Războiul din Ucraina, ziua 586. Se duc iarăşi bătălii grele la Bahmut / Lansează Rusia o nouă ofensivă? / Joe Biden nu lasă din braţe Ucraina, după ce Congresul a evitat o paralizie bugetară / Miniştrii de Externe ai UE se adună la Kiev

  • Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul apărării Rustem Umerov, declarând ulterior că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar şi promiţând sprijinul continuu al UE.
  • Preşedintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, după ce o nouă finanţare militară a fost exclusă dintr-un acord de ultim moment privind bugetul Congresului
5270 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 586. Se duc iarăşi bătălii grele la Bahmut / Lansează Rusia o nouă ofensivă? / Joe Biden nu lasă din braţe Ucraina, după ce Congresul a evitat o paralizie bugetară / Miniştrii de Externe ai UE se adună la Kiev

UPDATE Zelenski discută cu UE despre coridoarele alternative de export de cereale

Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre posibile "coridoare" alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean.

Administraţia de la Kiev a transmis că Volodimir Zelenski şi Ursula von der Leyen au convenit să menţină un "dialog constructiv" privind eforturile de ridicare a restricţiilor la exportul de cereale impuse de unele dintre statele vecine Ucrainei.

UPDATE - Zelenski cere  noi sancţiuni împotriva Rusiei la întâlnirea miniştrilor de externe ai UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre necesitatea unei noi runde de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei în timpul unei reuniuni istorice comune a miniştrilor de externe ai UE la Kiev, pe 2 octombrie.

UPDATE  - Danemarca crează un fond pentru Ucraina 

Danemarca sprijină crearea unui fond de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 21 de miliarde de dolari. Josep Borrell, principalul diplomat al UE, a sugerat în iulie crearea unui fond pentru rambursarea cheltuielilor statelor membre cu donaţiile de arme către Ucraina. Banii sunt meniţi să acopere atât echipamentele letale, cât şi cele neletale, permiţând şi ţărilor care aderă la principiul neutralităţii să contribuie.

UPDATE - Baerbock: viitorul Kievului este în UE. Trebuie să protejăm Ucraina în timpul iernii

„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană, în comunitatea noastră. În calitate de parteneri şi prieteni, vom continua să sprijinim Ucraina în fiecare zi, pentru ca oamenii săi să poată trăi din nou în pace şi libertate”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, în marginea Consiliului informal pentru afaceri externe de la Kiev. „Venind aici în seara asta cu trenul, am auzit că temperaturile încep să scadă: trebuie să ne intensificăm eforturile” pentru a ajuta Ucraina să „se pregătească pentru iarnă”, adaugă Baerbock.

UPDATE - Kremlinul studiază aplicarea de represalii împotriva sancţiunilor Canadei

Rusia studiază măsuri împotriva Canadei, ca răspuns la noile sancţiuni împotriva Moscovei lansate de Ottawa: a declarat acest lucru adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia Tass. „Vom extinde şi lista sancţiunilor. Vom monitoriza organizaţiile canadiene din Rusia pentru a înţelege care dintre ele sunt implicate în activităţi nedorite”, a spus Riabkov, vorbind la Conferinţa Interparlamentară Rusia-America Latină.

UPDATE - Maşinile ruseşti, blocate de bulgari

UPDATE - La Harkov începe construcţia unei şcoli subterane pentru mii de copii

Autorităţile locale din Harkov plănuiesc să construiască o şcoală subterană, prima de acest fel deschisă în ţara devastată de război, a anunţat primarul oraşului la treizeci de kilometri de graniţa cu Rusia, Ihor Terekhov. Adăpostul va permite miilor de copii din Harkov să continue să înveţe în siguranţă şi în clase, chiar şi în timpul atacurilor cu rachete, a adăugat el. Bugetul educaţiei pentru 2023-2024 nu va fi redus „în ciuda deficitului”.

UPDATE - Moscova: SUA vor sprijini în continuare Kievul

Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina, în ciuda suspendării fondurilor pentru Kiev: acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, după cum a raportat Tass. „Ei vor continua să susţină Ucraina. Nu ar trebui să credem că ceva este pe cale să se schimbe”, a spus Riabkov.

UPDATE - Kiev: respectăm alegerile slovacilor, aşteptăm o coaliţie

Ucraina „respectă alegerea poporului slovac”. Astfel, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a comentat victoria din Slovacia, la alegerile parlamentare, a partidului populist, care se opune ajutorului pentru Kiev. „Respectăm alegerea poporului slovac. Dar este prea devreme să spunem cum va afecta rezultatul acestor alegeri poziţia Slovaciei”, a spus el, precizând că aşteaptă să vadă „alcătuirea coaliţiei”, având în vedere că Smer-SD a obţinut doar 23% din voturi.

UPDATE - Borrell, Consiliul Afaceri Externe al UE are loc astăzi, la Kiev

„Convoc miniştrii de externe ai UE astăzi, la Kiev, pentru prima întâlnire a tuturor celor 27 de state membre din afara UE. Viitorul Ucrainei se află în UE”. Înaltul reprezentant al politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris acest lucru pe Twitter, aşa cum a anticipat ANSA.

UPDATE - Bilanţul prezentat de ruşi indică 300 de soldaţi ucrainei ucişi în doar o zi de lupte

UPDATE - Situaţie tensionată la Bahmut

În echilibrul precar al frontului de est al Ucrainei, aşezarea Doneţk, acum redusă la un morman de moloz, rămâne o preocupare pentru Kiev. Conform Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene, Rusia, de fapt, nu are intenţia de a pierde oraşul şi a concentrat peste 10.000 de soldaţi activi, cu regimente de tancuri, grupuri motorizate şi aeropurtate. „Sunt bătălii grele”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului, Ilia Ievlaş, Kievul preferă să împingă spre sud în contraofensivă, încercând să se ţină de flancul estic, războiul apropiindu-se cu paşi repezi de hotarul de 600 de zile de ostilitate.

Şi că Rusia este pregătită să lupte ani de zile, potrivit analizei serviciilor secrete britanice. Concluziile Londrei sunt sugerate de decizia Moscovei de a majora bugetul apărării pentru 2024 cu 70%, ducându-l la aproximativ 6% din PIB, în detrimentul altor sectoare.  

Joe Biden promite sprijin pentru Ucraina şi îi îndeamnă pe republicani să se apuce de treabă

Preşedintele Joe Biden a promis că Statele Unite nu vor abandona Ucraina după ce ajutorul a fost eliminat dintr-un acord de ultim moment al Congresului pentru a evita ”falimentul” guvernului. 
 
Biden avertizează că "nu mai este mult timp" pentru a menţine fluxul de bani americani către Ucraina şi a îndemnat Congresul să "înceteze jocurile şi să treacă la treabă"
 
"Vreau să îi asigur pe aliaţii noştri americani, pe poporul american şi pe oamenii din Ucraina că puteţi conta pe sprijinul nostru. Nu vă vom întoarce spatele", a declarat Biden duminică
 
Biden a declarat că Congresul trebuie să adopte cât mai rapid un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina în zilele şi săptămânile următoare, în timp ce aceasta se luptă cu invazia rusă.

Josep Borrell anunţă, de la Kiev, că UE pregăteşte angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina

"Ucraina are nevoie de mai multe capacităţi şi are nevoie de ele cât mai repede", a declarat Borrell pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. El a spus că a discutat despre "asistenţa militară continuă a UE" în timpul primei sale întâlniri în persoană cu Umerov.
 
"Pregătim angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina", a spus Borrell.
 
Agresiunea împotriva Ucrainei "este însoţită de atacuri hibride masive, cu propagandă, manipulare de informaţii maligne şi atacuri cibernetice", a adăugat el, afirmând că UE continuă să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva dezinformării preşedintelui rus Vladimir Putin.
 
Umerov, care a preluat funcţia de ministru al Apărării în septembrie, a declarat pe X că este recunoscător pentru "sprijinul continuu" al UE şi că întâlnirea a fost "un punct de plecare pentru o mare cooperare".
 
El a spus că discuţiile lor au vizat artileria, muniţia, apărarea aeriană, războiul electronic şi programele de asistenţă pe termen lung, formarea şi localizarea industriei de apărare în Ucraina.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici