Războiul din Ucraina, ziua 541. Moscova a fost atacată cu drone / Washingtonul aprobă transferul de avioane F-16 în Ucraina / Avansuri "semnificative din punct de vedere tactic" ale trupelor ucrainene indică o "degradare" a forţelor ruse / Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict

  • Un nou atac cu drone asupra Moscovei
  • Washingtonul a aprobat transferul de avioane F-16 în Ucraina
  • Rusia nu atacă doar Ucraina, ci nu ratează niciun prilej de a luat „ostaci” diverşi cetăţeni americani, pentru a-i folosi în negocieri.
  • Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict
13794 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 541. Moscova a fost atacată cu drone / Washingtonul aprobă transferul de avioane F-16 în Ucraina /  Avansuri "semnificative din punct de vedere tactic" ale trupelor ucrainene indică o "degradare" a forţelor ruse / Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE NYT: Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict

Conform oficialilor citaţi, care au preferat să rămână anonimi, armata rusă are aproape 300.000 de victime - 120.000 de militari morţi şi 170.000-180.000 răniţi.

Aproximativ 70.000 de militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, iar între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.

Datele sunt greu de estimat, întrucât Moscova este suspectată că anunţă de obicei mai puţine victime decât numărul real, iar Kievul nu publică deloc cifre.

Potrivit experţilor militari, Ucraina are aproximativ 500.000 de militari - personal activ, rezervişti şi unităţi paramilitare. În schimb, Rusia are 1.330.000 de militari activi, rezervişti şi membri ai unităţilor paramilitare.

În privinţa victimelor civile, potrivit celui mai recent raport al Misiunii de Monitorizare a ONU, în războiul din Ucraina au fost ucişi cel puţin 9.177 de oameni, inclusiv peste 500 de copii. Alţi 15.993 de civili au fost răniţi în confruntări, potrivit datelor din iulie. Bilanţul victimelor probabil este mult mai mare, întrucât nu sunt date exacte din toate zonele beligerante.

UPDATE  Rusia interzice intrarea unor oficiali moldoveni

Administraţia de la Moscova a interzis intrarea în Rusia unui grup de oficiali moldoveni anonimi, potrivit presei de stat.

Agenţia rusă de ştiri RIA a raportat această decizie, citând Ministerul de Externe al ţării.

Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au deteriorat de la invazia Rusiei în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, 22 de diplomaţi ruşi au fost obligaţi să părăsească capitala Republicii Moldova.

UPDATE  Avansuri "semnificative din punct de vedere tactic" ale trupelor ucrainene indică o "degradare" a forţelor ruse

Avansurile ucrainene în sud-estul ţării au fost probabil "semnificative din punct de vedere tactic", iar recentele succese de acolo reflectă "o degradare mai amplă a forţelor ruse care se apără", au declarat analiştii militari.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că un avans al trupelor ucrainene la graniţa Doneţk-Zaporojie şi în regiunea Zaporojie poate însemna că acestea pot opera dincolo de "cea mai densă" parte a câmpurilor de mine defensive ale Rusiei.

ISW a declarat că Moscova a dedicat "eforturi, resurse şi personal semnificativ" pentru a menţine oraşe strategice precum Robotine în Zaporojie şi Urozhaine în Doneţk - pe care Ucraina le-a eliberat recent.

"Prin urmare, progresele ucrainene în aceste zone reflectă probabil o degradare mai amplă a apărării forţelor ruse", a adăugat acesta.

UPDATE  Un incendiu izbucneşte la un terminal de marfă din Rusia

Un incendiu a izbucnit la un terminal de marfă din sud-estul Rusiei, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA.

RIA a precizat că aproximativ 42 de pompieri sunt implicaţi în stingerea incendiului din portul Novorossiysk de la Marea Neagră.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării: doi morţi şi patru răniţi în atacurile ruse din ultimele 24 de ore

Atacurile ruse împotriva Ucrainei au ucis doi civili şi au rănit patru persoane în ultimele 24 de ore, a anunţat Centrul de presă al Ministerului Apărării.

În total, nouă regiuni ucrainene au fost vizate în această perioadă: Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Lugansk, Mikolaiv, Chernihiv, Herson, Harkov şi Doneţk. Victime au fost raportate doar în ultimele trei regiuni.

Rusia a lovit 127 de aşezări ucrainene şi 89 de facilităţi de infrastructură, potrivit centrului media.

UPDATE  Rusia susţine că o dronă navală a încercat să atace navele Flotei Mării Negre

Ministerul rus al Apărării a afirmat că o dronă navală ucraineană a încercat să atace navele ruse în Marea Neagră, joi seara, dar ar fi fost distrusă.

Navele "efectuau sarcini de control al navigaţiei" în partea de sud-vest a Mării Negre, la 237 de kilometri de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, a precizat ministerul pe Telegram.

Moscova a susţinut că două nave de patrulare ruseşti au distrus drona navală înainte ca aceasta să ajungă la destinaţie. Kievul nu a comentat incidentul.

În ultimele săptămâni, o serie de explozii au avut loc în Marea Neagră.

UPDATE Rusia a pierdut 256.510 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat vineri că Rusia a pierdut 256.510 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 460 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.332 de tancuri, 8.410 vehicule blindate de luptă, 7.658 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.193 de sisteme de artilerie, 714 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 486 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.276 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE Un nou atac cu drone asupra Moscovei

Ministerul rus al Apărării şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au declarat că nu au existat victime după ce apărarea aeriană a distrus o dronă care a căzut apoi pe o clădire nerezidenţială din complexul Expo Center din Moscova, în primele ore ale zilei de vineri. Expo Center se află 5 kilometri de Kremlin, informează Reuters.

"În jurul orei 4 dimineaţa, ora Moscovei, regimul de la Kiev a lansat un alt atac terorist cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot la bord asupra unor obiective situate în Moscova şi în regiunea Moscovei", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Traficul aerian a fost suspendat pentru scurt timp pe patru aeroporturi importante din jurul capitalei, Vnukovo, Domodedovo, Sheremetyevo şi Zhukovsky. Acestea au fost redeschise ulterior. Agenţia de transport aerian a Rusiei a declarat că şapte zboruri au fost redirecţionate către aeroporturi alternative.

UPDATE  Rusia bombardează şase localităţi din regiunea Sumî

Forţele ruse au bombardat şase localităţi din regiunea ucraineană Sumî, în nord-estul Ucrainei, pe 17 august, trăgând peste 130 de focuri de armă de diferite tipuri, a anunţat Administraţia militară a regiunii Sumî pe Telegram.

Potrivit postării, Rusia a bombardat localităţile Krasnopillia, Bilopillia, Seredyna-Buda, Velyka Pysarivka, Svesy şi Nova Sloboda.

Nu s-au înregistrat victime în urma atacurilor.

UPDATE  Washingtonul a aprobat transferul de avioane F-16 în Ucraina

Statele Unite au dat undă verde Danemarcei şi Olandei pentru trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina pentru a se apăra de agresiunea rusă, imediat ce pregătirea piloţilor va fi finalizată, a declarat un oficial american pe 17 august, potrivit Reuters.

Ucraina a cerut în mod activ avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a ajuta la contracararea superiorităţii aeriene ruseşti.

Principalele naţiuni aflate la cârma coaliţiei de pregătire, Danemarca şi Olanda, au întrebat Washingtonul despre asigurările oficiale. Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a declarat oficialul.

UPDATE - Rusia: un cetăţean american arestat pentru „spionaj”

Tribunalul Lefortovo din Moscova a arestat un cetăţean american de origine rusă, Gene Spector, sub acuzaţia de spionaj. Agenţia Tass prezintă informaţia. Spector este cel mai recent american care a fost arestat de Rusia în timpul războiului de la Moscova în Ucraina. Înaintea lui, la sfârşitul lunii martie, reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost arestat cu aceleaşi acuzaţii. Gershkvich a fost primul american reţinut în Rusia pentru spionaj după Războiul Rece. Alte detenţii importante au fost: vedeta americană de baschet Brittney Griner, care a fost eliberată în decembrie, şi fostul marinar american Paul Whelan. Ei au ridicat îngrijorarea că americanii ar putea fi folosiţi ca pioni în geopolitica războiului din Ucraina. Spector a fost condamnat anterior într-un dosar de corupţie împotriva fostului consilier al fostului vicepremier rus Arkadi Dvorkovich.

UPDATE  - Lukaşenko: contacte cu ucrainenii până acum câteva luni

Belarus şi Ucraina au menţinut contacte prin Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din Kiev, dar preşedintele ucrainean Volodomir Zekenski a blocat acest proces. Acest lucru a declarat preşedintele belarus Alexander Lukaşenko într-un interviu cu jurnalista ucraineană Diana Panchenko, citat de Tass. „Ne-am întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor dumneavoastră de aproximativ cinci ori, ultima dată în urmă cu câteva luni. Discuţiile au fost purtate în numele GUR. Pe ordinea de zi era posibilitatea implicării Belarusului, dacă Belarusul va participa sau nu la lupte, precum şi multe alte probleme”, a observat preşedintele Belarus.

UPDATE - Zelenski se întâlneşte cu noi ambasadori în Ucraina

Preşedintele ucrainean a primit acreditările noilor ambasadori sosiţi în Ucraina din Germania, Indonezia, Suedia, Chile, Columbia şi Peru. În plus, preşedintele ucrainean a avut „o conversaţie separată cu fiecare dintre ambasadori”. „Relaţiile noastre. Oportunităţile noastre comune. Protecţia dreptului internaţional”, a conchis Zelenski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici