Războiul din Ucraina, ziua 613. Pacea des invocată de Papa Francisc este căutată de Aliaţi la Malta / Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T / Rămaşi fără lider, mercenarii Wagner luptă pentru ceceni

Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un alt posibil atac cu rachete ruseşti în această iarnă, relatează dpa.

2894 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 613. Pacea des invocată de Papa Francisc este căutată de Aliaţi la Malta / Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T / Rămaşi fără lider, mercenarii Wagner luptă pentru ceceni

Scholz şi Zelenski se înţeleg bine

UPDATE Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace"

Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace" al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanţi din peste 60 de ţări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia.

UPDATE Preşedintele parlamentului rus ameninţă că va confisca activele europene din Rusia

La 29 octombrie, Viaceslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, a cerut confiscarea activelor europene ca răspuns la propunerea UE de a folosi activele ruseşti pentru reconstrucţia Ucrainei.
 
"În astfel de cazuri, activele confiscate aparţinând ţărilor neprietenoase vor fi mult mai mari decât resursele noastre îngheţate din Europa", a scris pe Telegram preşedintele Dumei de Stat, Volodin.
 
Declaraţia vine în contextul în care liderii Uniunii Europene au susţinut o propunere de a folosi miliarde de euro din impozitele neprevăzute din activele ruseşti blocate în Occident pentru a reconstrui Ucraina. În timpul invaziei la scară largă a Rusiei, aliaţii Ucrainei au îngheţat peste 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruseşti, inclusiv 211 miliarde de euro în UE.
 
Volodin a calificat propunerea UE drept "un furt al activelor îngheţate ale ţării noastre pentru a continua militarizarea Kievului".
 
În plus faţă de iniţiativa UE, alte ţări au luat în considerare utilizarea resurselor ruseşti în beneficiul Ucrainei.

UPDATE - Ucraina a doborât un avion de vânătoare rusesc Su-25 lângă Avdiivka

Membri ai Serviciului ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră (DPSU) care luptă alături de armata ţării au doborât ceea ce probabil a fost un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 în apropiere de Avdiivka, în regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al DPSU, Andrii Demchenko, pentru ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda.
 
Raportul despre ceea ce ar fi cel de-al 321-lea avion rusesc doborât în Ucraina, potrivit estimărilor Statului Major General, survine în contextul în care Moscova îşi intensifică ofensiva asupra Avdiivka.

UPDATE - Papa Francisc: continuăm să ne rugăm pentru Ucraina şi pentru Orientul Mijlociu

„Nu renunţăm. Continuăm să ne rugăm pentru Ucraina, de asemenea pentru situaţia gravă din Palestina şi Israel şi pentru celelalte regiuni de război”, a spus Papa Francisc, la finalul Angelusului, mulţumind „tuturor în multe locuri şi în moduri diferite s-au alăturat Zilei de post, rugăciune şi penitenţă pe care am trăit-o vinerea trecută, implorând pacea în lume”.

UPDATE - Kiev: 3 din 4 rachete de croazieră ruseşti doborâte în regiunea Dnipropetrovsk

Forţele ruse au lansat patru rachete de croazieră Iskander-K împotriva Ucrainei în cursul nopţii, dintre care trei au fost doborâte de apărarea Kievului, în timp ce a patra a ratat ţinta: armata a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum a raportat Rb -Ucraina. Cele trei rachete Iskander-K au fost interceptate în regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE - Ruşii cad pe capete pe front

UPDATE - Grupul ISW: foşti mercenari Wagner înrolaţi în unităţi cecene 

Foşti mercenari ai Grupului Wagner s-au alăturat batalionului Akhmat din Cecenia, care luptă în războiul din Ucraina. Comandantul batalionului Akhmat, Apti Alaudinov, a spus acest lucru într-un interviu, după cum arată Kyiv Independent. Potrivit lui Alaudinov, „mulţi soldaţi Wagner s-au alăturat diferitelor detaşamente ale forţelor Akhmat şi operează în mai multe sectoare nespecificate ale frontului din Ucraina.” „Luptătorii lui Wagner au vorbit întotdeauna cu mare respect despre Akhmat”, a adăugat el, probabil într-o încercare de a potoli tensiunile dintre regretatul finanţator al Grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, este puţin probabil ca fostele forţe Wagner fragmentate în diverse sectoare ale frontului să revină la a fi o organizaţie militară eficientă.

UPDATE - Malta găzduieşte discuţii de pace susţinute de Kiev

Cea de-a treia rundă de discuţii de pace susţinute de Ucraina a început în Malta, cu reprezentanţi din peste 50 de ţări. În timpul întâlnirii de două zile, preşedintele ucrainean speră să obţină sprijin pentru planul său în 10 puncte de a pune capăt războiului.

„Această întâlnire este un semnal puternic că unitatea este păstrată în Ucraina”, a declarat Andriy Yermak, şeful biroului prezidenţial, la începutul acestei săptămâni. Summitul de la Malta intenţionează să găzduiască consilieri politici şi de securitate naţională.

UPDATE Kyiv Independent - Rusia a doborât 36 de drone în Marea Neagră 

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 29 octombrie că forţele sale au distrus 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră şi nord-vestul Crimeei.

UPDATE - Rusia bombardează 4 comunităţi din regiunea Sumi  

UPDATE - Explozii raportate în Crimeea ocupată de Rusia 

Au existat rapoarte despre explozii în apropiere de Chornomorske în Crimeea ocupată de ruşi, a informat canalul Telegram Crimean Wind la 28 octombrie.
 
 

UPDATE - Sistemul a fost predat în această săptămână, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin 

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a subliniat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina în luptele sale împotriva forţelor ruseşti.

În discursul său video de seară, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat recunoştinţa pentru „pachetul foarte puternic din partea Germaniei”, afirmând că acesta va„ajuta foarte mult soldaţii noştri şi apărarea oraşelor noastre”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici