturiile să fie obţinute prin constrângere.

UPDATE - mass-media: Moscova importă 455 de milioane de microcipuri, în ciuda sancţiunilor

În prima jumătate a acestui an, Rusia a importat microcipuri de fabricaţie străină în valoare de peste 502 milioane de dolari (455 milioane de euro), în ciuda sancţiunilor SUA şi UE pentru invadarea Ucrainei: ziarul relatează online Viorstka, preluat, la rândul său, de Moscow Times. Potrivit investigaţiei, 11 dintre cei mai mari 25 importatori de microcipuri străini din Rusia furnizează direct industriei militare a Rusiei şi, mai mult, „sute” de companii, majoritatea din China şi Hong Kong, sunt implicate în aprovizionare. Potrivit sursei, sancţiunile occidentale nu au împiedicat nici măcar reexportul de iPhone-uri, în valoare de 389 de milioane de dolari de la începutul războiului.

UPDATE - Polonia a desfăşurat lunetişti la graniţa cu Belarus

Polonia a desfăşurat lunetişti la graniţa cu Belarus. Comandamentul General al Forţelor Armate ale ţării a raportat acest lucru pe Twitter, postând mai multe fotografii cu militari cu arme de lunetist pe fundalul unui gard de la graniţa polono-belarusă. Stanislav Zharin, subsecretarul preşedinţiei Consiliului, a observat că graniţa cu Belarus, unde „străinii agresivi” atacă patrulele locale, „este foarte periculoasă”. Alarma de la Varşovia este ridicată de zile întregi, după ce s-au informat că mercenari Wagner din Belarus au fost dislocaţi la graniţa cu Polonia.

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: Întâlnirea cu Ucraina programată în Arabia Saudită este „utilă” dacă va ajuta Occidentul să înţeleagă că formula de pace a lui Zelensky duce la o „fundătură”

Întâlnirea privind Ucraina programată în weekend la Jeddah, Arabia Saudită, va fi „utilă” dacă va ajuta Occidentul să înţeleagă că formula de pace elaborată de preşedintele ucrainean duce la o „fundătură”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat asta agenţiei de presă Tass. „Acum sunt propuse un număr mare de iniţiative diverse. Suntem în contact cu parteneri. În ceea ce priveşte evenimentul organizat de Arabia Saudită, va fi de ajutor dacă va ajuta Occidentul să înţeleagă că planul Zelenski duce la o fundătură”, a spus diplomatul.

UPDATE - Kievul a recâştigat săptămâna trecută 15 km pătraţi de teritoriu

În cursul contraofensivei de săptămâna trecută, forţele armate ucrainene au reuşit să recucerească aproape 15 kilometri pătraţi de teritoriu deja ocupaţi de trupele ruse de-a lungul liniei frontale de sud. Acest lucru a fost raportat de ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar. În regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, soldaţii ucraineni au recapturat încă 2 kilometri pătraţi în apropierea oraşului Bahmut controlat de ruşi. În total, peste 240 de kilometri pătraţi au fost recuperaţi de la începutul contraofensivei ucrainene, în urmă cu aproximativ opt săptămâni. Rusia continuă să controleze peste 100.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea de la Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

UPDATE - Logistica rusă a fost grav afectată de atacurile din Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că armata rusă suferă de probleme logistice majore după o explozie pe Podul Crimeei, în data de 17 iulie, şi o lovitură pe Podul Chonhar pe 29 iulie.

Vorbind la televiziune , Humeniuk a declarat că Rusia foloseşte nave de asalt amfibii pentru a transporta echipamente prin strâmtoarea Kerci, deoarece podul peste strâmtoare, cunoscut sub numele de Podul Crimeei, care leagă Peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar, a fost avariat.

În urma loviturii asupra podului Crimeei, Rusia a trebuit, de asemenea, să se bazeze pe un ocol lung prin zonele ocupate de Rusia din Ucraina continentală pentru a-şi aproviziona trupele.

UPDATE - Rusia a atacat oraşul natal al lui Zelenski. O persoană a fost ucisă

Rusia a tras două rachete asupra oraşului natal al lui Volodimir Zelenski luni dimineaţă. O persoană a murit şi mai multe clădiri au fost deteriorate.

"Probabil că sunt oameni sub dărâmături", a declarat ministrul ucrainean de interne, adăugând că până în prezent s-a confirmat că cel puţin o persoană a fost ucisă de atacul din oraşul Krivoi Rog..

"Luni dimineaţă. Regiunile din Ucraina sunt bombardate de ocupanţi, care continuă să terorizeze oraşele şi oamenii paşnici", a scris preşedintele ucrainean Zelenski pe Twitter. "Din păcate, există morţi şi răniţi. Este posibil să existe oameni sub dărâmături", a adăugat el.

UPDATE - Grupul Wagner susţine că opreşte recrutările pe termen nedefinit

Grupul Wagner a afirmat că a suspendat "pe termen nelimitat" recrutarea de noi membri, deoarece deţine "rezerve de personal suficient de mari".

"Datorită prezenţei unor rezerve mari de personal în cadrul companiei militare private Wagner (PMC), în prezent nu este necesar să fie recrutaţi noi membri", a scris serviciul de presă al Grupului Wagner pe canalul de Telegram.

"Activitatea centrelor regionale de recrutare ale PMC Wagner este suspendată pe termen nelimitat".

UPDATE - Rusia a pierdut 246.190 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 246.190 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 490 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.211 tancuri, 8.188 de vehicule blindate de luptă, 7.292 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.816 sisteme de artilerie, 699 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 460 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.017 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Ucraina va începe negocierile cu Statele Unite pentru garanţii de securitate

Ucraina va începe consultări cu Statele Unite în această săptămână cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt.

"Începem discuţiile cu Statele Unite în această săptămână", a scris Andrii Yermak pe aplicaţia de mesagerie Telegram, informează agenţia Reuters.

"Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a învinge şi de a limita agresiunea rusă în viitor. Acestea vor fi formate şi mecanisme de sprijin clar redactate".

Yermak a precizat că garanţiile "vor fi în vigoare până când Ucraina îşi va asigura aderarea la NATO".

UPDATE - Zelenski avertizează asupra unor noi atacuri ruseşti asupra reţelei electrice din Ucraina

Preşedintele Zelenski se aşteaptă ca Rusia să-şi reia atacurile asupra sistemului energetic ucrainean atunci când vremea se va răci şi a promis că va face tot ce poate pentru a proteja reţeaua electrică.

Aproape 40% din sistemul energetic ucrainean a fost avariat în timpul iernii în urma atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, dar în ultimele luni atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene s-au diminuat.

Aflat duminică într-o vizită în oraşul Ivano-Frankivsk din vestul ţării, Zelenskiy a declarat că se aşteaptă ca aceste atacuri să fie reluate în toamnă, potrivit Reuters.

"Este evident că în această toamnă şi ... în iarnă inamicul va încerca să repete teroarea împotriva industriei energetice ucrainene. Ar trebui să fim pregătiţi pentru acest lucru", a declarat Zelenski în faţa unor înalţi oficiali guvernamentali.

"La nivel guvernamental şi de securitate, vom face tot ce este posibil".

Rusia lansează un atac asupra Harkovului cu rachete S-300

Forţele ruse au lansat atacuri asupra Harkovului folosind sistemul de rachete antiaeriene S-300, a anunţat şeful garnizoanei militare din Harkov, Serhii Melnyk pe Telegram.

În urma atacului a izbucnit un incendiu într-o clădire nerezidenţială, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov.

O alertă aeriană a fost anunţată în toată Ucraina în dimineaţa zilei de 31 iulie. Aceasta a semnalat riscul unor atacuri cu rachete şi a precedat lovitura din Harkov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici