Războiul din Ucraina, ziua 545. Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioane F-16 / Prigojin se află in Africa, Zelenski se concentrează pe Balcani / Occidentul, sabotat la BRICS / Rusia atacă în Marea Neagră, dar şi noaptea, la Harkov

  • Piloţii ucraineni merg în Danemarca pentru antrenamente cu avioane de luptă F-16
  • Putin îl demite pe generalul Surovikin
  • Şeful grupării Wagner, Prigogjin, se află în Africa.
12089 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 545. Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioane F-16 / Prigojin se află in Africa, Zelenski se concentrează pe Balcani / Occidentul, sabotat la BRICS / Rusia atacă în Marea Neagră, dar şi noaptea, la Harkov

UPDATE - Putin îl demite pe generalul Surovikin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a demis pe generalul Serghei Surovikin din funcţia de comandant al forţelor aeriene, a anunţat, marţi seara, presa rusă. Generalul a fost, de asemenea, comandantul adjunct al forţelor ruse din Ucraina.

RBK a relatat că o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării a confirmat că Surovikin nu mai este comandantul Forţelor Aeriene şi că "se află în prezent într-o scurtă vacanţă".

Cu toate acestea, un decret oficial cu privire la această decizie nu a fost încă făcut public.

Surovikin nu a mai fost văzut în public de la rebeliunea eşuată a fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, împotriva Kremlinului din 23-24 iunie.

UPDATE - Ministrul turc de Externe se va deplasa în Ucraina

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, va efectua, vineri, o vizită în Ucraina, afirmă surse diplomatice turce citate de agenţiile de presă Anadolu şi Reuters.

Oficialii turci au exprimat în mod constant interesul de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina în scopul reactivării Acordului cerealelor.

Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene de când a lansat invazia militară asupra Ucrainei, în februarie 2022, şi a ameninţat că va considera toate navele ca fiind potenţiale ţinte militare după suspendarea, în iulie, a Acordului transporturilor cerealelor pe Marea Neagră.

UPDATE - Piloţii ucraineni merg în Danemarca pentru antrenamente cu avioane de luptă F-16

Opt piloţi ucraineni au sosit în Danemarca pentru a fi instruiţi să piloteze avioane de luptă F-16, după ce această ţară s-a angajat să doneze astfel de avioane Kievului.

Împreună cu piloţii, 65 de persoane au fost trimise la o bază aeriană militară din Skrydstrup pentru a fi instruite în ceea ce priveşte întreţinerea avioanelor, au declarat forţele armate daneze.

Danemarca şi Olanda s-au angajat să trimită avioanele duminică, la câteva zile după ce SUA au aprobat posibila livrare.

Volodimir Zelenski a calificat decizia drept un "acord revoluţionar" şi a declarat că avioanele vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia.

Danemarca va furniza Ucrainei 19 avioane F-16 şi va livra primele şase avioane în jurul începutului anului viitor.

UPDATE - Putin va vorbi la summitul BRICS prin legătură video. Lavrov a mers în locul său

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a aterizat la Johannesburg pentru o reuniune a liderilor din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - grupul cunoscut sub numele de BRICS.

Vladimir Putin este singurul lider care nu participă personal, acesta se teme că va fi reţinut dacă va călători în străinătate, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său.

Liderii urmează să discute despre extinderea grupului. Potrivit oficialilor sud-africani, peste 40 de ţări şi-au exprimat interesul de a se alătura BRICS.

UPDATE - ruşii au lovit clădirea Consiliului orăşenesc Semenivka din nord-estul Ucrainei cu o dronă

Forţele ruse au lovit noaptea trecută cu o dronă clădirea care găzduieşte consiliul oraşului Semenivka din regiunea Cernihiv din nord-estul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Viaceslav Chaus, pe Telegram, după cum relatează Ukrinform. „Noaptea, inamicul a lovit clădirea consiliului oraşului Semenivka. Foc. Distrugere. Casele învecinate au fost avariate”, a scris Chaus. Armata rusă atacase deja Semenivka duminică trecută cu drone kamikaze Shahed, lovind clădiri rezidenţiale.

UPDATE - Moscova: o navă ucraineană, distrusă în Marea Neagră

Moscova susţine că a distrus o a doua navă ucraineană în Marea Neagră. „În această dimineaţă, la est de Insula Serpilor, o aeronavă a Forţelor Aerospaţiale Ruse a distrus o navă militară de mare viteză”, spune Ministerul rus al Apărării pe canalul său Telegram.

UPDATE - Ucraina: ministrul turc de Externe merge vineri la Kiev 

Ministrul turc de externe Hakan Fidan va vizita Kievul vineri, 25 august. Informaţia a fost transmisă de agenţia de presă turcă Anadolu, citând surse diplomatice de la Ankara.

UPDATE - Întâlnire Von der Leyen - Zelenski

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a definit ca fiind „productivă” întâlnirea cu preşedintele ucrainean, desfăşurată la Atena, după cina informală cu liderii ţărilor balcanice. „Am discutat despre progresele Ucrainei în calea spre aderarea la UE şi despre sprijinul nostru continuu în faţa agresiunii Rusiei”, a scris Von der Leyen pe Twitter. „Vom continua să lucrăm împreună pentru a aduce cereale ucrainene pe pieţele mondiale şi pentru a oferi asistenţă economică”, asigură preşedintele Comisiei Europene. Într-un alt tweet, a scris: „Susţinem Ucraina în eforturile ei de a repara, recupera şi face statul să funcţioneze. Am plătit încă 1,5 miliarde EUR Ucrainei astăzi şi vor veni mai multe în acest an şi în viitor. Suntem cu Ucraina”.

UPDATE - Summitul BRICS din Africa de Sud este în desfăşurare

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor BRICS au sosit în Africa de Sud pentru un summit care îşi propune să consolideze grupul de economii emergente „pentru a acţiona ca o contrapondere faţă de Occident”.

Pe lângă liderii Braziliei, Chinei, Indiei şi Africii de Sud (Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe, Serghei Lavrov, în lipsa preşedintelui, Vladimir Putin, la Johannesburg vor fi şi cei ai multor asiatici, africani şi Ţările din Orientul Mijlociu, cu speranţa de a fi invitate să se alăture grupului.

De la summitul economiilor emergente se aşteaptă o poziţie anti-occidentală, care valorează aproximativ un sfert din produsul intern brut al lumii, în special cu privire la rolul dolarului în tranzacţiile internaţionale (care ar putea fi de ajutor Rusiei, a cărei economie e afectată de sancţiunile internaţionale impuse pentru invadarea Ucrainei).

UPDATE - Zelenski se întâlneşte cu premierul bulgar Denkov la Atena

„Am mulţumit Bulgariei pentru sprijinul militar şi politic”, a scris într-un tweet preşedintele ucrainean, care a continuat: „Ieri am avut discuţii fructuoase cu premierul Nikolai Denkov la summitul dintre Ucraina şi Balcani. Am discutat mai departe de cooperare, despre securitatea Mării Negre şi a securizării coridoarelor alternative pentru cereale. Azi mă întâlnesc cu alţi colegi din Balcani”, scrie din nou Zelensky, care se află de ieri la Atena.

UPDATE - Atacul rusesc asupra oraşului natal al lui Zelenski

Cel puţin 20 de case şi infrastructura electrică au fost avariate de bombardamentele ruseşti, în special de o lovitură cu rachete, care a lovit oraşul Krivoi Rog, a scris şeful consiliului de apărare al oraşului, Oleksandr Vilkul, pe Telegram.

UPDATE - Kiev: avion supersonic al Moscovei, distrus

Ucraina a anunţat că a distrus un avion supersonic rusesc (Tu-22) într-o lovitură cu drone, au informat BBC şi presa ucraineană. Ministerul rus a declarat că aeronava a fost doar avariată, nu au fost răniţi în atac, iar focul a fost stins rapid.

UPDATE - Bombe la Harkov: femeie rănită

O femeie a fost rănită noaptea trecută în urma unui atac al forţelor ruse în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Syinegubov, potrivit Rbc-Ukraine. „În această seară, în jurul orei 3:00, inamicul a bombardat oraşul Vovchansk, districtul Chuguyiv”,  a scris Synegubov pe Telegram. „Patru clădiri de locuinţe au fost avariate sau distruse. Salvatorii au scos dintre dărâmături pe proprietara uneia dintre case, o femeie de 56 de ani care nu a suferit răni grave şi nu a avut nevoie de spitalizare”.

UPDATE - Rachete şi drone la periferia oraşului Zaporojie

Forţele ruse au lovit suburbia Zaporojie peste noapte cu două rachete şi trei drone, relatează RBC-Ucraina. Primarul oraşului, Anatoli Kurtiev, a confirmat atacul pe canalul său de Telegram şi a spus că patru blocuri au fost avariate, dar nu au fost răniţi sau decese.

UPDATE - Erdogan: rămân în contact constant atât cu Putin, cât şi cu Zelenski

„Contactele telefonice vor continua şi sfârşitul conflictului rămâne prioritatea noastră”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan rămâne în contact permanent prin telefon cu liderii ambelor părţi, Rusia şi Ucraina. O sursă din administraţia turcă a declarat agenţiei de presă Ria Novosti. „Obiectivul principal este realizarea unei încetări durabile a focului şi reluarea negocierilor de pace”, a spus sursa, subliniind că încă nu există date precise pentru discuţii ulterioare cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

UPDATE - Una dintre dronele ucrainene a explodat în suburbiile Moscovei (Krasnogorsk)

O explozie a luminat noaptea în Krasnogorsk, lângă Moscova. 

UPDATE - Moscova: 4 drone ucrainene doborâte, 2 în regiunea capitalei

Forţele de Apărare ale Moscovei au dejucat peste noapte un atac cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei: „Două avioane fără pilot au fost doborâte în regiunea capitalei, iar alte două au fost neutralizate de sistemele de război radio-electronice din regiunea Bryansk”. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, după cum a raportat Tass.

UPDATE - Rusia: navă de recunoaştere ucraineană distrusă

Rusia a anunţat că a doborât o navă de recunoaştere a armatei ucrainene în Marea Neagră „Aseară, echipajul unui Su-30cm (un avion de luptă) al navei de recunoaştere a Flotei Mării Negre a Aviaţiei Navale a Mării Negre. Forţele armate ale Ucrainei în zona instalaţiilor ruseşti de producţie de gaze din Marea Neagră”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

UPDATE - Alte drone ucrainene au fost doborâte în ​​apropierea Moscovei

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a susţinut că forţele ruse de apărare aeriană au doborât două drone de atac în noaptea de 22 august.

 

Ştirea zilei Kyiv Independent - Şeful grupării Wagner, Prigogjin, se află în Africa

Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, transmite într-o filmare postată pe Telegram că în acest moment se afla în Africa. 

Mesajul său video a fost distribuit pe 21 august de canalul Telegram „Razgruzka Vagnera” („Descărcarea lui Wagner”). 

În videoclip, Prigozhin, îmbrăcat în echipament militar, stă în pustiu, cu un grup de soldaţi în spate.

,,Wagner conduce operaţiuni de recunoaştere şi căutare. Facem Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă. Dreptate şi fericire pentru popoarele africane, un coşmar pentru ISIS, Al-Qaida şi alte bande", spune el în videoclip. 

Pe lângă faptul că a comis crime de război în Ucraina, mai ales la Bakhmut, după ce Rusia a eliberat criminali şi violatori condamnaţi şi i-a trimis în luptă, grupul Wagner a fost acuzat că a încălcat drepturile omului şi că a comis acte de tortură şi crime în Mali, în Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan şi Mozambic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici