RD Congo respinge candidatura liderului opoziţiei, Jean-Pierre Bemba, la alegerile prezidenţiale

Comisia electorală din Republica Democratică Congo l-a exclus pe liderul opoziţiei, Jean-Pierre Bemba, şi trei foşti prim-miniştlista candidaţilor aprobaţi pentru alegerile prezidenţiale din decembrie, care a fost publicat vineri, informează Reuters.

587 afișări
Imaginea articolului RD Congo respinge candidatura liderului opoziţiei, Jean-Pierre Bemba, la alegerile prezidenţiale

RD Congo respinge candidatura liderului opoziţiei, Jean-Pierre Bemba, la alegerile prezidenţiale

Bemba, un fost comandant militar care, la începutul lunii august, s-a întors în capitala congoleză, Kinashsa, pentru a-şi prezenta candidatura pentru funcţia de preşedinte după un deceniu de închisoare la Haga pentru crime de război, a fost văzut ca unul dintre principalii candidaţi în cursa de a-l înlocui pe actualul preşedinte Joseph Kabila.

Comisia a declarat că o altă condamnare a Curţii Penale Internaţionale pentru manipularea martorilor a fost motivul excluderii lui Bemba de pe listă.

Bemba a fost achitat la recurs la Curtea Penală Internaţională pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru fapte de ucidere, viol şi jaf comise de către militarii pe care i-a trimis în Republica Central Africană în 2002, dar condamnarea lui pentru manipulare a martorilor rămâne.

Partidele de opoziţie au condamnat decizia comisiei electorale, care poate fi atacată înainte de publicarea listei finale în septembrie.

"Încă o dată, regimul actual îşi arată hotărârea de a suprima procesul electoral", au afirmat într-o declaraţie comună înainte de publicarea de către comisie a listei.

Luna trecută, Bemba s-a situat pe locul al treilea într-un sondaj de opinie cu privire la rezultatul probabil al alegerilor, având un sprijin de 17%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici