LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 782. Lupte intense în regiunea Doneţk; Rusia urmăreşte să captureze oraşul Ceasiv Iar până pe 9 mai / Ambasadorul Israelului la ONU: Ascultaţi-l pe preşedintele Zelenski şi treziţi-vă / Borrell: Războiul Rusiei, o ameninţare existenţială pentru Europa

  • Comandantul armatei ucrainene a declarat că forţele ruse vizează capturarea oraşului Ceasiv Iar din regiunea Doneţk până pe 9 mai, unde Rusia şi-a intensificat atacurile.
  • Reprezentantul permanent al Israelului la ONU, Gilad Erdan, a cerut comunităţii internaţionale să condamne atacul iranian asupra Israelului folosind cuvintele preşedintelui Ucrainei.
  • Zelenski: Rusia continuă să aibă acces la componente pentru rachete şi drone.
  • Ucraina discută cu Norvegia pentru a primi sisteme Patriot din alte ţări.
2739 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 782. Lupte intense în regiunea Doneţk; Rusia urmăreşte să captureze oraşul Ceasiv Iar până pe 9 mai / Ambasadorul Israelului la ONU: Ascultaţi-l pe preşedintele Zelenski şi treziţi-vă / Borrell: Războiul Rusiei, o ameninţare existenţială pentru Europa

UPDATE Comisia Europeană aprobă un plan de reformă de 53 de miliarde de dolari pentru Ucraina

UE a aprobat în februarie pachetul de ajutor financiar pentru Ucraina, alocând două treimi din sumă sub formă de împrumuturi şi o treime sub formă de granturi. Ucraina a fost de acord să implementeze diverse reforme ca parte a condiţiilor pentru a primi fondurile.

UPDATE Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina şi Israel poate ajunge în Camera Reprezenţilor

UPDATE Washington Post: Solicitarea SUA de a nu viza rafinăriile de petrol ruseşti l-a "iritat" pe Zelenski

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, i-a cerut preşedintelui Volodimir Zelenski să nu atace rafinăriile de petrol ruseşti în timpul întâlnirii private pe care au avut-o la Conferinţa de Securitate de la Munchen din februarie, a relatat Washington Post pe 15 aprilie, citând surse anonime familiare cu acest subiect.

UPDATE Ministrul adjunct de externe a fost numit noul şef adjunct al Oficiului Prezidenţial

Mykola Tochytskyi a fost numit în funcţia de nou şef adjunct al Biroului Prezidenţial, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski la 15 aprilie prin decret.

UPDATE Desfăşurarea de avioane pentru a proteja Ucraina ar duce la o escaladare, afirmă ministrul britanic de externe

Desfăşurarea de avioane de luptă occidentale pentru a proteja Ucraina de atacuri cu rachete, aşa cum s-a făcut pentru Israel la 14 aprilie, ar duce la o "escaladare periculoasă", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron pe 15 aprilie.

UPDATE Sursa: Forţele ucrainene au lovit un post de comandă în Crimeea ocupată de Rusia

Grupul local de partizani Atesh a declarat că au fost auzite sunete de operare a apărării aeriene ruseşti. Atesh a afirmat că baza militară a Brigăzii 810 de puşcaşi marini din Sevastopol a fost lovită.

UPDATE Olanda, Germania şi Canada vor trimite drone în Ucraina

Canada va trimite 450 de drone multi-misiune SkyRanger, în timp ce Olanda, în colaborare cu Danemarca şi Germania, va furniza Ucrainei drone de recunoaştere Heidrun RQ-35 în valoare de 200 de milioane de euro (213 milioane de dolari), scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Olanda alocă 4,7 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina până în 2026

Olanda a alocat 4,4 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari) pentru a sprijini Ucraina până în 2026, a anunţat guvernul olandez la 15 aprilie în memorandumul său de primăvară, o avanpremieră a planurilor bugetului de stat pentru anul următor.

UPDATE Media: Dronă analogică Lancet prezentată lui Zelensky, folosită pe front

Soldaţii ucraineni folosesc deja pe front drone de atac de producţie internă, similare cu dronele ruseşti Lancet, au relatat la 15 aprilie Ukrainska Pravda şi Militarnyi, instituţii de presă ucrainene.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui sat din regiunea Harkov ucide 2 persoane şi răneşte cel puţin 4

Forţele ruse au lovit satul Lukiantsi din regiunea Harkov cu o bombă aeriană ghidată, omorând două persoane şi rănind cel puţin patru, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 15 aprilie.

UPDATE Energoatom începe construcţia de noi unităţi energetice la centrala nucleară de la Khmelnytskyi

Agenţia ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a început construcţia unităţilor de reactoare 5 şi 6 la centrala nucleară Khmelnytskyi, folosind tehnologie americană care ar ajuta la prevenirea întreruperilor de energie în cazul unor atacuri ruseşti, a anunţat serviciul de presă al Energoatom la 15 aprilie.

UPDATE Kuleba: NATO trebuie să implementeze o strategie separată la Marea Neagră pentru a proteja regiunea de Rusia

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut NATO să îşi consolideze atenţia asupra regiunii Mării Negre pentru a contracara agresiunea rusă şi a restabili securitatea, relatează Ukrinform

Şeful diplomaţiei ucrainene a declarat acest lucru într-o alocuţiune video adresată participanţilor la cea de-a II-a Conferinţă privind securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale pentru Crimeea, potrivit sursei citate.

UPDATE Norvegia donează Ucrainei avioane de luptă F-16

Norvegia cedează Ucrainei avioane de luptă F-16, considerând că forţele armate ale ţării trebuie să îşi consolideze capacităţile de atac în adâncime, potrivit ministrului de Externe al Norvegiei, Esper Barth Eide, scrie Ukrinform.

UPDATE Analogul dronei ruseşti Lancet, prezentat lui Zelenski

Soldaţii ucraineni folosesc deja pe front drone de atac de producţie internă similare cu dronele ruseşti Lancet, au relatat la 15 aprilie Ukrainska Pravda şi Militarnyi, instituţii de presă ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Unitate de învăţământ din Harkov, lovită de ruşi. Două persoane sunt rănite

Două persoane au murit după ce ruşii au lovit o unitate de învăţământ din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul ucrainean Oleh Syniehubov, potrivit Reuters.

Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată care a lovit satul Lukiantsi, lângă graniţa cu Rusia, a adăugat guvernatorul pe Telegram. Syniehubov a mai transmis că nu se ştie câte persoane au fost rănite.

UPDATE Olanda propune un ajutor suplimentar de 4,4 miliarde de euro pentru Ucraina

Guvernul olandez intenţionează să aloce Ucrainei un ajutor suplimentar de aproape 4,4 miliarde de euro în următorii doi ani, potrivit unui document publicat pe site-ul guvernului olandez.

Documentul prevede, printre altele, fonduri suplimentare pentru susţinerea Ucrainei, apărarea Olandei şi găzduirea refugiaţilor în ţară.

UPDATE Ucraina discută cu Norvegia pentru a primi sisteme Patriot din alte ţări

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, anunţă că Ucraina contează pe ajutorul Norvegiei pentru a obţine cât mai rapid posibil sisteme de apărare antiaeriană Patriot din alte ţări, iar paşii specifici ai părţii norvegiene în acest domeniu au fost deja discutaţi.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Kiev, alături de omologul său norvegian, Espen Barth Eide, scrie Ukrinform

UPDATE Preşedintele Poloniei: Trebuie să facem tot ce este posibil pentru ca Ucraina să îşi recupereze toate teritoriile sale

,,Nu am auzit nicio discuţie despre discuţii de pace. Cu siguranţă nu au loc în acest moment. Ştiu că Volodimir Zelenski are o poziţie foarte strictă în ceea ce priveşte apărarea şi recucerirea teritoriilor. Trebuie să facem tot ce putem pentru a permite Ucrainei să recupereze toate teritoriile care i-au fost luate", a declarat Andrzej Duda într-un interviu acordat serviciului de radiodifuziune de stat al Lituaniei, scrie Ukrinform. 

UPDATE Kirby solicită un vot în plen cu privire la ajutorul Israel-Ucraina

Consilierul pentru comunicare în domeniul securităţii naţionale de la Casa Albă, John Kirby, a declarat duminică că finanţarea pentru Israel şi Ucraina ar trebui să fie supusă votului Camerei Reprezentanţilor "cât mai curând posibil", potrivit Axios, citat de Ukrinform.

Kirby a precizat că tot ce trebuie să facă Camera Reprezentanţilor ,,este să o ia în discuţie" (finanţarea - n.r.) şi ,,să o pună în discuţie".

UPDATE Ucraina alocă 6 miliarde de dolari pentru achiziţia de arme în 2024

Bugetul de apărare al Ucrainei, care presupune 40 de miliarde de dolari pentru acest an, include 6 miliarde de dolari pentru achiziţia de armament, a declarat ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin, în faţa jurnaliştilor la 14 aprilie, relatează The Kyiv Independent, citând Interfax-Ucraina.

UPDATE Comandamentul Operaţional de Vest al Ucrainei îşi prezintă un nou comandant

Generalul Volodymyr Shvediuk a fost numit noul comandant al Comandamentului Operaţional de Vest al armatei ucrainene, a informat comandamentul la 15 aprilie, potrivit The Kyiv Independent.

"Aspir să fac din comandamentul nostru un model de excelenţă militară şi de măiestrie tactică. Împreună, vom consolida capacităţile noastre de apărare şi vom demonstra un angajament de nezdruncinat pentru apărarea ţării noastre", a declarat Şvediuk după numirea sa, citat de serviciul de presă al comandamentului.

UPDATE Oficiali cehi: Ucraina ar trebui să primească acelaşi sprijin ca şi Israelul după atacul Iranului 

UPDATE Borrell: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o ,,ameninţare existenţială" pentru Europa 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a readus ameninţările teritoriale în Europa şi a forţat UE să plaseze apărarea în centrul propriei politici de securitate. Războiul în curs de desfăşurare împotriva Ucrainei reprezintă o ameninţare existenţială pentru întreaga Uniune Europeană, afirmă şeful diplomaţiei externe a UE, Josep Borrell, potrivit Ukrinform

,,Într-un moment în care implicarea americană în Europa devine tot mai puţin sigură, acest război reprezintă o ameninţare existenţială pentru UE", a declarat diplomatul de top al UE.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat 3 morţi şi 20 de răniţi în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis trei persoane şi au rănit 20 în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale la 15 aprilie.
 
Rusia a vizat în total 10 oblasturi ucrainene - Cernihiv, Sumy, Mykolaiv, Luhansk, Odesa, Dnipropetrovsk, Herson, Zaporojia, Kharkiv şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele cinci regiuni, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 454.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 454.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 15 aprilie.

Acest număr include 770 de pierderi suferite de forţele ruseşti chiar în ultima zi.

UPDATE Congresul ajunge la un consens cu privire la ajutorul acordat Israelului şi Ucrainei

Liderul majorităţii din Senatul SUA, Chuck Schumer, a declarat duminică că s-a ajuns la „un consens” între Casa Albă şi liderii Congresului pentru a aproba trimiterea de ajutoare atât Israelului, cât şi Ucrainei, după un apel telefonic cu preşedintele Joe Biden. Biden a vorbit duminică cu Schumer, Preşedintele Camerei Camerei Mike Johnson şi liderii minorităţilor Hakeem Jeffries şi Mitch McConnell despre tensiunile din Orientul Mijlociu după atacul Iranului asupra Israelului. 

UPDATE Ambasadorul Israelului la ONU: Ascultaţi-l pe preşedintele Zelenski şi treziţi-vă

Reprezentantul permanent al Israelului la Naţiunile Unite, Gilad Erdan, a cerut comunităţii internaţionale să condamne atacul iranian asupra Israelului folosind cuvintele preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU din 14 aprilie.

"În ultimii ani, civilii ucraineni au fost ucişi din ceruri cu armament iranian", a declarat Erdan. "Preşedintele Zelenski, în condamnarea atacului iranian de aseară, a declarat, citez: «sunetul dronelor iraniene Shahed, un instrument al terorii, este acelaşi pe cerul Orientului Mijlociu şi al Europei. Acest sunet trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru lumea liberă». Ascultaţi-l pe preşedintele Zelenski şi treziţi-vă".

UPDATE Zelenski: Rusia continuă să aibă acces la componente pentru rachete şi drone

Ajutorul militar pentru Ucraina este limitat, în timp ce Rusia continuă să aibă acces la "componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski duminică seară.

"Fiecare rachetă care ţinteşte Ucraina conţine cel puţin zeci de componente - electronice, cipuri - furnizate de companii din alte ţări şi importate prin teritoriul vecinilor Rusiei", a declarat Zelenski.

"Toate acestea trebuie şi pot fi oprite, inclusiv toleranţa faţă de teroare, capacitatea teroriştilor de a-şi căuta aliaţi în întreaga lume şi teroarea rusă însăşi, în toate manifestările sale", a spus el.

Zelensky a adăugat că faptul că "sancţiunile împotriva Rusiei sunt în continuare ocolite" şi că Ucraina aşteaptă ajutorul militar american de luni de zile "arată că încrederea teroriştilor este în creştere de luni de zile".

"Nu mai putem pierde timp", a spus el.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Căderea oraşului situat la vest de Bahmut până la data la care Moscova marchează victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial ar indica o creştere a impulsului rusesc pe câmpul de luptă, în timp ce Kievul se confruntă cu o încetinire a ajutorului militar occidental, conform Reuters.

Generalul Oleksandr Sîrski, care a avertizat în acest weekend că situaţia din est s-a deteriorat, a declarat că Rusia îşi concentrează eforturile la vest de Bahmut ocupat pentru a încerca să captureze Ceasiv Iar înainte de a se îndrepta spre oraşul Kramatorsk.

Ceasiv Iar, în regiunea Doneţk, se află la 5-10 kilometri de Bahmut, oraşul capturat de forţele ruse în luna mai a anului trecut, după luni de lupte sângeroase.

Brigăzile de la Kiev reţin deocamdată asalturile din apropierea Ceasiv Iar şi au fost întărite cu muniţie, drone şi dispozitive de război electronic, a precizat comandantul pe Telegram.

"Ameninţarea rămâne relevantă, ţinând cont de faptul că conducerea militară a Rusiei a stabilit pentru trupele sale sarcina de a captura Ceasiv Iar până pe 9 mai", a spus el, fără a da detalii.

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov, care a scris pe Facebook, a declarat că a vizitat duminică unităţile ucrainene de pe frontul de est şi a descris situaţia ca fiind "tensionată", Rusia încercând să avanseze în zonele de la vest de Bahmut.

"În pofida superiorităţii numerice a inamicului, perturbăm eficient aceste planuri datorită curajului, pregătirii şi profesionalismului apărătorilor", a scris el.

Rusia marchează ziua de 9 mai cu o mare paradă militară în Piaţa Roşie, supervizată de preşedintele Vladimir Putin, care a câştigat un nou mandat de şase ani la Kremlin în urma unor alegeri strict controlate în martie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici