Războiul din Ucraina, ziua 534. Zelenski i-a demis pe şefii tuturor centrelor regionale de recrutare / Kievul, atacat cu rachete hipersonice / Un depozit de 2.000 mp de lângă Moscova, în flăcări / Locaţia este la doar 6,5 kilometri de reşedinţa lui Putin

  • Zelenski i-a demis pe şefii tuturor centrelor regionale de recrutare
  • Biden cere Congresului 24 de miliarde de dolari pentru ajutorarea Ucrainei.
  • Un depozit de 2.000 mp de lângă Moscova este în flăcări, locuitorii au auzit explozii.
5928 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 534. Zelenski i-a demis pe şefii tuturor centrelor regionale de recrutare / Kievul, atacat cu rachete hipersonice / Un depozit de 2.000 mp de lângă Moscova, în flăcări / Locaţia este la doar 6,5 kilometri de reşedinţa lui Putin

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 22:00 O bătrână a fost rănită în urma unui bombardament la Dnipropetrovsk

O femeie în vârstă de 71 de ani a fost spitalizată în urma unor bombardamente ruseşti efectuate astăzi în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat administratorul militar al zonei.

Distribuind imagini pe canalul său Telegram, Serhiy Lysak a declarat că 15 case private, şase clădiri agricole şi cinci linii electrice au fost avariate, precum şi mai multe maşini.

"Astăzi, Nikopol a tremurat din cauza obuzelor inamice. Armata rusă a acoperit oraşul cu artilerie grea", a declarat el.

UPDATE 21:00 Studenţilor ruşi li se oferă educaţie gratuită dacă luptă în Ucraina

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a prezentat un nou act legislativ care le permite studenţilor să aibă acces la educaţie gratuită dacă participă la războiul din Ucraina.

"Premierul rus Mihail Mişustin a semnat un decret care aprobă mecanismul de transfer al studenţilor care participă la o operaţiune militară specială [în Ucraina] la o formă de educaţie gratuită", a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS.

UPDATE 20:00 Ucraina a iniţiat consultări cu Marea Britanie privind potenţiale garanţii de securitate

"Au început consultările cu Marea Britanie. Obiectivul nostru este de a obţine primele acorduri până la sfârşitul anului", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale din Ucraina.

În iulie, Administraţia Volodimir Zelenski anunţase intenţia de a iniţia negocieri cu Statele Unite pentru obţinerea de garanţii de securitate.

UPDATE 19:00 Statele Unite aplică noi sancţiuni împotriva Rusiei

Administraţia de la Washington a anunţat, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând membri ai "elitei financiare" de la Moscova, în cadrul măsurilor decise din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

"Astăzi, Biroul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului american al Trezoreriei (OFAC) a aplicat o nouă serie de sancţiuni vizând membri importanţi ai elitei financiare din Rusia, precum şi o asociaţie a mediilor de afaceri ruse", anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington.

UPDATE 18:00 Trupele speciale britanice au antrenat 1.000 de soldaţi ucraineni timp de şase luni

Comandourile Royal Navy Marine au petrecut ultimele şase luni antrenând 1.000 de soldaţi ucraineni, concentrându-se pe raiduri de comando şi operaţiuni amfibii complexe.

Marina Regală a publicat un comunicat în care prezintă programul de pregătire, despre care spune că a conferit trupelor ucrainene "o expertiză şi cunoştinţe nepreţuite în ceea ce priveşte planificarea şi desfăşurarea de raiduri cu ajutorul unor ambarcaţiuni mici, atât ziua, cât şi noaptea".

Aproximativ 900 de luptători ucraineni au reuşit să finalizeze cursul.

UPDATE 17:00 Ucraina a neutralizat aproape 1.500 de mine în ultima săptămână

Un raport al forţelor armate ucrainene afirmă că a eliminat 1.481 de dispozitive explozive în zonele eliberate pe care le-a câştigat recent în regiunile Harkov, Herson şi Mikolaiv.

Trupele de pe linia frontului au raportat un număr uriaş de mine pe teritoriile cedate de ruşi, sugerând că soldaţii în retragere le-au plantat pentru a încetini şi mai mult eforturile de contraofensivă ale Ucrainei.

UPDATE 15:50 Zelenski i-a demis pe şefii tuturor centrelor regionale de recrutare

Preşedintele Zelenski a luat decizia de a-i demite pe şefii tuturor centrelor regionale de recrutare din cauza îngrijorărilor legate de corupţie.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care ştiu exact ce este războiul şi de ce cinismul şi mita în timpul războiului reprezintă trădare”, a declarat el.

UPDATE 15:00 Kievul admite: avem o reţea de informaţii în Rusia.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak a spus că atât serviciile militare, cât şi cele civile de la Kiev au „o reţea destul de eficientă” pe teritoriul Rusiei, deşi nu a confirmat că ucrainenii sunt cei care lansează dronele care lovesc oamenii în fiecare zi Rusia, cu precădere în capitala Moscova.

Serviciile militare (Gur) şi cele civile (Sbu) „au o reţea destul de eficientă în Rusia”, a spus Podolyak într-un interviu acordat canalului de televiziune ucrainean 24, preluat de agenţia rusă Tass.

Totodată, consilierul prezidenţial a spus că în „accidentele” care au loc pe teritoriul Rusiei sunt implicate nişte „drone neidentificate”. Ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Principale de Informaţii a Ucrainei, Andrei Iusov, a recunoscut că batalionul Şaman, considerat o unitate de forţe speciale a informaţiilor militare ucrainene, efectuează atacuri de sabotaj pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 14:00 Aeroporturile Vnukovo şi Kaluga au fost redeschise

Aeroportul oraşului rus Kaluga a fost redeschis traficului: o sursă a autorităţilor aviatice ruse a declarat pentru TASS fără a oferi detalii. Sursa a confirmat că şi aeroportul Vnukovo din Moscova a fost redeschis. Între timp, canalele locale de Telegram au raportat că aeroportul din Kaluga a fost închis din cauza prezenţei dronelor în regiune pentru a doua zi consecutiv.

UPDATE 13:00 Kievul, atacat cu rachete hipersonice Kinjal

Kievul a fost atacat astăzi cu rachete hipersonice Kinjal şi toate ţintele inamice au fost doborâte: purtătorul de cuvânt al administraţiei militare a capitalei ucrainene, Mihailo Shamanov, a declarat pentru postul de televiziune Kyiv24, potrivit Rbc-Ukraine.

UPDATE 12:00 Medvedev: capitularea ar deschide calea către pace

„Oamenii care suferă din tranşeele unei ţări divizate chiar vor doar capitulare, care ar putea deschide calea păcii. Dar pacea nu se doreşte nici la Washington, nici la Kiev”, scrie pe Telegram fostul preşedinte rus şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, Dmitri Medvedev. „Lumea iluminată a tremurat încă o dată când a aflat de alocarea fără sens a zeci de miliarde de dolari zombiilor ţării 404”, spune Medvedev comparând Ucraina cu mesajul de eroare care apare uneori când navighează pe internet. Atentatorii sinucigaşi din tancurile occidentale în incendiu nu vor vedea aceşti bani. Nu vor vedea decât moartea”.

„America vrea putere neîmpărţită”, subliniază fostul preşedinte: „De aceea, fabrica de carne a contraofensivei lucrează astăzi neobosit, trimiţând la măcel mii de nenorociţi”, conchide el. 

UPDATE 11:30 Explozii la Kiev, fragmente de rachetă ajunse pe terenul unui spital

La Kiev s-au auzit explozii şi fragmente ale unei rachete ruseşti au căzut pe terenul unui spital de copii din districtul Obolon al capitalei, potrivit corespondenţilor postului public ucrainean Suspilne şi ai Administraţiei Militare a oraşului. La rândul său, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că resturile de la rachetă nu au provocat răni sau decese.

UPDATE 11:00 Moscova închide spaţiul aerian deasupra aeroportului Vnukovo

La Moscova, spaţiul aerian de deasupra Aeroportului Internaţional Vnukovo a fost închis, iar decolările şi aterizările au fost amânate. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă rusă Tass. Ultima dată când spaţiul aerian de pe aeroport a fost închis, săptămâna trecută, s-a datorat dronelor ucrainene cu destinaţie spre capitală.

UPDATE 10:30 Ruşii au lovit la Zaporojie

UPDATE 10:00 Mass-media ucraineană: explozii în Herson

Explozii au fost auzite în această dimineaţă la Herson, în sudul Ucrainei: posturile locale de Telegram raportează, după cum anunţă Rbc-Ucraina.

UPDATE 09:00 Biden: NATO era în criză înainte de invazia lui Putin, acum este mai tare ca niciodată

„NATO era în criză şi ştiam că Putin va invada Ucraina, pentru că era absolut încrezător că va putea dezmembra Alianţa”. Joe Biden le-a spus asta reporterilor din Utah. „Astăzi, NATO este mai tare ca niciodată”, a subliniat preşedintele american.

UPDATE 08:00 Depozitul în flăcări se află lângă reşedinţa lui Putin 

Serviciul de urgenţă al Rusiei a anunţat joi că un depozit din Odinţovo, un oraş aflat la vest de Moscova, între reşedinţa oficială a lui Vladimir Putin şi aeroportul Vnukovo, a luat foc, a informat agenţia de presă TASS. Nu a spus cum a început incendiul în depozit, la 6,5 ​​kilometri (4 mile) de reşedinţa prezidenţială a lui Putin din Novo-Ogariovo. În jurul miezului nopţii, ora Moscovei, dimensiunea incendiului a fost de 2.000 de metri pătraţi, a declarat TASS, citând o declaraţie a serviciului de urgenţă. Rusia a raportat două lovituri de drone ucrainene în apropiere de Moscova în această săptămână. Dronele din direcţiile de vest şi de sud au fost doborâte în apropiere de Moscova de sistemele de apărare aeriană.

 

UPDATE 03:44 - Rusia atacă opt comunităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au bombardat opt ​​comunităţi de-a lungul graniţei Regiunii Sumi pe 10 august, provocând 220 de explozii, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.

UPDATE 00:30 - Un incendiu de proporţii a izbucnit la Odinţovo, lângă Moscova 

Canalele ruse Telegram raportează că localnicii au auzit explozii. Potrivit datelor preliminare, un depozit de 2.000 metri pătraţi este în flăcări.

 

Cu o zi înainte, o dronă care zbura în direcţia Moscovei a fost doborâtă deasupra teritoriului districtului Odinţovo de lângă Moscova.

 

 

 

Ştirea iniţială - Biden cere Congresului 24 de miliarde de dolari pentru ajutorarea Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului cheltuieli suplimentare de 40 de miliarde de dolari, inclusiv 24 de miliarde de dolari pentru ajutorarea Ucrainei şi alte nevoi internaţionale legate de agresiunea rusă, a informat CNN pe 10 august. 

Pe front, trupele ucrainene au obţinut un succes parţial în direcţia Urozhaine, la sud şi sud-est de satul Staromairoske din regiunea Doneţk, a informat pe 10 august adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar, potrivit Kyiv Independent

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda susţine că Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a schimba echilibrul războiului, potrivit unui interviu acordat pentru Washington Post pe 10 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici