Războiul din Ucraina, ziua 582. Rusia atacă din nou cu drone / Putin s-a văzut cu Kadîrov / NATO monitorizează Rusia din Lituania / Stoltenberg este la Kiev şi s-a referit la atacurile de la graniţa cu România

  • Ucraina este încrezătoare că SUA vor furniza rachete balistice mobile
  • Stoltenberg: Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO
  • Şeful NATO, la Kiev: nu există dovezi că au fost atacuri deliberate asupra României
  • Dronele ucrainene îi atacă pe invadatorii ruşi pe întuneric.
19741 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 582. Rusia atacă din nou cu drone / Putin s-a văzut cu Kadîrov / NATO monitorizează Rusia din Lituania / Stoltenberg este la Kiev şi s-a referit la atacurile de la graniţa cu România

Soldat ucrainean cu o dronă,Sursa Foto - Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE - Ucraina este încrezătoare că SUA vor furniza rachete balistice

Ministrul ucrainean de externe şi-a exprimat încrederea că SUA vor furniza o rachetă puternică cu rază lungă de acţiune denumită ATACMS.

Este "doar o chestiune de timp" până când Ucraina va primi arma Lockheed Martin, a declarat Dmytro Kuleba pentru Interfax-Ucraina.

Spre deosebire de Storm Shadow din Marea Britanie, ATACMS este o rachetă balistică lansată de la sol care poate fi trasă de lansatoare mobile.

"Sunt convins că furnizarea de rachete ATACMS către Ucraina este o chestiune de timp. La fel cum am mai rezolvat cu succes probleme cu alte tipuri de arme", a declarat ministrul.

UPDATE - Kazahstanul se distanţează de Rusia

Kazahstanul, vecinul Rusiei, a declarat că este pregătit să crească livrările de petrol către Germania.

Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a făcut acest anunţ după discuţiile cu cancelarul german Olaf Scholz, care au avut loc astăzi la Berlin.

De asemenea, preşedintele şi-a manifestat disponibilitatea de a respecta sancţiunile impuse ţării vecine.

UPDATE - Şeful NATO, la Kiev: nu există dovezi că au fost atacuri deliberate asupra României

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că în ceea ce priveşte incidentele de lângă graniţa României cu Ucraina nu există dovezi că au fost atacuri deliberate asupra teritoriului românesc, potrivit Sky News.

UPDATE - Stoltenberg: Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO

„La Vilnius am decis că Ucraina va adera la NATO şi astăzi Ucraina este mai aproape ca niciodată de Alianţă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă cu Zelesnki, de la Kiev. Stoltenberg a confirmat apoi intenţia Alianţei de a „întări graniţa de est”, calificând atacurile ruseşti la graniţa cu România drept „nechibzuite”.

UPDATE - Moscova: aderarea Armeniei la CPI este un act ostil

Decizia Armeniei de a adera la Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penală Internaţională, este un act „extrem de ostil” faţă de Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de agenţia Tass.

UPDATE - Kremlinul: creşterea cheltuielilor militare necesare pentru războiul hibrid

Creşterea cheltuielilor militare ale Rusiei, planificată pentru 2024, este „absolut necesară” din cauza „războiului hibrid” declanşat împotriva Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass. „Continuăm operaţiunea militară specială (în Ucraina) şi aceasta implică costuri mari”, a adăugat Peskov.

UPDATE - Stoltenberg, într-o vizită-surpriză la Kiev

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face o vizită-surpriză la Kiev. Alianţa anunţă acest lucru, anticipând conferinţa de presă cu preşedintele ucrainean. „Forţele ucrainene recuceresc treptat teritoriul”, a declarat el. Nordicul a mai explicat că a încheiat contracte de furnizare de muniţie a Ucrainei în valoare de 2,4 miliarde de euro. „Cu cât Ucraina devine mai puternică, cu atât ne apropiem de sfârşitul războiului. Rusia poate opri războiul astăzi, Ucraina nu are această opţiune”.

UPDATE - Putin s-a întâlnit cu Kadîrov

Preşedintele rus Vladimir Putin a purtat discuţii cu comandantul cecen Ramzan Kadîrov, a raportat de agenţia Ria Novosti. În ultimele zile, canalele ucrainene de Telegram au vehiculat zvonul că Kadîrov era grav bolnav sau chiar mort.

UPDATE - NATO desfăşoară avioane în Lituania, pentru a monitoriza activitatea Rusiei

NATO va desfăşura temporar aeronave de supraveghere ale Sistemului de avertizare şi control aeropurtat (AWACS) în Siauliai, Lituania. Primul dintre cele două avioane va sosi astăzi şi va efectua misiuni de monitorizare a activităţii militare ruseşti în apropierea graniţelor Alianţei. Asta scrie NATO pe site-ul său. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a sporit atenţia asupra mediului de securitate din regiunea Mării Baltice”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. În următoarele câteva zile, se vor începe zborurile de recunoaştere deasupra teritoriului Alianţei. Misiunea este de aşteptat să dureze câteva săptămâni. Avioanele aparţin unei flote de 14 avioane de supraveghere deţinute de NATO cu sediul în Geilenkirchen, Germania. Aproximativ 150 de soldaţi vor fi dislocaţi în Siauliai.

UPDATE - Moscova: încercarea de incursiune a sabotatorilor din Belgorod a fost dejucată

Rusia a dejucat o tentativă de incursiune a sabotorilor ucraineni în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de forţele de frontieră ruse. Potrivit sursei, încercarea „de trecere a frontierei de stat ruse a fost zădărnicită şi nu s-au înregistrat victime în rândul trupelor ruse”.

UPDATE - ISW: Iranul ar putea încheia un acord pentru vânzarea de rachete către Rusia în octombrie

Iranul ar putea încheia un acord pentru vânzarea de rachete Rusiei în octombrie. Şi mai ales după expirarea, pe 18 octombrie, a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care interzice astfel de acorduri. Acest lucru a fost declarat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând rapoarte de informaţii ucrainene şi israeliene. Potrivit acestora, Rusia încearcă „să achiziţioneze rachete balistice iraniene Fateh-110 şi Zolfaghar, ambele cu o rază de acţiune de cel puţin 300 de kilometri sau mai mult”. 

UPDATE - Ucraina a primit muniţie defectă de la Bulgaria: o pot repara

Parlamentul bulgar a aprobat decizia de a furniza armatei ucrainene muniţie defectă pe care Kievul, potrivit Sofia, va avea ocazia să o repare şi să o folosească. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă rusă Tass. Mai exact, Sofia plănuieşte să furnizeze Ucrainei stocul său de rachete defecte din seria 5V55, compatibile cu lansatoarele S-300 din epoca sovietică, de care nu are nevoie. „Ţara noastră nu are capacitatea de a repara în mod independent aceste muniţii şi utilizarea lor ar putea crea un risc grav pentru viaţa personalului militar bulgar. Ucraina a declarat că are capacitatea de a stoca astfel de muniţii”, au spus europarlamentarii în timpul votului transmis în direct pe site-ul Parlamentului. Opoziţia a acuzat majoritatea că trădează interesele naţionale şi a cerut demisia ministrului Apărării, Todor Tagarev. Rusia îndeamnă Bulgaria să reconsidere aceste decizii.

UPDATE - Kiev: Ucraina şi Polonia nu au nevoie de un război al cerealelor

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a vorbit astăzi despre criza cerealelor cu Polonia şi a spus că Ucraina nu are nevoie de acest „război”. „Nu avem nevoie de acest război al cerealelor sau chiar de Polonia. Istoria, viitorul şi securitatea nu ne lasă de ales decât să depăşim această criză”, a spus el, citat de RBC-Ucraina. „Nu noi am creat criza şi suntem absolut hotărâţi să o punem capăt. Emoţiile sunt mari. Temperatura ar putea să crească în continuare până pe 15 octombrie, ziua alegerilor poloneze. Dar suntem hotărâţi să fim constructivi”, a declarat ministrul.

UPDATE - Vizită-surpriză la Kiev

Grant Shapps, noul şef al apărării din Marea Britanie, s-a întâlnit joi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita-surpriză are loc la Kiev şi a fost anunţată de biroul prezidenţial ucrainean.

„O întâlnire semnificativă cu Secretarul de Stat pentru Apărare, Shapps Grant. Vă mulţumim pentru sprijinul dvs. financiar, de apărare şi umanitar pentru Ucraina! Cooperarea noastră în sfera militară îmbunătăţeşte semnificativ capacităţile soldaţilor ucraineni pe câmpul de luptă", au anunţat ucrainenii pe Telegram.

Sursa nu a precizat locul exact şi ora întâlnirii.

Zelenski a precizat că prin cooperarea dintre ambele ţări „armata ucraineană poate să-şi extindă semnificativ capacităţile pe câmpul de luptă, în special prin intermediul armelor cu rază lungă de acţiune”.

Cei doi au discutat şi despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, spunând că este „deosebit de importantă în perioada de pregătire a sezonului de iarnă”.

UPDATE - Putin: creăm arme avansate capabile să menţină un echilibru strategic în lume

Autoritatea nucleară rusă „Rosatom se angajează să creeze arme avansate capabile să menţină un echilibru strategic în lume”. Aşa a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin citat de agenţia de presă Ria Novosti. „Este important ca oamenii de ştiinţă ruşi din domeniul nuclear să crească contactele reciproc avantajoase cu parteneri conştiincioşi şi de încredere din străinătate”, a adăugat liderul de la Kremlin.

UPDATE - Lavrov, gata de negocieri, dar în termenii Moscovei

Moscova este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar ţinând cont de realităţile de pe teren şi de interesele de securitate ale Rusiei. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat acest lucru într-un interviu acordat agenţiei Tass. „Poziţia noastră rămâne în vigoare: suntem pregătiţi să negociem, dar să negociem ţinând cont de realităţile care s-au dezvoltat în prezent pe teren; şi ţinând cont şi – a adăugat el – de poziţia noastră, care este bine cunoscută tuturor: Luaţi în considerare interesele noastre, interesele securităţii noastre, interesele de a preveni crearea unui regim nazist ostil la graniţele Rusiei”.

UPDATE - Kiev, peste 30 de drone distruse într-un atac rusesc din sud

Apărarea aeriană ucraineană a distrus peste treizeci de drone în noaptea de miercuri până joi, în timpul unui atac rusesc în regiunile Odesa şi Mikolaiv, în sudul ţării, a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al armatei ucrainene, vorbind despre „un atac masiv”. „Munca apărării aeriene a fost destul de eficientă. Peste 30 de drone au fost distruse. Estimări mai precise vor fi furnizate de către Forţele Aeriene. Inamicul nu încetează să atace, nu încetează să exercite presiune şi încearcă noi tactici, mai ales prin folosirea unor atacuri masive”, a continuat Gumenyuk. Forţele ruse vizează în mod regulat regiunea de sud a Ucrainei de la marginea Mării Negre, unde se află infrastructura portuară crucială pentru comerţul maritim.

UPDATE - Haley: victoria Rusiei în Ucraina este o victorie pentru China

„O victorie pentru Rusia” în Ucraina „este o victorie pentru China”, a declarat fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, în cadrul celei de-a doua dezbateri dintre candidaţii republicani la Casa Albă.

UPDATE - Kiev: bombe ruseşti în regiunea Doneţk, un om ucis

Forţele ruse au bombardat aşezările din nordul regiunii Doneţk, ucigând o persoană şi rănind alte patru. Parchetul regional ucrainean a raportat asta ​​pe Facebook. „Unităţile armate ale statului agresor au efectuat bombardamente împotriva aşezărilor din nordul regiunii. În special, bombardamentele au avut loc în Kostiantinivka, Toreţk şi Kalinivka. Potrivit datelor preliminare, ocupanţii au folosit bombe ghidate şi de mare viteză”.

UPDATE - Cum se adăpostesc ruşii de atacurile Ucrainei

UPDATE - Ucraina se apără de dronele ruşilor

UPDATE  - CNN: Republicanii Camerei Reprezentanţilor resping acordul democraţilor din Senatul american pe măsură ce blocajul guvernamental se apropie

Proiectul de lege include o finanţare suplimentară de 6,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, cuprinzând 4,5 miliarde de dolari pentru echipamente de apărare şi 1,6 miliarde de dolari în sprijin bugetar fiscal.

UPDATE - WSJ: Scholz blochează transferul rachetelor Taurus în Ucraina din cauza fricii sale faţă de Rusia

Alţi membri ai coaliţiei de guvernământ din Germania au aprobat trimiterea de rachete Taurus în Ucraina. Pe 4 septembrie, parlamentarul german Marie-Agnes Strack-Zimmermann a scris pe Twitter că „ Scholtz blochează această decizie în cadrul coaliţiei”.

Ştirea iniţială - Dronele ucrainene îi atacă pe invadatorii ruşi pe întuneric  

Doi soldaţi ucraineni se adună în jurul unui controlor de drone în întuneric, feţele lor fiind iluminate doar de ecranul acestuia.

„Oh, ceva arde”, spune unul. Tocmai au aruncat o bombă pe o ţintă rusă.

Asaltul nocturn este parte a unei ofensive ucrainene coordonate în apropierea oraşului ucrainean asediat Bakhmut, la care CNN a obţinut acces exclusiv.

„Vom lovi prima lor linie şi băieţii noştri vor avansa asupra inamicului”, spune unul dintre piloţii de drone, care merge după numele său de cod „Groove”.

Trupele terestre ucrainene sunt echipate cu echipamente occidentale de vedere pe timp de noapte şi au un avantaj în operaţiunile nocturne, dar avioanele de atac la sol ale Kievului nu sunt potrivite pentru întuneric, aşa că această unitate de drone poreclită „Cod 9.2” face faţă.

„Dronele văd în noapte ca în lumina zilei”, explică „Groove”. „Vedem infanteria, lovim vehiculele, tunurile, tot ce trebuie să distrugem.”

Ei folosesc vehicule aeriene fără pilot „Vampir” fabricate în Ucraina, un hexacopter achiziţionat de guvernul din Kiev, parte a unei iniţiative conduse de Ministerul pentru Transformare Digitală în a  furniza forţelor ucrainene tehnologie pe câmpul de luptă.

„Fiecare dronă este echipată cu un imager termic, astfel încât să poată opera eficient noaptea. Ele pot transporta până la 15 kilograme”, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov, într-un videoclip Telegram din august anul trecut. 

„Militarii le vor folosi pentru a distruge atât maşinile blindate, cât şi tancurile, precum şi structurile de apărare ale inamicului, fortificaţiile sau depozitele de muniţie.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici