LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 741. 18 drone ale ruşilor au fost distruse în regiunea Odesa / Armata ucraineană afirmă că a blocat ofensiva rusă în zona Avdiivka / Navă rusească, lovită de drone în Marea Neagră/Cum a fost interceptată discuţia oficialilor militari germani de către Rusia/Berlinul trebuie să îşi întărească securitatea informatică

  • 18 drone ale ruşilor au fost distruse în regiunea Odesa în noaptea de luni spre marţi.
  • Nava de patrulare Serghei Kotov, lovită de ucraineni în Marea Neagră.
  • Armata ucraineană blochează înaintarea rusă în unele zone de lângă Avdiivka
  • Înregistrarea audio în care ofiţeri germani discutau informaţii strict secrete a fost interceptată de Rusia doar pentru că unul dintre ei s-a conectat la o linie nesigură de internet dintr-o cameră de hotel din Singapore.
4159 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 741. 18 drone ale ruşilor au fost distruse în regiunea Odesa / Armata ucraineană afirmă că a blocat ofensiva rusă în zona Avdiivka / Navă rusească, lovită de drone în Marea Neagră/Cum a fost interceptată discuţia oficialilor militari germani de către Rusia/Berlinul trebuie să îşi întărească securitatea informatică

UPDATE Preşedintele ceh ar fi cerut continuarea discuţiilor privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Preşedintele ceh Petr Pavel a declarat că este în favoarea căutării de noi modalităţi de a sprijini Ucraina, inclusiv prin posibila trimitere de trupe pentru "angajament necombatant", a relatat presa cehă la 5 martie.

UPDATE Corveta Serghei Kotov, distrusă de Ucraina, i-a costat pe ruşi 65 de milioane de dolari

Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat că 52 de membri ai echipajului care se aflau la bordul navei ar fi putut fi salvaţi, potrivit datelor preliminare.

UPDATE Curtea Penală Internaţională emite mandate de arestare pentru comandanţii militari ruşi

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a doi comandanţi militari ruşi pentru că au efectuat lovituri asupra infrastructurii electrice ucrainene în iarna 2022-2023, a anunţat instanţa la 5 martie.

UPDATE Ministru adjunct: Ucraina poate produce 150.000 de drone pe lună

Ucraina are capacitatea de a produce 150.000 de drone în fiecare lună şi ar putea fi capabilă să producă două milioane de drone până la sfârşitul anului, a declarat ministrul adjunct al Industriilor Strategice, Hanna Hvozdiar, în cadrul unei emisiuni difuzate pe 5 martie.

UPDATE Media: Elicopter rusesc distrus pe nava Serghei Kotov

Într-o conversaţie care ar fi fost interceptată de agenţia de informaţii militare a Ucrainei (HUR), un comandant rus a afirmat că nava de patrulare rusă Serghei Kotov, care ar fi fost distrusă în apropiere de Crimeea ocupată la 5 martie, avea un elicopter la bord.

UPDATE O companie petrolieră din Turcia refuză importurile ruseşti pe fondul sancţiunilor americane

Terminalul petrolier turcesc Dortyol din Marea Mediterană a întrerupt afacerile cu Rusia, pe măsură ce presiunea cauzată de sancţiunile americane se accentuează, a anunţat Reuters la 5 martie, citat de Kyiv Independent.

,,GTS (Global Terminal Services) a decis să taie toate legăturile posibile cu petrolul rusesc şi a declarat în consecinţă clienţilor săi la sfârşitul lunii februarie 2024 că, chiar dacă nu există nicio încălcare a legilor, reglementărilor sau sancţiunilor, nu va accepta niciun produs de origine rusă sau niciun produs încărcat din porturile ruseşti, ca o măsură suplimentară la regulile de sancţionare în vigoare", a declarat GTS pentru Reuters.

UPDATE Ucraina acuză 2 soldaţi ruşi de uciderea unui civil la Bucha în 2022

Procuratura Generală a Ucrainei a acuzat doi militari ruşi pentru că ar fi împuşcat un civil în localitatea Bucha din regiunea Kiev în 2022, omorând persoana pe loc, au anunţat procurorii pe 5 martie, potrivit Kyiv Independent. 

Cei doi soldaţi ruşi au fost acuzaţi de crimă şi de încălcarea legilor războiului. Nu este clar dacă aceştia se află în captivitate în Ucraina sau dacă li s-au comunicat acuzaţiile în absenţă.

UPDATE Cum a fost interceptată discuţia dintre oficialii militari germani de către Rusia

Înregistrarea audio în care ofiţeri germani discutau informaţii strict secrete a fost interceptată de Rusia doar pentru că unul dintre ei s-a conectat la o linie nesigură de internet dintr-o cameră de hotel din Singapore, a declarat marţi ministrul Apărării, Boris Pistorius, potrivit Politico. 

UPDATE Germania e considerată veriga slabă a Occidentului: Berlinul trebuie să întărească securitatea după scurgerea de informaţii în Rusia

UPDATE Un ofiţer al armatei americane, acuzat că a distribuit materiale despre război pe un site de întâlniri

Procurorii spun că bărbatul a participat la şedinţe de informare între februarie şi aprilie 2022 despre războiul Rusiei cu Ucraina. Ulterior, se pare că el a împărtăşit detalii despre ţinte militare şi capacităţi ruseşti pe o platformă de mesagerie online cu o persoană care pretindea a fi o femeie care locuieşte în Ucraina, potrivit Sky News. 

UPDATE Ucraina începe discuţiile cu Spania privind garanţiile de securitate

Ucraina şi Spania au început discuţiile pentru un acord bilateral privind garanţiile de securitate, potrivit biroului lui Volodimir Zelenski, citat de Sky News.  

Oficialii au discutat despre structura viitorului acord şi au convenit asupra unui calendar pentru continuarea negocierilor. 

Peste 30 de ţări s-au alăturat deja Declaraţiei comune a G7 de susţinere a Ucrainei, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca şi Olanda. 

UPDATE Preşedintele Emmanuel Macron va face o vizită în Praga. Scopul: discuţii pentru continuarea sprijinirii Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua marţi o vizită la Praga, pentru a clarifica poziţia ţării sale cu privire la planul Cehiei de a achiziţiona arme din afara Europei pentru Ucraina, informează AFP. 

În timpul vizitei sale de o zi, Macron urmează să se întâlnească cu preşedintele ceh Petr Pavel şi cu premierul Petr Fiala şi să ia cuvântul la un forum nuclear.

Macron a declarat că ţara sa va lua parte la iniţiativă, dar nu a dezvăluit niciun detaliu cu privire la suma cu care va contribui, relevă sursa citată. 

UPDATE Lituania se alătură iniţiativei Cehiei pentru a ajuta militar Ucraina

Lituania va contribui la iniţiativa aliată condusă de Cehia de a furniza Ucrainei sute de mii de cartuşe de artilerie din afara Europei, a confirmat premierul lituanian, Ingrida Simonyte, la 4 martie, după o convorbire telefonică cu omologul său ceh, Petr Fiala, potrivit Kyiv Independent.

În timp ce Kievul se confruntă cu o lipsă critică de muniţie din cauza faptului că asistenţa americană este blocată în Congres, preşedintele ceh Petr Pavel a declarat luna trecută, la Conferinţa de la München, că Praga a găsit în străinătate 500.000 de proiectile de 155 mm şi 300.000 de proiectile de 122 mm.

,,Ca şi până acum, Lituania va continua să susţină toate formatele de sprijin care ar creşte capacitatea Ucrainei de a se apăra eficient împotriva agresiunii ruseşti, protejând astfel libertatea întregii Europe", a declarat premierul lituanian. Simonyte nu a precizat mărimea contribuţiei Lituaniei. 

UPDATE Nava de patrulare Serghei Kotov, lovită de ucraineni în Marea Neagră

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (HUR) a confirmat distrugerea navei de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse a Mării Negre, potrivit unui anunţ publicat pe Facebook

Operaţiunea a fost efectuată în cooperare cu Marina ucraineană şi cu sprijinul Ministerului ucrainean al Transformării Digitale.

Ucrainenii estimează că pagubele navei se ridică la 65 de milioane de dolari. 

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 419.020 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 419.020 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.070 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.657 de tancuri, 12.688 de vehicule blindate de luptă, 13.423 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.258 de sisteme de artilerie, 1.007 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 700 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.863 de drone, 25 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Armata ucraineană blochează înaintarea rusă în unele zone de lângă Avdiivka

Forţele ucrainene au blocat ofensiva armatei ruse în unele zone la vest de oraşul Avdiivka, capturat recent, a raportat Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al Grupului Tavria din Ucraina.

Ucraina a fost forţată să se retragă din Avdiivka, un oraş-cheie din linia întâi din regiunea Doneţk, pe 17 februarie şi din alte sate din apropiere câteva zile mai târziu. Rusia îşi intensifică acţiunile ofensive de-a lungul frontului, în timp ce forţele armate ucrainene se confruntă cu o penurie severă de muniţie din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului american.

Armata ucraineană a reuşit să stabilizeze situaţia şi să încetinească avansurile ruseşti în apropierea satelor Novoselivka, Berdychi, Tonenke, Pervomaiske şi Nevelske, la vest de Avdiivka, a declarat Lykhovii la televiziunea naţională.

Rusia controlează părţi din Berdychi şi Tonenke, dar "forţele de apărare îşi fac treaba, provocând pierderi semnificative inamicului", a adăugat Lykhovii.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Potrivit ucrainenilor, ruşii au atacat Ucraina cu 22 de drone de luptă de tip Shahed, iar forţele de apărare aeriană au distrus 18 dintre ele în regiunea Odesa, potrivit Ukrinform.

„În noaptea de 5 martie 2024, inamicul a atacat cu 22 de drone de atac de tip Shahed lansate din zonele Balaklava-Crimeea”, au anunţat ucrainenii pe Telegram.

În respingerea atacului aerian au fost implicate unităţi de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi grupuri mobile de foc ale Forţelor de Apărare ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici