Războiul din Ucraina, ziua 524. Elicoptere din Belarus au pătruns în spaţiul NATO din Polonia / Rusia bombardează, Ucraina ripostează. Moscova a fost atacată cu drone / Nave militare al Rusiei, atacate în Marea Neagră / Alertă aeriană în toată Ucraina

  • Ruşii au atacat un oraş ucrainean cu rachete, ucigând 4 persoane şi rănind 53.
  • Ucraina ripostează şi bombardează oraşul Doneţk, fiind ucise 2 persoane.
  • Rusia se răzbună pentru atacul cu drone asupra Mocovei, atacând Harkov cu drone.
15166 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 524. Elicoptere din Belarus au pătruns în spaţiul NATO din Polonia / Rusia bombardează, Ucraina ripostează. Moscova a fost atacată cu drone / Nave militare al Rusiei, atacate în Marea Neagră / Alertă aeriană în toată Ucraina

Sursa: Mediafax Foto

UPDATE - Polonia: două elicoptere belaruse ne-au violat spaţiul aerian

Două elicoptere din Belarus au violat spaţiul aerian polonez, a informat Ministerul Apărării. Elicopterele au efectuat exerciţii pe care partea belarusă le-a anunţat în prealabil către Polonia. Trecerea frontierei aeriene a avut loc în zona satului Biaowiea, la o altitudine foarte mică, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a dat instrucţiuni să crească numărul de trupe la graniţă şi să aloce fonduri suplimentare, inclusiv elicoptere de combat. NATO a fost, de asemenea, informată despre incident, se arată în raport. Ministerul polonez de Externe a chemat, de asemenea, responsabilul cu afaceri al Belarusului pentru a explica ce s-a întâmplat. Faptul că elicopterele din Belarus au survolat Polonia a fost raportat de analiştii OSINT SluzbyiObywatel.

UPDATE - Polonia: Elicopterele din Belarus ne violează spaţiul aerian

Polonia a raportat că două elicoptere din Belarus şi-au încălcat spaţiul aerian. Acest lucru a fost raportat de Tass, adăugând că Ministerul de Externe din Varşovia l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri al Minsk.

UPDATE - Rusia a doborât o dronă deasupra Sevastopolului

Forţele pro-ruse din Crimeea au declarat că au doborât o dronă lansată de armata ucraineană lângă Sevastopol, în regiunea Kara-Koba. Guvernatorul Mihail Razvozhaev a declarat pe Telegram. „Conform datelor preliminare, o dronă a fost doborâtă în zona Kara-Koba. A avut loc o explozie pe teren şi nişte tufişuri au luat foc. Pompierii sunt deja la faţa locului, au început să stingă focul”, a spus Razvozhaev.

UPDATE - Lukaşenko: Wagner nu se află la graniţa poloneză

Alexandr Lukaşenko neagă că o 100 de militanţi Wagner staţionaţi în Belarus se deplasează în vecinătatea coridorului Suwalki, fâşia de pământ care leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus, între Polonia şi Lituania. Acest lucru a fost raportat de mass-media poloneză Onet. 

UPDATE - S-a eliminat simbolul URSS de pe statuia Patriei: va fi înlocuit cu stema cu tridentul ucrainean

Stema sovietică cu secera şi ciocanul a fost îndepărtată de pe Statuia Patriei, un monument înalt de aproximativ 102 metri (inclusiv soclu) care se înalţă deasupra Kievului. Ukrainska Pravda o raportează. În urmă cu câteva zile au început lucrările, care ar trebui să se încheie pe 24 august - cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei - când va fi înlocuită de Tryzub, tridentul ucrainean. Monumentul a fost ridicat în 1981 sub Leonid Brejnev şi sărbătoreşte victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

UPDATE - Unesco: 274 de situri culturale avariate de război

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (Unesco) a declarat pe 26 iulie că cel puţin 274 de situri culturale au fost avariate de la începutul invaziei ruseşti pe scară largă a Ucrainei. Printre acestea se numără 117 situri religioase, 27 muzee, 98 de clădiri de interes istoric şi/sau artistic, 19 monumente, 12 biblioteci şi o arhivă. Cele mai multe situri avariate sunt situate în regiunea Doneţk (78), urmată de Harkov (55), Kiev (38), Lugansk (33), Cernihiv (17), Zaporizhzhia (12), Sumy (12), Mykolaiv (8) , Odesa (8), Herson (6), Jytomyr (3), Vinnytsia (2), Lviv (1) şi Dnipropetrovsk (1). După atacurile ruseşti asupra centrului istoric al Odessei, desemnat la începutul acestui an pe lista patrimoniului mondial UNESCO, organizaţia a subliniat că distrugerea intenţionată a siturilor culturale ar putea constitui o crimă de război, „aşa cum a recunoscut şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite - din care Federaţia Rusă este membru permanent»

UPDATE - Ucraina, alertă aeriană în toată ţara

O alertă aeriană a fost declarată în toată Ucraina. Este pentru a treia oară astăzi când acest avertisment este emis de Ministerul ucrainean al Transformării Digitale, avertizând împotriva lansării de rachete ruseşti.

UPDATE - Islanda pleacă de la Moscova

UPDATE - Kiev: poate fi o altă revoltă în Rusia

În Rusia ar putea avea loc o a doua rebeliune armată, după tentativa de revoltă a căpeteniei Wagner. Acest lucru a fost declarat de secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (NSDC) Oleksi Danilov, după cum a raportat agenţia UNIAN. Potrivit lui Danilov, ameninţarea unei a doua revolte umbreşte acum dorinţa Rusiei de a lansa o ofensivă asupra Kievului. „Situaţia actuală a Kremlinului este de aşa natură încât dorinţa neîmplinită pentru oa doua ofensivă asupra Kievului va fi umbrită de nevoia urgentă de a ne pregăti pentru a face faţă unui al doilea marş asupra Moscovei”, a spus el. „Acest eveniment nu este prea îndepărtat în timp”, a avertizat Danilov, potrivit căruia creşterea nemulţumirii în Rusia este acum la cote ireversibile.

UPDATE - atacurile ruseşti în Ucraina; bilanţul de ieri: 12 morţi şi 104 răniţi

Cel puţin 12 persoane au murit şi alte 104 au fost rănite în atacurile lansate ieri de forţele ruse asupra a nouă regiuni ucrainene: au informat astăzi oficialii locali, potrivit Kyiv Independent. Regiunile afectate sunt Doneţk, Harkov, Herson, Sumi, Cernihiv, Lugansk, Mykolaiv, Zaporojie şi Dnipropetrovsk, unde două rachete balistice au aterizat asupra oraşului preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky - Krivoi Rog - ucigând şase persoane şi rănind alte 81. Potrivit primarului oraşului Oleksandr Vilkul, peste 1.000 de apartamente şi clădiri au fost afectate de atac. În regiunea Doneţk, două persoane au fost ucise, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Patru decese au fost raportate în regiunea Herson, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE - Surse Tass: dronele de deasupra Moscovei au decolat din Ucraina

O sursă „de rang înalt” din Forţele de Apărare Aeriană Ruse a declarat pentru TASS că „dronele care au încercat să atace Moscova şi regiunea Moscovei la primele ore” astăzi au „decolat de pe teritoriul ucrainean”. Agenţia oficială de presă a Rusiei susţine că a primit aceleaşi informaţii de la o sursă de apărare civilă. Cu toate acestea, această informaţie, care provine de la o instituţie media de stat rusă, nu este în prezent verificabilă independent.

UPDATE - Moscova: au interceptat 16 rachete Himars trase de trupele de la Kiev

În ultima zi, forţele de apărare ruse au interceptat 16 rachete trase cu sistemele Himars şi au doborât 21 de drone ucrainene. Acest lucru a fost anunţat de reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, informează Tass. „Sistemele de apărare aeriană au interceptat ziua trecută 16 rachete ale sistemului de rachete cu lansare multiplă Himars”, a spus Konaşenkov.

UPDATE - Peste 700.000 de copii au fost transferaţi în Rusia de la începutul războiului, afirmă un oficial de la Kremlin

Un total de 4,8 milioane de ucraineni, inclusiv peste 700.000 de copii, au fost transferaţi în Rusia de la începutul războiului, a declarat un oficial de la Kremlin.

Comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat că marea majoritate a copiilor nu au avut parte de supraveghere din partea părinţilor sau a tutorilor şi a încadrat mutarea lor ca fiind un gest de "bunăvoinţă", potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un thinktank cu sediul în SUA.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, acuzând-o de deportarea ilegală a copiilor.

UPDATE - Kremlinul admite că ameninţarea ucraineană există şi este clară

Kremlinul a recunoscut că există o ameninţare din partea Ucrainei, după atacul cu drone din această dimineaţă asupra Moscovei.

O clădire înaltă din districtul financiar al capitalei ruse a fost avariată în urma atacului, pentru a doua oară în trei zile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este clar că există o ameninţare, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a calificat incidentul drept o tentativă de "atac terorist" ucrainean.

De obicei, Kievul nu revendică responsabilitatea pentru incidente specifice pe teritoriul rusesc şi nu a comentat încă ultimul atac.

UPDATE - Rusia compară atacurile ucrainene cu drone asupra Moscovei cu atentatele de la 11 septembrie

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că metodele folosite de Kiev sunt similare cu cele folosite de Al-Qaeda asupra World Trade Center.

"Să ne uităm la un alt exemplu: atacul de la 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene. Acesta a provocat un număr enorm de victime, dar metodele au fost aceleaşi", a declarat ea la postul de televiziune Soloviev Live.

Anterior, autorităţile ruse au declarat că două dintre cele trei drone au fost doborâte deasupra capitalei, una dintre ele trecând de apărarea antiaeriană şi avariind o clădire înaltă, care a fost, de asemenea, lovită într-un atac similar duminică.

UPDATE - Două nave militare ale Rusiei, atacate cu drone maritime ucrainene

Trei drone ucrainene au atacat două nave de patrulare ale Forţelor Navale ale Rusiei, aflate în Marea Neagră, la 340 de km distanţă de oraşul Sevastopol, scrie Reuters, care citează Ministerul rus la Apărării.

Ministerul rus al Apărării a precizat că navele de patrulare se aflau în zonă pentru a controla navigaţia.

UPDATE - Regiunea Herson, atacată cu peste 60 de obuze în ultimele 24 de ore

Peste 60 de obuze au fost trase asupra regiunii Herson în ultimele 24 de ore, susţine guvernatorul ucrainean Oleksandr Produkin, citat de Sky News.

UPDATE - Rusia a pierdut 246.690 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 246.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 500 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.216 tancuri, 8.205 vehicule blindate de luptă, 7.324 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.839 de sisteme de artilerie, 699 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 462 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.027 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Atac cu drone asupra Moscovei. O dronă a lovit un zgârie-nori  

Fotografiile şi videoclipurile  publicate de canalele ruseşti Telegram indică un atac cu drone asupra Moscovei. O dronă a lovit turnul oraşului Moscova, distrugând faţada de la nivelul etajului 17.
 
Sobyanin a spus că apărarea aeriană rusă a doborât mai multe drone „în timp ce încercau să atace Moscova”.

Ştirea iniţială - Rusia bombardează, Ucraina ripostează 

Rachetele ruseşti au lovit luni un complex de apartamente şi o clădire universitară din oraşul Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, ucigând patru persoane şi rănind alte 53.  O fetiţă de 10 ani s-a numărat printre cei ucişi, au spus oficialii.
 
Exploziile au prins locuitorii sub dărâmături, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei.
 
Azi noapte,  forţele ruse au atacat Harkov cu drone de fabricaţie iraniană, rănind o persoană.
 
Ucraina ripostează. Liderul instalat de Rusia al regiunii parţial ocupate Doneţk a declarat luni că cel puţin două persoane au fost ucise şi alte şase au fost rănite de bombardamentele ucrainene în capitala regiunii deţinută de Rusia.
 
Denis Pushilin a raportat că oraşul Doneţk a fost bombardat de mai multe ori şi că un autobuz a fost distrus. Televiziunea de stat rusă a arătat pompierii care lucrează la locul exploziei, precum şi oameni răniţi trataţi de medici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici