Recomandări pentru populaţie în numeroase ţări, după cutremurul din Pacific - VIDEO

Japonia, Australia, Filipine şi numeroase alte ţări asiatice şi din Pacific au emis sâmbătă alerte de tsunami, după un cutremur cu magnitudinea de 8,8 produs în largul statului Chile, care s-a soldat cu cel puţin 122 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu.

106 afișări
Imaginea articolului Recomandări pentru populaţie în numeroase ţări, după cutremurul din Pacific - VIDEO

Recomandări pentru populaţie în numeroase ţări, după cutremurul din Pacific (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valuri tsunami traversau sâmbătă tot Pacificul, potrivit unui meteorolog american, fiind aşteptate în zonele de coastă.

Încă de sâmbătă dimineaţă, un val de 2,34 metri a lovit oraşul chilian de coastă Talcahuano, potrivit Centrului american de alertă în caz de tsunami în Pacific. Importante ajutoare au fost trimise pe insula Robinson Crusoe, din largul capitalei Santiago, lovită, de asemenea, de un val gigantic. Un grup de zeci de arheologi francezi se aflau de mai multe zile pe această insulă.

Ţările asiatice, foarte sensibile la riscurile legate de tsunami după cel din 26 decembrie 2004, soldat cu moartea a peste 220.000 de persoane în Oceanul Indian, sunt pregătite să activeze planurile de urgenţă elaborate după această catastrofă.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile americane au emis alerte de tsunami pentru toate ţările din Oceanul Pacific, America Centrală şi pentru mai multe state sud-americane, între care Chile şi Peru.

În Japonia, serviciile de meteorologie au emis o alertă pentru coastele japoneze de la Oceanul Pacific. Anterior, în cursul zilei, insula japoneză Okinawa a fost afectată de unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în zonă în ultimii 50 de ani.

La Tokyo, un oficial din cadrul serviciilor meteorologice, Yasuo Sekita, a cerut populaţiei "să rămână în alertă". Dacă se va produce, un astfel de fenoment ar putea atinge coastele japoneze duminică la prânz (aproximativ la 05.00 ora României).

Premierul japonez, Yukio Hatoyama, a cerut, la rândul său, Guvernului să se pregătească pentru a acorda ajutor eventualele persoane afectate.

În Filipine, care au fost afectate de numeroase catastrofe naturale în ultimii ani, autorităţile au cerut populaţiei de pe coastele de est ale arhipelagului să se pregătească de o eventuală evacuare.

La Sydney, Centrul australian a emis, de asemenea, o alertă de tsunami şi a avertizat asupra "posibilităţii ca valuri periculoase, curenţi oceanici puternici şi inundaţii" să se producă pe coastă între Sydney şi Brisbane, precum şi pe două insule din apropiere.

Potrivit lui Jake Phillips, un om de ştiinţă de la biroul australian de meteorologie, riscul de inundaţii importante în zonele foarte populate este relativ mic. "Dar există un risc pentru toate persoanele care se află pe mare", a subliniat el.

Noua Zeelandă a declanşat, de asemenea, o alertă, avertizând că valurile ar putea atinge trei metri înălţime. Potrivit Centrului naţional de criză, primul val ar putea atinge insula Chatam duminică dimineaţă, la ora locală 07.05 (sâmbătă, 20.05 ora României). Alerta precizează că valurile cele mai înalte sunt aşteptate în următoarele şase până la 12 ore după primul.

Alerta de tsunami a fost declanşată şi pentru Polinezia franceză. Potrivit autorităţilor locale, primul arhipelag lovit va fi Gambier, situat în sud-estul acestui teritoriu francez, la ora locală 05.50 (17.50 ora României).

Insulele Australe, Tuamotu şi Marchize vor fi afectate între orele 06.00 şi 08.00. Potrivit aceleiaşi surse, valul va ajunge în Tahiti la ora 07.50 şi în Bora Bora la 08.15. Acesta ar putea ajunge la doi metri în insulele Marchize şi insula Rurutu, în Australe.

Autorităţile polineziene au recomandat populaţiei să urce la o altitudine de cel puţin zece metri în raport cu nivelul mării în Marchize, pe coasta de est din Tahiti şi Rurutu şi la cel puţin cinci metri în arhipelagul Societăţii, insulele Australe şi Gambier. Aceasta au amintit că un tsunami provoacă mai multe valuri şi că primul nu este neapărat cel mai important.

Numeroase insule şi arhipelaguri din Oceanul Pacific, cum ar fi Tonga sau Samoa, sunt de asemenea în stare de alertă.

O alertă de tsunami a fost emisă şi pentru arhipelagul american Hawaii. "A fost provocat un tsunami care ar putea produce pagube de-a lungul coastelor tuturor insulelor statului Hawaii", a avertizat Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, într-un comunicat, adăugând că trebuie luate "măsuri de urgenţă" pentru protejarea clădirilor şi vieţii oamenilor.

Acesta a estimat că primele valuri ar putea atinge arhipelagul la ora locală 11.19 (23.19 ora României).

Un tsunami este format dintr-o serie de valuri imense, fiecare putând dura circa 15 minute. Centrul american a precizat totuşi că înălţimea valurilor nu este previzibilă şi că primele care ajung pe coastă nu sunt neapărat cele mai mari.

"Acest fenomen poate fi însoţit de curenţi extrem de puternici şi excepţionali în apropiere de coastă. Orice resturi luate de val îl fac mai distructiv", a detaliat centrul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici