Războiul din Ucraina, ziua 759. Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica atacurile din Ucraina / FSB susţine că teroriştii atacului de la Moscova intenţionau să fugă în Ucraina

În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat.

1168 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 759. Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica atacurile din Ucraina / FSB susţine că teroriştii atacului de la Moscova intenţionau să fugă în Ucraina

Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica războiul din Ucraina

UPDATE Putin: Toţi cei patru atacatori au fost reţinuţi în timp ce se îndreptau spre Ucraina

Putin a confirmat că Rusia i-a reţinut pe toţi cei patru bărbaţi implicaţi direct atac. El a spus că toţi au fost reţinuţi în timp ce se îndreptau spre Ucraina.

Toate rapoartele de până acum au sugerat că arestările au avut loc în Briansk, o regiune situată la sud-vest de Moscova la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

În discursul său, Putin a afirmat că Ucraina pregătea să îi primească pe terorişti.

"Toţi cei patru autori direcţi ai atacului terorist, toţi cei care au împuşcat şi au ucis oameni, au fost găsiţi şi reţinuţi. Aceştia au încercat să se ascundă şi s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat. Un total de 11 persoane au fost reţinute. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei şi alte agenţii de aplicare a legii lucrează la identificarea şi descoperirea întregii baze de complici a teroriştilor: cei care le-au asigurat transportul, au conturat căile de evacuare de la locul crimei, au pregătit depozite, depozite de arme şi muniţie", a declarat liderul de la Kremlin.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 435.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 435.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1050 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.852 de tancuri, 13.130 de vehicule blindate de luptă, 14.344 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.811 sisteme de artilerie, 1.018 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 723 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.463 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Armata ucraineană a doborât 31 de drone ruseşti în timpul nopţii

Ucraina a doborât 31 din cele 34 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii din regiunea Kursk şi de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată, au declarat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

Dronele de atac au fost doborâte deasupra regiunilor Poltava, Nikolaev, Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson.

De asemenea, forţele ruse au vizat regiunea Doneţk cu cel puţin patru rachete S-300.

UPDATE FSB susţine că suspecţii atacului de la Moscova încercau să fugă în Ucraina

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susţine că suspecţii atacului de la Moscova încercau să fugă în Ucraina.

"Ca urmare a acţiunilor serviciilor speciale şi ale agenţiilor de aplicare a legii, au fost reţinute 11 persoane, inclusiv 4 terorişti care au fost direct implicaţi în atacul terorist de la Crocus. După comiterea atacului terorist, infractorii intenţionau să treacă frontiera ruso-ucraineană şi aveau contacte relevante pe partea ucraineană. Ancheta privind atacul terorist continuă", a transmis FSB într-un comunicat oficial.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat vineri că administraţia de la Kiev nu a avut nicio legătură cu atacul. "Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Şi totul în acest război va fi decis doar pe câmpul de luptă", a scris Podoliak pe platforma X. El a adăugat că Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste.

Parlamentarul rus Alexander Kinştein a declarat că atacatorii au fugit într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliţie în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Vineri seară, grupul militant islamist extremist Statul Islamic a revendicat atacul în masă care au făcut cel puţin 60 de morţi şi zeci de răniţi într-o suburbie a Moscovei.

Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizaţie, naţiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deşi brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.

În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculaţiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ceea ce a spus că sunt afirmaţii ale oficialilor ruşi că Ucraina ar fi fost implicată.

Acesta a declarat că a considerat orice astfel de afirmaţie "ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta şi mai mult isteria antiucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiţii pentru o mobilizare sporită a cetăţenilor ruşi pentru a participa la agresiunea criminală împotriva ţării noastre şi pentru a discredita Ucraina în ochii comunităţii internaţionale".

Ministerul a menţionat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale", adăugând: "Nu există limite pentru dictatura lui Putin. Acesta este gata să îşi ucidă proprii cetăţeni în scopuri politice, aşa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie şi a torturii".

Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme şi cu extremismul islamist - o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie şi SUA, deşi acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relaţiile au îngheţat.

Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost "un act de terorism, punct şi de la capăt".

"După ce nu a reuşit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina", a scris el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici