Războiul din Ucraina, ziua 680. Putin semnează decretul de acordare a cetăţeniei ruse pentru mercenarii străini / Rachete ruseşti în Doneţk şi la Harkov: a fost lovită şi o grădiniţă / Kiev: muniţia noastră antiaeriană este insuficientă / Congresul SUA blochează ajutoarele pentru Ucraina

  • Ministerul francez de Externe consideră că Rusia "poartă întreaga responsabilitate" pentru victimele civile ale atacului ucrainean din Belgorod.
  • Ucraina va avea nevoie de o finanţare externă de peste 37 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puţin decât a primit ţara de la partenerii străini anul trecut, a declarat premierul Denis Şmîhal.
9618 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 680. Putin semnează decretul de acordare a cetăţeniei ruse pentru mercenarii străini / Rachete ruseşti în Doneţk şi la Harkov: a fost lovită şi o grădiniţă / Kiev: muniţia noastră antiaeriană este insuficientă / Congresul SUA blochează ajutoarele pentru Ucraina

UPDATERusia dublează atacurile în sectorul sud-estic

Rusia şi-a dublat numărul de atacuri împotriva forţelor ucrainene în sectorul sud-estic în ultima zi, a declarat, joi, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi.

Tarnavskyi este şeful grupului Tavria al armatei ucrainene care luptă în unele dintre cele mai fierbinţi puncte de pe front, inclusiv în bătălia pentru Avdiivka.

În ultima zi, Tarnavskyi a declarat că forţele ruseşti din sector au lansat aproape 900 de lovituri de artilerie, 25 de lovituri aeriene şi zeci de asalturi asupra poziţiilor ucrainene. În urma confruntărilor, Rusia a suferit pierderi grele, inclusiv 423 de persoane şi 72 de echipamente militare.

Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva Avdiivka la începutul lunii octombrie, suferind, se pare, pierderi grele în încercarea de a încercui oraşul de pe linia frontului aflat la doar câţiva kilometri de oraşul ocupat Doneţk.

Forţele ucrainene au continuat să apere oraşul, acum distrus, şi au împiedicat în mare măsură Rusia să obţină câştiguri semnificative.

UPDATE Primarul Moscovei, Serghei Sobianin: Majoritatea victimelor ruse din Ucraina provin din cele mai sărace regiuni ale Rusiei

„Majoritatea victimelor ruse din Ucraina provin din cele mai sărace regiuni ale Rusiei”. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin „a reuşit să limiteze impactul direct al conflictului asupra populaţiei relativ bogate a capitalei”. Este ceea ce reiese din buletinul de informaţii militare britanice care face bilanţul Forţei de Securitate a Guvernului Moscovei (MGSF), organizaţie înfiinţată de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru a monitoriza infrastructura capitalei. 

UPDATE Putin semnează decretul de acordare a cetăţeniei ruse pentru mercenarii străini

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă cetăţenia străinilor care se alătură armatei Moscovei în timpul conflictului cu Ucraina. Putin a declarat, pe 14 decembrie trecut, că în fiecare zi aproximativ 1.500 de persoane au solicitat să se alăture armatei. Decretul oferă şi posibilitatea de a solicita cetăţenia soldaţilor străini care s-au retras din motive de sănătate şi celor care au semnat în trecut un contract cu forţele armate ruse. Pe lângă soldaţi, rudele lor pot solicita şi un paşaport rusesc. Potrivit surselor forţelor armate ruse, un total de 640 de mii de oameni servesc în armata rusă cu contracte profesionale.

UPDATE Moscova: cetăţenie rusă pentru străinii care au semnat contracte cu forţele armate

Străinii care au semnat un contract cu forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul războiului din Ucraina vor putea solicita cetăţenia rusă. Este ceea ce se prevede printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a fost publicat astăzi. După cum se reiese din prevedere, notează agenţia de presă rusă „Tass”, „străinii care au fost eliberaţi din serviciul militar în forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul operaţiunii speciale din motive de sănătate, la împlinirea limitei de vârstă, la expirarea contractul, precum şi în legătură cu încetarea legii marţiale, vor putea solicita şi cetăţenia rusă. Rudele acestor categorii de cetăţeni străini vor avea şi dreptul de a obţine cetăţenia rusă”.

UPDATE Stoltenberg convoacă Consiliul NATO-Kiev după atacurile ruseşti

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru miercuri, 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei, în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al Alianţei Atlantice, Dylan White, la X.

UPDATE Hackerii ruşi în Ucraina

Hackerii ruşi au încălcat sistemul companiei ucrainene de telecomunicaţii Kyivstar, cea mai mare din ţară, cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac „distructiv” care a fost menit să servească drept „mare avertisment” pentru Occident, a dezvăluit Illia Vitiuk, şefa departamentul de securitate a informaţiilor al Serviciului de Informaţii Kiev (SBU), într-un interviu publicat de site-ul Reuters. Atacul hackerilor, unul dintre cele mai dramatice de la invazia rusă de acum 13 luni, a perturbat serviciile oferite de cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de zile începând cu 12 decembrie. 

UPDATE Zaporojie: Ruşii le interzic experţilor AIEA accesul la reactoare

De două săptămâni, experţilor de la AIEA, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, nu li s-a permis accesul în încăperile reactoarelor unităţilor 1, 2 şi 6 ale centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de ruşi. „Este prima dată când experţilor AIEA nu li s-a acordat acces la sala reactorului unei unităţi aflate în proces de oprire la rece”, a spus agenţia într-un comunicat, „în plus, accesul la unele părţi ale halelor de turbine ale centralei continuă să fie limitată, inclusiv zonele reactoarelor 3, 4 şi 6”. „Experţii AIEA încă aşteaptă accesul pe acoperişurile reactoarelor, programat pentru 19 decembrie şi care nu s-a întâmplat din cauza unor probleme de siguranţă declarate”, se mai spune în notă.

UPDATE Ucraina: Consiliul NATO-Ucraina reunit la nivel de ambasador

„Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a anunţat-o pe X.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba: Ucraina poate lucra cu Donald Trump

Ucraina poate colabora cu Donald Trump dacă va deveni următorul preşedinte al Statelor Unite. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că este convins de acest lucru în timpul unui interviu acordat portalului de ştiri ucrainean NV. 

UPDATE Casa Albă: Congresul blochează noile ajutoare pentru Kiev

Congresul SUA blochează finanţarea militară suplimentară pentru Ucraina, a confirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul briefing-ului de astăzi, după cum a raportat presa ucraineană. El a garantat, totuşi, că administraţia Biden va continua să sprijine Ucraina. Livrările de arme „sunt forţate să se oprească – a spus Kirby – Preşedintele a semnat ultimul pachet de ajutor pe care aveam autoritatea să-l alocăm. Acum avem nevoie de o nouă lege pentru a continua să acordăm asistenţă Ucrainei”.

Cel mai recent pachet, în valoare totală de 250 de milioane de arme de apărare aeriană, artilerie şi muniţie antitanc, a fost anunţat pe 27 decembrie şi va ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni, dar „ulterior, în lipsa unor finanţări suplimentare, există nu sunt alte surse magice din care să se bazeze”, potrivit purtătorului de cuvânt.

UPDATE Forţele ruse au lansat ieri două atacuri cu rachete asupra Harkovului

Forţele ruse au lansat aseară două atacuri cu rachete asupra Harkovului, în nord-estul Ucrainei, provocând daune infrastructurii civile din centrul oraşului: şeful administraţiei militare a oraşului, Oleg Sinegubov, a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum relatează Ukrinform. „Ocupanţii au lovit Harkivul de două ori, cu rachete S-300. Momentan nu sunt victime. Există informaţii despre deteriorarea infrastructurii civile nerezidenţiale din zona centrală a oraşului”, se arată în mesaj.

UPDATE Atacul rusesc asupra Harkovului a avariat infrastructura civilă

Forţele ruse au lovit Harkovul cu două rachete S-300 miercuri seara, avariind infrastructura civilă din centrul oraşului, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov.

Potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime, a declarat Sinegubov pe Telegram.

Mai multe explozii au fost auzite în Harkov în jurul orei locale 22:30.

Rusia şi-a intensificat recent atacurile împotriva oraşului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, la doar 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.

UPDATE Ministerul francez de Externe consideră că Rusia "poartă întreaga responsabilitate" pentru victimele civile de la Belgorod

Ministerul de Externe al Franţei a comentat atacul din 30 decembrie asupra oraşului rus Belgorod, afirmând, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia, în calitate de agresor în război, poartă responsabilitatea pentru victimele civile de pe teritoriul său.

Moscova a dat vina pe Ucraina pentru această lovitură, afirmând că 24 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.

"Există un stat agresor, Rusia, care desfăşoară o strategie de teroare prin lovirea deliberată a unor infrastructuri civile esenţiale, încălcând dreptul umanitar internaţional, şi un stat atacat, Ucraina, care acţionează în legitimă apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite", a declarat un reprezentant al Ministerului francez de Externe .

"Rusia poate pune capăt acestui conflict şi tragediilor umane care îl însoţesc, pentru care poartă întreaga responsabilitate. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să îşi retragă toate trupele de pe teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Aceasta este condiţia esenţială pentru restabilirea unei păci durabile şi pentru menţinerea unei ordini internaţionale bazate pe lege".

Lovitura din 30 decembrie de la Belgorod, la aproximativ 40 de kilometri de graniţa ucraineană, a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, care ar fi ucis peste 50 de persoane şi rănit alte 170.

Ucraina va reduce nevoia de finanţare externă în 2024

Ucraina va avea nevoie de o finanţare externă de peste 37 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puţin decât a primit ţara de la partenerii străini anul trecut, a declarat premierul Denis Şmîhal.

Veniturile bugetare proprii ale Ucrainei s-au ridicat în 2023 la peste 1.100 de miliarde de Hr (28 de miliarde de dolari) din impozite, taxe şi alte plăţi, iar Kievul creşte în mod constant această cifră, a declarat Şmîhal în cadrul unei şedinţe de guvern.

În acelaşi timp, Şmîhal a subliniat că Ucraina se bazează pe "asistenţa stabilă şi în timp util din partea partenerilor internaţionali".

În timpul reuniunii, premierul a dezvăluit că guvernul intenţionează să cheltuiască peste 19,69 miliarde de dolari pentru plăţile personalului militar şi peste 6,96 miliarde de dolari pentru achiziţionarea, producţia şi repararea armamentului.

Unul dintre obiectivele cheie ale Ucrainei pentru 2024 este creşterea de şase ori a capacităţii de producţie a industriei de apărare, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici