Reacţia chinezilor după ce au aflat că fiica cea mică a lui Mao Zedong este milionară

Prezenţa fiicei mai mici a lui Mao Zedong pe o listă a milionarilor a stârnit ironii joi, în China, fiind denunţată "ipocrizia" unui regim care continuă să elogieze, în mod oficial, idealul revoluţionar al fondatorului Republicii Populare.

889 afișări
Imaginea articolului Reacţia chinezilor după ce au aflat că fiica cea mică a lui Mao Zedong este milionară

Chinezii se amuză pe seama faptului că fiica cea mică a lui Mao Zedong este milionară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kong Dongmei, o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani, şi soţul său Chen Dongsheng figurează pe locul 242 într-o listă a celor mai bogate persoane întocmită de publicaţia financiară chineză, New Fortune. Averea lor este estimată la aproximativ cinci miliarde de yuani (620 de milioane de euro).

Kong este fiica cea mică a lui Mao şi a celei de-a treia soţii a sa, He Zizhen. În 2001, ea a deschis o librărie, la Beijing, în care promovează "cultura roşie", cauza revoluţiei proletare care a stat la originea fondării Chinei comuniste în 1949.

Dar numeroşi internauţi făceau ironii, joi, pe seama averii lui Kong Dongmei, apreciind că nu corespunde nicidecum valorilor de altruism promovate în perioada maoistă.

De asemenea, ei au criticat-o pe Kong pentru că a încălcat se pare regula unui singur copil. Potrivit New Fortune, cuplul ar avea trei copii.

"Preşedintele Mao ne-a adus desfiinţarea proprietăţii private, dar progenitura sa s-a căsătorit cu un capitalist şi a încălcat politica de planificare familială", a scris Luo Chongmin, un consilier guvernamental.

Această controversă intervine în timp ce renumitul cineast Zhang Yimou, unul dintre principalele personaje ale culturii oficiale din China, este acuzat, la rândul său, pentru că a încălcat politica foarte aspră a copilului unic. Regizorul filmului "Soţii şi concubine" ar avea cel puţin şapte copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici