Referendum: venezuelenii au aprobat revendicarea unei regiuni petroliere controlate de Guyana

Venezuelenii au aprobat cu o majoritate covârşitoare planul revendicării unui teritoriu bogat în petrol, controlat de ţara vecină Guyana. Aprobarea a fost obţinută în cadrul unui referendum organizat în Venezuela.

518 afișări
Imaginea articolului Referendum: venezuelenii au aprobat revendicarea unei regiuni petroliere controlate de Guyana

Referendum: venezuelenii au aprobat revendicarea unei regiuni petroliere controlate de Guyana

Mai mult de 95% dintre participanţii la referendum au aprobat cererea de revendicare, dar şi propunerea privind înfiinţarea unei noi unităţi administrative în regiunea disputată Essequibo, potrivit BBC.

Nu este clar ce intenţionează să facă guvernul venezuelean cu rezultatul referendumului, dar orice încercare de a lua teritoriul cu forţa ar declanşa o reacţie internaţională puternică, anunţă specialiştii.

Autorităţile de la Caracas susţin că regiunea face parte din Venezuela încă de la obţinerea independenţei faţă de Spania, în urmă cu 200 de ani. În replică, Guyana spune că a fost atribuită la sfârşitul secolului al XIX-lea Guyanei Britanice. Guyana a depus o plângere la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) care va stabili dacă decizia tribunalului din 1899 ar trebui să rămână valabilă

Disputa s-a aprins din nou în 2015, după o descoperire majoră de petrol în largul coastelor. Essequibo, cu o suprafaţă de 159.500 km pătraţi, reprezintă două treimi din teritoriul controlat de Guyana şi găzduieşte aproximativ o şesime din populaţia acesteia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici