Războiul din Ucraina, ziua 583. Putin îi cere ajutor unui fost locotenent al lui Prigojin / Reparaţii la podul Kerci, circulaţia a fost oprită o vreme / Navalnîi, trimis la carceră grea / Kiev: 7 nave ruseşti în Marea Neagră cu cel puţin 14 rachete de croazieră

  • Rustem Umerov a declarat că s-a format o nouă alianţă între Ucraina şi Franţa.
  • Pentagon: Blocajul guvernamental ar putea afecta pregătirea piloţilor ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16
  • Preţul petrolului scade pe măsură ce Rusia şi Arabia Saudită plănuiesc să crească oferta
7475 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 583. Putin îi cere ajutor unui fost locotenent al lui Prigojin / Reparaţii la podul Kerci, circulaţia a fost oprită o vreme / Navalnîi, trimis la carceră grea / Kiev: 7 nave ruseşti în Marea Neagră cu cel puţin 14 rachete de croazieră

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE - Şeful NATO, "încrezător" că Polonia şi Slovacia vor susţine în continuare Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este încrezător că Ucraina va continua să aibă sprijinul Poloniei în timpul conflictului.

Polonia îşi alege un nou parlament pe 15 octombrie şi a declarat săptămâna trecută că nu va mai fi de acord cu noi livrări de arme, ci se va concentra pe refacerea propriilor stocuri.

"Mă aştept şi sunt încrezător că Ucraina şi Polonia vor găsi o modalitate de a rezolva aceste probleme fără ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra sprijinului militar acordat Ucrainei", a declarat Stoltenberg pentru Reuters.

De asemenea, a discutat despre posibila poziţie a Slovaciei în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei. Această ţară se va prezenta mâine la urne, care ameninţă să divizeze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

UPDATE - Putin înrolează 130.000 de cetăţeni pentru serviciul militar de toamnă

Vladimir Putin a semnat un decret prin care a convocat 130.000 de cetăţeni pentru serviciul militar din această toamnă.

În Rusia, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani trebuie să servească un an în armată sau să urmeze o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare.

Putin, care a semnat un ordin în martie prin care a chemat 147.000 de persoane pentru campania de primăvară, a declarat luna aceasta că se pregăteşte pentru un război lung în Ucraina.

În iulie, parlamentul rus a ridicat vârsta maximă de recrutare la 30 de ani de la 27 de ani, începând cu 1 ianuarie 2024.

UPDATE - Şapte ţări comandă muniţie în cadrul programului UE de ajutorare a Ucrainei

Ucraina va fi aprovizionată cu un milion de obuze şi rachete în decurs de un an, în cadrul unei noi scheme de achiziţii publice a UE.

Comenzile, negociate de Agenţia Europeană de Apărare (AEA), includ muniţii de artilerie de 155 mm comandate de şapte ţări din UE, vitale în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

În prezent, ţările efectiv implicate rămân confidenţiale, dar Lituania şi Luxemburg au confirmat că participă.

UPDATE - Elveţia aprobă un pachet pentru eliminarea minelor

Încă 100 de milioane de franci elveţieni vor fi cheltuite de Elveţia pentru eliminarea minelor antipersonal din Ucraina.

Într-o declaraţie, guvernul a precizat că aceşti bani vor fi rezervaţi pentru deminarea umanitară între 2024 şi 2027, fiind finanţaţi în părţi egale de către Departamentul Apărării, Protecţiei Civile şi Sportului (DDPS) şi Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE).

Elveţia s-a alăturat sancţiunilor UE împotriva Rusiei la sfârşitul lunii februarie 2022 şi a fost implicată activ în eforturile de deminare din Ucraina.

UPDATE - Oficial al armatei ruse: Recruţii de toamnă nu vor merge în Ucraina

Un oficial militar rus a spus că soldaţii recrutaţi în timpul campaniei de recrutare din toamnă nu vor fi trimişi la luptă în Ucraina şi că Statul Major General nu are planuri pentru noi mobilizări suplimentare, scrie Tass. „Noii recruţi nu vor fi dislocaţi în Republica Populară Lugansk, Republica Populară Doneţk, regiunea Herson sau regiunea Zaporojie pentru a îndeplini sarcini în cadrul operaţiunii militare speciale”, a spus Vladimir Ţimlianski, şef adjunct al departamentului de organizare şi mobilizare al RM. Statul Major rus, comentând cu privire la recrutarea de toamnă, care va începe la 1 octombrie. „Aş dori să subliniez – a adăugat oficialul – că Statul Major (al Forţelor Armate Ruse) nu are planuri de mobilizare ulterioară”.

UPDATE - 85 de mii de refugiaţi din Nagorno-Karabah ajung în Armenia

Guvernul armean spune că aproape 85.000 de refugiaţi au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah. Acest lucru a fost raportat de agenţia Interfax. „În prezent, 84.770 de persoane strămutate au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah”, a declarat Nazeli BaghdasarIan, purtătoarea de cuvânt a premierului armean. Potrivit datelor oficiale, în Nagorno-Karabah trăiesc aproximativ 120.000 de armeni. 

UPDATE - Ucraina îşi revendică responsabilitatea pentru atacul cu drone de la Kursk

Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) au revendicat atacul cu drone asupra unei substaţii electrice din regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, care a deservit infrastructura militară a armatei ruse.

„În timp ce Ministerul rus al Apărării raportează presupusa doborâre a 11 drone ucrainene în regiunea Kursk, avem o înregistrare video cu un atac reuşit asupra unei staţii electrice”, a declarat o sursă SBU pentru agenţia naţională de presă Ukrinform, care publică şi imagini. 

UPDATE - Moscova: nu va fi nicio mobilizare nouă

„Marele Stat Major nu are planuri de mobilizare ulterioară”. Contraamiralul Vladimir Ţimlianski, numărul doi al departamentului de organizare şi mobilizare al Statului Major al Rusiei, s-a exprimat astfel în perspectiva „conscripţiei de toamnă”, în timp ce conflictul din Ucraina continuă şi a trecut mai bine de un an şi jumătate de la început. a invaziei ruse. 

UPDATE - Bombe la Herson: 3 morţi şi mai mulţi răniţi

Cel puţin trei persoane au fost ucise în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în ultimul val de atacuri ruseşti. Guvernatorul militar Oleksandr Prokudin a făcut acest lucru cunoscut pe Telegram, adăugând că cinci locuitori au fost răniţi de bombardamentele puternice ieri, în timp ce încă două persoane au fost rănite astăzi. Armata rusă a tras în regiune de 96 de ori în 24 de ore, a spus Prokudin. Herson a asistat în ultimele zile la bombardamente grele repetate care au cauzat multe victime civile.

UPDATE - Orban: înainte ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE, trebuie să se răspundă la întrebări foarte dificile

Orban a spus că trebuie să se răspundă „întrebărilor foarte dificile” înainte ca UE să poată începe negocierile de aderare cu Ucraina. The Guardian o raportează. Ţările UE vor trebui să decidă în decembrie dacă permit Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, ceea ce ar necesita sprijinul unanim din partea tuturor celor 27 de membri. Diplomaţii au spus că Ungaria ar putea reprezenta un obstacol. „Nu putem evita întrebarea – când avem negocieri la Bruxelles în toamnă cu privire la viitorul Ucrainei – dacă putem lua în considerare cu adevărat aderarea ţării, dacă putem începe negocierile de aderare cu o ţară aflată în război”, a spus Orban pentru radioul de stat.

„Nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, din moment ce războiul este încă în desfăşurare, nu ştim cât de mare este populaţia sa în timp ce ei fug. Admiterea unei ţări în UE fără a-i cunoaşte parametrii ar fi fără precedent”, a spus premierul, cu cuvinte care par să pună sub semnul întrebării viitorul teritorial al Ucrainei după război. „Deci cred că trebuie să răspundem la întrebări foarte lungi şi dificile până când ajungem să decidem cu adevărat cu privire la începerea negocierilor de aderare”, a spus el.

UPDATE - Deminarea Ucrainei va costa 35 de miliarde de euro

Oleh Nemchinov, ministrul ucrainean, a spus asta astăzi în timpul teletonului organizat pentru a acoperi conflictul. „Aproximativ un sfert din Ucraina, sau 174.000 de kilometri pătraţi, este potenţial contaminat cu dispozitive explozive”, a spus Nemchinov. „În prezent, conform estimărilor preliminare ale unei bănci internaţionale, costul deminarii acestui teritoriu se ridică la aproximativ 35 de miliarde de euro”, a continuat el, adăugând că 40.000 de kilometri pătraţi ar putea fi deja curăţaţi.

UPDATE - Kiev: infrastructura din Kupiansk, lovită de rachete ruseşti

Ruşii au lovit ieri Kupiansk cu o rachetă Grom-E1, distrugând o „infrastructură” neidentificată, conform celor precizate de radiodifuzorul Rbc-Ucraina pe canalul său de Telegram.

UPDATE - Kiev: 7 nave ruseşti în Marea Neagră cu cel puţin 14 rachete de croazieră

Flota rusă de la Marea Neagră a desfăşurat cel puţin şapte unităţi în largul coastei Ucrainei, inclusiv două crucişătoare cu rachete ghidate cu cel puţin 14 rachete de croazieră Kalibr. Acest lucru a fost raportat de canalul Telegram al ZSU, forţele armate ale Kievului.

UPDATE - Putin îi cere ajutor fostului locotenent al lui Prigojin 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut unui fost locotenent al fondatorului formaţiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit luna trecută într-un accident de avion, să antreneze noi voluntari care să fie folosiţi pentru a lupta în Ucraina. Este vorba despre Andrei Troşev.

UPDATE - Kremlinul confirmă întâlnirea dintre Putin şi Haftar 

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu comandantul Armatei Naţionale Libiene, generalul Khalifa Haftar. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după cum a raportat Tass, confirmând ştirea publicată de Armata Naţională Libiană. „Da, confirmăm întâlnirea. A avut loc astăzi la Kremlin. S-a discutat situaţia din Libia şi din întreaga regiune”, a spus Peskov.

UPDATE - SUA: armele noastre pentru Kiev nu au căzut niciodată în mâini greşite

Armele pe care Ucraina le primeşte de la Statele Unite pentru a combate agresiunea rusă sunt folosite corect şi nu au existat cazuri de cădere în mâini greşite, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. „Avem mecanisme puternice de responsabilitate pentru armele SUA şi asistenţa militară pe care o oferim Ucrainei", a spus Miller. „Avem mecanisme puternice de supraveghere”. Din ianuarie 2021, Statele Unite au investit peste 44,5 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE - Moscova: 11 drone distruse în regiunile Kaluga şi Kursk

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 11 drone ucrainene peste regiunile Kursk şi Kaluga, relatează Ria Novosti, care citează canalul de Telegram al Ministerului Apărării: „În noaptea de 29 septembrie a fost oprită încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu UAV-uri aeriene împotriva obiectelor de pe teritoriul Rusiei. Au fost oprite 11 vehicule aeriene fără pilot ucrainene. distruse de sistemele de apărare aeriană în serviciu, unul dintre ele pe teritoriul regiunii Kaluga şi 10 peste regiunea Kursk”.

UPDATE - Dronă ucraineană a avariat o centrală electrică din regiunea rusă Kursk

O dronă ucraineană a aruncat două dispozitive explozive într-o substaţie de electricitate din regiunea de vest a Rusiei, Kursk, lăsând cinci locaţii şi un spital fără electricitate, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe Telegram. S-a întâmplat în districtul Belovski. „Un transformator electric a luat foc. Cinci zone populate şi un spital sunt fără electricitate”, scrie Starovoit, adăugând că echipajele de pompieri se îndreaptă spre zonă şi „reparaţiile vor începe de îndată ce zona va fi sigură”.

UPDATE - Rusia: disidentul Navalnîi, condamnat la un an de închisoare dură

Pentru Aleksej Navalnîi, principalul oponent al guvernului rus acum reţinut în infama colonie penală IK-6, la 250 km de Moscova, condiţiile încarcerării sale sunt din ce în ce mai dure, iar ieri a anunţat pe X, unde comunică prin avocaţii săi, că va fi transferat la aşa-numitul EPKT pentru următoarele 12 luni. Adică cea mai dură închisoare, cu izolare maximă. Chiar cu o zi înainte, instanţa îi respinsese contestaţia de dublare a pedepsei, la 19 ani, pe care i se acordase luna trecută pentru „extremism”. „Un an de EPKT este cea mai severă pedeapsă posibilă în toate tipurile de închisori”, a spus Navalnîi.

UPDATE - Explozii în regiunile ucrainene Sumi şi Mikolaiv

Mai multe explozii au fost auzite în această dimineaţă în regiunile ucrainene Sumi şi Mikolaiv, potrivit presei locale. În cele două oblaste s-a declanşat alarma de raid aerian, iar sistemele de apărare au intrat în acţiune.

UPDATE - Podul din Crimeea a fost închis temporar pentru reparaţii

Traficul pe Podul Crimeei a fost suspendat temporar până astăzi, ora 6 dimineaţa, ora Moscovei, relatează canalul de infrastructură Telegram. Ministerul rus al Transporturilor a declarat mai devreme că podul Kerci va rămâne închis vehiculelor cu motor câteva ore din cauza lucrărilor de reparaţii. Ieri a avut loc o explozie puternică în apropiere de Krasnoperekopsk, care a dus la închiderea podului din Crimeea. Pe 17 iulie, structura a fost atacată de două drone marine ucrainene, provocând victime şi pagube.

UPDATE 05:00 - Preţul petrolului scade pe măsură ce Rusia şi Arabia Saudită plănuiesc să crească oferta

Preţul petrolului a scăzut la începutul tranzacţiilor pe 29 septembrie, după o creştere recentă, deoarece profitul şi anticiparea unei oferte crescute din Rusia şi Arabia Saudită au umbrit previziunile optimiste ale cererii, a raportat Reuters.

UPDATE 01:00 - Pentagon: Blocajul guvernamental ar putea afecta pregătirea piloţilor ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat în timpul unei conferinţe de presă că blocajul guvernamental este cel mai rău scenariu care se poate întâmpla cu Departamentul de Apărare în ceea ce priveşte pregătirea echipajelor ucrainene pentru avioanele F-16, citează Kyiv Independent

Ştirea iniţială - Rustem Umerov a declarat că s-a format o nouă alianţă între Ucraina şi Franţa 

Ministrul apărării Rustem Umerov a declarat că el şi Sebastien Lecoru, ministrul apărării francez, se concentrează pe stimularea cooperării în ceea ce priveşte instruirea forţelor armate ale Kievului, dar şi în domeniul tehnic, scrie The Guardian.

„Zeci de proiecte au fost lansate sau sunt în curs de discuţie, cu scopul de a organiza producţia comună de arme noi sau întreţinerea armelor care se află deja la noi", a declarat Umerov într-o conferinţă de presă alături de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

Cele două ţări iau în considerare înfiinţarea unui fond „pentru a sprijini întreprinderile comune cu partenerii noştri şi companiile care doresc să înceapă producţia în Ucraina".

Franţa şi Ucraina vor analiza „ce pot face împreună în ceea ce priveşte achiziţia sau producţia de arme". Iar Parisul îşi va menţine nivelurile actuale de pregătire a soldaţilor ucraineni cu peste 7.000 în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici