Reactorul nuclear nord-coreean nu este complet operaţional, afirmă institutul american ISIS

Imagini satelitare recente sugerează că reactorul nuclear nord-coreean - considerat principala sursă de plutoniu a Phenianului - nu funcţionează, în continuare, la toată capacitatea, a anunţat joi un institut american, relatează AFP în pagina electronică.

563 afișări
Imaginea articolului Reactorul nuclear nord-coreean nu este complet operaţional, afirmă institutul american ISIS

Reactorul nuclear nord-coreean nu este complet operaţional, afirmă institutul american ISIS

Acest reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, situat în complexul nuclear Yongbyon, este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, apreciază unii experţi.

El a fost închis în 2007, în cadrul unui acord care oferea un ajutor umanitar în schimbul dezarmării, însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare după cel de-al treilea test nuclear, pe care l-a efectuat în 2013. Phenianul a confirmat, în septembrie, o repornire a reactorului.

Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a estimat, după analiza imaginilor înregistrate prin satelit de la sfârşitul lui 2014 şi până la sfârşitul lui 2015, că reactorul a funcţionat în toată această perioadă intermitent sau cu un regim redus.

În baza observării diverşilor markeri - ca de exemplu emisii de vapori şi deversări de apă caldă - specialişti de la ISIS au discernut o alternanţă de operaţiuni limitate, timp de câteva săptămâni, şi opriri aparente ale reactorului.

"Explicaţia acestui tip de operaţiuni este necunoscută", a recunoscut ISIS.

Aceste constatări contrazic afirmaţia nord-coreeană potrivit căreia toate instalaţiile de la Yongbyon funcţionează normal.

Experţi din cadrul ISIS au detectat totodată faptul că o uzină de îmbogăţire a uraniului prin centrifugare gazoasă este operaţională, din cauza zăpezii topite pe acoperişul clădirii principale.

Specialişti în programul nuclear nord-coreean urmăresc orice semn de activitate de retratare a combustibilului nuclear la complexul Yongbyon.

Aceste activităţi implică, la un anumit punct, faptul ca cercetători nord-coreeni să oprească reactorul, pentru a scoate combustibilul uzat. Acesta este retratat, ulterior, într-un laborator situat în apropiere, cu scopul de a izola plutoniul.

Coreea de Nord a efectuat patru teste nucleare începând din 2006 şi până în prezent - ultimul săptămâna trecută, când a anunţat cu surle şi trâmbiţe că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici