LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 717. Ploaie de drone ruseşti la Odesa şi în Harkov: cel puţin 7 morţi, inclusiv trei copii / Ucraina anunţă că a ucis aproape 1.000 de soldaţi ruşi într-o singură zi / Zelenski a vorbit cu Macron la telefon

Rusia continuă atacurile în Ucraina, iar noul comandant al forţelor de la Kiev a stabilit primele contacte externe.

1889 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 717. Ploaie de drone ruseşti la Odesa şi în Harkov: cel puţin 7 morţi, inclusiv trei copii / Ucraina anunţă că a ucis aproape 1.000 de soldaţi ruşi într-o singură zi / Zelenski a vorbit cu Macron la telefon

UPDATE Un atac rusesc în regiunea Herson a ucis o femeie

Forţele ruse au atacat satul Tokarivka din regiunea Herson, ucigând o femeie şi rănind un bărbat, fiul acesteia, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin.

Forţele ucrainene au eliberat Herson şi alte aşezări regionale de pe malul vestic al râului Dnipro, precum Tokarivka, în noiembrie 2022. Rusia ocupă cealaltă parte a malului, iar armata sa desfăşoară frecvent atacuri asupra civililor de cealaltă parte a râului.

UPDATE NATO ar putea începe să coordoneze ajutorul pentru Ucraina în locul SUA

Aliaţii Ucrainei iau în considerare o schimbare a formatului summiturilor de la Ramstein, care ar prevedea ca NATO să coordoneze ajutorul militar în locul SUA, a relatat vineri publicaţia germană Handelsblatt, citând surse.

Summitul în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) cuprinde peste 50 de ţări, inclusiv toate cele 31 de state membre NATO, şi se reuneşte în mod regulat din aprilie 2022 pentru a coordona sprijinul militar pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti.

UPDATE Zelenski a discutat la telefon cu Macron

Volodimir Zelenski a anunţat că că a avut o "convorbire pozitivă şi concentrată" cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre nevoile de apărare ale Ucrainei şi despre situaţia de pe linia frontului.

Nevoile de apărare ale Ucrainei cuprind drone, artilerie, muniţie, capacităţi de război electronic şi un spectru de sisteme de apărare aeriană, variind de la cele portabile la cele cu rază lungă de acţiune, potrivit lui Zelenski.

Zelenski şi Macron ar fi discutat, de asemenea, despre pregătirea unui document bilateral care să sublinieze angajamentele de securitate, pornind de la principiile prezentate în Declaraţia G7 de la Vilnius.

"Astfel de acorduri de securitate demonstrează poziţia de lider a Europei, motivează societatea şi războinicii ucraineni şi trimit un semnal puternic Rusiei cu privire la sprijinul neclintit al Europei pentru Ucraina", a declarat Zelenski.

UPDATE Zelenski, despre ultimul atac de la Harkov: Teroarea nu poate rămâne nepedepsită

Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent atac rusesc asupra Harkovului, scriind că "teroarea nu poate rămâne nepedepsită" şi că "Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare viaţă pe care a ruinat-o şi distrus-o".

Un atac cu drone ruseşti a lovit o benzinărie din Harkov, creând un incendiu de proporţii care a cuprins 15 case şi a ucis cel puţin şapte persoane, inclusiv trei copii.

Potrivit lui Zelensk, patru persoane au fost salvate, iar alte zeci de persoane au fost evacuate din casele lor.

"Teroriştii trebuie să piardă acest război pe care l-au iniţiat. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare viaţă pe care a ruinat-o şi a distrus-o. Doar atunci securitatea pentru toţi va deveni din nou parte a realităţii", a scris Zelenski.

UPDATE Statul Major de la Kiev: 980 de soldaţi ruşi ucişi în ultimele 24 de ore

980 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ultimele 24 de ore, ducând numărul total al morţilor în rândul forţelor Moscovei de la începutul invaziei Ucrainei la 394.270. Acest lucru a fost scris în buletinul zilnic al Statului Major de la Kiev, adăugând că ieri au fost distruse şi 24 de sisteme de artilerie, 9 tancuri şi 21 de vehicule blindate ale forţelor adverse. Nu există o verificare independentă a cifrelor.

UPDATE Stoltenberg: NATO ar trebui să se pregătească pentru o confruntare de zece ani cu Moscova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianţa Atlantică trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unei confruntări de zece ani cu Rusia şi, prin urmare, să extindă mai rapid industria de apărare a ţărilor sale membre, trecând de la ritmul lent al timpului de pace la ritmuri de producţie rapide de conflict.

UPDATE Zelenski l-a înlocuit şi pe şeful de Stat Major

Volodimir Zelenski continuă reînnoirea conducerii militare şi după demiterea şefului forţelor armate, Valeri Zalujnîi, a anunţat numirea unui nou şef de Stat Major. În discursul său de noapte către populaţie, preşedintele ucrainean l-a numit pe generalul-maior Anatoli Bargilievici în funcţia de şef al Statului Major General al Forţelor Armate, în locul generalului locotenent Serghei Şaptala.

UPDATE Peskov: zeci de atacuri de hackeri împotriva site-ului Kremlinului

Site-ul Kremlinului este supus a zeci de atacuri cibernetice în fiecare zi, însă specialiştii ruşi reuşesc să îi „asigure protecţia 24 de ore”. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a subliniat acest lucru agenţiei Tass. „Nu ştiu dacă au existat atacuri extraordinare. Dar, în fiecare zi sunt efectuate zeci de atacuri pe site-ul Kremlinului, menite să preia controlul asupra acestuia. În fiecare zi, timp de un an”, a spus Peskov, răspunzând la o întrebare despre hackerii care au încercat să împiedice publicarea interviului jurnalistului american Tucker Carlson cu Vladimir Putin.

Kiev, după ce o familie întreagă a ars de vie: ruşii vor plăti

„Ruşii au ucis o familie întreagă la Harkov: părinţi şi trei copii. Furia noastră este absolută. Aceşti oameni vor plăti pentru tot", a scris şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, pe Telegram, după un atac din timpul nopţii, Rusia. a provocat un incendiu mare care a implicat clădiri rezidenţiale din oraşul din estul Ucrainei. Anterior, poliţiştii au anunţat că într-una dintre clădirile de locuit o întreagă familie a ars de vie din cauza incendiului: „Tatăl, mama şi cei trei copii ai lor de 7 şi 4 ani şi un bebeluş de şapte luni. Trupul bărbatului a fost găsit pe coridorul casei, în timp ce mama şi copiii încercau să se refugieze în baie”. Într-un alt apartament au murit un bărbat de 66 de ani şi soţia lui, în vârstă de 65 de ani.

UPDATE Kiev: 23 din 31 de drone kamikaze ruseşti doborâte în timpul nopţii

Peste noapte, forţele ruse au lansat cel puţin 31 de drone de atac kamikaze Şahed, de fabricaţie iraniană, împotriva teritoriului Ucrainei, dintre care 23 au fost doborâte de forţele de apărare antiaeriană de la Kiev, citate de presa ucraineană, inclusiv de agenţia Ukrinform. Lansările, venite de la Balaklava, în Crimeea ocupată, şi de la Chauda, ​​​​în regiunea rusă Kursk, au vizat regiunile ucrainene Harkov, unde au fost cel puţin 7 morţi, dintre care 2 copii, şi 2 răniţi, şi Odesa, unde cel puţin o persoană a fost rănită.

UPDATE Zelenski: Putin se calmează doar cu forţa

„Statele Unite au ajutat Ucraina să reziste în momentul decisiv. Este necesar să menţinem sprijinul american. Sunt recunoscător partenerilor noştri americani. Putin se trezeşte doar când vede putere împotriva lui. Avem nevoie de putere. Sunt recunoscător. tuturor celor care ne ajută să o creştem”. Volodimir Zelenski a spus acest lucru în videoclipul său obişnuit de seară, răspunzând indirect preşedintelui rus care, în interviul cu Tucker Carlson, a invitat conducerea SUA să înceteze furnizarea de arme Ucrainei pentru a pune capăt războiului. Zelenski şi-a reiterat apoi invitaţia către Congresul SUA de a elibera ajutor pentru Kiev.

UPDATE Kiev: 50 de locuitori părăsesc Harkovul după atacul rusesc

Soldaţii ruşi au lovit o benzinărie din Harkov, provocând un mare incendiu care a distrus 15 case de locuit şi a ucis o persoană. Acest lucru a fost anunţat de parchetul regional Harkov, prin Telegram. Potrivit Kyiv Independent, o persoană a fost, de asemenea, rănită. Peste 50 de locuitori din Harkov, inclusiv doi copii, au fost evacuaţi.

UPDATE Atacul rusesc asupra Harkovului, bilanţul morţilor creşte la 7

Numărul morţilor din incendiul izbucnit în urma unui atac rusesc lansat în această seară asupra oraşului Harkov, din estul Ucrainei, a crescut la cel puţin şapte morţi şi doi răniţi. Autorităţile locale au făcut cunoscut acest lucru, precizând că printre victime se numără şi trei copii.

UPDATE Atacul rusesc cu dronă asupra Odesei

Dronele ruseşti au lovit noaptea trecută oraşul Odesa, din sudul Ucrainei. Autorităţile locale au făcut cunoscut acest lucru,

UPDATE Biden îl laudă pe Scholz: aţi dublat ajutorul acordat Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a lăudat angajamentul Germaniei de a sprijini Ucraina. „Vreau să vă mulţumesc – i-a spus el cancelarului german Olaf Scholz, în cadrul întâlnirii bilaterale – pentru conducerea dumneavoastră de la început. Aţi făcut ceva ce nimeni nu credea că poţi face: aţi dublat anul acesta ajutorul militar al Germaniei pentru Ucraina. Şi asta este cu adevărat important. Ne vom face partea noastră”. Nota a fost lansată de Casa Albă.

UPDATE Primele discuţii internaţionale pentru Sîrskîi cu manageri din Germania şi Franţa

Primele contacte internaţionale pentru noul comandant şef al forţelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, care s-a întâlnit personal - probabil în Ucraina - cu omologul său german, generalul Carsten Breuer, inspector general al Bundeswehr, a cărui vizită nu fusese anunţată din timp. Sîrskîi a avut şi o conversaţie telefonică cu ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici