Războiul din Ucraina, ziua 584. Noul val de recrutare în armata rusă va include regiunile ucrainene ocupate / Sărbătoare, azi, la Moscova: Ziua Reunificării, un an de la anexarea celor 4 teritorii, acţiune nerecunoscută internaţional / Gerasimov, gata să-şi retragă trupele din Bahmut

  • Noua rundă de recrutare a Rusiei în armată va include teritoriile ucrainene ocupate.
  • Deţinuţii ruşi ucişi în războiul din Ucraina "şi-au dat viaţa pentru patrie", susţine Putin.
  • Specialişti vor merge în Ucraina pentru a planifica producţia de apărare antiaeriană.
13654 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 584. Noul val de recrutare în armata rusă va include regiunile ucrainene ocupate / Sărbătoare, azi, la Moscova: Ziua Reunificării, un an de la anexarea celor 4 teritorii, acţiune nerecunoscută internaţional / Gerasimov, gata să-şi retragă trupele din Bahmut

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE - NATO anunţă că „a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală” din Kosovo

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat pe 29 septembrie că alianţa militară a aprobat suplimentarea forţelor de menţinere a păcii în Kosovo, după tulburările de la graniţa dintre Kosovo şi Serbia, soldate cu patru morţi.
 
"Facem apel la toate părţile să se retragă urgent. Continuăm să îndemnăm Belgradul şi Pristina să se angajeze în dialogul facilitat de UE ca singura modalitate de a rezolva problemele şi de a ajunge la soluţii care să respecte drepturile tuturor comunităţilor. Acest lucru este esenţial pentru o securitate durabilă în Kosovo şi pentru stabilitatea în regiune", a declarat Stoltenberg.

UPDATE - Medvedev ameninţă că Rusia va pune stăpânire pe mai multe regiuni din Ucraina

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat un avertisment că Rusia intenţionează să captureze mai multe regiuni ucrainene.
 
Într-un mesaj pe Telegram care comemorează un an de la anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene, Medvedev a declarat că "vor exista mai multe regiuni noi în Rusia".
 
Medvedev a afirmat că războiul Rusiei va continua până când guvernul ucrainean va fi "complet distrus" şi "teritoriile originale ruseşti vor fi eliberate de inamic".

UPDATE - Borrell face o vizită neanunţată la Odesa

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a efectuat o vizită neanunţată la Odesa pe 30 septembrie, în timpul căreia a reiterat sprijinul UE pentru Ucraina.
 
"Odesa este un oraş istoric frumos. Ar trebui să fie pe prima pagină a ziarelor pentru cultura şi spiritul său vibrant", a scris Borrell pe Twitter. "În schimb, marchează ştirile ca ţintă frecventă a războiului lui Putin".
 
În timp ce anexarea ilegală de către Rusia a unor părţi din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson atinge un an, Borrell a declarat că Ucraina are "toate drepturile de a se apăra împotriva agresiunii ruseşti şi de a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului său".
 

UPDATE - Zelenski s-a întâlnit cu ministrul slovac al apărării

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul slovac al Apărării, Martin Sklenar, pe 30 septembrie, la Kiev, a anunţat Zelenski pe reţelele de socializare.
 
Potrivit lui Zelenski, liderii au discutat despre cooperarea cu Slovacia în ceea ce priveşte nevoile armatei ucrainene, situaţia de pe linia frontului şi deminarea.
 
"Mulţumesc Slovaciei pentru sprijinul acordat Ucrainei", a declarat Zelenski.
 
Slovacia, membră NATO şi UE, a oferit Ucrainei sprijin umanitar şi militar de la începutul invaziei la scară largă.
 
Echipamentul militar furnizat Kievului a inclus artilerie, vehicule blindate, apărare aeriană şi, mai ales, 13 avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică, operate anterior de forţele aeriene slovace.

UPDATE -  Soldatul şi fotograful ucraineano-american „John” a murit în prima linie

Soldatul şi fotograful ucrainean Volodimir Mironiuk, cunoscut sub porecla John, a fost ucis pe prima linie lângă Kurdiumivka, Doneţk. Jurnalistul Yurii Butusov a făcut cunoscut acest lucru pe Facebook, spunând că a murit „cu camera în mâini”, după cum relatează Kyiv Independent. Myroniuk, 59 de ani, a fost un fotograf independent care a documentat bătăliile pe front. Butusov, redactor-şef al Censor.net, l-a descris pe Mironiuk drept un „fotograf erou”. Reporterul a spus că Mironiuk era ucrainean, dar a lucrat mulţi ani ca şofer de camion în Statele Unite şi avea cetăţenie americană.

UPDATE - Moscova: am oprit trupele ucrainene care încercau să aterizeze lângă Herson

Armata rusă a oprit o încercare de debarcare ucraineană pe insula Bolşoi Potemkin, situată la gura Niprului, lângă Herson. O sursă a declarat pentru Ria Novosti. „În ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu foc al formaţiunilor grupului de trupe Nipru în direcţia Herson, a fost oprită o tentativă de aterizare a inamicului pe insula Bolşoi Potemkin, până la 12 militari ai Forţelor Armate ucrainene au fost ucişi”, a explicat sursa.

UPDATE - Ministrul Apărării din Slovacia, întâlnire, astăzi, cu Zelenski, la Kiev

Ministrul slovac al Apărării, Martin Sklenar, s-a întâlnit astăzi la Kiev cu Volodimir Zelenski: preşedintele ucrainean a postat videoclipul întâlnirii pe Telegram. „Principalele subiecte discutate au fost situaţia de pe front, nevoile prioritare ale forţelor de apărare ucrainene, deminarea umanitară şi cooperarea dintre ţările noastre în acest domeniu. Sunt recunoscător Slovaciei pentru sprijinul Ucrainei”, a scris Zelenski. Vizita lui Sklenar are loc în ziua în care s-au deschis urnele în Slovacia pentru alegerile legislative în care fostul premier Robert Fico pare favorit, cu simpatii suveraniste şi putiniste care, printre altele, doreşte să înceteze trimiterea de arme în Ucraina.

UPDATE - Patru atacuri au fost dejucate în zona Krasny Lyman

Armata rusă a dejucat patru atacuri aeriene ucrainene în zona Krasni Liman, din regiunea Doneţsk, anunţă agenţia de presă Interfax. „Patru încercări de atac ale echipelor de asalt ale brigăzii 63 mecanizate a Forţelor Armate Ucrainene au fost dejucate şi respinse de acţiunile unităţilor Grupului Central, focul artileriei şi aeronavele de asalt şi armatei”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Alexander Savciuk. „Peste zece unităţi de artilerie ucraineană – a adăugat el – au fost identificate şi distruse cu contrabateria”. Potrivit celor raportate de armată, răspunsul rusesc a provocat moartea a aproximativ 50 de soldaţi ucraineni şi distrugerea unui vehicul blindat.

UPDATE - Surse americane: Gerasimov este pe cale să mute trupele pe frontul de sud-est

O sursă rusă a speculat cu privire la intenţiile şefului de stat major al Forţelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, de a întări linia de luptă în zona Melitopol, din sud-estul Ucrainei, şi ar fi, de asemenea, dispusă să retragă forţele din Bahmut pentru a împiedica forţele ucrainene să aducă artilerie mai aproape de Crimeea. Centrul american ISW ​​(Institutul pentru Studiul Războiului) scrie acest lucru în ultimul său raport. „O sursă din interior a spus că Gerasimov vrea să reţină forţele ruse pentru apărarea Melitopolului şi Berdianskului, poate în detrimentul apărării regiunii Tokmak. Gerasimov este, de asemenea, dispus să retragă forţele din Bahmut şi preferă să apere Melitopolul, pentru a împiedica forţele ucrainene să aducă artilerie mai aproape de Crimeea”, se arată în raport.

UPDATE - Peste noapte, 30 din 40 de drone ruseşti au fost doborâte în regiunile Odesa, Mikolaiv şi Viniţia

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus peste noapte 30 de drone din 40 lansate de forţele ruse. Forţele Aeriene din Kiev au raportat acest lucru într-o actualizare pe Telegram. „În noaptea de 30 septembrie 2023, invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu UAV-uri de tip „Shahed” din sud”, se arată în mesaj. „În total, au fost înregistrate aproximativ 40 de UAV-uri de atac „Shahed-131/136”. Forţele şi activele Forţelor Aeriene, în cooperare cu apărarea antiaeriană a Forţelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus 30 de şahed-uri în regiunile Odesa, Mikolaiv şi Viniţia”.

UPDATE - Explozii în Odesa, fumul este vizibil de pe mare

Au loc explozii în regiunea Odesa, în zona portului din Iujne, au informat canalele Telegram şi ziarul local Dumskaya. Martorii oculari raportează că peste mare este vizibil fum. Alarma este încă în curs şi armata ucraineană nu a comentat încă situaţia.

UPDATE - Zelenski: vom crea un fond special de apărare din bunurile ruseşti confiscate

Ucraina intenţionează să creeze un fond special de apărare: acesta va fi finanţat prin dividende din activele apărării statului şi profituri din vânzarea bunurilor confiscate ale Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Zelenski în timpul Forumului Industriilor de Apărare, după cum a raportat RBC Ucraina. „Un fond special de apărare va fi înfiinţat în Ucraina”, a spus şeful Ucrainei.

UPDATE: Kiev: 278.130 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptă. 470 de decese în ultimele 24 de ore

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, bilanţul soldaţilor ruşi în Ucraina a crescut la aproximativ 278.130, dintre care 470 au fost ucişi doar în ultimele 24 de ore. Raportul zilnic al Statului Major a fost postat pe Facebook. „Între 24 februarie 2022 şi 30 septembrie 2023, pierderile totale în luptă ale inamicului au inclus şi 4.691 tancuri, 8.984 vehicule blindate de luptă, 6.447 sisteme de artilerie, 796 sisteme de lansare multiplă de rachete, 537 sisteme de război antiaer, 315 avioane, 316 elicoptere, 88.54 autovehicule şi rezervoare de combustibil, 20 nave/ambarcaţiuni de război, un submarin, 5.006 vehicule aeriene fără pilot, 932 unităţi de echipamente speciale. În total, au fost doborâte 1.529 de rachete de croazieră inamice. Datele nu au fost încă actualizate", a scris, de asemenea, Statul Major de la Kiev, amintind că ieri Forţele aeriene ucrainene au lansat 11 atacuri.

UPDATE - Moscova: dronele Kievului, în regiunile Belgorod şi Briansk

Dronele ucrainene au vizat aseară regiunile ruseşti Belgorod şi Briansk, potrivit autorităţilor locale. „Un sistem de apărare aeriană a fost activat deasupra Belgorodului şi a regiunii înconjurătoare: ţintele au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraş”, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov pe Telegram, precizând că nu au existat victime sau pagube deosebite. Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a spus în schimb că un atac cu dronă ucraineană asupra satului Pogar a provocat întreruperea furnizării locale de energie electrică. De asemenea, nici în acest caz nu au fost raportate victime.

UPDATE - Rusia atacă în vestul Ucrainei

UPDATE - Concert la Moscova pentru anexarea regiunilor ucrainene, dar fără Putin: evenimentul nu va fi difuzat pe niciun canal

În Piaţa Roşie din Moscova este programat pentru azi un concert pentru a sărbători prima aniversare a anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Preşedintele rus Vladimir Putin nu participă la eveniment. Novaya Gazeta relatează pe Telegram. Concertul „One Country, One Family, One Russia” va dura două ore şi va vedea alternând pe scenă artişti care participă regulat la acest tip de iniţiative, precum „Lube”, Shaman, Polina Gagarina, Grigory Leps, Oleg Gazmanov.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, aminteşte mass-media rusă Meduza, Putin nu a ratat nicio ocazie de a apărea la aceste evenimente, dar de data aceasta, ofiţerul său de presă Dmitri Peskov, a informat că „nu este în planul lui” să participe. Concertul, spre deosebire de evenimente similare anterioare, nu va fi difuzat nici pe canale federale, nici pe internet. Preşedintele rus a semnat o lege care indică 30 septembrie ca dată oficială a „reunificării” celor patru regiuni în Federaţia Rusă. Iar 30 septembrie 2023 marchează un an de la anexare.

UPDATE - Azi, mesaj video de la Putin, de Ziua Reunificării

Un mesaj video de la preşedintele rus, Vladimir Putin, este aşteptat azi, cu ocazia „Zilei Reunificării”, în care Rusia sărbătoreşte anexarea teritoriilor a patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei (Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk), a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că Putin îi va felicita pe ruşi. La 30 septembrie, în urmă cu un an, Putin a semnat anexarea acestor teritorii la Rusia, în urma referendumurilor nerecunoscute de comunitatea internaţională.

UPDATE - Noua rundă de recrutare a Rusiei va include teritoriile ocupate

Campania de recrutare de toamnă a Rusiei, care va începe la 1 octombrie, va include oficial regiunile din Ucraina aflate sub ocupaţie militară, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Recrutările din toamna anului 2023 va include zonele anexate din regiunile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.

Decretul, promulgat de Vladimir Putin, va chema 130.000 de recruţi de cetăţeni la serviciul militar obligatoriu. Rusia desfăşoară două campanii de recrutare pe an, în primăvară şi toamnă.

UPDATE - Germania critică decizia privind Jocurile Paralimpice de la Paris

Şeful Comitetului Paralimpic german, Julius Beucher, a criticat decizia IPC de a permite sportivilor ruşi şi bieloruşi să concureze ca neutrali la Jocurile Paralimpice de la Paris de anul viitor.

"Acesta nu este un moment grozav pentru comunitatea de valori a IPC", a declarat Beucher pentru agenţia de presă dpa. "Încă mai există un război în desfăşurare. Mai teribil decât înainte".

Beucher a afirmat că nu a existat "nici măcar un singur cuvânt de regret" cu privire la război din partea Comitetului Paralimpic rus. "Dimpotrivă. Ei îndeamnă la război, glorifică crimele şi omorurile".

UPDATE - Deţinuţii ruşi ucişi în războiul din Ucraina "şi-au dat viaţa pentru patrie", susţine Putin

Deţinuţii ruşi care au luat parte la războiul din Ucraina şi au murit "s-au răscumpărat pe deplin", a declarat Vladimir Putin.

În cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, Putin a spus despre deţinuţi: "Ei sunt morţi. Toată lumea poate face unele greşeli, au făcut-o cândva. Dar ei şi-au dat viaţa pentru patrie şi s-au răscumpărat pe deplin".

La începutul acestui an, s-a raportat că deţinuţii ruşi erau trimişi pe frontul armatei.

New York Times a relatat că Ministerul Apărării a înrolat mii de deţinuţi din închisorile ţării în unităţi speciale numite "Storm Z" în februarie.

Specialişti vor merge în Ucraina pentru a planifica producţia de apărare antiaeriană

Specialişti vor sosi în Ucraina în viitorul apropiat pentru a întocmi planuri de producţie de echipamente militare, a declarat şeful de cabinet al preşedintelui.

Vorbind cu reporterii, Andriy Yermak a declarat: "Cred că foarte curând vor sosi aici specialişti care vor face un plan pentru producţia proprie a tot ceea ce avem nevoie. În primul rând, acest lucru se referă la apărarea antiaeriană".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici