Rebelii sirieni au eliberat 48 de ostatici iranieni răpiţi anul trecut lângă Damasc

Rebelii sirieni au eliberat 48 de ostatici iranieni, răpiţi în august lângă Damasc, au anunţat miercuri mai multe posturi de televiziune iraniene de stat.

178 afișări
Imaginea articolului Rebelii sirieni au eliberat 48 de ostatici iranieni răpiţi anul trecut lângă Damasc

Rebelii sirieni au eliberat 48 de ostatici iranieni răpiţi în august lângă Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei 48 de pelerini iranieni au fost eliberaţi", a anunţat televiziunea de stat, fără să precizeze când sau în ce condiţii a avut loc această eliberare.

Rebelii i-au acuzat că sunt membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian. Teheranul a declarat că este vorba de pelerini, după care a recunoscut că printre aceştia erau câţiva militari "în retragere" ai Gardienilor Revoluţiei.

După ce au difuzat pe internet un videoclip care îi prezenta pe iranienii răpiţi în apropierea Damascului, rebelii au ameninţat în două rânduri că îi vor ucide dacă armata nu se retrage de la periferia Damascului.

Ahmed al-Khatib, purtător de cuvânt al Consiliului Revoluţionar al Armatei Siriene Libere de la Damasc şi din zonă, a confirmat pentru AFP că "negocierile efectuate sub egida Turciei şi Qatarului s-au încheiat teoretic printr-un acord pentru eliberarea a 2.135 de persoane ţinute în detenţie de către regim, printre care figuri importante, în schimbul iranienilor".

El a adăugat că Iranul a intervenit şi el pe lângă Damasc, important aliat regional. Contactat telefonic de către AFP, el nu a dorit să ofere detalii despre eliberarea promisă de către Damasc, prevăzută, potrivit lui, "miercuri şi joi".

El se referă la cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul conflictului sirian, şi pentru prima dată regimul sirian a recurs la eliberări de deţinuţi pentru eliberarea unor cetăţeni al unei ţări terţe.

Numărul mare de eliberări acordat de către regimul de la Damasc, indică faptul că acesta îşi doreşte să menţină relaţii bune cu Teheranul.

La Damasc, ambasadorul iranian, însoţit de o delegaţie, a sosit la Primăria oraşului, pentru a-i primi pe ostaticii eliberaţi, a observat un jurnalist AFP.

În acelaşi timp, un ONG turc, care a asigurat rolul de mediator, a anunţat că regimul a început (miercuri) să elibereze 2.130 de civili închişi în diferite oraşe, în schimbul celor 48 de iranieni aflaţi în mâinile opoziţiei".

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei umanitare islamiste IHH, Serkan Nergis, a precizat că patru turci figurează printre deţinuţi.

Siria se confruntă cu un război civil, după ce o revoltă populară reprimată violent de către regim s-a militarizat. Peste 60.000 de persoane au decedat începând cu martie 2011 potrivit ONU.

Pentru a încerca să pună capăt violenţelor care au mai provocat marţi moartea a 83 de persoane potrivit unui ONG sirian, Moscova a anunţat vineri o întâlnire între Brahimi şi conducătorii americani şi ruşi, cu poziţii diametral opuse în ceea ce priveşte chestiunea siriană. Washingtonul cere demisia preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Moscova susţine regimul.

Aceste noi tratative au loc după ce Assad a propus un plan de ieşire din criză sub egida regimului său, soluţie respinsă vehement de către opoziţie.

Pe teren patru copii ai aceleiaşi familii şi-au pierdut viaţa într-un raid aerian în regiunea din apropierea Homs (centru), a raportat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), care se bazează pe o reţea extinsă de militari şi medici.

În altă regiune a ţării, artileria regimului a lovit puternic mai multe localităţi din apropierea Damascului, în timp ce luptele se desfăşoară în apropierea bazeolr militare din nord-vestul ţării, potrivit OSDH. Potrivit unei surse militare siriene, ar exista încă 4.500 de rebeli în regiunea Damasc, dintre care 150 aparţinând Frontului as Nosra, în Daraya.

Sute de mii de refugiaţi au fugit de violenţele din Siria şi s-au confruntat cu furtuni violente în ţările vecine, dublate de inundaţii în taberele de refugiaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici