Reclamaţiile legate de infracţionalitatea pe Internet din SUA, în creştere cu 33 la sută în 2008

Numărul de reclamaţii privind infracţionalitatea pe Internet a crescut cu 33 la sută în 2008, faţă de 2007, în Statele Unite, provocând victimelor pierderi financiare în creştere cu 11 procente, potrivit datelor difuzate luni de poliţia federală (FBI), citate de AFP.

14 afișări

Numărul de reclamaţii depuse în legătură cu criminalitatea pe Internet pe Internet a ajuns la 275.284 în 2008, faţă de 206.884 anul precedent, potrivit IC3, centrul care înregistrează totalitatea reclamaţiilor referitoare la criminalitatea cibernetică şi care rezultă dintr-un parteneriat între FBI şi National White Collar Crime Center.

Pierderile în dolari legate de infracţionalitatea pe Internet au crescut cu 10,8 procente, atingând 265 de milioane de dolari, faţă de 239 de milioane în 2007, potrivit raportului anual al IC3.

Suma individuală medie de pierderi înregistrate din cauza criminalităţii cibernetice este de 931 de dolari.

"Acest raport ilustrează faptul că planurile sofisticate de fraudă continuă să înflorească pe Internet, pe măsură ce datele financiare au tendinţa să migreze înspre acestea", a comentat într-un comunicat Shawn Henry, director adjunct al diviziunii informatice a FBI.

Tipurile de reclamaţii înregistrate de IC3 se referă atât la fraudele comise în licitaţii online, cât şi la fraude cu cărţi de credit, intruziuni în sistemul calculatoarelor, mesaje nesolicitate (spam) sau trimiterea de mesaje care conţin pornografie infantilă.

Din totalul plângerilor, 72.940 au dus la o anchetă. Plângerea cea mai întâlnită (32,9 la sută din cazuri) se referă la nelivrarea sau neplata unui produs.

Potrivit acestui raport, bărbaţii pierd cel mai mult pe Internet: fiecărui dolar pierdut de o femeie îi corespund 1,69 de dolari pierduţi de un bărbat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici