Rebelii libieni înfiinţează baraje şi patrule în căutarea lui Muammar Kadhafi

Rebelii libieni şi-au intensificat controalele în Tripoli în căutarea forţelor lui Muammar Kadhafi dar şi a liderului libian, care rămâne în continuare de negăsit.

286 afișări
Imaginea articolului Rebelii libieni înfiinţează baraje şi patrule în căutarea lui Muammar Kadhafi

Rebelii libieni înfiinţează baraje şi patrule în căutarea lui Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Verificăm fiecare vehicul care trece. Păzim străzile", afirmă rebelii, care şi-au consolidat controlul asupra Tripoli miercuri, încercând să deconspire soldaţii regimului şi să îl captureze pe liderul Muammar Kadhafi.

"Anterior, nu ştiam cine circulă. Acum controlăm mai bine dar oamenii încă se tem că sunt forţe ale lui Kadhafi după colţ", mărturiseşte Brahim Mukhtar, la o zi de la ocuparea cartierului general al lui Muammar Kadhafi, Bab al-Aziziya, din Tripoli.

Acest tânăr insurgent în vârstă de 27 de ani se află în post la unul dintre numeroasele puncte de control înfiinţate de rebeli, în apropierea cartierului Souk al-Fatah.

În timp ce rebelii începeau să intre în capitală în urmă cu trei zile, forţele proguvernamentale traversau cartierele rezidenţiale, trăgând asupra clădirilor şi terorizând locuitorii, a amintit el.

Dar aceste vremuri au trecut, asigură unul dintre colegii lui, aplecat peste un butoi revopsit în roşu-negru-verde, culorile revoluţiei.

"Aproape am terminat cu forţele lui Kadhafi. Nu mai sunt decât câteva. Dacă vrea Allah, în două zile ţara va fi curăţată complet", apreciază el.

"Ne-am târât timp de 42 de ani, dar acum vom trăi", subliniază la rândul său Sharif Sohail, un combatant în vârstă de 34 de ani, dentist de profesie.

La câţiva metri, patrulele de rebeli înarmaţi cu puşti de asalt traversează sistematic străzile controlate de insurgenţi, în căutarea unor eventuali combatanţi ascunşi.

Dar luptele continuau miercuri dimineaţa cu intermitenţe şi controlul oraşului de către rebeli nu era total în pofida ocupării complexului rezidenţial al lui Kadhafi, marţi, după trei zile de lupte.

Susţinătorii regimului controlează însă în continuare unele cartiere, între care Abu Slim, unul dintre ultimele sectoare loiale colonelului libian.

Dimineaţă devreme, două explozii puternice, provocate probabil de un bombardament aerian, au fost auzite la Tripoli, în timp ce un avion al NATO survola capitala libiană, a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit rebelilor, lunetişti loiali lui Kadhafi sunt ascunşi pe drumul care duce la aeroport, unde cel puţin patru combatanţi au murit în cursul nopţii.

De la Benghazi, fieful rebelilor din est, comandantul rebeliunii le-a cerut civililor să stea deoparte pentru a le permite combatanţilor să examineze minuţios cartierul general al lui Muammar Kadhafi.

Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, Mustafa Abdeljalil. a afirmat că bătălia pentru Tripoli lansată sâmbătă a provocat deja 400 de morţi şi 2.000 de răniţi.

CNT a declarat că nu ştie unde se află liderul libian care, deşi puterea sa se clatină, a argumentat într-un mesaj sonor că s-a retras din cartierul său general "din motive tactice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici